Inițiere în utilizarea calculatorului pentru seniori

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în perioada 2-10 Decembrie 2019, cursul de „Inițiere în utilizarea calculatorului pentru seniori”.

Cursul se adresează persoanelor adulte, cu vârsta de peste 60 de ani, și constă în familiarizarea tuturor participanților cu privire la modul de funcționare al calculatorului, în direcția organizării și editării documentelor, imaginilor, dar și pentru folosirea internetului și a metodelor moderne de comunicare (Facebook, E-mail, Skype – la cerere).

Întâlnirile se vor desfășura în zilele lucrătoare (luni-vineri), începând cu ora 9.00, la Secția de Periodicea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, situată în Craiova, pe strada Sf. Dumitru, nr. 3.

Cursul de „Inițiere în utilizarea calculatorului pentru seniori” este organizat de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din 2014, cu o frecvență de trei serii anuale, și este demarat de fiecare dată când se completează grupa de cursanți (8-10 participanți). La originea desfășurării cursului stă dorința bibliotecarilor de a veni în întâmpinarea nevoilor și solicitărilor avansate de utilizatori. Pentru înscrieri viitoare, îi invităm pe craioveni să se adreseze Secției de Periodice, la numărul de telefon 0351802919 sau la adresa de e-mail saladelectura@aman.ro.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

România în zi de sărbătoare

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 29 noiembrie  2019, începând cu ora 13.00, în sala acad. Dinu C. Giurescu, activitatea  intitulată „România în zi de sărbătoare”.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Colegiul Național „Carol I”, Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, Facultatea de Științe Sociale, Universitatea din Craiova, Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski”, Școala Gimnazială „Anton Pann” și Școala Gimnazială Țuglui. Vor participa elevi ai instituțiilor școlare partenere, coordonați de prof. Loredana Bocioagă – Colegiul Național „Carol” I, inspector ISJ prof. Monica Tănasie – Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski” și prof. Elena Enescu – Școala Gimnazială Țuglui.

În cadrul evenimentului, lect. univ. dr. Mihai Ghițulescu, directorul Departamentul de Istorie, Științe Politice, Relații Internaționale, din cadrul Facultății de Științe Sociale va susține prelegerea cu tema „Însemnătatea zilei de 1 Decembrie în istoria românilor”. De asemenea, în sala va fi organizată o expoziție de desene cu tematică istorică, iar elevii participanți vor prezenta un spectacol artistic.

Activitatea are ca scop cunoașterea însemnătății zilei de 1 Decembrie 1918 și a consecințelor actelor istorice înfăptuite în acea perioadă asupra poporului român, precum și stimularea interesului elevilor pentru artă, dezvoltarea gustului pentru frumos, pentru tradiții și pentru tot ce înseamnă adevărata valoare artistică, spirituală, civică și morală.

Scrisoare pentru Moș Nicolae

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează în perioada 2-5 decembrie, în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, o nouă activitate. Pentru că se apropie Sfântul Nicolae, una dintre sărbătorile preferate de copii, bibliotecarii de la Secția pentru Copii și Tineret au ales tema intitulată „Scrisoare pentru Moș Nicolae”.

În cadrul acestei activități, preșcolarii și școlarii de la unitațile de învățământ înscrise în proiect vor realiza câte o scrisoare adresată lui Moș Nicolae, conform programului:

Luni 2 decembrie:

9:00 – 10:00 – Grădinița Raykids

10:00 – 11:00 – Școala Gimnazială Mihai Viteazul

11:00 – 12:00 – Grădinița Elena Farago

15:00  -16:00 – Grădinița Floarea Soarelui

Marţi 3 decembrie:

9:00 -10:00 – Grădinița Tudor Vladimirescu

10:00 -11:00 – Grădinița Ion Creangă

11:00 -12:00 – Școala Gimnazială Mihai Viteazul

12:00 -13:00 – Școala Gimnazială Nicolae Romanescu

13:00 -14:00 – Școala Gimnazială Rojiște

Miercuri 4 decembrie:

9:00 -10:00 – Școala Gimnazială Traian

10:00 -11:00 – Grădinița Ion Creangă

11:00 -12:00 – Grădinița Paradisul Copiilor

Joi 5 decembrie:

9:00 -10:00 – Școala Gimnazială Traian

10:00 -11:00 – Școala Gimnazială Teslui

11:00 -12:00 – Grădinița Paradisul copiilor

13:00 -14:00 – Colegiul Național Carol I

SĂ FIM MAI BUNI

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează în perioada 25 noiembrie–13 decembrie 2019, în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, campania de strângere de jucării pentru copiii defavorizați, denumită generic „Să fim mai buni”.

Campania are rolul de a-i invăța pe copiii înscriși în proiect să dăruiască, să fie generoși, să aducă zâmbetul pe buze copiilor mai puțin norocoși decât ei, precum și de a le face o bucurie în prag de sărbători copiilor la care vor ajunge jucăriile donate.

În acest demers, bibliotecarilor de la Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” le sunt alături cadrele didactice de la grădinițele și școlile înscrise în proiect. Jucăriile vor fi strânse la Secția pentru Copii și Tineret.

TURN ÎN LABIRINT

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia  Aman” găzduiește miercuri, 20 noiembrie 2019, la ora 17.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Turn în labirint”, autor Paula Popescu-Ilioniu.

Moderatorul evenimentului va fi Dan Lupescu, iar Ștefan Vlăduțescu și Nicolae Marinescu vor participa în calitate de invitați. La finalul întâlnirii, cei prezenți vor asista la un moment de lectură, susținut de Adriana Cichirdan și Marilena Tiugan.

„Acum ne aflăm în fața unui nou produs editorial marca Paula Popescu-Ilinoiu: splendidul volum „Turn în labirint”, adică al treilea, care însumează 73 de poeme, de concentrație maximă, sondând esențele, cum rar mi s-a întîmplat să citesc, să re-citesc…”  – Dan Lupescu, prefața volumului „Turn în labirint”

 

Săptămâna Drepturilor Copiilor în Dolj, 18-20 noiembrie 2019

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, sărbătorită la data de 20 noiembrie, printr-o serie de activități reunite sub titlul „Săptămâna Drepturilor Copiilor în Dolj, 18-20 noiembrie 2019”.

Proiectul este organizat în parteneriat cu Colegiul Național al Asistenților Sociali din România – Structura teritorială Dolj și alte instituții din Craiova.

Prima activitate se va desfășura luni, 18 noiembrie 2019, la ora 17.30, în sala „Marin Sorescu”, și va începe cu vizionarea filmul „Including Samuel”, apoi va continua cu o dezbatere pe tema drepturilor copiilor, la care vor participa studenți de la Universitatea din Craiova, specializările Sociologie și Asistență Socială.

Miercuri, 20 noiembrie 2019, începând cu ora 11.00, tot în sala „Marin Sorescu”, se va desfășura atelierul educativ intitulat „Jocul ca limbaj interacțional”, dedicat dreptului la joacă al copiilor. La aceasta activitate vor participa copiii de la „Centrul Educațional Professor A’s International Academy, care vor fi coordonați de lector univ. dr. Ana-Maria Demetrian.

Pe toată durata proiectului „Săptămâna Drepturilor Copiilor în Dolj, 18-20 noiembrie 2019”, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” va putea fi vizitată expoziția de carte „Drepturile Copilului”, ce conține publicații din colecția bibliotecii. Dintre titlurile expuse, amintim: Emese Florian – „Protecția Drepturilor Copilului”, 2007, Buzducea Doru – „Aspecte contemporane în Asistența Socială”, București, 2005 și „Tratat de Asistență Socială”, București, 2003.

Anul acesta, România sărbătorește 30 de ani de la momentul semnării Convenției asupra Drepturilor Copilului și 60 de ani de la Declarația privind Drepturile Copilului a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

 

„Socialiștii: o moștenire (1835-1921)”, autor Adi Dohotaru

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește marți, 19 noiembrie 2019, începând cu ora 16:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Socialiștii: o moștenire (1835-1921)”, autor Adi Dohotaru. La eveniment și-au anunțat participarea Cătălin Ghiță, Andreea Ghiță și Mihai Ene, ultimul în calitate de moderator al întâlnirii.

Volumul „Socialiștii. O moștenire (1835-1921)” investighează diverse figuri publice, curente și grupări din spațiul românesc ce pot fi asociate cu mișcarea socialistă care se dezvoltă în toată Europa în această perioadă. Limita cronologică pe care și-o impune cercetarea este 1921, anul nașterii Partidului Comunist Roman, moment în care stânga românească a dobândit o altă identitate și o altă istorie.

Adi Dohotaru (n. 1983) a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative, secția de Jurnalism, a Universității Babeș-Bolyai și un Masterat în cadrul Facultății de Litere a aceleiași universități. A debutat ca jurnalist, abordând toate formele mediatice, de la radio-televiziune la presa scrisă. A publicat articole de opinie pe teme sociale, culturale și politice în presa cotidiană și în diverse reviste culturale. De asemenea, a participat activ la diverse inițiative civice, mai ales în probleme de natură socială și ecologică.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Fascinanta lume a junglei

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în perioada 18-21 noiembrie 2019, în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, activitatea educațională „Fascinanta lume a junglei” (vizionare).

Întâlnirile se vor desfășura în spațiul Ludotecii și vor consta în vizionarea documentarului „Fascinanta lume a jungle”, material care face parte din colecția DVD Enciclopedia Junior. Pași spre cunoaștere.

Vor participa preșcolari și școlari de la următoarele unități de învățământ:

 

Luni, 18 Noiembrie

9:00-10:00 Colegiul Național „Frații Buzești”;

10:00-11:00 Grădinița „Madona Dudu”;

11:00-12:00 Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”;

 

Marți, 19 Noiembrie

9:00-10:00 Grădinița „Tudor Vladimirescu”;

10:00-11:00 Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”;

11:00-12:00 Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”;

12:00-13:00 Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”;

13:00-14:00 Colegiul Național „Carol I”;

 

Miercuri, 20 Noiembrie

9:00-10:00 Grădinița „Tudor Vladimirescu”;

10:00-11:00 Grădinița „Ethos”;

11:00-12:00 Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”;

12:00-13:00 Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu”;

 

Joi, 21 Noiembrie

9:00-10:00 Grădinița „Paradisul Copiilor”;

10:00-11:00 Școala Gimnazială „Mircea Eliade”;

11:00-12:00 Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”;

12:00-13:00 Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește miercuri, 13 noiembrie 2019, începând cu ora 17:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Ghidul autovindecării”, autor Ioana Negrilă.

Ioana Negrilă s-a născut în România și este rezidentă în Spania de două decenii. Este pasionată de medicina tradițională chineză, dar și de alte metode orientale de autovindecare. Promovează tehnicile de eliberare emoțională, respectiv de purificare psiho-energo-informațională. Prin cărțile sale, Ioana Negrilă transmite un mesaj deopotrivă simplu și profund: se poate trăi în armonie!


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Să cunoaștem bunele maniere

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în perioada 11-14 noiembrie 2019, în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, activitatea educațională „Să cunoaștem bunele maniere”.

Întâlnirile se vor desfășura în spațiul Ludotecii și, pornind de la expoziția de cărți organizată de bibliotecari, vor fi centrate pe expunerea și învățarea principalelor reguli de politețe. De asemenea, pentru a fixa diferite formule clasice specifice bunelor maniere, participanții vor utiliza o sumedenie de planșe de colorat în vederea identificării comportamentelor și atitudinilor considerate politicoase.

Vor participa preșcolari și școlari de la următoarele unități de învățământ:

 

Luni, 11 Noiembrie

830 – 930Colegiul Național Carol I;

1000 – 1100Grădinița Ethos;

1100 – 1200Grădinița Madona Dudu;

 

Marți, 12  Noiembrie

900 – 1000Grădinița Paradisul Copiilor;

1000 – 1100GrădinițaIon Creangă;

1100 – 1200GrădinițaEthos;

 

Miercuri, 13 Noiembrie

900 – 1000Școala Gimnazială Traian;

1000 – 1100Grădinița Ion Creangă;

1100 – 1200Grădinița Ethos;

1200 – 1300Școala Gimnazială Mihai Viteazul;

 

Joi, 14 Noiembrie

900 – 1000Grădinița Phoenix;

1000 – 1100Grădinița Ion Creangă;

1100 – 1200Școala Gimnazială Mihai Viteazul;

1500 – 1600Grădinița Floarea Soarelui.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”