CURSURI ONLINE – Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă.

                Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” demarează, în cadrul proiectului „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă.”, două noi acțiuni online, sub forma unor videoclipuri cu frecvență săptămânală.

Colegii noștri, Adela Calotă și Gabriel Nedelea, vă oferă în fiecare joi, la ora 12.00, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, sfaturi practice pentru scrierea lucrărilor academice în domeniul umanist. Prin acest curs, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” vine în sprijinul celor care elaborează lucrări științifice în domeniul umanist, atingând toate etapele necesare: descriere generală a lucrării, etapele scrierii unei lucrări științifice, detalii referitoare la informațiile pe care le conține o teză/ dizertație, indicații privind modul în care alegem și compunem corect o bibliografie, sfaturi privind comunicarea cu profesorul coordonator.

Cel de-al doilea curs pregătit de către colegii noștri, Adela Calotă și Gabriel Nedelea, este un curs dedicat viitorilor bursieri și tinerilor aflați în la început de carieră. Acest curs va fi postat pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” în fiecare vineri, la ora 12.00. În cadrul acestui curs, tinerii vor învăța cum să caute și cum să solicite o bursă sau un loc de muncă, cum să întocmească dosarul necesar, vor învăța cum să scrie un CV pentru a fi selectați de către angajatori, cum să formuleze diferite tipuri de scrisori oficiale și cum să devină comunicatori de success în cadre formale.

Biroul de presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Lecții online de limba germană

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” dă startul unei noi acțiuni, care face parte din proiectul „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă.”, proiect implementat la începutul perioadei de izolare socială.

Astfel, începând de miercuri, 22 aprilie 2020, venim în sprijinul utilizatorilor care doresc să învețe limba germană prin oferirea unor lecții online, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Lecții vor fi concepute și pregătite de către colega noastră, Adela Calotă.

Lecțiile pentru adulți vor avea frecvență săptămânală și vor fi postate pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” în fiecare zi de miercuri, la ora 14.00. Cei mici sunt așteptați și ei la cursurile de limba germană, care vor fi postate pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” în fiecare zi de sămbătă, la ora 11.00.

Această nouă activitate se dorește, asemenea celorlalte activități implementate în cadrul proiectului „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă.”, o alternativă online la programele educaționale oferite în mod constant de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

„Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” difuzează, în premieră pentru România, înregistrarea spectacolului „Văduva Veselă”, a cărui premieră a avut loc la Opera de Stat din Viena, în anul 1999.

Spectacolul, interpretat în limba germană, a fost pus în scenă în regia lui Andrei Șerban, sub conducerea dirijorului John Elliott Gardener.

„Văduva veselă” este o operetă în trei acte, compusă de Franz Lehár, pe libretul de Victor Léon și Leo Stein.

Spectacolul va putea fi vizionat în premieră luni, 13 aprilie 2020, la ora 20.00, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” și pe contul de Youtube – Biblioteca Aman, la acceași oră, precum și pe pagina de Facebook a Muzeului Cărții și Exilului Românesc, marți, 2 aprilie 2020, începând cu ora 11.00.

Vizionarea spectacolului „Văduva Veselă” le este oferită utilizatorilor Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” în cadrul activității „Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban”, una dintre numeroasele activități incluse în proiectul „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”.

 

Via Dolorosa. „Drumul Crucii” spre Înviere

În perioada 12-19 aprilie 2020, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” vă propune  o incursiune spirituală pentru înțelegerea conceptului „Via Dolorosa. Drumul Crucii spre Înviere”. Acțiunea înglobează opt evocări cu privire la semnificația intervalului cuprins între Duminica Floriilor și Duminica Învierii. Fiecare dintre cele opt prezentări va fi promovată pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, în intervalul 12-19 aprilie, de la ora 9:00.

Cele opt prezentări abordează sensul istoric și accepțiunea contemporană a Floriilor, a primelor trei zile din Săptămâna Mare – „Zilele Mirelui”, respectiv a ultimelor trei zile ale aceleiași săptămâni, care înglobează Cina Domnului, Patimile, Răstignirea și Moartea lui Iisus Hristos. Ultima prezentare este consacrată Învierii lui Iisus Hristos.

Proiectul de față are rolul de a sublinia relevanța timpului sacru în care vom păși duminică, 12 aprilie. Ne propunem marcarea semnificațiilor pe care le integrează intervalul care debutează cu Floriile și se încheie cu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Colegul nostru, Mihai Ciurea, este cel care ne conectează cu relevanța fiecăreia dintre experiențele și momentele pe care creștinii de pretutindeni le evocă în aceste zile. Ne dorim ca toți cei care sunt în contact cu activitățile desfășurate în mediul online să se bucure în perioada următoare de o serie de opt prezentări accesibile și prietenoase, dedicate celei mai mari sărbători a creștinătății”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Cunoscută încă din tradiția veche a Bisericii drept „Săptămâna Mare”, perioada cuprinsă între Duminica Floriilor și Învierea Domnului (Sfintele Paști) reprezintă un timp special, favorabil introspecției și meditației, marcat în genere de reiterarea evenimentelor hristice finale, în special Sfintele Pătimiri și Răstignirea.

Proiectul se desfășoară în cadrul programului „Rămânem Împreună. Citim Împreună. Stăm Acasă!


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Ziua Internațională a Romilor

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează miercuri, 8 aprilie 2020, „Ziua Internațională a Romilor”, sărbătorită anual, începând cu 1990, în ziua de 8 aprilie. 
Cu acest prilej, biblioteca propune o expoziție online de carte, ce reunește titluri diverse din colecțiile proprii, legate de istoria, limba, cultura și civilizația romilor. Pe fundalul expoziției este redată melodia „Țigăneasca”, interpretată de formația Șatra.

Scurtă selecție de titluri:

Alex Mihai Stoenescu – „Țiganii din Europa și din România. Studiu imagologic”;

Angus Fraser, „Țiganii”;

Anina Ciuciu – „Mândră să fiu rromă: de la Fața Luncii la Sorbona”;

Lucian Cherata – „Filosofie, istorie și tradiții indiene în cultura rromilor”;

Lucian Cherata – „Carte sfântă pentru rromi, selecție de texte biblice”;

Lucian Nastasă și Andreea Varga (editori), „Minorități etnoculturale. Mărturii documentare. Țiganii din România (1919-1944)”;

  1. M. Arcade – „Poveste cu țigani”.

 

Expoziția face parte din seria de activități și proiecte educaționale desfășurate de BJA în cadrul programului Rămânem Împreună. Citim Împreună. Stăm Acasă!


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” difuzează, în cadrul activității „Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban”, un nou spectacol de teatru.

Astfel, după ce în zilele de luni, 6 aprilie, și marți, 7 aprilie, am difuzat piesa „Neguțătorul din Veneția”, jucată în anul 1998 pe scena American Repertory Theater din Boston, acum vă oferim o altă interpretare a acestei piese, pusă în scenă în anul 2002, în limba franceză, la Teatrul de Comedie Franceză din Paris (Comédie Française).

Piesa „Neguțatorul din Veneția” pusă în scenă la Paris va putea fi vizionată în premieră miercuri, 8 aprilie, la ora 20.00, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” și pe contul de Youtube – Biblioteca Aman, la aceeași oră, precum și joi, 9 aprilie 2020, la ora 11.00, pe pagina de Facebook a Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Activitatea „Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban” este una dintre numeroasele activități derulate de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în cadrul proiectului „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”, proiect prin care dorim să fim cât mai aproape de utilizatorii noștri în această perioadă de izolare socială.

Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban”

             Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” continuă seria activităților culturale, organizate în cadrul proiectului „Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!”, proiect prin care dorim să fim cât mai aproape de utilizatorii noștri, cu o nouă vizionare oferită în cadrul acțiunii „Să îl (re)descoperim și să îl (re)vedem pe Andrei Șerban”.

Următorul spectacol pe care îl oferim spre vizionare este „Neguțătorul din Veneția”, spectacol pus în scena pe data de 16 decembrie 1998, în regia marelui Andrei Șerban.

Piesa „Neguțătorul din Veneția” a fost scrisă de William Shakespeare la finalul secolului al XVI-lea, dar are o tematică de actualitate. Piesa abordează lupta dintre cămătarie și prietenie, dintre răzbunare și iertare, vorbind despre bani, lăcomie, dragoste, tensiuni și discriminare. „Neguțătorul din Veneția” a adus în dramaturgia universală personaje fascinanante și a fost jucată pe scenele din întreaga lume.

Spectacolul va putea fi vizionat în premieră pentru publicul din România luni, 6 aprilie 2020, la ora 20.00, pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” și pe contul de youtube – Biblioteca Aman, la aceeași oră, precum și marți, 7 aprilie 2020, la ora 11.00, pe pagina de facbook a Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Povestea de seară

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” demarează o nouă acțiune dedicată celor mai mici dintre cititori, intitulată „Povestea de seară”.

Pentru că în această perioadă nu ne pot vizita și nu pot împrumuta cărți, ne-am gândit să venim în sprijinul lor și să le citim în fiecare seară o poveste. În ajutorul nostru a venit unul dintre voluntarii Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, profesor Mariana Pădureanu, care le va citi celor mici, în fiecare  seară,  povestea de „noapte bună”.

Astfel, în fiecare seară, la ora 20.00, pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, vom oferi celor mici o poveste, în direct.

Biroul de presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”