Ziua Olteniei

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează Ziua Olteniei, marți, 21 martie 2023, printr-o serie de manifestări culturale:

  • Expoziție Album Parc Bibesco, Centrul „Constantin Brâncuși”, disponibilă de marți, 21 martie 2023, până duminică, 26 martie 2023
  • Jocul Treasure Hunt : Oltenia, la sediul Bibliotecii Judetene „Alexandru și Aristia Aman”, în intervalul orar 10.00 – 14.00.

Expoziția Album Parc Bibesco cuprinde 46 de planșe cu imagini ce surprind etapele construirii Parcului Romanescu.

Parcul Romanescu, cunoscut de a lungul timpului şi sub numele de Parcul Bibescu, Parcul Independenţei sau Parcul Poporului, se află pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla moşia şi grădina familiei Bibescu. Construcţia parcului a început în anul 1897 şi a fost inaugurată în anul 1903, în prezenţa Regelui Carol. Edouard Redont a prezentat proiectul viitorului Parc Romanescu la Expoziţia Internaţională de la Paris (1900), unde a fost premiat cu Medalia de Aur. Parcul a fost realizat în stil romantic, o sinteză a arhitecturii şi picturii peisagere, în care se regăsesc fragmente din tablourile impresioniştilor francezi din secolele XVII-XIX, cât şi ale pictorilor olandezi.

În expoziție se vor regăsi, alături de Albumul Parc Bibesco, lucrările Arhivele Olteniei, 1922, 1931, Dare de seamă către Consiliul Comunal al Craiovei, Craiova, 1902.

Jocul Treasure Hunt: Oltenia, se va desfășura marți, în intervalul orar 10.00 – 14.00, la sediul Bibliotecii Judetene „Alexandru și Aristia Aman”.

Vânătoarea de comori de tip treasure hunt este un joc ce se va desfășura pe un traseu prestabilit, în curtea și în spațiile din interiorul Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman” și care care constă în găsirea unor indicii, rezolvarea unor ghicitori și descoperirea comorii finale de către concurenți. La începutul jocului, fiecare concurent va primi regulamentul și instrucțiunile.

Această vânătoare este, de fapt, un tur al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, în timpul căruia participantul va descoperi informații interesante și mai puțin cunoscute despre Oltenia și despre olteni. Prin intermediul acestui joc, copiii învață să se orienteze în spațiu, să urmeze anumite indicii pentru a ajunge unde doresc, să folosească informațiile și, nu în ultimul rând, să se distreze acumulând cunoștințe noi.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  „Alexandru și Aristia Aman”