În lumea cărților

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” a desfășurat luni, 30 octombrie, acțiunea “În lumea cărților”. Activitatea a fost organizată în cadrul parteneriatului stabilit între Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, pe de o parte, și grădinița și școala gimnazială din comuna Teslui.

Însoțiți de profesorii Doina-Manuela Ghejdan, Daniela Constanța Mirea și Doru Boacă, aproximativ 20 de școlari și preșcolari din comuna Teslui au participat la o serie de activități desfășurate la bibliotecă.

Activitatea a urmărit două obiective. În primul rând, preșcolarii și școlarii au fost familiarizați cu biblioteca, cu spațiile și colecțiile de carte puse la dispoziția publicului, iar în al doilea rând, participanții au fost chestionați în legătură cu preferințele de lectură în vederea achiziționării cărților adecvate vârstei lor și pentru care există un interes major.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Lansări de carte

Marți, 31.10.2017, începând cu ora 17.00, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” vă invită să luați parte la lansarea volumelor “Sublima”, vol. XXII, poezie, și “Monografia satului Bahna, județ Mehedinți”, autor Serafim Dumitru.

La eveniment vor participa Ion Untaru, colonel, Doina Ionașcu, profesor, Dana Popescu, profesor, Marian Niță, profesor, Violeta Buzărin, profesor, I. Vasile, profesor universitar, Dodo Grecescu, Letiția Iubu, Maria Diaconu, Adriana Batista, Tatiana Șerban, Daniela Predoană ș.a.

Evenimentul se va desfășura în Sala “Dinu C. Giurescu”.

Click pentru evenimentul Facebook!

 


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Conferința Internațională “Stat și Societate în Europa” (25-27 octombrie 2017)

Miercuri, 25 octombrie, se vor deschide lucrările celei de-a zecea ediții a Conferinței Științifice Internaționale “Stat și Societate în Europa”.

Timp de trei zile, miercuri, joi și vineri, 25, 26 și 27 octombrie, un număr de peste 80 de profesori și specialiști din țări precum Regatul Unit, Federația Rusă, Serbia, Bulgaria și România vor dezbate, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și la Centrul de Restaurare al Facultății de Teologie din Craiova, subiecte științifice de actualitate, teme și direcții noi în cercetare, cultură și educație.

Longevitatea conferinței, precum și posibilitatea publicării tuturor articolelor susținute în două suporturi științifice editate de bibliotecă: Românii în Istoria Europei, respectiv Journal of Humanities, Culture and Social Sciences explică numărul mare de participanți și prestigiul de care se bucură acest eveniment în lumea științifică și academică din țară și de peste hotare.

Participanții, profesori și cercetători, specialiști și doctoranzi în domeniile științelor umaniste, științelor sociale sau studiilor culturale s-au înscris în cadrul conferinței cu titluri de actualitate. Toate informațiile privind desfășurarea conferinței, detaliile despre autori, prezentările personale ale tuturor participanților, programul manifestării și rezumatele tuturor comunicărilor înregistrate, au fost reunite în Aman’s Book of Abstracts, un suport științific disponibil spre consultare și descărcare pe site-ul web al conferinței. Între participanții ediției din acest an se regăsesc specialiști în domeniile științelor politice, relații internaționale, sociologie, teologie, istorie și diplomație.

Conferința este structurată în două secțiuni. Prima dintre ele, devenită tradițională și desfășurată la sediul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”, va reuni panelurile consacrate unor domenii precum Istoria și Relațiile Internaționale, Diplomația și Studiile europene, Științele Politice și Sociale, Media, Drept, respectiv Studiile Culturale și de Securitate. De asemenea, tot la sediul central al bibliotecii este planificată secțiunea intitulată “An International Panel on Shifting World Orders”, un panel consacrat relațiilor internaționale și evoluțiilor globale, cu participarea unor reputați profesori și cercetători din țară și străinătate. Cea de-a doua categorie, “Discurs și Retorică în Societatea Contemporană”, se va desfășura la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova.

Dată fiind desfășurarea conferinței în două locații, deschiderea conferinței va fi prefațată printr-o serie de alocuțiuni pe care le vor rosti oameni de cultură de seamă precum: Î.P.S. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Ioan Scurtu și Corneliu Mihail Lungu, Academia Oamenilor de Știință din România, Nicolae Panea, Prorector – Universitatea din Craiova și Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” și gazdă a evenimentului.

De asemenea, pentru programul general al conferinței, s-a decis menținerea evenimentelor editoriale – lansările de carte. Nu mai puțin de 7 cărți vor fi lansate în cele trei zile ale conferinței. “Descrierea Olteniei la 1723″, în traducerea lui Mircea Gheorghe Abrudan, este una dintre surprizele acestei ediții. Cartea, realizată de Friedrich Schwantz von Springfels în secolul al XVIII-lea, reprezintă o cartografie complexă a Olteniei aflată în acele vremuri sub ocupația Imperiului Habsburgic (1718-1739). De asemenea, vor fi lansate cărțile: “Cuvinte, Oameni și Locuri din Istoria Bisericii Oltene. Însemnări și pilde de mărturisire creștină din paginile Ziarului Lumina”, autor preot Ioniță Apostolache, “Întoarcerea la românism” și “Nevoia de românism. Interviuri, Comentarii”, autor Nicolae Melinescu, “Sârbii din România. Documentar și studii despre remodelarea identitară”, autori Andrei și Miodrag Milin, “Războiul informațional: standardizarea agresiunii informatice a Federației Ruse”, coord. Iulian Chifu și Oazu Nantoi, respectiv “Marea Unire în Parlamentul României”, ediția a II-a, autor Gheorghe Sbârnă.

Anul acesta marcăm o cifră rotundă pentru cea mai longevivă conferință științică internațională din Craiova – “State and Society in Europe”. Ediția cu numărul 10 va reuni peste 80 de participanți din țări precum Regatul Unit, Serbia, Bulgaria, Federația Rusă și, evident, din România. La fel ca în cadrul edițiilor trecute, am păstrat structura de bază a conferinței, spațiile în care îi invităm pe craioveni să audieze și să comenteze counicările și prezentările participanților sunt Biblioteca Aman și sediul Facultății de Teologie din Craiova. Am reușit, de asemenea, planificarea a nu mai puțin de șapte lansări de carte. Vorbim despre titluri noi, cărți din domeniile pe care conferința le include în graficul său. Le mulțumim tuturor celor care prin participare și prin susținerea unor comunicări de calitate fac posibilă continuarea acestei manifestări științifice”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Cea de-a zecea ediție a Conferinței  Științifice Internațioanel “Stat și Societate în Europa” este organizată de Consiliul Județean Dolj prin Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Fundația „Alexandru și Aristia Aman” în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România, Secția de Științe Arheologice și Istorice și Universitatea din Craiova, Facultățile de Științe Sociale, Litere și Teologie Ortodoxă.

 

Click pentru:

Program;

Aman’s Book of Abstracts;

Site-ul conferinței.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman

Code Kids

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organizează  “Code Kids” în intervalul 19-22 octombrie 2017.  Acțiunea se înscrie în seria de activități derulate în cadrul proiectului “Europe Code Week”, care are ca scop promovarea codingului la nivel european. 

La această acțiune sunt invitați să participe elevii de gimnaziu din Municipiul Craiova. Cu ajutorul bibliotecarilor, elevii vor deprinde elementele de bază ale programării, respectiv cunoștințe practice în vederea utilizării aplicațiilor de calculator.

“Code Kids” face parte din cele peste 90 de evenimente desfășurate în România în direcția familiarizării copiilor cu activitățile de programare.

Acțiunea se desfășoară în sala „Marin Sorescu”.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de cărți

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 20 octombrie 2017, începând cu ora 16.30, lansarea următoarelor cărți:

1. “Muzica sufletelor noastre”, autori Ileana Nana Filip (Necșuțu), Lorin Cimponeriu și Lia Maria Gașpar;

2. “A face dragoste la infinit/Making love endlessly”, autori: Ileana Nana Filip (Necșuțu), Lorin Cimponeriu, Sebastian Golomoz și Elena Dochinoiu (traducător);

3. “Avantajele utilizării parteneriatului public-privat în domeniul asistenței sociale”, autor Ileana Nana Filip (Necșuțu);

4. “Despre copii, bătrâni și persoane cu boli terminale, sărăcie”, autor Ileana Nana Filip (Necșuțu).

La eveniment vor participa:

– Gheorghe Sinescu, medic și scriitor;

– Rodica Nicoleta Ion, poetă;

– Marinela Lupu, angajat în cadrul DGASPC Dolj;

– Augustin Jianu, poet.

 

Evenimentul se va desfășura în sala “Marin Sorescu”.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 20 octombrie, începând cu ora 17.00, lansarea volumului „Dialoguri Împletite”,  autori  Viorel Birtu-Pîrăianu și Mariana Tatomir.

La eveniment vor lua parte: 
– Dan Lupescu;
– Lavinia Pintea Tatomir;
– Cătălin Miculeasa, student Facultatea de Actorie;
– Costinela Ungureanu, student Facultatea de Actorie.

Marturisirile celor doi autori constituie o frumoasă invitație la lectură:

”O intâlnire neașteptată în lumea virtuală între două persoane mature: un poet, care prin harul sau divin a creat o lume perfecta a iubirii și o cititoare pasionată de poezie, au facut posibila apariția volumului „Dialoguri împletite”, cu poemele medicului Viorel Birtu Pîrăianu și comentariile oltencei Mariana Tatomir, de fapt, povestea aflată în spatele fiecarui poem citit. Dacă am reușit… ramâne să confirmați dumneavoastra!”
Mariana Tatomir

”De o viață, am încercat să tratez trupul, mi-am dat seama că este prea puțin. Am început să scriu, să clădesc o lume a iubirii, a speranței, să surprind esența vieții. Sunt o pană ce visează pe o coală albă. Nu sunt far, sunt doar o scânteie.
Încerc să exprim poetic metafizica ideilor.
Mă dărui complet în vers, ard în propria ființă, într-o simfonie a gândurilor pe scoarța lumii.
Prin versuri fac o incizie în scop terapeutic a sufletului.
Medic, am plecat în 1985 pe țărmul mării, astăzi mă întorc ”acasă”. Las gândurile, visele și iubirea, vouă, oameni minunați..”
Viorel Birtu-Pîrăianu

Evenimentul va fi moderat de scriitorul Mircea Pospai și se va desfășura în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

„Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” – Alice în Țara Minunilor

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” continuă proiectul „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, în perioda 16-19 octombrie 2017,  cu o nouă temă de vizionare:  Alice în Țara Minunilor.

Operă a scriitorului britanic Lewis Carroll, Alice în Țara Minunilor este o lucrare clasică a literaturii pentru copii. Alice, personajul principal, este cunoscută și îndrăgită în toată lumea.

Vor afla mai multe despre această poveste preșcolarii și școlarii de la următoarele grădinițe și școli, programate astfel:

Luni, 16 Octombrie, orele:

1000-1100 Grădinița “Dumbrava Minunată”

1100-1200 Grădinița “Dumbrava Minunată”

 

Marți, 17 Octombrie, orele:

1000-1100 Grădinița “Ion Creangă”

1100-1200 Școala Gimnazială “Mircea Eliade”

 

Miercuri, 18 Octombrie, orele:

1000-1100 Grădinița “Ion Creangă”

1200-1300 Școala Gimnazială “Mihai Viteazul”

 

Joi, 19 Octombrie, orele:

1000-1100 Grădinița “Ethos”

1230-1330 Școala Gimnazială “Sfântul Dumitru”


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Dilemmas of Europe. The Future of Romania and Russia Relations

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” a găzduit vineri, 13 octombrie 2017, masa rotundă cu titlul “Dilemmas of Europe. The Future of Romania and Russia Relations”.

Invitatul de onoare, prof. dr. Alexey Gromyko, Directorul Institutului Europei al Academiei de Știință a Rusiei, a susținut o prelegere pe marginea raporturilor Federației Ruse cu Uniunea Europeană, în general, respectiv relațiile existente în Federația Rusă și România, în particular.

 

Moderatorul evenimentului, lect.univ.dr. Florin Păsătoiu, a lansat dezbaterea care a urmat prelegerii și în care s-au angajat cu intervenții mai mulți profesori și studenți ai Universității din Craiova prezenți în sală.

Cu ocazia evenimentului, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” a vernisat expoziția de carte cu titlul “Relațiile Româno-Ruse”, aproximativ 50 de cărți redactate în limbile română, franceză, engleză și rusă fiind incluse în cadrul expoziției. Cea mai veche carte a expoziției a fost “Adeverul despre Rusia”, lucrare redactată în limba română, în anul 1863, cu ajutorul alfabetului de tranziție (chirilic-latin).
Evenimentul s-a desfășurat în sala “Acad. Dinu C. Giurescu”.

Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Cursuri de limba și cultura italiană la Aman

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” a demarat luni, 9 octombrie, un program de învățare a limbii italiene. Cursurile sunt desfășurate săptămânal, de luni până joi, de Antonio de Sicili, profesor de limba și cultura italiană în Trento (Italia), până în data de 2 noiembrie.

Activitățile se adresează tuturor categoriilor de public, indiferent de vârstă, și se vor concretiza în obținerea unui certificat de limbă nivel A2.

Cu mai bine de un secol în urmă la Craiova și în împrejurimile municipiului nostru viețuia o comunitate italiană extrem de importantă prin număr și preocupări. Învățarea limbii italiene, limbă oficială a Uniunii Europene, limbă latină și, de ce să nu o spunem, limbă întrebuințată în mod curent de cel mai însemnat segment al diasporei românești, este o oportunitate pe care Biblioteca Aman le-o sugerează tuturor craiovenilor. Îi mulțumesc în mod expres părintelui Marius Resceanu pentru că a făcut posibilă această activitate”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Cursurile de limba și cultura italiană se desfășoară în sala “Marin Sorescu” de luni până joi, în intervalul orar 16:45 – 18:30.


Biroul de Presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Vintilă Horia – Expoziție de obiecte personale

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” deschide pentru public “Expoziția de obiecte personale” aparținându-i cunoscutului scriitor Vintilă Horia. 

Aduse la bibliotecă în cursul lunii august a.c., elementele de mobilă, obiectele personale și artefactele provenite din biblioteca lui Vintilă Horia de la Villalba, de lângă Madrid au fost amenajate și expuse în cadrul Salonului Expozițional. Trecute printr-un meticulos proces de recondiționare, birourile de lucru ale lui Vintilă Horia, cele două mașini de scris, fotoliul îmbietor,  stiloul și călimara de cerneală, tocul și ochelarii cu care scriitorul român este surprins în fotografiile din ultima parte a vieții, diverse elemente decorative, o distincție primtă de la Arhiepiscopul de Toledo și multe fotografii cu biblioteca de la Madrid, au fost reunite și puse în valoare în cadrul unei expoziții permanente.

Obiectele de mobilă și cele personale au fost recondiționate de noi în sensul păstrării în condiții bune și, evident, valorificării eficiente a acestor piese și elemente cu totul deosebite. Cele două birouri de lucru ale lui Vintilă Horia sunt piesele de rezistență ale expoziției de la bibliotecă. Fotoliul, splendidele mașini de scris și toată suita de obiecte personale pe care autorul obișnuia să le întrebuințeze în activitatea curentă nu fac altceva decât să întregească un tablou fabulos. Îl cunoaștem pe Vintilă Horia atât prin scrierile sale, dar la fel de bine ni-l putem apropia prin cunoașterea obiectelor pe care le-a folosit în lunga perioadă a Exilului”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Expoziția este deschisă în cadrul Salonului Expozițional.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”