Ziua Internațională a Romilor – Expoziție de carte și materiale audio-video

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează „Ziua Internațională a Romilor” – 8 aprilie – prin organizarea unei expoziții de carte și materiale audio-video. Expoziția poate fi vizitată în sala „Marin Sorescu”, în intervalul 8-12 aprilie 2019, și are menirea de a promova istoria, cultura și civilizația comunității rome.

Dintre titlurile expuse menționăm „Țiganii în istoria României”, de Viorel Achim, „Rromii: din India la Mediterană”, de Donald Kenrick, „Filosofie, istorie și tradiții indiene în cultura rromilor”, de Lucian Cherata, „Mândră să fiu rromă: de la Fața Luncii la Sorbona”, de Anina Ciuciu, „Gramatica limbii rromani: alfabet, transcriere fonetică și morfologie”, de Lucian Cherata, „Povești țigănești/Rromane paramìća”, ediție bilingvă, de Petre Copoiu, „Mică biblie în limba rromani/Țîgni Biblia rromani”, de Lucian Cherata, respectiv „Culegere de texte în limba țigănească”, pentru clasele a II-a, a III-a și a IV-a, de Gheorghe Sarău.

De asemenea, vizitatorii sunt invitați să audieze diferite materiale deținute de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și stocate în format DVD: „Țiganii: istoria unui popor european”, de Angus Fraser, în lectura lui Emil Hurezeanu, „Muzică țigănească din Transilvania/Gypsy Music from Transilvania”, selecția muzicii și text de prezentare de Speranța Rădulescu și „Gypsy Music”, selecție de muzică din diferite țări: Grecia, Albania, Serbia, Turcia, România etc.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Hai-hui prin poveștile preferate – Pinocchio

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în intervalul 8-11 aprilie 2019, activitatea cu titlul „Hai-hui prin poveștile preferate – Pinocchio”. Acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” și constă în pictarea sau desenarea unuia dintre cele mai îndrăgite personaje ale literaturii pentru copii – Pinocchio.  

 

Participă preșcolari și școlari de la următoarele grădinițe și școli:

 

Luni,  8 Aprilie

9:00-10:00 Școala Gimnazială „Traian”;

10:00-11:00 Colegiul Național „Frații Buzești”;

11:00-12:00 Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski”;

13:00-14:00 Școala Gimnazială„Mihai Viteazul”;

 

Marți, 9 Aprilie

9:00-10:00 Grădinița „Curcubeul Copilăriei”;

10:00-11:00 Grădinița „Ion Creangă”;

11:00-12:00 Liceul de Arte „Marin Sorescu” – Grădinița;

 

Miercuri, 10 Aprilie

9:00-10:00 Grădinița „Sfânta Ana”;

10:00-11:00 Grădinița „Ion Creangă”;

11:00-12:00 Grădinița „Floare Albastră”;

13:00-14:00 Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu”;

 

Joi, 11 Aprilie

9:00-10:00 Școala Gimnazială Leotești;

10:00-11:00 Grădinița „Ion Creangă”;

11:00-12:00 Colegiul Național „Carol I”.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Un cititor, o carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman organizează în perioada 8.4.2019 – 31.12.2019 proiectul „Un cititor, o carte”. Scopul proiectului constă în înființarea unui „Colț de bibliotecă” în școlile județului Dolj, în mod deosebit în unitățile de învățământ care deservesc comunitățile defavorizate.

În acest sens, utilizatorii frecvenți ai bibliotecii sunt invitați să doneze cărți, culegeri și orice alte materiale specifice bibliografiei școlare pentru clasele I-VIII. Punctele de colectare vor fi organizate în fiecare dintre spațiile bibliotecii. De asemenea, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” își manifestă disponibilitatea de a colabora cu orice instituție, fundație, asociație ș.a. în scopul colectării unui număr cât mai mare de cărți care să se constituie în mici biblioteci rurale cu rolul de a înlesni accesul elevilor din zonele defavorizate la lectura școlară.

Accesul la lectură, cu atât mai mult cea școlară, nu reprezintă un lux. În acest sens, ne dorim ca toate localitățile rurale din județul nostru să dispună de o colț de bibliotecă specializată în carte școlară. Copiii din zonele defavorizate au dreptul la aceleași șanse de învățare și educație modernă. Nouă ne revine sarcina de a le facilita accesul și înlesni cunoașterea”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Cărțile, culegerile și orice alte materiale specifice bibliografiei școlare pentru ciclurile primar și gimnazial pot fi donate la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în perioada 8 aprilie 2019 – 31 decembrie 2019. Pentru mai multe detalii despre proiect, pentru colaborări și orice alte informații și detalii, vă invităm să apelați numărul de telefon 0251532267, interior 110.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”