CĂRTICICA PENTRU PRICHINDEI ȘI COPII MAI MĂRICEI

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” continuă proiectul  „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” cu o nouă activitate, care se va desfășura în perioada 4-7 iunie 2018, intitulată „Din tainele zborului”.  În cadrul acestei activităti, copiii vor vorbi despre istoria aparatelor de zbor. Vor afla că oamenii au încercat să zboare încă de acum câteva sute de ani. Și-au construit aripi, folosind diverse materiale, și au inventat aparate care să-i ridice în aer. Apoi s-a descoperit că o aripă curbată, care se mișcă prin aer, se poate ridica spre nori. De aici a început era zborului.

Oaspeţii Ludotecii vor fi preşcolari şi şcolari de la următoarele grădiniţe şi şcoli, programate astfel:

Luni, 4 IUNIE

09-10 Școala Gimnazială Alexandru Macedonski

10-11 Grădinița Otilia Cazimir

11-12 Grădinița Sfânta Ana

12-13 Școala Gimnazială Mihai Viteazul

 

Marți, 5 IUNIE

10-11 Grădinița Elena Farago

11-12 Grădinița Elena Farago

12-13 Școala Gimnazială Gheorghe Bibescu

15-16 Grădinița Floarea Soarelui

 

Miercuri, 6 IUNIE

09-10 Școala Gimnazială Bobicești

10-11 Grădinița Paradisul Copiilor

11-12 Colegiul Național Ștefan Velovan

 

Joi, 7 IUNIE

09-10 Școala Gimnazială Alexandru Macedonski

10-11 Grădinița Tudor Vladimirescu

11-12 Școala Gimnazială Mircea Eliade

 

 

 

 

 

 

 

CONGRESUL ARA

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a participat în intervalul 23-26 mai 2018 la cea de-a 42-a ediție a Congresului Internațional al Academiei Româno – Americane de Științe și Arte (ARA), care s-a desfășurat la Cluj-Napoca.

În prima zi a congresului, Biblioteca Județeană „Alexandru și   Aristia Aman” a vernisat expoziția de afișe dedicată inaugurării „Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”. După deschiderea oficială a lucrărilor congresului, invitații și participanții au putut admira afișele reprezentând impresionanta donație făcuta de academicianul Basarab Nicolescu. Acest fond, care conține documente, lucrări bibliofile cu dedicații și autografe ale unor importanți oameni de cultură din exil, reprezintă nucleul viitorului Muzeu al Cărții și Exilului Românesc. 

În cea de-a doua zi a congresului s-a desfășurat masa rotundă organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, intitulată „Exilul românesc la confluența dintre trecut și viitor: de la un tezaur documentar la o viziune muzeografică”. 

La această masă rotundă, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, a prezentat viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc și file inedite din corespondența purtată de Horia Vintilă și Mircea Eliade, iar bibliotecarii participanți la congres au susținut prezentări ale operelor personalităților române plecate in exil: Cătălin Belu- „Prin biblioteca exilului spre muzeul exilului: etape parcurse și perspective”, Adela Calotă- „Finele unui proces? Exegeza lui Basarab Nicolescu asupra cazului Galileo Galilei”, Cristian Isvoranu-  „Corneliu Șerban Popa – artistul care a însuflețit sticla”, Alina Pencea- „Victor Roman: o poveste a exilului în imagini și cuvinte”, Ramona Popescu- „Viziuni sculpturale din exil: Constantin Brâncuși” și Cristina Stancu- „Benjamin Fondane: destinul unui poet în exil”.

„Ne-a onorat invitația primită din partea Academiei Româno- Americane de Științe și Arte. Am putut prezenta proiectele noastre unor importante personalități din țară și din diasporă, iar cel mai important dintre proiecte, viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc a stârnit un interes deosebit. Invitații care au participat la masa rotundă organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” ne-au adresat numeroase întrebări și ne-au felicitat pentru inițiativa înființării unui muzeu al exilului, unic în țară. Am fost timp de patru zile alături de ilustre personalități, al căror interes pentru proiectele noastre ne-a onorat. Îi mulțumim în mod special doamnei prof. univ. dr. Ruxandra Vidu, președinte al Academiei Americane de Științe și Arte, care ne-a invitat la cea de-a 42-a ediție a congresului ARA.”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman.”

Pe durata celor patru zile, reprezentanții Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” au participat la conferințe plenare, pe secțiuni, și au luat parte la dezbateri pe teme din domeniul tehnologiei, al artelor și al științei.

Academia Româno-Americană a fost înființată în anul 1975, în California, de un grup de intelectuali români stabiliți în Statele Unite ale Americii. În fiecare an, ARA organizează un congres care le oferă prilejul intelectualilor să își prezinte ideile și realizările în domenii diverse, de o importanță deosebită.

Ediția din acest an s-a desfășurat sub titulatura „ARA la Centenarul Marii Uniri”  și a fost găzduită de prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

 

 

READING CLUB

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, secția American Corner, organizează joi, 31 mai 2018, ora 18.00, în sala „Marin Sorescu”, o nouă întâlnire a clubului de lectura în limba engleză.

Tema propusă pentru această întâlnire va fi prezentarea și dezbaterea  cărții „A Wrinkle in Time”, scrisă de Madeleine L’Engle. Dezbaterea va fi moderată de coordonatorul clubului de lectură, Samuel Peters, voluntar american.

Clubul de engleză urmărește încurajarea lecturii în limba engleză, dezvoltarea gândirii critice și a exprimării în limba engleză.

Maeștrii unei arte muribunde

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează astăzi, 30 mai 2018, lansarea volumului „Maeștrii unei arte muribunde. Poeme alese 2010-2017”, de Claudiu Komartin, publicat la Editura Cartier. Cartea cuprinde, revăzute, volumele: „Cobalt” (2013), „Dezmembrați” (2015), și 36 de texte noi adunate în volumul inedit „Douăsprezece secunde până la dispariția luminii”.

Lansarea volumului „Maeștrii unei arte muribunde. Poeme alese 2010-2017”  va avea loc la ora 18.00, în sala „Academician Dinu C. Giurescu”.

Invitați la eveniment  vor fi  Petrișor Militaru și Tiberiu Neacșu.

 

PE ARIPILE POEZIEI

Ca în fiecare an, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Secția pentru Copii și Tineret, păstrează tradiția și sărbătorește Ziua Internațională a Copilului prin organizarea concursului „Pe aripile poeziei”.

Elevii din clasele I-VIII, care cunosc și iubesc poezia românească și universală sunt asteptați joi, 31 mai 2018, la ora 12.00, în sala „Academician Dinu C. Giurescu”, pentru a participa la cea de-a 44-a ediție a concursului de recitări „Pe aripile poeziei”.

Elevii care se vor înscrie la concurs vor fi selectați de către profesorii școlilor participante. Concursul „Pe aripile poeziei” urmărește să evidențieze talentului interpretativ al copiilor,  prezența scenică, dar și să constituie o rampă de lansare pentru tinerele talente.

 

 

Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, în perioada 29 – 30 mai, o nouă activitate derulată în cadrul proiectului Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei.  Activitățile care vor fi organizate în cele două zile se desfășoară sub titlul „Copilăria – un basm fără sfârșit”.

La această întâlnire sunt așteptați preșcolari, dar si elevi înscriși în clasele I-IV, care se vor putea bucura de momente plăcute, după o perioadă de evaluari și testări.

Oaspeții Ludotecii vor fi copii de la grădinițe și școli programate astfel:

Marți, 29 Mai

Orele: 9-10- Grădinița Elena Farago

10-11- Grădinița Tudor Vladimirescu

11-12- Grădinița Tudor Vladimirescu

12-13- Școala Gimnazială Mihai Viteazul

13-14- Școala Gimnazială Bârza Olt

 

Miercuri, 30 Mai

Orele: 9-10- Grădinița Elena Farago

10-11- Grădinița Tudor Vladimirescu

11-12-Grădinița Otilia Cazimir

12-13- Școala Gimnazială Mihai Viteazul

 

 

TRIPLĂ LANSARE DE CARTE

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, împreuna cu Fundația – Editura „Scrisul Românesc”, vă invită marți, 29 mai 2018, la ora 18, în sala „Academician Dinu C. Giurescu”, la un eveniment literar deosebit, o triplă lansare de carte.

În prezența autorilor, vor fi lansate următoarele volume:

Aproape un secol de dinastie. Povestea monarhiei române de ieri, pentru tinerii de azi și de mâine, de Adrian Cioroianu – o carte în care profesorul Adrian Cioroianu reconstituie istoria dinastiei Hohenzollern. Cunoscut pentru o serie de lucrări temeinice dedicate istoriei României, Adrian Cioroianu vine de data aceasta cu o carte în sinteză, Aproape un secol de dinastie, despre Monarhia română, care se adresează în principal tineretului, insistând pe personalitatea și perioadele de domnie ale celor patru regi ai României – Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I.

Umbra pierdută, de Carmen Firan – un volum de dragoste și aventură, o explorare psihologică a emigrantului între două vârste, prins între dileme identitare, un roman de mister, thriller psihologic şi intelectual al zilelor noastre despre seducţia visului american şi dilemele emigrantului

Geografia lucrurilor, de Adrian Sângeorzan, poem prin care repune în circulație universală peisajul interior și istoric al României.

Alături de cei trei autori, la acest eveniment au fost invitați istoricul Gheorghe Onișoru și Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Moderatorul întâlnirii va fi scriitorul Florea Firan.

 

Di5connected

 

Biblioteca Județeană  „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 25 mai 2018, ora 14.00, în sala „Academician Dinu C. Giurescu”, o întâlnire a tinerilor  care au participat la proiectul „Di5Connected”, proiect cofinanțat prin programul Erasmus Plus.

Proiectul Di5connected a implicat 24 de tineri din Austria, Croatia, Italia si Romania in activitati care au urmărit să-i învețe mai multe despre relația fiecăruia cu tehnologia, să experimenteze viața într-un mediu multicultural, fără a folosi vreun dispozitiv tehnologic. Din România au luat parte la acest proiect 6 tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.

Proiectul s-a desfășurat in perioada 18-25 aprilie 2018 în localitatea Cortemilia-Italia și a fost cofinanțat prin Programul Erasmus Plus, prin Agenția Naționala Italiană pentru Tineri,  Asociatia Vagabondo Italia și Dominou Romania.

La această întâlnire, participanții vor împărtăși experiența castigată în cadrul proiectului, vor prezenta exemple de bune practici.

 

 

CONGRESUL ACADEMIEI ROMÂNO-AMERICANE

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” participă în perioada 23-26 mai 2018 la cea de-a 42-a ediție a Congresului Academiei Româno-Americane  de Științe și Arte (ARA), care va avea loc la Cluj-Napoca. Ediția de anul acesta, cu o însemnătate deosebită pentru țara noastră, se desfășoară sub titulatura „ARA la Centenarul Marii Uniri” și va fi găzduită de prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai.

În cea de-a doua zi a evenimentului, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează o masă rotundă cu tema „Exilul românesc la confluența dintre trecut și viitor: de la un tezaur documentar la o viziune muzeografică”, care va fi coordonată de managerul bibliotecii, Lucian Dindirică. La această masă rotundă, bibliotecarii vor susține prezentări despre viața și opera unor personalități române din exil, precum Mircea Eliade, Horia Vintilă, Corneliu Șerban-Popa, Basarab Nicolescu, Victor Roman, Benjamin Fondane sau Constantin Brâncuși, prezentări bazate pe documente din arhivele personale care se vor regasi în viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc. Totodată, cu acest prilej, va fi vernisată și expoziția de afișe „Inaugurarea Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”.

„Suntem onorați de invitația primită din partea Academiei Româno-Americane de Științe și Arte. Ne bucurăm în mod special de faptul că vom organiza o masă rotundă, în cadrul căreia vom prezenta materiale aflate în „Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”, o secție unică în lume ca importanță și relevanță. De altfel, lucrările și toate celelalte materiale donate de academicianul Basarab Nicolescu reprezintă nucleul viitorului Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, cărora li se vor adăuga cele 28 de dosare din pachetul Mircea Eliade, precum și fondurile Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Ileana Vulpescu, Vintilă Horia, Leonid Mămăligă, Paul Barbăneagră, Cicerone Poghirc, Șerban-Viorel Stănoiu, Șerban Popa. Pentru noi este o mare realizare înființarea acestui muzeu și ne bucurăm nespus să prezentăm proiectul nostru distinselor personalități care vor participa la acest eveniment deosebit pentru mediul academic și științific. Îi mulțumim doamnei prof. univ. dr. Ruxandra Vidu, președintele Academiei Româno-Americane de Științe și Arte, pentru invitația de a lua parte la cea de-a 42-a ediție a congresului.”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Printre invitații ediției din acest an a Congresului Internațional al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe se află președintele Academiei Române, acad. prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă și prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

Pe durata celor patru zile, invitații vor participa la conferințe plenare, pe secțiuni, și vor lua parte la dezbateri în cadrul cărora vor fi prezentate idei revoluționare din domeniul tehnologiei, al artelor și al științei. „Congresul ARA  a constribuit  de peste patru decenii la dezvoltarea și promovarea științifică a României la nivel mondial, la promovarea culturii și limbii române în lume și aduce în prim-planul vieții academice internaționale rezultatele remarcabile ale elitei intelectuale românești în diaspora. În fiecare an, Congresul ARA reunește experți din diferite domenii ale artei și științei, oferind un afiș-forum academic cu un aport remarcabil din domeniile: lingvistică, literatură, medicină, muzică, fizică, politică, științe aplicate, inginerie, filosofie, teologie. Congresul ARA este un eveniment academic unic, ce creează cadrul pentru dezvoltarea colaborărilor internationale între românii de pretutindeni”, a subliniat președintele ARA, prof. univ. dr. Ruxandra Vidu.

Academia Româno-Americană a fost înființată în anul 1975, în California, de un grup de intelectuali români stabiliți în Statele Unite ale Americii. În fiecare an, ARA organizează un congres care le oferă prilejul intelectualilor să își prezinte ideile și realizările în domenii diverse, de o importanță deosebită.

Împreună pentru un mediu mai curat

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția American Corner, organizează luni, 21 mai 2018, în sala „Marin Sorescu”, la ora 13.30, o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Împreună pentru un mediu mai curat”.

Cu acest prilej, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Dolj le vor înmâna elevilor de la Liceul „Henri Coandă” certificate de voluntari, în semn de apreciere pentru participarea la acțiunea de plantare a lizierelor de salcâmi de la Ocolna și a celei pentru protejarea bujorului de pădure de la Plenița.

După inmânarea certificatelor, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului și elevii, care vor fi însoțiți de prof. Amalia Florescu, vor viziona filmul documentar „Waste Land”, apoi vor discuta pe marginea  temelor abordate.

Proiectul „Pentru un mediu mai curat” s-a bucurat încă de la debut de un real succes, până acum fiind organizate numeroase întâlniri și deplasări, prin care s-a urmărit conștientizarea publicului în privința importanței protejării mediului înconjurător.