Lansarea proiectului „Comori scrise ale Dunării de Jos”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” vă invită să participați marți, 18 decembrie 2018, începând cu ora 12:30, în sala „Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”, la acțiunea de lansare a proiectului „The written treasures of Lower Danube” / ”Comori scrise ale Dunării de Jos”.

Obiectivul general al proiectului constă în promovarea și susținerea conservării, protejării, și dezvoltării patrimoniului cultural intangibil din regiunea Dunării de Jos, prin diversificarea serviciilor turistice și dezvoltarea turismului literar, ca factor major pentru utilizarea și exploatarea avantajelor și potențialelor comune, dar și pentru depășirea discrepanțelor existente. Obiectivele specifice ale proiectului vizează stabilirea unui produs turistic integrat pentru promovarea Turismului Literar în  Regiunea Transfrontalieră a Dunării de Jos (TLRT Dunărea de Jos), în baza strategiei integrate de dezvoltare durabilă a patrimoniului scris, dar și crearea unei rețele transfrontaliere, prin înființarea unui Centru interactiv de cercetare a patrimoniului scris, în măsură să reunească toate părțile interesate în vederea consolidării capacității de planificare, gestionare și dezvoltare durabilă a TLRT Dunării de Jos.

La eveniment vor participa Lucian Dindirică, manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, Hristo Medarov, manager de proiect, Teodora Evtimova, director al Bibliotecii Regionale „Lyuben Karavelov”– Ruse și Spaska Tarandova, Director Executiv al Fundației „Global Libraries” Bulgaria.

Partenerii proiectului sunt Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în calitate de beneficiar 2, Fundația „Global Libraries” din  Bulgaria – beneficiar lider și Biblioteca Regională „Lyuben Karavelov” din Ruse, Bulgaria, beneficiar 3.

Proiectul este implementat în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, axa prioritară 2: „O regiune verde”, prioritatea de investiții 6: Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.Valoarea totală a proiectului este de 486.027,75 euro, din care valoarea totală a activităților implementate de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”este de 191.820,97 euro. Contribuția Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” este de 2% din valoarea totală.Perioada de implementare a proiectului va fi de 18 luni.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Jucării și obiecte artizanale pentru persoanele cu dizabilități (Salonic – Grecia)

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a participat sâmbătă, 15 decembrie 2018, la bazarul organizat de Consulatul General al României la Salonic.

Desfășurat în foaierul primăriei din Salonic, bazarul a fost organizat cu scopul de a sprijini și evidenția activitatea Centrului de reabilitare și educație a persoanelor cu dizabilități „Sotir”, instituție în care sunt îngrijite 350 de persoane cu nevoie speciale.

Alături de programul artistic pregătit și pus în scenă de tinerii Centrului „Sotir”, din programul evenimentului a făcut parte și acțiunea de achiziționare a obiectelor de artizanat realizate de copiii angajaților de la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Ca atare, cei prezenți au cumpărat semne de carte, decorațiuni din fetru, lemn și hârtie, felicitări, oameni de zăpadă, dar și un tablou de Crăciun realizat prin tehnica șervețelului. Sumele rezultate din vânzarea obiectelor de artizanat au fost oferite Centrului de reabilitare și educație a persoanelor cu dizabilități „Sotir”.

Ne face o deosebită plăcere să ne implicăm în acțiuni caritabile, în campanii de strângere sau confecționare de jucării și obiecte artizanale. Colaborarea pe care am stabilit-o cu Sabina Mădălina Șomăcescu, Consulul General al României la Salonic, este o realitate cu care ne mândrim și care are rolul de a produce activități și acțiuni benefice pentru comunitățile noastre. După ce în primăvara acestui an am pus bazele primei biblioteci de carte românească din Salonic, am conlucrat la începutul acestei luni în sensul organizării unui proiect cultural, iată că acum, în preajma Crăciunului, tragem linie în urma unei acțiuni caritabile. Centrul „Sotir”, asemeni unor instituții similare din Craiova și Oltenia, este genul de instituție care își asumă o sarcină nobilă. Am reușit, alături de partenerii și inițiatorii acestui proiect, echipa de la Consulatul General al României din Salonic,  să transmitem un semnal bun și să le oferim celor mici câteva clipe de sens și bucurie. Mai presus de granițe și chestiuni care ne separă sunt aceia dintre noi care au nevoie de implicarea noastră, a tuturor, de solidaritate și bunătate”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Bazarul a fost organizat sâmbătă, 15 decembrie 2018, în foaierul primăriei din Salonic, la inițiativa Consulatului General al României din Salonic.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

„17 decembrie – Ziua Fraților Wright”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează luni, 17 decembrie 2018, începând cu ora 10:00, în sala „Marin Sorescu”, manifestarea cu titlul „17 decembrie – Ziua Fraților Wright”.

În cadrul acțiunii, la care și-au anunțat participarea elevi de la Școala Generală „Traian”, coordonați de profesorul Raluca Diaconu-Dinu, sunt planificate activități privind cunoașterea contribuțiilor românești la istoria aviației universale, vizionarea filmelor educative „Frații Wright” și „Primul zbor cu motor”, dar și vizitarea sălilor și spațiilor bibliotecii.

Manifestarea are rolul de a rememora începuturile aeronautice mondiale și de a prezenta aportul adus de pionieri ai aviației precum Traian Vuia, frații Wright sau Santos-Dumont.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

„Walt Disney vs Ion Popescu-Gopo – magicieni ai micului ecran”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează luni, 17 decembrie 2018, începând cu ora 11:00, în sala „Marin Sorescu”, acțiunea cu titlul „Walt Disney vs Ion Popescu-Gopo – magicieni ai micului ecran”.

La acțiunea de la bibliotecă și-au anunțat participarea elevi de la Școala Generală „Traian”, coordonați de profesorii Cristina Nălbitaru și Mihaela Stănescu.Activitățile vor avea ca teme: contribuțiile românești aduse animației universale,vizionarea filmului biografic „Walt Disney – entrepreneur and producer”, dar și a filmelor de animație „Crăciunul lui Mickey”, respectiv „Scurtă istorie”, realizat de Ion Popescu Gopo, primul desen animat românesc distins cu prestigiosul premiu „Palme d’Or”, la Festivalul Internațional de la Cannes, în 1957.

Obiectivul manifestării constă în cunoașterea activităților, producțiilor și personajelor animate care i-au adus lui Walter Elias Disney consacrarea internațională, fiind distins cu douăzeci și două de premii Oscar și șapte premii Emmy. De asemenea, prin prezentarea lui Ion Popescu-Gopo și a producției animate „Scurtă istorie”, elevii au posibilitatea de a încadra și înțelege animația românească ca parte integrantă a celei universale.

 

 

Biroul de Presă

alBibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Expoziția „Pentru nașterea Domnului”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește, în perioada 17 decembrie 2018 – 14 ianuarie 2019, expoziția cu titlul „Pentru nașterea Domnului”.

Alcătuită de Maria Monica Popescu, artist plastic și scriitor, expoziția reunește materiale exclusiv reciclabile, realizate în tehnica hand-made. Menirea acțiunii constă în sublinierea utilității artistice a unora dintre materialele a căror întrebuințare se reduce adesea la chestiuni practice, limitate în timp.

Expoziția „Pentru nașterea Domnului” va fi organizată în Salonul expozițional.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”