Lansare volum aniversar BDC 40

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează joi, 22 decembrie 2022, începând cu ora 17.00,  lansarea volumului de benzi desenate „BDC 40”, un album aniversar.

Apărut sub egida Editurii Revers, volumul „BDC 40” poartă semnătura autorilor: Cristian Ciomu, Mircea Liviu Goga, Valentin Iordache, Marian Mirescu, Viorel Pîrligras şi Dragan Predić.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 17.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu” și va fi moderat de Petrișor Militaru. La lansare vor participa, dintre autori: Cristian Ciomu, Mircea Liviu Goga, Marian Mirescu, Viorel Pîrligras.

Banda Desenată Craioveană este o grupare de autori BD apărută în 1982, cu o bogată activitate expozițională și editorială.

Valentin Iordache este autorul a peste 100 de povești în benzi desenate, a seriei „Le Mitocain Roumain”, publicată în gazeta „Academia Cațavencu”,  precum și al volumului „„Epistaxis la hamsii”, care a obținut în anul 2006 trofeul anual al celui mai bun album BD românesc.

Viorel Pîrligras este iniţiator al BD-rock-ului în România, autor al primei benzi desenate tridimensionale şi mai ales recordman al seriei de stripuri „Oscar”, care a depăşit cifra de 5.000 de gaguri cotidiene în presă, timp de 18 ani. A câştigat, în 2002, Marele Premiu la concursul „Micul Prinţ”, organizat de Editura Alfa, care i-a editat apoi culegerea „Caragiale (în benzi desenate)”. Are publicate benzi desenate în Italia, Belgia, Franţa, Brazilia, Norvegia. Deţinător al Premiului pentru întreaga carieră, la Bucureşti ComicFest 2022.

Marian Mirescu, cunoscut mai ales pentru transpunerea personajului Bulă în benzi desenate, a obţinut, ca scenarist, Marele Premiu în 2010 la concursul Salonului BD International Comics Festival, de la Belgrad. Este editorul celui mai longeviv fanzin din România – „AH, BD!” – care a împlinit 26 ani în 2022.

Cristian Ciomu şi-a împărţit pasiunea pentru benzi desenate cu muzica (a cântat jazz rock progresiv cu „Basorelief” şi „Opus 1,61”, a compus muzica mai multor spectacole de teatru la Craiova, Iaşi, Suceava, Sibiu, Piteşti, Bucureşti si Quebec-Montreal Canada a susţinut partiturile muzicale la celebrele „Răscruciuri” organizate de asociaţia sa – Podul lui Apolodor) şi cu arhitectura, profesiunea sa. In 2020 a editat primul sau album „Povestiri desenate istorice şi comice” cere reuneşte benzile desenate publicate în revista BDC.

Mircea Liviu Goga, profesionist în media craioveană, este un artist complet – prozator şi poet, cu multe apariţii editoriale la activ şi deţinător al prestigiosului Premiu Ion Hobana pentru romanul SF „Insula pescăruşilor” în 2012. Are o intensă activitate plastică, fiind autorul mai multor personale de pictură, dar a performat şi ca autor de benzi desenate.

Dragan Predić, din Kladovo, un bun cunoscător al fenomenului BD românesc şi internaţional, a asigurat legătura strânsă a grupului cu organismele BD sârbeşti, participarea la festivalurile de gen de la Leskovac şi Belgrad, dar s-a constituit şi ca un bun translator al benzilor desenate româneşti în limba sârbă. E cel care a făcut posibilă apariţia operelor multor autori sârbi importanţi în revista grupului BDC.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Realitatea Literară

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”  găzduiește joi, 15 decembrie 2022, începând cu ora 15.00, lansarea Revistei „Realitatea literară”, revistă a Uniunii Scriitorilor Europeni pentru promovarea literaturii române contemporane.

Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor Europeni și Asociația de Dezvoltare Comunitară „Alexandru cel Mare” și va fi moderat de Ion Dascălu.

Revista este fondată la data de 01 ianuarie 2022 sub egida Uniunii Scriitorilor Europeni de către Preşedintele acesteia, devenit şi Director Fondator al revistei –Mihai Marcu.

La eveniment participă invitații: Marcu Mihai, Adriana Răducan, Nicolae Bălașa , Silvia Beatrice Sorescu, Nicolae Tatulescu, Doina Bonescu, Gârleanu Mitel, Nalbitoru Ion, Firescu Cornelia, Aurel Matara, Cristina Copia, Petre Gigea-Gorun, Cornelia Georgescu, Marius Coge, Rodica Nicoleta Ion, Marius Robu, Ileana Nana Necsutu, Florea Radu, Leliana Mihaela Rădulescu.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Lansare „Oltenia Eroică”

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează miercuri, 14 decembrie 2022, la ora 11.30, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea numărului 16/2022 al revistei „Oltenia Eroică”, revistă de cultură și educație patriotică.

Din sumarul acestui număr menționăm articolele:

Centenarul încoronării (15 oct. 1922 – 15 oct. 2022), autor colonel (rtg) Marinel Florescu

100 de ani de la încoronare și 95 de ani de la moartea Regelui Ferdinand, autor colonel (r) Ion Mogoș

Întâlnire cu istoria – Vizită regală la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova – autor prof. Carmen Theo Făgețeanu

Unitatea Națională – un ideal împlinit – autor Prof. Alexandru Mănescu

La lansare numărului 16/2022 al revistei „Oltenia Eroică” participă invitații:

-Colonel (rtg) Marinel Florescu

-Colonel (r) Ion Mogoș

-Gl. mr.(rtg) Ion Palsoiu

-Profesor Irina Milotinescu

-Profesor Nicolae Marinescu

-Sublocotenent (rtg) Jane Barbu

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează marți, 13 decembrie 2022, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 17.00, lansarea volumelor „Aripile galaxiei” și „Oglinzile sufletului”, autor Paula Popescu-Ilioniu.

La lansarea celor două volume participă invitații: Ana Paraschivescu, Florina Ungureanu, Dan Lupescu, Petrișor Militaru și Nicolae Marinescu, în calitate de moderator.

Absolventă a Universității Craiova, Facultatea de Litere, Paula Popescu-Ilioniu este autoarea mai multor volume de versuri: „Clepsidre” (2002), „Întemeieri în azur” (2003), „Turn în labirint” (2019) și „Aripile Galaxiei” (2020).

Romanul „Oglinzile sufletului”, publicat în anul 2022, reprezintă o retrospectivă asupra lumii românești și a momentelor care au marcat destinul unor personaje emblematice pentru acest spațiu și timp.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Muzeul Cărții și Exilului Românesc – promovat în comunitățile de peste ocean

Muzeul Cărții și Exilului Românesc – promovat în comunitățile de peste ocean

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, alături de Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi, Academia Oamenilor de Știință din România, Filiala New York și Academia Româno-Americană de Arte și Științe (ARA), a organizat, la New York, Conferința „Muzeul Cărții și Exilului Românesc  – Recuperare și reîntregire”, in cadrul căreia a prezentat și o expoziție formată din afișe de prezentare a personalităților și colecțiilor deja existente în Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova.

Evenimentul face parte dintr-un proiect inițiat de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, având rolul de promovare în comunitățile românești din Statele Unite ale Americii a culturii românești, prin prezentarea colecțiilor și a donatorilor care au avut o contribuție esențială la realizarea acestei instituții unice, „Muzeul Cărții și Exilului Românesc”.

La Conferința „Muzeul Cărții și Exilului Românesc  – Recuperare și  reîntregire”, au avut intervenții:

– Prof. univ. dr. Theodor Damian – Președinte Academia Oamenilor de Știință din România – filiala SUA, Director Cenaclul Literar „Mihai Eminescu” și Revista „Lumină lină”, din New York

– Prof. univ. dr. Ruxandra Vidu – Președinte Academia Româno-Americană  de Arte și Științe

– Dr. Lucian Dindirică – Manager Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, „Muzeul Cărții și Exilului Românesc”

– Ec. Mihai Neațu – Vicepreședinte Consiliul Județean Dolj

– Ing. Cristian Florin Pascu, Președinte Romanian Christian Society „Dorul”

– Prof. univ. dr. Doru Tsagnea – Metropolitan College, New York

În cadrul acestui eveniment, dl. prof. univ. dr. Theodor Damian a primit din partea Muzeului Cărții și Exilului Românesc o Diplomă de Excelență, în semn de recunoștință pentru o viață pusă în slujba spiritualității, culturii și identității naționale.

O altă Diploma de Excelență a fost acordată, din partea Academiei Româno-Americană de Arte și Științe (ARA), reprezentanților Consiliului Județean Dolj, pentru rolul esențial avut în reîntregirea culturii naționale cu tezaurul cultural recuperat din afara granițelor țării.

De asemenea, la Gala Alianza, eveniment organizat la Washington, proiectul „Muzeul Cărții și Exilului Românesc” a fost prezentat excelenței sale Dan-Andrei Muraru, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii, precum și românilor din diaspora.

Membrii comunității românești din Statele Unite ale Americii organizează constant evenimente culturale, iar colecțiile care vor fi disponibile la Muzeul Cărții și Exilului Românesc, proiect unic prin structura, rolul și obiectivele pe care și le propune, s-au bucurat de un mare interes în rândul comunității.

Constituită în jurul colecției inițiale donată în anul 2016 de academicianul Basarab Nicolescu, biblioteca s-a îmbogățit în permanență cu noi fonduri, arhive și documente ce au aparținut următoarelor personalități: Basarab Nicolescu, Leonid Mămăligă, Mircea Milcovitch, Maria Meșterou, Paul Barbăneagră, Cicerone Poghirc, Victor Cupșa, Constantza Buzdugan, Bujor Nedelcovici, Emil Cioran, George Banu, Dumitru Milcoveanu, Nicolas Adam, Horia-Dinu Nicolaescu, Valeriu Veliman, Ileana și Romulus Vulpescu, Rodica Stănoiu, Șerban Viorel, Academician Dan Berindei, Academician Dinu C. Giurescu, Academician Ștefan Ștefănescu, Ion Deaconescu, Vintilă Horia, Octav Calleya, Andrei Șerban, Andrei Codrescu, Mircea Eliade, Corneliu Șerban Popa, Cezar Vasiliu, precum și Arhivele Cenaclului de la Neuilly, Asociației HYPERION, Institutului Român/Bibliotecii Române din Freiburg. În momentul de față Muzeul reunește 30 de colecții care acoperă domenii culturale variate: literatură, artă plastică, domeniul muzical, cinematografie și teatru.

Biroul de presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Magia Crăciunului

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin  secția Depozit General și săli de lectură, organizează expoziția de carte intitulată „Magia Crăciunului”.

Expoziția este disponibilă în holul de la parterul instituției, până la finalul lunii decembrie.

Dintre cărțile expuse amintim:

  • Povestiri de Crăciun pentru copii şi părinţi / Antologie şi traduceri de Oana Nora Căpăţână; Coperta şi ilustraţiile : Cristina Oprea .- Craiova : Editura Aius2003
  • Poveşti pentru vacanţa de Crăciun : de lecturat şi colorat / Cristina Oprea .- Craiova : Editura Aius, 2011
  • Crăciunul regal / principesa Margareta a României, principele Radu al României .- Bucureşti : Curtea Veche Publishing, 2013
  • Daruri de Crăciun – înţelesuri ale sărbătorii Naşterii Domnului / DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române .- Bucureşti : Editura Basilica, 2013
  • Crăciun în lumea copiilor = Weihnachten in der Kinderwelt / Elena Arsene, Annemarie Popescu .- Bucureşti : Editura Niculescu, 2005
  • Crăciun la New York / Lisa Nieschlag, Lars Wentrup; Fotografii de Lisa Nieschlag și Julia Cawley .- Bucureşti : Editura RAO, 2016
  • Sărbătorile românilor. Paştele şi Crăciunul în icoane şi cuvinte = The Romanian’s holydays. Easter and Christmas in icons and words / Paula Popoiu .- Craiova : Editura Universitaria, 2013

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Macedonenii din istoria României

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 9 decembrie, începând cu ora 13.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Macedonenii din istoria României„, lansare ce are loc în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Limbii Macedonene.

Volumul „Macedonenii din istoria României”, apărut anul acesta la Editura Macedoneanul, reprezintă contribuția mea la patrimoniul spiritual al comunității macedonene din Asociaţia Macedonenilor din România. Volumul ne prezintă câteva figuri emblematice din rândul macedonenilor din România care au fost alături de poporul român în perioade de restriște (figura legendară a haiducului Baba Novac), au răspândit creștinismul ortodox prin ridicarea de mănăstiri ( Nicodim de la Tismana), au lăsat o zestre materială și spirituală ( Jean Mihail, Alexandru Macedonski).” – Angi Melania Cristea

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Cenaclul Epigramiștilor Olteni

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”  organizează vineri, 9 decembrie, în intervalul orar 16.00 – 18.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, ședința lunară a Cenaclului Epigramiștilor Olteni. În cadrul ședinței va avea loc lansarea  volumului „Patria, a doua mamă”, autor Valeria Pleșu Calma, precum și o sesiune de lectură de poezie și epigrame.

La eveniment vor participa invitații: Petre Gigea, Marius Robu, Janet Nică, Any Drăgoinu, Marius Coge, Petre Ion Florin Vasilescu, Cornelia Georgescu, Rodica Nicoleta Ion, Nana Ileana Filip, Carmen Cristina Ștefănescu, Florea Radu, Alexandru Radu, Petre Prioteasa, Ion Ungureanu, Constantin Preda, Vasile Dulgheru.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Încălzirea globală, o realitate

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, organizează miercuri, 7 decembrie 2022, la ora 14.30, activitatea „Încălzirea globală, o realitate”, întâlnire desfășurată în cadrul proiectului „Împreună pentru un mediu mai curat”.

La eveniment participă elevii clasei a X-a de Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu”, coordonați de profesor Cristina Lozan. Pe parcursul întâlnirii, elevii vor viziona filmul documentar „An Inconvenient Truth”, produs în anul 2006 de Al Gore, fost Vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii.

Filmul propus spre vizionare a fost premiat în anul 2006 cu premiul Oscar pentru cel mai bun documentar, iar Al Gore a primit în anul 2007 premiul Nobel pentru Pace.

Proiectul „Împreună pentru un mediu mai curat” a fost inițiat de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” cu urmă cu peste 10 ani. Prin seria de evenimente dedicate protecției mediului înconjurător, desfășurate de-a lungul anului, biblioteca își propune să atragă atenția asupra importanței reciclării, a protejării și conservării faunei și florei și a folosirii inteligente și durabile a resurselor naturale. Prin intermediul acestor activități, ne dorim să contribuim la crearea conduitelor ecologice și la formarea celor mai tineri dintre utilizatorii serviciilor folosite de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în spiritul respectului față de natură.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

O nouă colecție pentru Muzeul Cărții și Exilului Românesc

 

Biblioteca Județeană marchează împlinirea a 91 de ani de la nașterea Aurorei Cornu, scriitoare, actriță, regizoare și traducătoare de origine română, stabilită în Franța la mijlocul anilor 1960, prin organizarea unei expoziții omagiale.

Expoziția poate fi vizitată până la finalul lunii, în sala Biblioteca Exilului din Paris „Basarab Nicolescu”, și conține cărți, fotografii și manuscrise inedite, precum și pagini de jurnal. Materialele expuse fac parte din colecția „Aurora Cornu”, ultima colecție intrată în patrimoniul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, ce se alătura fondurilor ce vor fi expuse la Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

Materialele din colecția „Aurora Cornu”, depozitate în 54 de cutii, au ajuns la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” la finalul lunii trecut, prin bunăvoința moștenitorilor scriitoarei. Colecția conține cărți, fotografii din arhiva personală, manuscrise, corespondență, piese de mobilier, înregistrări audio-video realizate pe diferite suporturi, mărturii ale activității culturale, în special cinematografice, a Aurorei Cornu.

Născută la data de 6 decembrie 1931, Aurora Cornu s-a stabilit în anul 1960 la Paris, unde a avut o bogată activitate cinematografică, atât ca actriță, cât și ca regizor, dar și literară, publicând proză și poezie. În Franța, Aurora Cornu s-a împrietenit cu alți români, plecați în exil, printre care Mircea Eliade, Emil Cioran, Moniva Lovinescu, Virgil Ierunca.

Aurora Cornea a decedat la data de 14 martie 2021, într-un spital din Paris.

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”