Lansare de carte

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” găzduiește miercuri, 28.02.2018, începând cu  ora 13.00, în sala “Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Bandele de stradă”, autor Luca Vincenti. Evenimentul va fi moderat de conf. univ. dr. Alice Florescu-Bleotu, Președinte al “Clubului Doamnelor Dignitas” – România.

INVITATI:

  • dr. Constantin Florea, Inspector Şef, General de brigadă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Mihai Bravul” Dolj;
  • Răzvan Socoteanu, prodecan al Baroului Dolj;
  • lect. univ. dr. Gabriel Tănăsescu;
  • Claudia Untaru, jurnalist.

„Bandele de stradă”, scrisă de Luca Vincenti, este o carte cenzurată timp de 15 ani, la care autorul a lucrat şapte ani, punându-şi în tot acest timp viaţa în pericol. Cartea fost lansată deja la București și Arad, în data de 28 februarie  va fi lansată și la Craiova, la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”.

Sociologul şi scriitorul italian Luca Vincenti s-a născut în Genova. A urmat cursurile Facultăţii de Sociologie din Urbino şi a absolvit la Universitatea din Trento, fiind licenţiat în socio-criminologie. Luca Vincenti este primul criminolog european care a reușit să descifreze codurile bandelor și să demonstreze că în Europa ele există.

A urmat cursurile şi conferinţele Facultăţii de Sociologie din Trento, unde a ales cursuri despre Teoria sociologică şi schimbarea socială şi cursuri universitare cu specializare criminologică (Tramscrime Trento). A participat la simpozioanele despre individualism metodologic ţinute de “monstrul sacru” al sociologiei Raymond Boudon (decedat în 2013). Sociolog francez şi profesor la Universitatea Sorbona, reprezenta deja de atunci, pentru sociologia contemporană, un stâlp al cunoştinţei în termeni de evoluţie concretă a teoriei sociologice, a schimbării sociale şi individualism metodologic.

Luca Vincenti a scris după absolvirea facultăţii mai multe cărţi, dar cea la care a lucrat ani de zile este „Bandele de stradă”. O carte ce a fost interzisă timp de 15 ani în Italia. Este vorba despre o carte document – monografie de criminologie, un  studiu, la care autorul a lucrat şapte ani de zile. A studiat bandele de cartier din Genova, le-a urmărit mişcările înfiltrându-se între ele. Astfel, a reușit să le descifreze codurile, pe unii dintre ei a reuşit să-i intervieveze. S-a luptat să demonstreze că aceste bande există că se dezvoltă de la an la an şi că au propriile reguli. Cartea este o cercetare, care începe cu preistoria bandelor, cum au apărut ele şi cum s-au dezvoltat în timp. Este o cercetare pe care autorul a realizat-o cu mult interes şi curaj. Luca Vincenti ne vorbeşte despre valori, norme, mentalitate, despre modul în care sunt botezaţi cei noi intraţi în bandă, despre sexul la care sunt supuse femeile, despre veterani şi modul în care aceştia se comportă în închisoare. Nu în ultimul rând, autorul relatează şi despre cazul bandelor ultra și Naziskin.  Aflăm din carte, modul în care tinerii care fac parte din bande se îmbracă, dar şi despre gesturile care îi diferenţiază de ceilalţi.

Autorul Luca Vincenti – Sociolog, criminolog și scriitor a lucrat și ca jurnalist pentru paginile de cultură ale publicațiilor «L’Adige» și «Il Mattino». În anul 2000 publica «Diari di una domenica ultrà» (studiu despre fenomenul hooligans în Italia) și mai târziu în anul 2002 romanul «Lucciola c’è il Sole e Verrà l’Estate».

Eveniment Facebook!


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”