Human Rights as a Foundation for Democracy

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează marți, 10 decembrie 2019, în sala „Marin Sorescu”, la ora 14:30, dezbaterea „Human Rights as a Foundation for Democracy”.

La dezbatere participă studenții Universității din Craiova – Facultatea de Litere, Departamentul de studii anglo-americane și germane, respectiv Facultatea de Științe Politice. În cadrul evenimentului, studenții din Craiova vor intra în direct, cu ajutorul sistemului de video conferință, cu studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere, și vor dezbate noțiuni privitoare la drepturile și libertățile fundamentale ale omului, precum și importanța respectării acestora într-un stat democratic.

Discuțiile vor fi coordonate de  dr. Maria Rybakova, profesor Fulbright în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Facultatea de Filosofie și Științe Socio-Politice.

Dr. Maria Rybakova este autoare a cinci cărți și numeroase povestiri. Opera ei a fost publicată în mai multe limbi străine: rusă, engleză, germană, spaniolă, franceză și bosniacă. A studiat greaca și latina și a obținut un doctorat în Limbi Clasice la Universitatea Yale. A predat la Universitatea de Stat din San Diego și ulterior a primit mai multe burse de studiu la: Institute for Advanced Study, Central European University, Budapesta,New Europe College, București, respectiv Brown Foundation Fellows Program, la Dora Maar Houseîn Menerbes, Franța.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Lansări de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește marți, 10 decembrie 2019, începând cu ora 12,00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumelor „Azi despre ieri… Mihaela Albu în dialog cu Theodor Damian, Mihai Neagu Basarab, Tudor Nedelcea, Irina Grigorescu Pană, Steluța Pestea Suciu”, „Azi despre ieri… Mihaela Albu în dialog cu Dinu Zamfirescu”, ale autoarei Mihaela Albu, respectiv „Caiete Macedonskiene”, volumul 1, autor Ion Munteanu.

Evenimentul va fi moderat de Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, și se va bucura de prezența scriitorilor Irina Macedonski,Mihaela Albu, Ioan Lascu, Tudor Nedelcea,Ion Munteanu, Nicolae Marinescuși Mircea Pospai.

 

„O dată cu volumul acesta, intenționăm să deschidem o serie pe care o dorim cât mai cuprinzătoare atât ca durată, dar mai ales ca informație. Titlul volumelor – Azi despre ieri, interviuri cu diverse personalități ale culturii noastre– poate fi decodat cu ușurință. De fiecare dată, cel intervievat este invitat să creioneze profilul unor destine întâlnite în viață, îndeosebi sub aspectele lor omenești: întâmplări, evenimente, atitudini, prietenii, experiențe, impresii, etc.”

Mihaela Albu

 

„Al. Macedonski nu elaborează un nou concept de poezie, dar trasează contururile unei diversități poetice, alcătuiește, am zice, un nou tablou cu multe căsuțe goale al sistemului periodic al elementelor lirice. După acțiunea poetică macedonskiană se configurează noi constituenți și noi algoritmi de performanță lirică și poate așa se explică de ce, după primul război mondial asistăm la o extraordinară revoluție în diversitate a contextului poetic. Ca mare poet, Al. Macedonski este un produs, o creație al (a) posterității critice. În timpul vieții era cunoscut numai ca poet extravagant, nonconformist, chiar ca un saltimbanc incurabil, capabil de gesturi și texte funambulești. El a ținut foarte mult la o imagine publică de revoltat anarhic, a insistat să fie intens personalizată persoana, iar nu opera sa, care a ajuns la descoperirea ulterioară prin intermediul criticii”.

Aurel Goci, prefața volumului Caiete Macedonskiene


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”