Centenarul „Ion D. Sîrbu” (27-28 iunie 2019)

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în colaborare cu Teatrul Național „Marin Sorescu” organizează, în perioada 27-28 iunie 2019, „Centenarul Ion D. Sîrbu (1919-2019)”.

Centenarul nașterii lui Ion D. Sîrbu prilejuiește desfășurarea lucrărilor Colocviului Național „Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989)” și, de asemenea, reunește multiple acțiuni culturale precum vizitarea expozițiilor de documente și cărți dedicate operei și activității lui Ion D. Sîrbu, punerea în scenă a spectacolului „Adio, Europa!”, lansări și dezbateri de cărți, respectiv audiții muzicale oferite de violoncelistul Mircea Suchici.

Evenimentul își propune să comemoreze trecerea unui veac de la nașterea unuia dintre cei mai importanți scriitori români din secolul XX. Domeniul asupra căruia și-a lăsat amprenta Ion D. Sîrbu, dar și avatarurile unei existențe marcată de îngrădiri și frământări creatoare vor fi subiecte de reflecție și dezbatere în cadrul manifestării.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Expoziția de artă digitală „Ia – aripă spre absolut”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește luni, 24 iunie 2019, începând cu ora 10:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, vernisajul Expoziției de artă digitală „Ia – aripă spre absolut”. Cele 80 de fotografii expuse au ca subiect ia, ca articol vestimentar purtat de românce. Expoziția poate fi vizitată în intervalul 24 – 28 iunie 2019.

Deși la origine toate lucrările expuse sunt fotografii digitale, prin supunerea acestora unor procese de prelucrare prin diverse tehnici digitale, s-a reușit obținerea efectului picturii în acuarelă. Toate fotografiile au fost realizate și prelucrate de profesorul și ilustratorul Silviu Cristian Mirescu, autor a peste 2000 de lucrări.

Manifestarea se desfășoară în contextul marcării „Zilei Universale a Iei”, 24 iunie, și are rolul de a evidenția frumusețea și varietatea principalului articol vestimentar tradițional feminin – Ia.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Manifesto Go green or go home

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește sâmbătă, 22 iunie 2019, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 16:30, acțiunea „Manifesto. Go green or go home”.

În cadrul întâlnirii, participanții vor conștientiza importanța reciclării și modalitățile de prevenire și combatere a problemelor ecologice. Pentru diseminarea corespunzătoare a informațiilor, organizatorii vor folosi prezentări interactive realizate în PowerPoint.

Acțiunea este organizată de Asociația „Vacanțe fără frontiere” și face parte dintr-un proiect social prin care se urmărește informarea populației cu privire la pericolele la care este expusă Terra.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Biblioteca din vacanță – Ediția a XI-a

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în perioada 1 iulie – 30 august 2019, proiectul educativ „Biblioteca din Vacanță”, ediția a XI-a. Prin implementarea proiectului, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” pune la dispoziția participanților cursuri și activități creative într-un mediu plăcut și dinamic.

Oferta de cursuri și ateliere este structurată pe categorii de vârstă, după cum urmează:

– clasele I-IV: Limba franceză, Limba engleză, Origami, Handmade, Desen și Scrapbooking;

– clasele V-VIII: Public speaking, Micul jurnalist, Teatru, Scrapbooking;

– adulți: Numerologie.

Cursurile și atelierele se vor desfășura, în intervalul 1 iulie – 30 august, potrivit următorului program:

 

Luni

Micul jurnalist (V – VIII) –  1000– 1100(Sala „Acad. Dinu C. Giurescu”);

Origami (I – IV) – 1000 – 1100 (Ludotecă);

Handmade (I – IV) – ora 1100– 1200 (Ludotecă);

 

Marți

Public speaking (V – VIII) – 1000 – 1100 (Sala „Acad. Dinu C. Giurescu”);

Limba engleză (I – IV) – 1000 – 1100 (Ludotecă);

Desen (I – IV) – 1100– 1200 (Ludotecă);

Numerologie (adulți) – 1700– 1800(Sala „Acad. Dinu C. Giurescu”);

 

Miercuri

Teatru (V-VIII) – 1030– 1130(Sala „Acad. Dinu C. Giurescu”);

 

Joi

Limba franceză (I-IV) – 1000– 1100  (Ludotecă);

Scrapbooking (I-IV) – 1100– 1200  (Ludotecă);

Scrapbooking (V-VIII) – 1200– 1300  (Ludotecă).

 

Toate activitățile proiectului sunt gratuite și sunt desfășurate de voluntarii Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Înscrierile se desfășoară în perioada 24 – 28 iunie 2018 atât la secția Împrumut carte copii și tineret/Ludotecă, cât și la numărul de telefon 0251532267, interior 104.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Biblioteca „Mitropolit Nestor Vornicescu” – Filiala Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” la Chișinău

Miercuri, 19 iunie 2019, s-au pus bazele unei noi filiale a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. În numele Bibliotecii Aman și a Fundației Culturale pentru Literatură și Artă din Chișinău, Lucian Dindirică și academicianul Nicolae Dabija au semnat un contract de colaborare culturală. Obiectul contractului îl constituie înființarea unei filiale a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” la Chișinău, Republica Moldova, cu denumirea Biblioteca „Mitropolit Nestor Vornicescu”. Inaugurarea bibliotecii va avea loc în 1 octombrie 2019 la Chișinău, la sediul Fundației Culturale pentru Literatură și Artă.

Pentru buna desfășurare a activității în noua filială, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” se angajează să doteze sediul Bibliotecii „Mitropolit Nestor Vornicescu” cu aparatură modernă, să comunice noutățile din domeniul biblioteconomiei și strategiile de dezvoltare ale bibliotecilor publice și, de asemenea, să completeze în mod regulat colecțiile filialei prin donații de cărți și documente. În aceeași ordine de idei, Fundația Culturală pentru Literatură și Artă se obligă să coordoneze activitatea de bibliotecă din cadrul Bibliotecii „Mitropolit Nestor Vornicescu” și să dezvolte colecții enciclopedice prin transfer, donații, sponsorizări și schimb interbibliotecar național și internațional. Pentru popularizarea bibliotecii și a colecțiilor sale, Fundația Culturală pentru Literatură și Artă se angajează să participe la activitățile naționale și internaționale de cercetare și aprofundare a performanțelor domeniului, respectiv de promovare a valorilor culturale.

Născut în Basarabia României Mari, Nestor Vornicescu a devenit, la scurtă vreme după instalarea la Craiova din 1970, unul dintre cei mai emblematici ierarhi ai Olteniei. Episcop-vicar în intervalul 1970-1978, Nestor Vornicescu a fost alesArhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei în aprilie 1978. De numele său se leagă o epocă de dezvoltare fără precedent în istoria eparhiei Olteniei. Cărturar neîntrecut, Nestor Vornicescu s-a distins printr-o activitate intelectuală extrem de densă. Pentru meritele sale, Nestor Vornicescu a fost ales membru al Academiei Române și a fost distins cu numeroase ordine și medalii religioase și laice. A rămas în amintirea Olteniei și a României în egală măsură prin căldura predicilor sale povățuitoare și prin umanitatea care i-a definit întreaga activitate pastorală. A fost un ierarh model, un exemplu al implicării active a Bisericii în viața Cetății. Călăuziți de această moștenire care responsabilizează, ne-am dorit înființarea unei filiale a Bibliotecii Aman la Chișinău, reședința istorică a vechiului județ Lăpușna. Ne-am bucurat de implicarea academicianului Nicolae Dabija, bastionul românismului în Republica Moldova,care și-a asumat găzduirea și dezvoltarea Bibliotecii „Mitropolit Nestor Vornicescu” în sediul Fundației Culturale pentru Literatură și Artă. Îi mulțumim pe această cale și ne dorim ca împreună să cinstim în mod corespunzător memoria mareluinostruierarh Nestor”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Recunoscător față de implicarea transfrontalieră a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, academicianul Nicolae Dabija a salutat faptul că „Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova creează o filială a ei la Chișinău, care se va numi „Mitropolit Nestor Vornicescu”. Încrezător în forța motrice a culturii și a raporturilor pe care aceasta le consolidează și perpetuează, Nicolae Dabija a subliniat faptul că „o țară devine prin bibliotecile ei, prin cărțile ei puternică. Îi mulțumesc domnului Lucian Dindirică și fraților craioveni că fac Basarabia puternică”!

Biblioteca „Mitropolit Nestor Vornicescu va fi inaugurată în 1 octombrie 2019, la 92 de ani de la nașterea ierarhului român, la Chișinău, la sediul Fundației Culturale pentru Literatură și Artă.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește luni, 17 iunie 2019, începând cu ora 17:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului de poezie „Culori şi alte culori” (cu titlul original „Colori e altri colori”), de Fabrizio Dall’Aglio. Evenimentul se desfăşoară la iniţiativa Editurii Eikon din Bucureşti şi a Asociaţiei Culturale Limes în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Televiziunea Română – Studioul Craiova.

Alături de Fabrizio Dall’Aglio, care va dialoga cu publicul și va acorda autografe, în cadrul evenimentului vor lua cuvântul Petrişor Militaru şi Eliza Macadan, care a tradus şi îngrijit volumul „Culori şi alte culori”.

Fabrizio Dall’Aglio s-a născut în 1955 și este autorul mai multor volume de poezie apreciate de critică şi recompensate cu premii literare în Italia. Operele sale au fost traduse în limbile spaniolă şi engleză.

Volumul „Culori și alte culori” a apărut inițial în Italia, în 2014. Ediția în limba română are o prefaţă semnată de Dante Maffìa şi a primit, în 2015, prestigiosul premiu literar Camaiore. O selecție de poezii din volumul „Culori şi alte culori” a fost publicată în revista „Poezia” de la Iaşi şi a fost inclusă ulterior și în antologia de poezie italiană contemporană „În corp de val”, publicată la Editura Eikon în 2017.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

appInterviuri.ro

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia  Aman” găzduiește marți, 11 iunie 2019, ora 12.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, prezentarea numărului 5/2019 al revistei „Scrisul Românesc” și lansarea volumului „applnterviuri.ro. Convorbiri românești la Radio Villalba”, autor Dana Oprica. Autoarea, absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, reunește în acest volum 18 convorbiri cu personalități din diverse domenii de activitate.

Despre volumul „applnterviuri.ro. Convorbiri românești la Radio Villalba”, precum și despre numărul 5/2019 al revistei „Scrisul românesc” vor vorbi invitații Mihai Firică, Mihai Ghițulescu, Mircea Pospai și Lavinia Similaru.

Moderatorul întâlnirii va fi Florea Firan.

CONGRESUL ACADEMIEI ROMÂNO-AMERICANE DE ȘTIINȚE ȘI ARTE

        Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” participă, în perioada 10 –13 iunie 2019, la cea de-a 43-a ediție a Congresului Academiei Româno-Americane de Științe și Arte (ARA), care se va defășura la Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia. Președintele acestei ediții a Congresului Internațional ARA este Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj.

Ediția din acest an a Congresului Academiei Româno-Americane de Științe și Arte va reuni experți din diferite domenii ale artei și științei, constituindu-se într-o platformă de înaltă ținută academică, în cadrul căreia vor fi prezentate contribuții remarcabile din domeniile: antropologie, matematică aplicată, arte, biologie, chimie, inginerie, protecția mediului, istorie, drept, lingvistică, literatură, medicină, muzică, fizică, politică, filosofie și teologie.

Cu o zi înainte de startul lucrărilor, pe data de 9 iunie, va avea loc în cadrul Congresului recitalul de pian „Frederic Chopin – The Science of Music and the Music of Science”, susținut de artistul de prestigiu Botond Szöcs. Evenimentul muzical este organizat de Academia Româno-Americană de Științe și Arte, în colaborare cu Consulatul General al României la Salonic, cu sprijinul Conservatorului din Ano Poli – Salonic.

În ceremonia de deschidere a celei de-a 43-a ediții a Congresului Academiei Româno-Americane de Științe și Arte vor lua cuvântul: Sabina-Mădălina Șomăcescu – Consul General al României la Salonic, Grecia, Gregory W. Pfleger, Jr. – Consul General al Statelor Unite ale Americii la Salonic, Grecia, Emil Constantinescu – Președinte al României (1996 – 2000), Președinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului – Centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință, Pericles A. Mitkas – Rector al Universității Aristotel din Salonic, Grecia, Lucian Dindirică – Manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, România, Apostolos Patelakis –  Institutul de Studii Balcanice, Salonic, Grecia, Ruxandra Vidu – Universitatea din California, Davis, SUA, Președinte ARA.

În cea de-a doua zi a conferinței, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj organizează o masă rotundă cu tema „Cazul Vintilă Horia: o istorie în (re)scriere ”. În cadrul acestei mese rotunde, bibliotecarii vor susține comunicări despre viața și opera lui Horia Vintilă, singurul scriitor român distins cu Premiul Academiei Goncourt. Lucrările abordează aspecte cu caracter biografic (referiri la subiectul Premiul Goncourt, sau la procesele din anii 2016 – 2018) și cercetează diverse dimensiuni ale operei sale de exil. Programul mesei rotunde cuprinde opt comunicări, prin care aducem un omagiu memoriei lui Vintilă Horia, unul dintre autorii paradigmatici ai exilului : Lucian Dindirică – „Cazul „Vintilă Horia: finis coronat opus”, Constantin Crăițoiu – „Formele culturale de supraviețuire și exprimare ale exilului românesc”, Cristian Isvoranu – „Epistolarul Vintilă Horia: o frescă a exilului românesc”, Mihai Ciurea – „Vintilă Horia și ethosul creștin”, Silviu Gongonea – „Vintilă Horia și Premiul Goncourt: în capcanele ideologiei”, Gabriel Nedelea – „Configurări ale centrului și cartografieri ale universalului în opera lui Vintilă Horia, Ramona Popescu – „Vintilă Horia: homo viator și homo peregrinus”, Adela Calotă – „Vintilă Horia: exilul ca scriitură și exilul ca dat ontologic”.

„Congresul Academiei Româno-Americane de Arte și Științe (ARA) oferă tinerilor cercetători oportunitate de a interacționa cu personalități academice românești din întreaga lume. În cadrul acestor întâlniri anuale, oamenii de știință împărtășesc ultimele noutăți din cercetarea internațională, iar dezbaterile au menirea să aducă o contribuție la recunoașterea și promovarea excelenței românești din domeniile științei și artei.”

Ruxandra Vidu (Președinte al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe)

 

„Sunt onorată că anul acesta, Academia Americană de Arte și Științe din România (ARA) a ales să desfășoare la Salonic cel de-al 43-lea Congres ARA, care va avea loc la Universitatea Aristotel din Salonic, în perioada 10 – 13 iunie 2019. Preocuparea constantă, înscrisă în agenda permanentă a întreprinderii de demersuri care să continue și să dezvolte bunele relații de colaborare ale misiunii diplomatice cu mediul universitar local a făcut posibilă organizarea acestui important congres la Salonic. De-a lungul anilor, congresele ARA au beneficiat de prezența a numeroși academicieni și profesori care au pus în lumină cultura și limba română în întreaga lume, promovând operele cu caracter remarcabil ale elitei intelectualității românești. Continuând această serie strălucită de evenimente, ediția din acest an, de la Salonic, își propune, pe durata celor trei zile de desfășurare, să prezinte diferite lucrări ale unor experți din diferite domenii ale artei și științei”.

Sabina-Mădălina Șomăcescu (Consul General, Consulatul General al României la Salonic)

 

„Academia Româno-Americană are o tradiție îndelungată în organizarea de evenimente științifice ce reunesc specialiști internaționali din domenii variate. Ediția de anul acesta a Congresului, organizată în cosmopolita metropolă Salonic, continuă șirul evenimentelor de înaltă ținută academică. Alături de lucrări inedite ce abordează subiecte de actualitate din domeniile ingineriei, medicinei, muzicii, tehnologiei informației, economiei, ediția cu numărul 43 include și o serie de comunicări științifice originale pe teme literare și lingvistice. Congresul este organizat în cadrul Universității de prestigiu Aristotel, un centru academic vibrant, recunoscut la nivel internațional, în cooperare cu Consulatul General al României la Salonic, o instituție ce sprijină necondiționat promovarea culturii românești în spațiul cultural elen, precum și consolidarea legăturilor dintre comunitățile academice și științifice româno-elene”.

Lucian Dindirică (Manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Craiova, România).

Academia Româno-Americană a fost înființată în California, în anul 1975, la iniațiativa unui grup de intelectuali români stabiliți în Statele Unite ale Americii. În fiecare an, ARA organizează un congres, un forum academic de înaltă clasă, în cadrul căruia se întâlnesc experți din diferite domenii ale artei și științei.

ULTIMUL TREN SPRE INFINIT

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia   Aman” găzduiește luni, 10 iunie 2019, ora 14.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Ultimul tren spre infinit”, autor Tiana Badea.

La lansarea de carte au fost invitați Angi Melania Cristea, Dan Ionescu, Eleanor Mircea, Florina Ungureanu. Moderatorul întâlnirii va fi Petrișor Militaru.

La finalul întâlnirii, invitații vor asista la un moment artistic, oferit de Mircea Suchici (violoncel), Cornel Popescu (caval) și Daria Cojocaru, Răzvan Zamfir, Andreea Axinte, elevi ai Liceului de Arte „Marin Sorescu”.

Tiana Madea este pseudonimul literar al Cristianei Ioana Badea, elevă a Liceului de Arte „Marin Sorescu” Craiova, secția arte plastice. Autoarea a participat la mai multe concursuri naționale de poezie. A publicat volumele „Omul, fabrica de vise” (2017) și „Cartea cu Vlad”. Din volumul de versuri al Tianei Badea răzbate elanul şi prospeţimea tinereţii, fiindcă adolescenţa este, după cum sublinia Platon, vârsta iubirii şi a poeziei. Atmosfera din poeme este nostalgică şi predispune la reverie, dar, cu toate acestea, nu lipsesc nici umbrele cuibărite în inconştient şi nici supereroii ce concurează cu personajele literare în imaginarul contemporan. Pentru poetă, ca şi pentru noi toţi, poezia ar putea fi, în zilele noastre, chiar „ultimul tren către infinit”…”- Petrișor Militaru

CARAGIALE ȘI NOI

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează luni, 10 iunie, începând cu ora 10.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, activitatea intitulată „Caragiale și… noi”.

În cadrul activității, elevi ai clasei a treia de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, sub coordonarea prof. Carmen Popa, vor prezenta adaptări ale scenetelor lui I. L. Caragiale. Spectatorii se vor putea bucura de savoarea  personajelor celebrelor schițe „Dl Goe”, „Vizita”, „Bubico”, „Un pedagog de școală nouă”, „Lanțul slăbiciunilor”, „Căldură mare”.

Această acțiune face parte dintr-o serie de activități derulate în baza unui parteneriat semnat între Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, parteneriat încheiat pe durata anului școlar 2018-2019.