Condiția de a fi liber

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” alături de Uniunea Armenilor din România, Sucursala Craiova, organizează luni, 3 februarie 2025, Conferința „Condiția de a fi liber”.

În cadrul conferinței va fi lansat volumul „Dublu autoportret – memoria unei zile”, volum ce îl are drept autor pe domnul Varujan Vosganian,  președinte al Uniunii Armenilor din România și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Evenimentul va avea loc in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 17.00, în prezența invitaților: Mihai Firică, președinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România  și Angel Rababoc, actor al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Story Time

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, organizează în data de 30 ianuarie 2025, ora 10:00, o sesiune de lectură în cadrul proiectului: „Story Time”.

Întâlnirea va avea loc pe platforma online Zoom. La eveniment participă elevii clasei a II-a D de la Școala Gimnazială „Decebal”, coordonați de doamna profesor Mădălina Ștefania Ciungu.

Se va lectura în limba engleză povestea: „The Cat in the Hat”, scrisă de Dr. Seuss.

Biblioteca Județeană „Aman” dorește să vină în sprijinul profesorilor și al elevilor, prin organizarea de programe extracurriculare, totodată, încurajează lectura prin alegerea de titluri atractive pentru cei mai mici dintre școlari.

Media Literacy

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova organizează joi, 30 ianuarie, ora 12:00, un atelier de „Media Literacy”.

Atelierul va fi susținut de doamna Narcisa Duncă, jurnalist, reporter și realizator la Televiziunea Tele „U” Craiova. Atelierul este susținut din grantul anual American Corner Craiova, oferit de Departamentul de Stat al SUA. Obiectivul atelierului este de a conștientiza pericolele pe care le prezintă știrile false. Participanților li se vor prezenta tehnicile folosite pentru diseminarea informațiilor false și impactul pe care aceste practici îl au asupra societății. Discuția va evidenția, de asemenea, rolul educației media în formarea cetățenilor bine informați, capabili să navigheze în mediul digital în mod responsabil.

Participanții sunt invitați să consulte o selecție de cărți relevante pe tema manipulării și educației media, disponibile în catalogul bibliotecii. Puteți accesa lista la acest link

Vă așteptăm cu drag să descoperim împreună cum să devenim consumatori responsabili de informații în era digitală!

Martin Luther King’s Day

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă, organizează în data de 29 ianuarie 2025, ora 10:15, activitatea „Martin Luther King’s Day”.

La evenimentul online participă elevii clasei a IV-a, de la Școala Gimnazială Particulară „Ethos”, coordonați de doamna profesor Monica Mărunțelu.

Elevii vor participa la o lecție deschisă în cadrul căreia vor afla informații despre cine a fost Martin Luther King Jr., despre activitatea sa, importanța marșului organizat de el și despre lupta afro-americanilor pentru egalitatea de drepturi. În cadrul evenimentului elevilor li se vor lectura materiale în limba engleză de pe platforma e-libraryusa, vor viziona un scurt film documentar și vor completa un puzzle pe baza materialului lecturat.

Martin Luther King Jr. a fost un pastor baptist, activist politic cunoscut pentru implicarea sa în lupta afro-americanilor pentru egalitatea de drepturi civile.

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” dorește să vină în sprijinul profesorilor și al elevilor, prin organizarea de programe extracurriculare. Totodată, încurajăm lectura prin alegerea de titluri atractive pentru școlari și activități de învățare prin metode informale.

Martin Luther King’s Day

Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă, organizează în data de 22 ianuarie 2025, ora 10:10, activitatea: „Martin Luther King’s Day”.

La evenimentul online participă elevii clasei a V-a, de la Școala Gimnazială Particulară „Ethos”, coordonați de doamna profesor Bărbulescu Consuela.

Elevii vor participa la o lecție deschisă în cadrul căreia vor afla informații despre cine a fost Martin Luther King Jr., despre activitatea sa, importanța marșului organizat de el și despre lupta afro-americanilor pentru egalitatea de drepturi. În cadrul evenimentului elevilor li se vor lectura materiale în limba engleză de pe platforma e-libraryusa, vor viziona un scurt film documentar și vor completa un puzzle pe baza materialului lecturat.

Martin Luther King Jr. a fost un pastor baptist, activist politic cunoscut pentru implicarea sa în lupta afro-americanilor pentru egalitatea de drepturi civile.

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” dorește să vină în sprijinul profesorilor și al elevilor, prin organizarea de programe extracurriculare. Totodată, încurajăm lectura prin alegerea de titluri atractive pentru școlari și activități de învățare prin metode informale.

 

Ziua Culturii Naționale

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, organizează în perioada 13 – 17 ianuarie 2025 o serie de activități dedicate „Zilei Culturii Naționale”, organizate astfel:

  • 13 – 17 ianuarie 2025

– expoziție de carte veche și bibliofilă: „Mihai Eminescu, simbolul culturii naționale”, sala „Acad. Dinu C. Giuescu”

marți, 14 ianuarie:

– ora 11.30 – „Eminescu în vers, cântec și culoare”, expoziție de desene și recital de poezie. Activitatea este organizată în colaborare cu Școala Mihai Eminescu (clasele a IV-a B, aV-a A și aV-a B), sala „Basarab Nicolescu”

  • miercuri, 15 ianuarie:

– ora 15.00 – „Mihai Eminescu – 175 de ani de la naștere”, eveniment la care participă elevi de la Liceul Economic „Gheorghe Chițu”

– ora 17.30 – vernisajul expoziției de pictură, grafică, ceramică, artă vizuală „Eminesciana, a 7 –a ediție. Evenimentul este realizat de grupul de artă vizuală ArtAmicis

–  expoziție de carte „Ziua lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale”, Secția Împrumut.

Ziua Culturii Naționale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, dată la care se sărbătorește nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Mihai Eminescu – un mit, o istorie, o epopee

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” alături de Marea Lojă Națională din România și Academia Internațională „Mihai Eminescu”, organizează  marți, 14 ianuarie 2025, începând cu ora 13.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, simpozionul „Mihai Eminescu – un mit, o istorie, o epopee”.

Programul evenimentului dedicat omagierii poetului național și Zilei Culturii Naționale este următorul:

  • Cătălin Bordeianu, Reformă și contrareformă în cultura română de astăzi
  • Ion Deaconescu, Mihai Eminescu – Unul erau toate și totul era una
  • Lucian Dindirică, Proza lui Eminescu. Deschideri spre universalitate
  • Cristina Gelep, Mihai Eminescu – Sondarea „universului plutonic”
  • Mihai Firică, Jurnalistica eminesciană, mereu contemporană
  • Dan Ionescu, Dimensiunea imemorială a timpului în imaginarul eminescian
  • Cristian Isvoranu, Ideea de Dumnezeu în poezia lui Eminescu
  • Irina și Răzvan Lupu, Eminescu precursor al astrofizicii
  • Algul Kemelbaeva, Doi din aceeași dimensiune a timpului: Abai și Eminescu
  • Dante Maffia, Poezia lui Eminescu
  • Tudor Nedelcea, Suprema întâlnire a geniilor: Eminescu și Theodor Aman
  • Mircea Pospai, De la Jurnalismul lui Eminescu la cel contemporan
  • Cristi Spulbăr, Abordări economice în gândirea lui Eminescu.

Martin Luther King’s Legacy

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin compartimentul Mediatecă și American Corner, propune în perioada 10-31 ianuarie, expoziția de cărți și materiale multimedia intitulată „Martin Luther King’s Legacy”.

Expoziția este realizată pentru a marca Ziua Martin Luther King Jr., care anul acesta se sărbătorește începând de luni, 20 ianuarie, atât în Statele Unite cât și la nivel internațional. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej onorează realizările lui Martin Luther King, Jr., un pastor baptist care a susținut marșuri lipsite de violență cu scopul încetării segregării rasiale. Cel mai cunoscut marș este cel din anul 1963, desfășurat la Washington, atunci când Martin Luther King, Jr. a rostit celebrul discurs „I have a dream” în fața a 200.000 de susținători ai drepturilor civile ale afro-americanilor.

Considerat cel mai influent dintre liderii activiști afro-americani pentru drepturile civile din anii 1960, acesta a jucat un rol esențial în adoptarea Actului privind drepturile civile din 1964 (care a interzis discriminarea în spațiile publice, accesarea facilităților și locurilor de muncă) și a Legii privind drepturile de vot din 1965. King a fost premiat cu Premiul Nobel pentru Pace în anul 1964, devenind cel mai tânăr laureat la această categorie. A fost asasinat pe 4 aprilie 1968.

Din expoziție fac parte titluri precum:

  • Civil Rights Marches, de Linda și Charles George
  • The Day Martin Luther King, Jr., Was Shot. A Photo History of the Civil Rights Movement, de Jim Haskins
  • The Assassination of Martin Luther King Jr., de R. Conrad Stein
  • I Have a Dream, ediție ilustrată, cuvânt înainte de Coretta Scott King
  • Historic Speeches of African Americans, de Warren J. Halliburton
  • Words that Shook the World. 100 Years of Unforgettable Speeches and Events, Richard Greene.