Atelier Synaxis

 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, și cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, organizează joi, 19 octombrie a.c., începând cu ora 17, la Sala Studio „Remus Mărgineanu” a Departamentului Arte și Media a Facultății de Litere din Craiova, conferința inaugurală a Atelierul SynaxisHaideți să nu mai asistăm la teatru!”.

Prelegerea va fi susținută de prof. univ. dr. Alexandru Boureanu, Directorul Departamentului Arte și Media a Facultății menționate și Managerul general al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Conferința consideră întrebări cu valențe transdisciplinare multiple, pentru a propunere o perspectivă inedită a felului în care cunoaștem și suntem cunoscuți. Semnificația teatrului poate fi abordată în diferite feluri, dar ea descoperă ceva din spiritualitatea omenească și din imaginarul colectiv. Astăzi, spațiul public este dominat de întrebări care par să privească destinul artelor spectacolului, mai precis, supraviețuirea lor în contextul modern. În spatele acestor interogații se resimt însă preocupări care privesc antropologia.

Atelierul Synaxis, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, se află la cea de a doua ediție. Acesta a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale din acest an universitar: „Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați de marcă.

Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  „Alexandru și Aristia Aman”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *