DUBLĂ LANSARE DE CARTE

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește joi, 10.05.2018, ora 18.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu” o dublă lansare de carte. În prezența invitaților Mihai Duțescu, Andreea Ghiță, Cătălin Ghiță, Ioan Lascu, Petrișor Militaru, Haricleea Nicolau, George Popescu, vor fi lansate volumele „Scrisul Românesc – 90 de ani de la întemeiere”, de Florea Firan și „Jocurile Thaliei” de Mihai Ene.

Moderatorul acestei duble lansări de carte va fi scriitorul Florea Firan.

Volumul „Scrisul românesc – 90 de ani de la întemeiere”, de Florea Firan, este o lucrare de mari dimensiuni care cuprinde activitatea revistei din cele două perioade de apariție, seriei noi, din 2003 până astăzi, fiindu-i consacrat cel mai mare spațiu. Studiul monografic, Bibliografia adnotată (care însumează 7025 de poziții), Viața revistei, Indicii de autori și Indicii periodicelor citate constituie structura acestei lucrări de mare utilitate. O bogată Iconografie conturează imaginea publicației pe această perioadă.

De fapt, Florea Firan a consacrat o lucrare asemănătoare și revistei „Ramuri”,  astfel încât cele două publicații craiovene beneficiază de studii monografice complete.

Volumul „Jocurile Thaliei. Ipostaze ale actului teatral”, de Mihai Ene, este rezultatul unei activități constante de cronicar de teatru, în special cărți de dramaturgie și de teatrologie, dar și de spectacole. Multe dintre texte au fost publicate inițial în revistele craiovene „Scrisul Românesc” și „SpectActor”. Structurat în trei părți – Jocurile scenei, Jocurile textului, Jocurile receptării – volumul se încheie cu un Dialog cu George Banu care privește teatrul în genere, dar și Festivalul Internațional Shakespeare.

ÎMPREUNĂ PENTRU UN MEDIU MAI CURAT

 

Angajații Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” au participat astăzi la o nouă acțiune  desfășurată în cadrul proiectului „Împreună pentru un mediu mai curat”. Împreună cu preșcolarii de la Grădinițele „Elena Farago” și „Nicolae Romanescu”, cu elevii de la Școala Gimnazială „Ion Creangă”  și cei de la Liceul „Henri Coandă” , care au fost însoțiți de cadre didactice, bibliotecarii au mers în Pădurea Bujorului, din localitatea Plenița.

În mijlocul naturii, cei aproape 150 de copii au admirat specia de floră protejată bujorul românesc, o specie de floare unică în Europa. Bujorul românesc, cunoscut sub denumirea botanică de  Paeonia  romanica peregrina, este şi cea mai veche floare din România. Bujorul românesc se găsește în doar cinci rezervații din țara noastră, aflate în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Mureș.

În cadrul acțiunii, într-o atmosferă destinsă, copiii, cadrele didactice și angajații Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” au lipit pe copaci mesaje de conștientizare și informare a publicului pentru protejarea florei spontane și a pădurii.

Acțiunea de astăzi, care a durat mai multe ore, s-a desfășurat cu sprijinul Agenției Județene de Protecție a Mediului și a primăriei Plenița.

 

BOOK READING

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, secția  American Corner, organizează vineri, 11 mai 2018, ora 18.00, o nouă întâlnire a clubului de lectură în limba engleză. La această nouă întâlnire, desfășurată în cadrul proiectului Book Reading, participanții vor discuta pe tema cărții „The Lion, The Witch and The Wardrobe”, din literatura pentru copii. Acest prim volum din seria „Cronicile din Narnia”, scrisă de Clive Staples Lewis, s-a bucurat de un real succes, fascinându-i deopotrivă de copiii, cât și pe adultii care, în timpul lecturii, au pășit pe tărâmul magic din Narnia.

La clubul de lectură în limba engleză, coordonat de Samuel Peters, voluntar american, sunt așteptați elevii și studenții interesați de perfecționarea limbii engleze, precum și de lectură.

Această nouă întâlnire se va desfășura între orele 18.00 și 19.00, în sala „Marin Sorescu” a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.