LANSARE DE CARTE

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește luni, 16 decembrie 2019, la ora 12.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989)”, volum coordonat de Ioan Lascu.

Întâlnirea va fi moderată de Ioan Lascu, iar Emil Boroghină, Nicolae Coande, Nicolae Marinescu, Tudor Nedelcea și Ionel Bușe vor participa în calitate de invitați.

„Ganditor și scriitor, Ion D. Sârbu, recuperat la adevărata lui valoare în postumitate, rămâne un martor lucid al istorie și un critic irepresibil al totalitarismului comunist. În opera lui, mijloacele ficțiunii literare se împletesc cu reflecția, cu ideile morale și filosofice. Comentariile politice, diatribele îndreptate împotriva unui regim inuman și a ideologiei lui, sunt apreciabile prin incisivitate, sinceritate și curaj.”

Ioan Lascu

 

CELULA „0”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește sâmbătă, 14 decembrie 2019, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, la ora 11.00, lansarea volumului „Celula 0”, autor Ion Dascălu.

La lansarea de carte vor participa invitații Dan Lupescu, Mihai Marcu, Mișu Fotache și Sevastian Cercel.

„Aveți în mână o carte document, o carte privind istoria națională a României – cu segmentul specializat în loviturile de stat! Carte scrisă cu aplomb și în cunoștință de cauză. Se pare că este prima carte, apărută în ultimii ani, care tratează soarta lui Nicolae Ceaușescu în timpul și după evenimentele din sângerosul decembrie 1989!

Autorul, trăitor al acelor zile de foc pentru România – 22-25 decembrie 1989 – și chiar implicat în desfășurarea evenimentelor fierbinți, are meritul de a ne prezenta – sub diverse forme – fața nevăzută a acțiunilor organelor abilitate cu securitatea statului și a conducerii lui.” – Mihai Marcu, prefața volumului „Celula 0”

AJUNUL CRĂCIUNULUI

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează în intervalul 16-19 decembrie o nouă activitate dedicată celor mici. Participanților înscriși în proiectul „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” le propunem vizionarea filmului „Ajunul Crăciunului”. Produs și regizat de Arthur Rankin, Jr. și  Jules Bass, filmul de animație „Ajunul Crăciunului” este dublat în limba română.

Filmul propus spre vizionare reprezintă o fabulă animată inspirată de poemul lui Clement Moore. Se pare că un locuitor al orășelului Junctionville l-a înfuriat pe Moșu’ numindu-l „un mit fraudulos” și de aceea scrisorile către Moș Crăciun sunt returnate copiilor. Scepticul Albert Mouse trebuie să fie adus cu picioarele pe pământ „și lăsat un pic să se întrebe de ce.” Albert este astfel convins să se schimbe, iar melodia lui va deschide calea pentru vesela revenire a lui Moș Crăciun în oraș.

Vor participa preșcolari și școlari de la următoarele grădinițe și școli programate astfel:

Luni, 16 Decembrie

10.00-11.00 Colegiul Național „Frații Buzești”

11.00-12.00 Grădinița „Elena Farago”

 

Marți, 17 Decembrie

10.00-11.00 Colegiul Național „Frații Buzești”- Grădinița „Otilia                                              Cazimir”

11.00-12.00 Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”

 

Miercuri, 8 Decembrie

09.00-10.00 Școala Gimnazială „Traian”

10.00-11.00 Grădinița „Paradisul Copiilor”

11.00-12.00 Grădinița „Sfânta Lucia”

 

Joi, 19 Decembrie

10.00-11.00 Grădinița „Elena Farago”

11.00-12.00 Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”

ÎN LUMEA BALETULUI

Biblioteca Județeana „Alexandru și Aristia Aman” organizează luni, 16 decembrie 2019, începând cu ora 17.00, în sala „Marin Sorescu”, evenimentul intitulat „În lumea baletului”.

Timp de două ore, publicul meloman va putea viziona spectacolul de balet „Winter Dreams – Visuri de iarnă”, un spectacol în distribuția originală, produs și regizat pentru BBC Television de Derek Bailey, înregistrat la Royal Opera House, Covent Garden, în 1990 și reeditat în 2016. Coregrafia spectacolului este semnată de Kenneth MacMillan, iar peisajele și costumele au fost concepute de Peer Farmer. Baletul lui Macmillan s-a inspirat din piesa de teatru Three Sisters (1900) a lui Anton Chekhov, numită uneori drept una dintre cele mai bune patru piese ale sale, împreună cu „Livada cu vișini”, „Pescărușul” și „Unchiul Vania”. Piesa se referă la relațiile complexe ale celor trei surori dintr-un oraș provincial, de garnizoană rusă, la începutul secolului XX. Toți protagoniștii au „vise de iarnă” de a se întoarce la Moscova, unde își imaginează că viața lor ar fi mai împlinită. Acțiunea din balet nu reflectă toate evenimentele și incidentele din piesă, coregraful MacMillan menționând: „Deși personajele din balet poartă numele celor din piesă, nu am încercat o reeditare coregrafică a întregii povești. Uneori, coregrafia reflectă viața interioară a personajelor, alteori narațiunea. Am încercat să surprind atmosfera și melancolia capodoperei lui Cehov ”.

Evenimentul va fi prezentat de profesor Maria Barbărasă.