Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește joi, 29 noiembrie, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 17:00, lansarea volumului „Cântece de ani 1913-1918”, autor Elena Mirescu.

Elena Mirescu a fost învăţătoare în comuna Coşovenii de Sus, județul Dolj. Soţul, Constantin, sergent al Armatei Române, a participat atât la cel de-al Doilea Război Balcanic, cât și la Primul Război Mondial. Marian Mirescu, nepotul acestora, a recuperat caietul cu aceste „Cântece”, scrise cu peniţă și cerneală neagră și de culoarea „granatului”. Din alte însemnări, adăugate din 1916 de-a lungul timpului, a inserat câteva în volum pentru a da seama și de contextul cotidian, aşa cum „Cântecele” ar putea reda o stare de spirit, un „air du temps”.

 

Marian Mirescu


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman”

Expoziție de pictură „Case și tradiții românești”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește, în intervalul 29 noiembrie 2018 – 31 ianuarie 2019, în Salonul expozițional, expoziția de pictură cu titlul Case și tradiții românești.

În cadrul expoziției vor expune artiști plastici de la Cenaclul Plastic „Constantin Brâncuși”: Teodora Ciolan, Antoneta Cocoș-Andreescu, Antoneta-Maria Oltei, Georgeta Șerban, Cristiana Chirea, Bebică Ghiță, Călin Gheorghe, Valentina Ticudeanu și Ion Catrina

Dintre lucrările expuse menționăm: „Orașul vechi”, Teodora Ciolan, „Iarnă la periferia Craiovei”, Antoneta Cocoș-Andreescu, „Casa bunicii”, Antoneta-Maria Oltei, „Perspectivă Craioveană”, Georgeta Șerban, „Case în cartier”, Cristiana Chirea, „Tradiții românești – Colindătorii”, Bebică Ghiță, „Parcul Romanescu”, Călin Gheorghe, „Iarna peste căpițe”, Valentina Ticudeanu și „Strămoșii”, Ion Catrina.

 

 

 

Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Cu dor de Bucovina

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește miercuri, 28 noiembrie 2018, începând cu ora 13:00, în sala „Adrian Păunescu”, activitatea cu titlul Cu dor de Bucovina”.

La eveniment vor participa elevi de la Colegiul Național „Frații Buzești și de la Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu” din Craiova, coordonați de profesorii Claudia Balaci, Cristina Gecălă, Traudia Chiripuș și Melania Iacob-Calcinoschy.

„Este lăudabil efortul organizatoric al profesorilor de la cele două unități de învățământ din Craiova. Ocazia este cu atât mai potrivită cu cât Unirea Bucovinei cu România trebuie semnalizată ca atare. Ne bucură interesul pe care profesorii de istorie îl acordă acțiunilor prin care elevii iau contact cu evenimentele și personalitățile istorice cărora le datorăm crearea României Mari”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Manifestarea este dedicată marcării unui veac de la Unirea Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918, și face parte din ciclul de activități dedicate Centenarului.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman”

„Să fim mai buni de sărbători”

Luni, 26 noiembrie 2018, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a demarat cea de-a IX-a ediție a campaniei de strângere de jucării intitulată în mod generic „Să fim mai bun de sărbători”. Acțiunea se desfășoară în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” și se adresează copiilor proveniți din medii defavorizate.

Jucăriile pot fi donate de profesorii și copiii proveniți de la liceele, școlile și grădinițele înscrise în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” și vor fi colectate la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, la compartimentul Împrumut Carte Copii și Tineret – Ludotecă, în intervalul 26 noiembrie – 14 decembrie 2018.

Campania are un dublu rol. Pe de o parte, copiii înscriși în proiect, sub îndrumarea cadrelor didactice, au posibilitatea de a dărui și de a aduce zâmbetul pe fața micuților care vor primi jucăriile, iar pe de altă parte, copiii la care vor ajunge jucăriile se vor bucura și-și vor petrece sărbătorile de iarnă în compania darurilor.

Să fim mai buni de sărbători este îndemnul pe care îl lansăm în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă. Din 2010 și până în prezent, în mod neîntrerupt, desfășurăm această campanie al cărei rol constă în colectarea de jucării pentru copiii cu situație materială modestă. Ne place să credem că alături de jucăriile care au ajuns la destinație în fiecare an, copiii au primit și speranța și bunătatea pe care bibliotecarii o investesc în acest proiect”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în intervalul 26 noiembrie – 6 decembrie 2018, în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, acțiunea cu titlul „Cocarde în culorile drapelului național – confecționare”. Activitățile de proiect dedicate marcării Centenarului Marii Uniri de la 1918 sunt programate să se desfășoare în intervalul octombrie – decembrie 2018.

În cadrul activității și-au anunțat participarea următoarele grădinițe și școli:

Luni, 26 noiembrie

10-11 Grădinița „Petrache Poenaru”;

11-12 Grădinița „Ray Kids”;

12-13 Grădinița „Ray Kids”;

 

Marți, 27 noiembrie

10-11Grădinița „Ion Creangă”;

11-12 Grădinița „Elena Farago”;

 

Miercuri, 28 noiembrie

10-11 Grădinița „Ion Creangă”;

11-12 Colegiul Național „Carol I”;

12-13 Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”;

13-14 Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu”;

 

Joi, 29 noiembrie

09-10 Colegiul Național „Frații Buzești”;

10-11 Colegiul Național „Frații Buzești”;

11-12 Colegiul Național „Ștefan Velovan”;

 

Luni 3 decembrie

09-10 Școala Gimnazială Leotești;

10-11 Grădinița „Floare Albastră”;

14-15 Grădinița „Floarea Soarelui;

 

Marți, 4 decembrie

10-11 Grădinița „Ethos”;

11-12 Grădinița „Traian Demetrescu”;

 

Miercuri, 5 decembrie

10-11 Grădinița „Paradisul Copiilor”;

11-12 Școala Gimnazială „Mircea Eliade”;

 

Joi, 6 decembrie

10-11 Grădinița „Ethos”;

11-12 Colegiul Național „Carol I”.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Clubul Melomanilor – Manon

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman organizează luni, 26.11.2018, începând cu ora 16:00, în sala „Marin Sorescu”, o nouă întâlnire în cadrul Clubului Melomanilor. Acțiunea se derulează în cadrul ciclului „În Lumea Operei”, și propune spre audiție și vizionare “MANON”, de Jules Massenet.

Rolurile principale sunt interpretate de Anna Netrebko, Manon, și Rolando Villazon, Des Grieux. Regia spectacolului îi aparține lui Vincent Paterson. Acompaniază orchestra Staatskapelle din BERLIN, dirijor Daniel Barenboim.

Spectacolul a fost înregistrat la Opera din Berlin, în primăvara anului 2007.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Cercul profesorilor de Limba și Literatura Română

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 23 noiembrie 2018, în intervalul 12:00 – 15:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”,  Cercul Profesorilor de Limba și Literatura Română, cu tema „Respectarea programelor școlare în raport cu criteriile de evaluare, specifice examenelor naționale„.

Cercul profesorilor reprezintă o ocazie de împărtășire a exemplelor de bună practică și un prilej de perfecționare a formelor și modalităților de derulare a procesului de predare-învățare-evaluare implementate de participanți, profesori din Craiova și județul Dolj. Alături de comunicările și prezentările profesorilor, evenimentul înglobează workshopuri educative, dar și momente artistice – piese de teatru și recitaluri. „Consider foarte importante aceste întâlniri. Ele sunt un eficient schimb de experiență între profesori, iar împărtășirea exemplelor de bună practică se răsfrânge pozitiv și asupra beneficiarilor direcți ai educației – elevii”, a declarat prof. Constanța Pârvuleasa, șeful catedrei de Limba și Literatură Română de la Colegiul Național „Carol I”.

Întâlnirile pe care le realizează profesorii sunt un bun câștigat pentru breaslă și copii în egală măsură. Dincolo de discuțiile pe marginea proiectelor și perspectivelor comune, cercurile pedagogice înseamnă și cunoașterea unui număr mai mare de dascăli care profesează în același domeniu. Susținem și încurajăm aceste activități întrucât profesorii și în egală măsură elevii reprezintă o parte integrantă, importantă ca pondere, din publicul care frecventează biblioteca și activitățile de profil”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Conform tradiției, cercul profesorilor este o acțiune ciclică, cu desfășurare semestrială, desfășurat sub coordonarea Inspectoratului Școlar, respectiv Casei Corpului Didactic, pentru toate disciplinele de studiu încadrate programei naționale. Activitatea este coordonată de Inspectoratul Școlar Județean Dolj și este organizată de Colegiul Național „Carol I” din Craiova sub egida aniversării Marii Uniri din 1918.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte și conferință

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește joi, 22 noiembrie, la ora 16.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „UNIREA – MĂREȚIA UNUI TIMP. DICȚIONAR depersonalități și instituții”, precum și Conferinţa ştiinţifică susţinută de prof. univ. dr. Carmen Bulzan, coautor al „Dicţionarului de personalităţi şi instituţii”.

              În cadrul evenimentului, al cărui moderator va fi scriitorul Mihai Firică, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Craiova, vor susține prezentări prof. univ. dr. Cezar Avram (Institutulde Cercetări Socio-Umane „C.S. NicolăescuPlopşor) și dr. ist. Ruslan Oprescu (Fundaţia „Orizont”).

 


Biroul de Presă

 al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Simpozionul Național „Marea Unire și începuturile avangardei românești. Sașa Pană și Mișcarea de la Unu. 90 de ani de la înființarea revistei Unu”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”  organizează,  în intervalul 23-24 noiembrie 2018, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, Simpozionul Național cu titlul „Marea Unire și începuturile avangardei românești. Sașa Pană și Mișcarea de la Unu. 90 de ani de la înființarea revistei Unu”.

Apărută la zece ani după Marea Unire în Dorohoi, mutată ulterior la București, și promovând ideea de unitate națională – unul din mottourile revistei era „Toți pentru UNU, UNU pentru toți!”, respectiv principiulmodernității artei și literaturii, revista „Unu”a reunit o parte din cei mai valoroși scriitori avangardiști ai epocii, Sașa Pană, Geo Bogza, Ilarie Voronca, Stephan Roll, Urmuz ș.a., precum și artiști de renume ca Victor Brauner, M.H. Maxy, Man Ray etc.

Despre importanța și rolul jucat de aceste personalități la dezvoltarea literaturii și artei moderne vor dezbate profesorii, criticii de artă, cercetătorii, scriitorii,  doctoranzii și masteranzii care s-au înscris cu lucrări în cadrul simpozionului.

Sesiunile de comunicări vor fi prefațate de vernisarea expoziției dedicate avangardei românești din prima jumătate a secolului XX. În cadrul acesteia, vor fi grupate documente, manuscrise și fotografii din Arhiva „Sașa Pană”, dar și înregistrări audio cu Sașa Pană din arhiva Radio România Cultural. De asemenea, în cadrul primei zile a simpozionului, vineri, 23 noiembrie, vor fi lansate volumele „Jurnalul sinuciderii de Ilarie Voronca” și „Deagă Magdalena… Corespondență Geo Bogza – Madda Holda”, ediții îngrijite de Vladimir Pană, „Manuel Sin Marcu de A.L. Zissu”, ediție îngrijită de Emil Nicolae, respectiv „En garde! Avangarda”, autor Florin Colonaș.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Românie, Suflet Mare

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește miercuri, 21 noiembrie, la ora 17.00, lansarea volumului de poezie „Românie, suflet mare”, al poetei Mariana Frimoiu.

Lansarea de carte va avea loc în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, în prezența mai multor invitați, printre care îi amintim pe Daniela Predoană, Elena Canu și Elena Iancu.

Poeta, originară din județul Mehedinți, ne este prezentată de scriitorul Mihai Fotache, în prefața volumului „Fata Câmpiei”.

Poeta vine din părțile Mehedințiului – Izverna, cu inocența și puritatea spirituală a acelor meleaguri. Asta se vede din majoritatea poemelor sale în care cuvântul cântă ca și zona. Viața în mijlocul naturii este zugrăvită în culorile în care știe să și picteze, clătindu-ne ochii cu puritatea izvoarelor cristaline ale acelor locuri. Talentul nativ, fără studii consacrate, izbutește să ne impresioneze până la lacrimi, amintindu-ne de copilărie. Trăiește ce scrie în mod plenar, devoalându-și noblețea și sensibilitatea sufletească în mod neașteptat.”

Mihai Fotache – prefața volumului „Fata Câmpiei”

 

Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”