Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organizează, în perioada 5 – 8 martie 2018, în cadrul proiectului “Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, manifestarea cu tema De ziua ta, mămico!  

Ziua de 8 martie este cunoscută și marcată pe toate meridianele cu titlul de Ziua Internațională a Femeii.

Vor confecționa felicitări pentru mamele lor copiii de la următoarele grădiniţe şi şcoli:

Luni, 5 martie:          

09-10: Școala Gimnazială Nicolae Romanescu;

10-11: Grădinița Otilia Cazimir;

11 -12: Școala Gimnazială Coșoveni;

12-13: Școala Gimnazială Castranova;

Marți, 6 martie:    

09-10: Grădinița Dumbrava Minunată;

10-11: Grădinița Tudor Vladimirescu;

11-12: Grădinița Elena Farago;

12-13: Școala Gimnazială Mircea Eliade;

Miercuri, 7 martie: 

09-10: Școala Gimnazială Gheorghe Bibescu;

10-11: Grădinița Ion Creangă;

11-12: Școala Gimnazială Mircea Eliade;

12-13: Școala Gimnazială Mihai Viteazul;

Joi, 8 martie:          

10-11: Grădinița Sfânta Ana;

11-12: Grădinița Paradisul Copiilor;

15-16: Grădinița Floarea Soarelui.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Clubul Melomanilor

Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman organizează luni, 5 martie, începând cu ora 17.00, o nouă întâlnire în cadrul Clubul Melomanilor cu tema “În lumea operei”.

Sub coordonarea profesorului Maria Barbărasă, va fi difuzat spectacolul ˝Paiaţe˝ de Ruggero Leoncavallo (1857-1919), filmat în Milano, în 1968.

Dirijor: Herbert von Karajan;

Corul şi orchestra: Teatrul Scala din Milano;

Regia scenică: Paul Hager;

Regie film: Herbert von Karajan;

Interpreţi: Jon Vickers, Raina Kabaivanska, Peter Glossop, Sergio Lorenzi, Rolando Panerai

Acţiunea se petrece într-un sat italian din Calabria, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Este o operă în două acte, cu Prolog. Libretul îi aparţine compozitorului. Premiera a avut loc la Milano, în 21 mai 1892.  Cu privire la importanța și semnificația operei, muzicologul Grigore Constantinescu spune: „Aşa cum încearca să lămurească încă din Prolog, compozitorul a dorit să ofere publicului o frântură din viaţa artiştilor care, dincolo de scenă, se confruntă cu dureri şi bucurii omeneşti. Tipic pentru teatrul liric verist, opera lui Leoncavallo îmbină elanul melodic italian cu o complexitate de scriitură orchestrală ce vădeşte unele influenţe ale simfonismului european. Este una dintre celebrele lucrări care figurează în repertoriul permanent al teatrelor de gen„.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Tradiții de mărțișor și Ziua Națională a Bulgariei

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” alături de Lectoratul de Limbă Bulgară din cadrul Facultății de Litere a Universitatății din Craiova organizează luni, 5 martie 2018,  începând cu ora 12.00, acțiunile cu titlul “Obiceiuri și tradiții comune de Mărțișor”, prezentare și expoziție de carte, respectiv susținerea comunicării “Rolul României în eliberarea Bulgariei – 3 martie, Ziua Națională a Bulgariei”.

Mărțișorul, ca tradiție populară, este împărtășit și perpetuat de România și Bulgaria din vremuri ancestrale. Etnologii presupun că prezenţa acestei tradiţii atât la români cât şi la bulgarii contemporani se datorează substratului comun tracic. Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, pierzându-se în negura vremurilor, dar prezenţa și marcarea sa atât la români cât şi la bulgari (cu numele de Marteniţa – Мартеница) își găsesc explicația în substratul tracic comun. Se mai consideră, de asemenea, că sărbătoarea mărţişorului a apărut în vremea Imperiului Roman, atunci când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era nu doar zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate este ilustrată de chiar culorile mărţişorului, albul însemnând pace, iar roşul — război. Sărbătoarea mărţişorului se poate întâlni, în zona Balcanilor, la Aromâni şi Megleno-Români, precum şi în Macedonia şi Albania.

Prin cea de-a doua acțiune, organizată cu ocazia Zilei Naționale a Bulgariei, eveniment serbat în data de 3 martie, vor fi subliniate  conexiunile româno-bulgare anterioare Războiului ruso-româno-turc (1877-1878), dar și contactele și colaborările stabilite între cele două popoare în cadrul războiului care avea să aducă independența, pentru România, și autonomia, pentru Bulgaria. Semnificația zilei de 3 martie are profunde reverberații istorice, momentul reprezentând semnarea Tratatului de la San Stefano (3 martie 1878), acord în baza căruia, între altele, se consfințea apariția unui nou stat modern pe harta Europei – Bulgaria Mare. Deși amendate substanțial prin textul Tratatului de la Berlin (13 iulie 1878), prevederile care au făcut posibilă apariția Bulgariei ca stat autonom au fost păstrate, deschizându-se astfel drumul spre independența națională dobândită în 1908.

La cele două activități vor participa elevi de la Colegiul Național “Elena Cuza” din Craiova, coordonați de profesorii Daniela Voinea, Elena Țecu, Dana Țacu.

Evenimentul se va desfășura la Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa începând cu ora 11.00.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” găzduiește sâmbătă, 03.03.2018, începând cu ora 11.00, în sala “Acad. Dinu C. Giurescu” lansarea cărții, “Colaps”, volumul al IV-lea din seria ”Iubire periculoasă”, autor Georgiana Sandu.
Georgiana Sandu si-a inceput cariera literara la 16 ani, pe o platforma online, unde a ajuns cel mai citit autor al Romaniei. După publicare, se bucură de acelasi succes, volumul ei de debut primind titlul de bestseller al anului 2016 la editura Tritonic. Cu această ocazie, editura va prezenta și alte volume ale colecți “Cașmir LIT”, ale autorilor Anamaria Ionescu, Teodora Matei, Lucian Dragoș Bogdan și Bogdan Hrib.

Prezentare volumului “Colaps”:

Pentru o vreme, Katherine şi Harris se bucură de o viaţă perfectă, plină de iubire, putere şi bani. Au lumea la picioare, dar uită că fericirea nu e infinită atunci când o construieşti călcând pe cadavre. O misiune ce le-ar putea asigura paradisul pe tot restul vieţii, se transformă în propriul lor iad. Harris e prins şi închis într-un penitenciar de maximă securitate, iar durerea şi disperarea îl împing la decizii neaşteptate. Rămasă în urmă, Kath se prăbuşeşte pe zi ce trece. Obsesia de a-şi recupera iubitul se manifestă în cele mai periculoase moduri: îşi dă seama că pentru a simţi un demon… trebuie să devină ea însăși unul. Fratele geamăn al lui Harris este singurul ei far spre salvare, dar şi cea mai grea tortură. Familia de raceri se destramă, Carter dispare, iar misiunea eşuată pentru un grup de terorişti din Orientul Mijlociu, nu-i pune doar pe ei în pericol, ci întregul oraş…”.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”