O noapte în bibliotecă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 18.00, o nouă ediție a evenimentului „O noapte în bibliotecă”, desfășurat anul acesta sub sloganul „Share location @ Bibliotecă”.

Timp de șase ore, biblioteca își deschide larg porțile pentru cititorii de toate vârstele, care sunt invitați să ia parte la numeroasele evenimente organizate cu scopul de a cunoaște mai bine biblioteca, serviciile și spațiile în care își desfășoară activitatea.

Până la miezul nopții, craiovenii vor participa la un adevărat maraton. Printre surprizele pregătite se află: numere de magie, ora de colorat, ateliere de pictură pe față, desene pe asfalt, hand-made, vizite si prezentări ale secțiilor bibliotecii, vizionări de filme, o cabina foto pentru instantanee. Începând cu ora 21, craiovenii sunt invitați în curtea bibliotecii, la concertele oferite de trupele „Your Midwife On Ice” și „2Normal”. În interior, bibliotecarii au pregătit expoziții, prezentări video ale unor colecții din fondul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, vizionări de filme, sesiune de discuții și lecturi publice, dezbatere cu tema „Fenomenul bullying”.

Programul activităților pregătite pentru „cea mai lungă zi a anului în bibliotecă” și spațiile în care se desfășoară:

  • 18.00 – „Jocurile copilăriei”- desene pe asfalt, pictură pe față, ateliere de lucru, în curtea bibliotecii
  • 19.00 – 20.00 – „Ora de magie”, cu magicianul Mario Popescu, în curtea bibliotecii
  • 19.00 – 22.00 – „Cabina foto”, instantanee și amintiri de la „O noapte în bibliotecă”
  • 19.00 – 20.00 – „Târg de locuri de muncă”, acțiune pentru integrarea pe piața locurilor de muncă a persoanelor defavorizate”, coordonator Constantin Crăițoiu – sala „Acad. Dinu C. Giurescu”
  • 20.00 – 21.00 – „Fenomenul bullying”, o discuție cu adolescenții, condusă de psihologul Mihail Jianu – sala „Acad. Dinu C. Giurescu”
  • 20.00 – 21.00 – sesiune de lecturi publice –sala Biblioteca Exilului Românesc din Paris „Basarab Nicolescu”
  • 20.00 – 23.00 – vizionare de filme- „Pinguinii din Madagascar” (film pentru copii, durată 88 minute) și „Cats” (durata 110 minute) – sala American Corner
  • 21.00 – 22.00- concert trupa „2NormaL” – curtea bibliotecii
  • 22.00 – 23.00 – concert trupa „Your Midwife On Ice”

Pe toată durata desfășurării evenimentului „O noapte în bibliotecă”, craiovenii pot vizita Casa Memorială „Elena Farago”, precum și expozițiile:

  • „Emoții de toamnă prin file de carte”, expoziție de carte – holul de la parterul instituției
  • Arhivele Olteniei 1922- 2022 – Arc secular peste timp” – sala „Acad. Dinu C Giurescu”
  • Cărți, documente, manuscrise, corespondență, fotografii din exil” – sala Biblioteca Exilului Românesc din Paris „Basarab Nicolescu”
  • „Horia Vintilă”, expoziție de mobilier, obiecte personale și fotografii – holul de la etajul instituției
  • „Mircea Milcovitch și Maria Mesterou”, expoziție de artă – holul de la etajul instituției
  • „Basarab Nicolescu” – film de prezentare
  • „Horia Vintilă” – film de prezentare
  • „Leonid Mămăligă” – film de prezentare
  • „Nicolae Romanescu” – film de prezentare

Proiectul național „O noapte în bibliotecă” se desfășoară anual sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și are ca scop promovarea lecturii și a bibliotecilor publice  în comunitățile locale.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei

 

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează cea de-a XIII-a ediție a proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, proiect care se adresează preșcolarilor și elevilor din ciclul primar.

Ediția de față este structurată în șaptesprezece teme, programate astfel:

  • 10-13 Octombrie – Nuanțe de toamnă (pictură/desen/colaj)
  • 17-20 Octombrie – Mănânc sănătos, cresc frumos! (fișe de lucru)
  • 7-10 Noiembrie – În lumea poveștilor (pictură/desen/colaj)
  • 14- 17 Noiembrie – Corpul meu (planșe cu imagini)
  • 5-8 Decembrie – Colinde, colinde…e vremea colindelor!
  • 12-15 Decembrie – Scrisoare către Moș Crăciun
  • 16-19 Ianuarie – Mihai Eminescu (recitări poezii)
  • 23-26 Ianuarie – Banii pe înțelesul copiilor (fișe de lucru/educație financiară)
  • 13-16 Februarie – Dezvoltare personală (bunele maniere în imagini)
  • 27 Februarie – 2 Martie – Zâmbete de primăvară (confecționare Mărțișoare)
  • 6 – 9 Martie – De ziua mamei (realizarea unei felicitări pentru ziua de 8 Martie)
  • 27 – 30 Martie  – Elena Farago, prietena copiilor (recitări poezii)
  • 24 – 27 Aprilie – Primăvara în culori (desen/pictură)
  • 8 – 11 Mai – Micii pietoni (fișe de lucru)
  • 15-18 Mai – „L-ați văzut cumva pe Zdreanță?” (recitări poezii de Tudor Arghezi)
  • 29 – 31 Mai – Pe aripile poeziei (concurs)
  • 5 – 8 Iunie – A venit vacanța! (diverse activități)

Proiectul „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, desfășurat de secția „Împrumut carte pentru copii și tineret”, este unul dintre cele mai longevive și apreciate programe cultural-educative ale Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, dedicat celor mici.

Activitățile desfășurate în cadrul temelor din proiect se desfășoară în afara spațiilor bibliotecii, respectiv la școală, grădiniță, sau la domiciliile participanților. Ulterior realizării acestor teme, cadrele didactice trimit fișierele digitale, fie sub formă de clip audio-video (mp4), cu o durată de maxim cinci minute, fie sub formă de imagini (jpeg), pe adresa de e-mail sectiacopii@aman.ro. Toate fișierele primite, care respectă tematica activității, vor fi apoi promovate pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Trimiterea către bibliotecă a fișierelor digitale realizate de participanți presupune existența anterioară a acordului părinților pentru difuzarea acestora în scop cultural și educațional pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Înscrieriile se pot realiza exclusiv de către cadrele didactice, la numărul de telefon 0351.434.430, interior 104, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 16.00, începând de luni, 3 octombrie 2022.

Lansare de carte

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează miercuri, 28 septembrie 2022, ora 14.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Într-o seară, de vară, o vioară cânta”, de Dragomir Costineanu, continuare a volumului „Prieteni și Dușmani”, lansat anul trecut.

Lansarea de  carte va fi moderată de Petrișor Militaru, iar Ionel Bușe, Ilona Duță și Nicolae Marinescu vor participa în calitate de invitați.

Dragomir Costineanu este doctor în studii extrem-orientale, profesor de teatru, kabuki (Institut Naţional des Langues et Civilisations Orientales din Paris), literatură comparată (Universitatea din Arras), limba şi literatura română (Universitatea din Montpellier) şi cercetător (Centre Interuniversitaire de Recherches et d’Etudes Roumaines & Centre Interuniversitaire de Recherches sur la Renaissance Italienne, Universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris III).

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Colecția „Horia-Dinu Nicolaescu”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a  primit o nouă donație, ce va face parte din patrimoniului Muzeului Cărții și Exilului Românesc, completând seria colecțiilor de muzică și artă.

Colecția „Horia-Dinu Nicolaescu” a ajuns la Biblioteca Județeană prin bunăvoința dirijorului care, invitat la cea de-a șasea ediție a Festivalului de Jazz, a dorit să viziteze Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Cu această ocazie, domnia sa a donat o colecție ce constă în extrase de presă, CD-uri și DVD-uri, afișe, pliante și programe ale spectacolelor pe care le-a susținut, precum și fotografii, toate mărturii importante ale activității sale muzicale de excepție, desfășurată în afara granițelor țării.

Horia-Dinu Nicolaescu s-a născut în Craiova în anul 1941 și a absolvit Facultatea de Muzică din București, unde a descoperit jazzul. În scurt timp a intrat în atenția securității, fiind cenzurat și primind numeroase interdicții care l-au determinat, în anul 1971, să părăsească țara, pentru a se stabili în Germania. Talentul lui Horia-Dinu Nicolaescu a cucerit comunitatea muzicală din Germania, unde a înființat și dirijat mai multe orchestre de jazz, în fruntea cărora a obținut premii importante, atât în Germania, cât și în România, devenind în timp un ambasador cultural.

În prezent, Dinu-Horia Nicolaescu conduce orchestra „Cico’s Jazz Orchester”, formată din foștii săi elevi, alături de care a participat la Craiova Jazz Fest, ediția 2022.

Din anul 2015, până în prezent, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a primit 28 de donații, care se vor regăsi în fondurile ce vor fi expuse la Muzeul Cărții și Exilului Românesc:

-Colecția „Basarab Nicolescu”

-Colecția „Leonid Mămăligă”

-Colecția „Arhiva Cenaclului de la Neuilly”

-Colecția „Arhiva Asociației HYPERION”

-Colecția „Mircea Milcovitch și Maria Meșterou”

-Colecția „Andrei Șerban”

-Colecția „Paul Barbăneagră”

-Colecția „Corneliu Șerban Popa”

-Colecția „Vintilă Horia”

-Colecția „Cicerone Poghirc”

-Colecția „Andrei Codrescu”

-Colecția „Victor Cupșa”

-Colecția „Constantza Buzdugan”

-Colecția „Bujor Nedelcovici”

-Colecția „Cezar Vasiliu”

-Colecția „Valeriu Veliman”

-Colecția „Mircea Eliade”

-Colecția „Emil Cioran”

-Colecția „Ileana și Romulus Vulpescu”

-Colecția „Rodica Stănoiu și Șerban Viorel”

-Colecția „Academician Dan Berindei”

-Colecția „Academician Dinu C. Giurescu”

-Colecția „Ștefan Ștefănescu”

-Colecția „Institutul Român/Biblioteca Română din Freiburg”

-Colecția „George Banu”

-Colecția „Horia-Dinu Nicolaescu”

-Colecția „Nicolas Adam”

-Colecția „Ion Deaconescu”

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Ion Agârbiceanu și George Coșbuc în colecțiile Bibliotecii Aman

 

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Depozit General și săli de lectură, organizează în luna septembrie expoziția de carte „Ion Agârbiceanu și George Coșbuc în colecțiile Bibliotecii Aman”.

Expoziția va fi disponibilă în salonul expozițional de la parterul instituției până la finalul lunii septembrie.

Dintre cărțile expuse amintim:

  • Meditaţie în septembrie : publicistică literară / Ion Agârbiceanu; Ediţie îngrijită de Aurel Sasu .- Cluj-Napoca : Editura Dacia, 1971
  • Fefeleaga : povestiri / Ion Agârbiceanu; Antologie, postfaţă şi bibliografie de Mircea Vaida .- Bucureşti : Editura Minerva, 1971
  • Din pragul marei treceri : povestiri / Ion Agârbiceanu; Ediţie îngrijită de G. Pienescu .- Cluj-Napoca : Editura Dacia, 1978
  • Din munţi şi din cîmpii : povestiri / I. Agârbiceanu; Coperta şi desene de N. Săftoiu .- Bucureşti : Editura Tineretului, 1957
  • Nunta Zamfirei / George Coşbuc .- Bucureşti : Editura Ion Creangă, 1989
  • Opere alese / George Coşbuc .- Bucureşti, 1966-1988
  • Poezii / George Coşbuc .- Bucureşti : Editura Albatros, 1987
  • Dintr’ale neamului nostru / George Coşbuc .- Bucureşti, 1903

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Frați de limbă și de neam

O delegație a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” a participat miercuri, 31 august 2022, la Kladovo, Serbia, la evenimentul cultural „Frați de limbă și de neam”, un proiect dedicat limbii române și românilor din comunitățile istorice, eveniment organizat de Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare Forum Cladova, Asociația Forumm pentru Cultură și identitate și Jurnal Românesc.

Colegele noastre, Matilda Breazu, cercetător științific și Cristina Gelep, asistent de cercetare, au susținut o prezentare intitulată „Promovarea limbii române în afara granițelor țării”, care aduce în atenție importanța limbii române pentru stabilirea unui dialog care se vrea constructiv, spre o colaborare benefică de ambele părți, dar și nume importante ale exilului, precum Mircea Eliade și Vintilă Horia, pentru a sublinia legătura acestora cu limba română.

Din delegația Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” au făcut parte și bibliotecarii Vîță Genica și Cătălin Adam, care au prezentat o expoziție de carte, constând în 42 de volume din fondul de carte al bibliotecii. Dintre titlurile prezente, amintim edițiile bibliofile: Ioan Slavici – „Scrieri esențiale”, (liliput) – 5 volume, Mihai Eminescu – „Opere” (liliput) – 5 volume, George Coșbuc –„Poezii” ( liliput) – 5 volume, și volumele: Eugen Lovinescu – „Istoria literaturii române”, -Tudor Vianu – „Istoria literaturii romane moderne”, Alexandru Rosetti – „Istoria limbii române” – 4 volume.

La acest eveniment cultural au participat și reprezentanți ai diplomației românești din Serbia, reprezentanți ai autorității publice locale Mehedinți, parlamentari români, reprezentanți de marcă de la Universitatea din Craiova, cu expertiză în limba și literatura română, reprezentanți ai Muzeului Olteniei din Craiova, reprezentanți ai Departamentului pentru românii de pretutindeni, precum și reprezentanți ai unor ONG-uri reprezentative din România și Serbia.

 

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”