Our Home, the Earth

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, organizează în data de 25 aprilie 2023, ora 13.00, în sala „Marin Sorescu”, un eveniment în cadrul programului „Împreună pentru un mediu mai curat”.

La evenimentul „Our Home, the Earth” vor participa elevii clasei a VI-a de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, coordonați de profesor Pătru Cornelia. Elevii vor viziona filmul documentar „Waste Land”, urmat de o dezbatere pe tema protecției mediului înconjurător. Activitatea bibliotecii este înscrisă în cadrul campaniei internaționale coordonată la nivel global de platforma Earth Day (www.earthday.org). Campania este dedicată Zilei Pământului, care a fost sărbătorită în data de 22 aprilie.

Proiectul „Împreună pentru un mediu mai curat” presupune activități diverse, precum întâlniri informative cu elevii, vizionări de filme documentare, expoziții tematice, excursii tematice, acțiuni de ecologizare, plantări de copaci, etc.

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, ca instituție publică de prim rang în domeniul cultural informativ și educativ, se implică prin acțiunile sale  și în formarea permanentă a membrilor comunității pentru păstrarea și protejarea unui mediu mai curat și pentru o viață sănătoasă.

Biroul de presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Conferință internațională

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește miercuri, 26 aprilie 2023, Conferința Internațională „Uniți în diversitate”, organizată de Liceul „Voltaire” la care vor participa invitați de prestigiu din ţară și străinătate.

Începând cu luna Noiembrie 2021, Liceul „Voltaire” derulează proiectul de parteneriat finanțat prin Programul Erasmus +, „Le multiculturalisme, un outil d’intégration des jeunes dans la vie sociale, politique et économique des pays européens”. Desfășurându-se pe o perioadă de 18 luni și având ca parteneri instituții de învățământ din Pasvalys, Lituania și din Monte Abrão, Portugalia, proiectul răspunde la necesitatea ca elevii să-și cunoască atât patrimoniul cultural propriu, cât și pe cel al țărilor europene partenere, conturându-le tinerilor sentimentul de apartenență la comunitatea europeană și dezvoltându-le, totodată, gradul de conștientizare socială, gândirea ecologică, dar și competențe de organizare, de cooperare, de comunicare și lingvistice.

În perioada 24-28 Aprilie se desfășoară cea de-a treia și ultima mobilitate din cadrul acestui proiect, ce va fi găzduită de Liceul Voltaire. Programul celor 5 zile de mobilitate va îngloba activități diverse: workshop-uri, concursuri, activități culturale și educative, simpozion internațional: „Noi abordări educaționale prin proiectele Erasmus+”, ateliere menite să distrugă barierele culturale sau lingvistice și să contribuie la dezvoltarea dinamicii abilităților de grup.

În cadrul Conferinței internaționale „Uniți în diversitate”, ce va fi găzduită miercuri, de Casa Dianu, viitorul sediu al Muzeul Cărții și Exilului Românesc, organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Consiliul Județean Dolj, tinerii vor avea ocazia să asiste la multiculturalism…. în acțiune. Acestora li se va „preda” lecția toleranței și a conviețuirii de către reprezentanți de seamă ai comunităților de polonezi, albanezi, evrei, maghiari sau romi din Craiova, care le vor vorbi despre identitatea minorităților pe care le reprezintă, despre importanța celebrării diversității și despre cum ne putem dezbate diferențele, fără a ne fractura comunitățile.

Cu această ocazie, în cadrul aceluiași program, invitații participă la prezentarea cu titlul „Traditions in Oltenia: Interculturality and legacy in Europe; Alelier STEAM: Start coding Ozobots”, organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin Secția Mediatecă și American Corner.

De asemenea, în cadrul evenimentului va fi vernisată expoziția de carte „Tradiții și obiceiuri românești”, organizată prin Secția Depozit General și Săli de Lectură.

Biserica Ortodoxă și clerul militar din monarhia habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, organizează vineri, 28 aprilie 2023, în Sala „Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene, începând cu ora 12.00, lansarea volumului „Biserica Ortodoxă și clerul militar din monarhia habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)”.

Evenimentul este organizat în cadrul Atelierelor de lectură Synaxis, în prezența autorului Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca.

La lansarea volumului „Biserica Ortodoxă și clerul militar din monarhia habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)” vor lua cuvântul Lucian Dindirică, istoric și manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj și Gabriel Nedelea, critic literar și cercetător științific în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Moderatorul evenimentului este pr. Lucian Bot, cercetător științific în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  „Alexandru și Aristia Aman”

Șaguna și românii ardeleni – Ortodoxie și naționalitate în viziunea lui KeithHitchins

 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, organizează joi, 27 aprilie 2023, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc (Casa Dianu) din strada 24 Ianuarie, nr. 4, începând cu ora 17, al patrulea atelier de lectură Synaxis dedicat Paternității și uceniciei, intitulat „Șaguna și românii ardeleni – Ortodoxie și naționalitate în viziunea lui KeithHitchins”.

Prelegerea va fi susținută de Mircea Gheorghe-Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, fiind axată pe celebra monografie „Ortodoxie și naționalitate. Andrei Șaguna și românii din Transilvania 1846-1873”. Încărcată de semnificații teoretice adânci, prin meditația istoricului pe marginea raportului ortodoxie-națiune, cartea profesorului american Kieth Hitchins a devenit un reper și un monument al istoriografiei central-europene, reprezentând o lectură obligatorie, formativă, pentru orice om de cultură care dorește să înțeleagă istoria politică și ecleziastică a spațiului central-european, precum și istoria culturii române în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Atelierul de lectură Synaxis, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale, Paternitate şi ucenicie. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu.

Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Participarea la eveniment se face pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”