SALONUL DE PRIMĂVARĂ

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește în luna martie expoziția de artă plastică intitulată „Salonul de primăvară”.

Astfel, iubitorii de artă vor putea admira în luna martie, în holul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, lucrările expuse de artiștii  Ion Catrina, George Călin, Cristiana Chirea, Teodora Ciolan, Antoaneta Cocoș – Andreescu,  Bebică Ghiță, Nicușar Guguci, Maria –Antoaneta Oltei, Georgeta Șerban, membrii ai Cenaclului „Constantin Brâncuși”.

Vă așteptăm cu drag la această expoziție, prin care dorim să promovăm arta ca formă de exprimare.

Biroul de presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Mărțișoare muzicale

Biblioteca Județeană „Alexandru si Aristia Aman” găzduiește luni, 4 martie 2019, începând cu ora 17:00, în sala „Marin Sorescu”, o nouă întâlnire în cadrul Clubului Melomanilor.

Acțiunea este coordonată de Maria Barbărasă și înglobează o serie de audiții muzicale sub titlul generic „Mărțișoare muzicale”.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Reprezentanți ai Culturii Române – Femei românce celebre

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” continuă organizarea proiectului „Reprezentanți ai Culturii Române” prin desfășurarea activității cu titlul „Femei românce celebre”.

Cea de-a doua temă a proiectului „Reprezentanți ai Culturii Române” se desfășoară de-a lungul lunii martie 2019 și are menirea de a semnala și sublinia personalitatea, opera, activitatea și eroismul prin care s-au remarcat cele mai cunoscute românce.

În cadrul activității va fi difuzat filmul documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu” (2014). Totodată, bibliotecara Carmen Tică le va vorbi celor prezenți despre performanțele Smarandei Brăescu, emblema parașutismului românesc, realizările Virginiei Andrescu Haret, prima femeie arhitect din România, dar și despre Aurora Gruescu, prima femeie cu diplomă de inginer silvicultor la nivel mondial. De asemenea, vor fi prezentate și Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din Europa de Sud-Est, dar și meritele unor personalități precum Elena Văcărescu, Regina Maria ș.a.

Și-au anunțat participarea:

 

Marți, 5 martie

11:00 – Școala Gimnazială „Traian”, clasa a IV-a, sub coordonarea Mirelei Stancu, profesor;

 

Joi, 7 martie

10:30 – Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, clasa a IV-a, sub coordonarea Linianei Constantin, profesor;

 

Profesorii și toți cei care doresc să participe la acest proiect sunt invitați să apeleze numărul de telefon 0251532267, interior 110. De asemenea, în funcție de materialele disponibile în colecțiile bibliotecii, cei interesați sunt invitați să facă recomandări în privința temelor și activităților viitoare.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

De ce să sortăm gunoiul?

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește marți și miercuri, 26 și 27 februarie 2019, începând cu orele 11:30, respectiv 9:30, două noi întâlniri în cadrul proiectului „De ce să sortăm gunoiul?”.

La activitățile de vizionare și dezbatere pe marginea filmului documentar „Waste Land” și-au anunțat participarea mai mulți elevi sub coordonarea Marianei Manolache, profesor la Colegiul Național „Carol I” din Craiova, respectiv Simonei Ghenea, profesor la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova.

Proiectul „De ce să  sortăm gunoiul?” face parte din campania „Împreună pentru un mediu mai curat” și are menirea de a sensibiliza și responsabiliza tinerii atât în legătură cu necesitatea sortării gunoiului, cât și în direcția identificării și aplicării modalităților de recuperare, reciclare și refolosire a materialelor.

Sortarea gunoiului este una dintre cele mai importante priorități ale strategiei de protejare a mediului înconjurător. Tocmai de aceea, ne bucură foarte mult implicarea și interesul pe care îl arată tinerii față de acest proiect. Ne dorim ca până în aprilie 2019 un număr cât mai mare de elevi să participe, dezbată și, evident, să promoveze avantajele educației pentru un mediu mai curat”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Profesorii care își doresc să participe cu elevii la acțiunile din proiect sunt invitați să se înscrie la numărul de telefon 0251532267, interior 110. Întâlnirile se desfășoară zilnic, în intervalul 18 februarie – 4 aprilie 2019, în sala „Marin Sorescu”.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Iată ce pot face două mâini dibace!

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în intervalul 25-28 februarie 2019, activitatea cu titlul „Iată ce pot face două mâini dibace!” Acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” și are caracter practic. În cadrul întâlnirilor, copiii vor confecționa mărțișoare. Toate materialele necesare realizării mărțișoarelor sunt puse la dispoziție de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.   

Participă peste 300 de copii, programați astfel:

 

Luni, 25 Februarie

09:00 – 10:00 – Școala Gimnazială „Traian”;

10:00 -11:00  – Grădinița „Tudor Vladimirescu”;

11:00 -12:00  – Grădinița „Elena Farago”;

12:00 -13:00  – Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu”;

 

Marți, 26 Februarie

09:00 -10:00 –Liceul Tehnologic de Transporturi Auto;

10:00 -11:00  -Grădinița „Paradisul Copiilor”;

11:00 -12:00 – Colegiul Național „Frații Buzești”;

 

Miercuri, 27 Februarie

9:00 -10:00  – Școala Gimnazială „Traian”;

10:00 -11:00 – Grădinița „Ethos”;

11:00 -12:00 – Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski”;

12:00 -13:00 – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”;

 

Joi,  28 Februarie

09:00 -10:00 – Grădinița „RayKids”;

10:00 -11:00 – Colegiul Național „Frații Buzești”;

11:00 -12:00 – Colegiul Național „Carol I”;

12:00 -13:00 – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”;

13:00 -14:00 – Colegiul Național „Carol I”.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Expoziție cu zeci de mărțișoare primite în dar de la Salonic de Biblioteca Aman

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în perioada 22 februarie – 1 martie 2019, în sala „Marin Sorescu”, expoziția de mărțișoare tradiționale realizate de persoanele cu nevoi speciale de la Asociația „Amea Sotir” din Salonic, Grecia.

Zeci de mărțișoare tradiționale, reprezentând diferite simboluri ale primăverii, păsări, flori și plante de sezon și, evident, tradiționalul șnur alb-roșu, au fost dăruite de Asociația „Amea Sotir” din Salonic Bibliotecii Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Mărțișoarele sunt realizate de persoanele cu dizabilități care se află în grija asociației din Grecia, iar donarea acestora are rolul de a perpetua legătura stabilită la sfârșitul anului 2018.

În decembrie 2018, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a participat cu zeci de semne de carte, decorațiuni din fetru, lemn și hârtie, felicitări, dar și un tablou de Crăciun realizat în tehnica șervețelului la bazarul organizat în foaierul primăriei din Salonic. Toate obiectele expediate cu acea ocazie către Salonic au fost realizate de copiii bibliotecarelor de la Craiova. Sumele rezultate din vânzarea obiectelor au fost oferite Asociației „Amea Sotir” din Salonic, centru în cadrul căruia sunt îngrijite 350 de persoane cu nevoi speciale.

La sfârșitul anului trecut ne-am implicat cu mult entuziasm în proiectul Consulatului General al României la Salonic. Zeci de obiecte de sezon au fost realizate de copiii colegelor și colegilor de la Aman și, mai apoi, au luat drumul Salonicului. Într-un gest de reciprocitate, persoanele cu nevoi speciale de la Asociația „Amea Sotir” din Salonic ne-au dăruit zeci de mărțișoare lucrate manual, realizate cu delicatețe și pasiune. Le mulțumim pe această cale tuturor și îi asigurăm că vom perpetua aceste schimburi minunate. Pregătim o surpriză pentru primăvara acestui an”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Acțiunea se încadrează în seria de activități, proiecte și colaborări convenite între Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Consulatul General al României la Salonic cu scopul de a combate excluziunea socială, dar și pentru promovarea incluziunii și parteneriatelor prin educație și cultură.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Cercul educativ „Astronomie pentru începători”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în perioada 26 februarie – 28 mai 2019, cercul educativ „Astronomie pentru începători”. Proiectul se desfășoară în cadrul programului de internship coordonat de Giulia Maria Bulugean, elevă la Colegiului Național „Frații Buzești” din Craiova. Obiectivul cercului educativ constă în informarea și familiarizarea participanților cu domeniile astronomie, astrofizică, cosmologie și spectroscopie.

Proiectul se adresează elevilor din clasele I-VIII și cuprinde două componente, teoretică și practică. Întâlnirile teoretice se vor desfășura în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, în fiecare zi de marți, în intervalul orar 16:30-18:30,prima ședință fiind programată în 26 februarie, iar ultima în 28 mai 2019. În cadrul acestor întâlniri, în funcție de vârsta participanților, Giulia Bulugean va aborda și desluși noțiunile de bază ale cerului – constelații, stele importante, zonele și granițele în care este divizat cerul, linii importante și evenimente astronomice – dar și începuturile arhaice ale astronomiei, conducându-i pe cursanți din Grecia antică, prin Orientul Apropiat și Mijlociu, până în America încă nedescoperită de Cristofor Columb. De asemenea, în cadrul întâlnirilor vor fi abordate și subiecte precum astronomia modernă și era observațiilor telescopice, astrofizica și cosmologia, dar și diferențele dintre astrologie și astronomie. Pentru cei mai mari dintre participanți, Giulia Bulugean va insista și asupra triunghiurilor sferice, formulelor lui Gauss, magnitudini și luminozități etc. Pentru fixarea informațiilor, cursanții vor avea la dispoziție imagini, poze, instrumente de observare, cataloage și hărți îndrumătoare.

În serile în care vremea va fi favorabilă, lecțiile teoretice vor fi însoțite de sesiuni practice. Cu ajutorul binoclului sau telescopului, cursanții vor efectua sesiuni de observație astronomică pentru a se obișnui și, în cele din urmă, recunoaște constelațiile, stelele, planetele și, dacă se va ivi ocazia, comete. Pe măsură ce cursanții vor asimila cunoștințele teoretice, sesiunile de observație vor spori în complexitate, urmând să fie analizate o parte dintre obiectele cerești incluse în „Catalogul Messier”, dar și luna, satelitul natural al pământului, respectiv soarele, pentru care vor fi întrebuințate filtre speciale.

Este primul intership pe care îl organizăm și, evident, este unul special. Giulia Bulugean este unul dintre cei mai titrați tineri din municipiul Craiova. Rezultatele excepționale obținute la olimpiadele la care a reprezentat cu onoare județul Dolj sau, mai nou, România, o recomandă pentru suita de activități dedicate astronomiei. Considerăm că în rândul elevilor craioveni există o mare așteptare și, în special, o curiozitate crescândă în direcția cunoașterii astronomiei. Cercul pe care îl organizăm și la care avem plăcerea de a-i invita este cea mai bună ocazie de a se informa și instrui într-un domeniu deosebit”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Deschiderea arătată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” este apreciată de Giulia Bulugean întrucât „în afară de Astrobotic Club Craiova nu mai există niciun alt curs de acest gen în Craiova”. Giulia Bulugean este convinsă că Cercul educativ „Astronomie pentru începători” va suscita interes în rândul elevilor din ciclurile primar și gimnazial. Despre astronomie, Giulia Bulugean susține că îi ajută pe cei care o studiază „să privească mai sus de Pământ”. Dacă pentru cei mai mulți dintre noi astronomia rămâne un domeniu abstract, greu de deslușit, pentru ceilalți, puțini și speciali, astronomia înseamnă nu doar satisfacerea unei curiozități legitime, ci posibilitatea unei cariere în cercetare.  Cum nici pentru acest domeniu nu există o rețetă unică, universală, Giulia susține că prin dorință și pasiune, susținute de efort constant și, mai ales voluntar, se pot obține reale satisfacții.  Excelența în astronomiei este un obiectiv pe care tânăra elevă l-a făcut accesibil și, mai ales, realizabil.

Înscrierile se desfășoară în perioada 18 februarie, ora 9:00, 25 februarie, ora 13:00. În vederea definitivării înscrierii, sunt necesare descărcarea, completarea  și depunerea formularului la secretariatul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Informații suplimentare pot fi oferite la numărul de telefon 0251532267.

Click pentru formularul de înscriere!

Giulia Maria Bulugean este elevă în clasa a XI-a la Colegiului Național „Frații Buzești” din Craiova și este cel mai vechi membru al Astrobotic Club Craiova, unde își desfășoară activitatea sub coordonarea profesorului Octavian Georgescu. Pasiunea Giuliei pentru astronomie datează din 2016 atunci când, la chiar primul concurs important la care a participat, a obținut premiul al II-lea la faza județeană a Olimpiadei de Astronomie. Doi ani la rând, în 2017 și 2018, a obținut premiul I în cadrul aceleiași olimpiade, motiv pentru care, în 2018, a avansat la faza națională unde și-a adjudecat medalia de bronz. În ultimii trei ani, Giulia Bulugean a participat la Concursul Național de Astronomie și Astrofizică „Marin Dacian Bica”. Palmaresul ei este unul demn de invidiat: 2 medalii de aur și una de bronz la secțiunea „Astronomie”, respectiv câte o medalie de aur, argint și bronz, la secțiunea „Fizică”.

Participarea solidă la Concursul Național „Excelența în Astronomia de Amatori”, ediția a II-a, i-a adus în 2018 atât cupa și locul I la individual, cât și premiul I la proba în echipă. Tot în 2018, Giulia Bulugean a fost inclusă în lotul care va reprezenta România la „Cupa Mondială de Fizică” – IYPT. La faza europeană a obținut premiul I.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Reprezentanți ai Culturii Române

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” inițiază, în februarie 2019, proiectul „Reprezentanți ai Culturii Române”. Proiectul se desfășoară lunar și are ca obiectiv promovarea românilor care s-au distins de-a lungul timpului în domeniul cultural. Prima temă a proiectului se desfășoară în intervalul 18-22 februarie și are caracter aniversar, fiind dedicată operei și personalității lui Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876 – d. 16 martie 1957).

În cadrul primei teme a proiectului vor fi difuzate filmele documentare „Constantin Brâncuși. Coloana sau lecția despre infinit”, în regia și după scenariul lui Laurențiu Damian, respectiv „Brâncuși – Tîrgu Jiu – România”, al VIII-lea volum din seria video editată de Ministerul Culturii cu titlul generic „Cultură și civilizație românească”.

Și-au anunțat participarea:

 

Luni, 18 februarie

11:00 – Colegiul Național „Carol I”, clasa a II-a C, sub coordonarea lui Kati Bogdan, învățător;

 

Marți, 19 februarie

9:00 – Colegiul Național „Carol I”, clasa a IX-a A, sub coordonarea Mariei Drăcea, profesor;

 

Miercuri, 20 februarie

10:30 –  Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, clasa a VI-a A, sub coordonarea Lilianei Constantin, profesor.

 

În luna martie 2019, în cadrul proiectului „Reprezentanți ai Culturii Române” vor fi dezvoltate și desfășurate activități pe marginea rolului pe care l-au jucat femeile in dezvoltarea culturală a României.

Profesorii și toți cei care doresc să participe la acest proiect sunt invitați să apeleze numărul de telefon 0251532267, interior 110. De asemenea, în funcție de materialele disponibile în colecțiile bibliotecii, cei interesați sunt invitați să facă recomandări în privința temelor și activităților viitoare.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

În lumea operei

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, luni, 18 februarie 2019, în sala „Marin Sorescu”, începând cu ora 16:30, o nouă acțiune în cadrul proiectului „Clubul Melomanilor”.  

În cadrul întâlnirii va fi difuzat spectacolul „Cosi Fan Tutte” (1991), sub direcția lui Peter Sellars, cu muzica luiWolfgang Amadeus Mozart. Din distribuție fac parte artiștii: Susan Larson, Janice Felty, Frank Kelley și James Maddalena.


 

 

Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

 

Ora de lectură

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în intervalul 18-21 februarie 2019, activitatea cu titlul „Ora de lectură”. Acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” și are menirea de a stimula și promova interesul pentru lectură. Profesorii stabilesc cărțile din care se va lectura în cadrul activității.

Participă preșcolari şi şcolari clasele de clasele I-IV de la următoarele grădinițe și școli din Craiova, programați astfel :

Luni, 18 Februarie

10:00-11:00 Grădinița „Ethos”;

 

 

Marți, 19 Februarie

10:00-11:00 Grădinița „Raykids”;

11:00-12:00 Grădinița „Raykids”;

14:00-15:00 Grădinița „Floarea Soarelui”;

 

Miercuri, 20 Februarie

11:00-12:00 Colegiul Național „Ștefan Velovan”;

13:00-14:00 Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu”;

 

Joi, 21 Februarie

9:00-10:00  Școala Gimnazială Coșoveni;

14:00-15:00 After School „Rainbow”.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”