Cartea de Identitate

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 27 septembrie 2019, începând cu ora 12:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea proiectului „Cartea de identitate”. Proiectul are caracter cultural-artistic, educativ, social și comunitar. Prin intermediul acestuia, comunitățile din zece orașe ale României vor beneficia de acces democratic la resurse și opere culturale, artistice și identitare, de patrimoniu cultural național, dar și din categoria operelor fundamentale.

Prin intermediul bibliotecilor publice din cele zece orașe incluse în turneu – Craiova, București, Bacău, Brăila, Timișoara, Galați, Arad, Dumbrăveni-Suceava, Satu Mare și Odorheiul Secuiesc -, comunitățile vor primi în dar peste 1000 de cărți din categoria operelor fundamentale publicate de Fundația Națională pentru Știință și Artă și Academia Română, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Tracus Arte și alte edituri ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România – APLER.

Aceste daruri de carte vor fi marcate prin conferințe și recitaluri publice. La Craiova, sunt invitați prof.univ.dr. Silviu Angelescu, prof.univ.dr. Nicu Panea, iar moderatorii evenimentului vor fi scriitorul Dan Mircea Cipariu, vicepreședintele APLER, și Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Am ales să lansăm programul Cartea de identitate la Craiova și pentru faptul că APLER a premiat, anul trecut, în 2018, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova cu  „Premiul Cea mai bună bibliotecă a anului 2017”,  pentru realizarea „Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu” și pentru începerea unicului proiect din România – Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Astfel, îi onorăm pe craioveni cu câteva titluri din categoria operelor fundamentale, care, iată, grație energiei creatoare a academicianului Eugen Simion, au ajuns în această lună la cel de-al 251-lea titlu. Suntem bucuroși că putem face această donație substanțială craiovenilor, grație sponsorizării făcute de Loteria Română, o instituție care, de altfel, este finanțatorul proiectelor culturale din România prin Administrația Fondului Cultural Național, a declarat Dan Mircea Cipariu.

Alegerea Craiovei, a Bibliotecii Aman, în mod implicit, ca prim popas în cadrul turneului de promovare a identității naționale prin operele literare și culturale fundamentale reprezintă o onoare majoră pentru care le mulțumim colegilor de la APLER. Dotarea unui număr de 10 biblioteci publice cu lucrările monumentale ale literaturii noastre este un demers pe care nu doar că îl încurajăm, ci îl susținem și promovăm în mod necondiționat. Pentru întărirea și promovării reperelor identitare, proiectele de acest fel sunt cele care se bucură de cel mai mare impact. Suntem deopotrivă convinși și încrezători că publicul craiovean va aprecia această inițiativă, care are rolul de a facilita accesul la operele fundamentale pe care fiecare dintre noi are datoria de a și le însuși și recomanda. De asemenea, suntem încredințați de faptul că zestrea cu care biblioteca noastră se va îmbogăți va constitui un nou punct de interes cititorii și utilizatorii noștri, a declarat Lucian Dindirică.

Turneul „Cartea de identitate” vine să acopere achiziția de carte din categoria operelor fundamentale în bibliotecile publice din România, în condițiile în care, în ultimii ani, bugetul dedicat acestor achiziții a cunoscut reduceri importante în unele biblioteci. Turneul „Cartea de identitate” înlesnește accesul democratic al comunităților din zece orașe ale României la resurse culturale de patrimoniu cultural național, luptând pentru formarea și educarea unui public de opere literare canonice, identitare, europene și naționale. Astfel, programul asigură, într-o formulă interactivă, atât creșterea gradului de competență culturală, cât și accesul la cultură a tuturor beneficiarilor proiectului.

 

Silviu Angelescu s-a născut la 24 ianuarie 1945, în București. Folclorist, etnolog, antropolog, teoretician literar, eseist și prozator, eminent profesor al Facultății de Litere a Universității din București. Studii: Facultatea de Filologie a Universității din București, între 1967 și 1972. Doctor în filologie, în 1983, cu o teză despre portretul literar. Profesor universitar la Catedra de Etnologie și Folclor, Facultatea de Litere a Universității București. A fost directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române. Lucrări publicate (selectiv): „Portretul literar”, Editura Univers (1985) – Premiul „G. Călinescu” al Academiei Române pentru critică literară, „Calpuzanii”, Editura Cartea Românească (1988) – Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, „Mitul și literatura”, Editura Cartex (1995), ediția a II-a, Editura Univers (1999), „Legenda”, Editura Cartex (1995).

 

Nicu Panea s-a născut în 22 februarie 1961, în Craiova. Este antropolog, profesor universitar la Universitatea din Craiova, membru al Uniunii Scriitorilor din România și este autorul mai multor volume prin intermediul cărora a reușit concilierea bogatei tradiții folcloristice românești cu metodele și problematicile impuse de antropologia culturală contemporană. Domeniile lui de cercetare sunt antropologia urbanului („Zeii de asfalt”, București, Cartea Românească, 2001, „Orașul subtil”, București, Editura Etnologică, 2013, premiul „Simion Florea Marian” al Academiei Române) și teoria ritualului („Gramatica funerarului”, Craiova, Scrisul Românesc, 2003, ediția italiană, Torino, 2014, ediția rusă, Sankt-Petersburg, 2017, „Pâinea, vinul și sarea. Ospitalitate și moarte”, Craiova, Scrisul Românesc, 2005).

 

Dan Mircea Cipariu s-a născut în 7 septembrie 1972, la București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme, „Tsunami” (Editura Brumar, 2006), a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între 2011 și 2018, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.AgențiadeCarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său „Singurătatea vine pe facebook”, publicat în 2012, la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În prezent, lucrează la tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

 

Lucian Dindiricăs-a născut în 10 decembrie 1978, în Craiova. Este licențiat în teologie și istorie și a absolvit două programe de master în Cercetarea și Conservarea Mărturiilor Istorice, respectiv Dezvoltare Regională. În 2011, a obținut titlul de doctor la Universitatea „Ovidius” din Constanța cu lucrarea „Miron Cristea – Patriarh, Regent și Prim-Ministru” (lucrare distinsă în 2012 cu Premiul „Dimitrie Cantemir” al Academiei Oamenilor de Știință din România).. A publicat, în calitate de autor, coordonator, coautor, editor, referent științific sau traducător, 23 de volume, respectiv 31 de articole și studii științifice. În prezent, este manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” și președinte al Comisiei Naționale a Bibliotecilor din România. În 2015 a fost distins cu Ordinul „Sf. Ioan Gură de Aur” al Patriarhiei Române pentru merite deosebite în păstrarea dreptei credințe și promovarea culturii creștine. Pentru politicile publice promovate și implementate, a fost distins cu premii pentru management cultural național și internațional și strategii culturale de către Academia Internațională „Mihai Eminescu”.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei – Ediția a X-a

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” anunță lansarea celei de-a X-a ediții a proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”. Proiectul se adresează preșcolarilor și elevilor, clasele I-IV, din municipiul Craiova. Miercuri, 25 septembrie 2019, debutează înscrierile la care sunt invitate să aplice exclusiv cadrele didactice.

Structurată în 20 de teme interactive, ediția de față debutează luni, 7 octombrie 2019. Inițiat din dorința de a lărgi sfera preocupărilor celor mici, pentru sprijinirea școlii și familiei în procesul de educație, proiectul „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” este unul dintre cele mai apreciate programe cultural-educative derulate la nivel local. Prin amploare, frecvență și longevitate, proiectul desfășurat de compartimentul „Împrumut carte pentru copii și tineret” se numără printre cele mai populare inițiative ale Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Activitățile propuse pentru anul școlar 2019-2020 acoperă un evantai generos de nevoi și preocupări, publicul țintă fiind alcătuit atât din preșcolari, cu vârsta de până la șapte ani, cât și din elevi din ciclul primar. Cu fiecare ediție desfășurată până în prezent, oferta educațională a sporit în diversitate, biblioteca dovedind constant că poate integra un număr mare de activități și resurse umane într-un program coerent și util. Centrate pe anotimpuri și pe unități practice de învățare, temele propuse abordează subiecte din domenii precum: astronomia, biologia, geografia, bunele maniere, cultura și elementele de folclor, dar și lumea animalelor. Nu vor fi neglijate nici subiecte precum universul basmelor, poezia și pictura. De asemenea, în pragul anumitor sărbători religioase sau populare, copiilor le-au fost pregătite activități tematice despre Crăciun, Mărțișor ș.a.

Între obiectivele urmărite în cadrul proiectului, un accent deosebit cade pe identificarea unui set de soluții practice pentru nevoi stringente precum: dezvoltarea interesului și menținerea motivației pentru lectură, deprinderea obișnuinței de a frecventa regulat biblioteca și, în general, cointeresarea și informarea publicului tânăr cu privire la oportunitățile de formare și informare pe care le pune la dispoziție biblioteca. Dezvoltarea imaginației, creativității și a spiritului voluntar reprezintă, de asemenea, un indicator esențial al proiectului. La fel de important,  proiectul are ca scop și promovarea bibliotecii în calitate de agent activ de formare, educare și informare – partener solid în relația cu instituțiile școlare din județul Dolj. Colaborarea dintre bibliotecă, pe de o parte, școală și grădiniță, pe de altă parte, reprezintă, la fel ca în anii trecuți, garanția sprijinului oferit educației continue, prin intermediul învățării prin vizionare, lectură, pictură și lucru manual.

Bibliotecarii implicați în proiect sunt: Ancuța Călinescu, Mihaela Mircea, Carla Dinu, Silvia Mic și Laura Trăistaru, coordonați de Rodica Păvălan, șef Serviciu Relații cu Publicul. Comunicarea Colecțiilor.

Pentru informații suplimentare, pentru înscrieri, programări și sugestii de activități, cadrele didactice, în mod exclusiv, sunt invitate să numărul de telefon 0251.532.267, interior 104, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 16.00.

Temele incluse în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, ediția a X-a, 7 octombrie 2019 – 11 iunie 2020, sunt programate astfel:

7 – 10 octombrie – Peisaj de toamnă (pictură/colaj);

14 – 17 octombrie – Cele două prințese– Frații Grimm (vizionare);

11 – 14 noiembrie – Să cunoaștem bunele maniere;

18 – 21 noiembrie – Fascinanta lume a junglei (vizionare);

25 noiembrie – 13 decembrie – Să fim mai buni! (campanie de strângere de jucării);

2 – 5 decembrie – Scrisoare către Moș Nicolae;

9 – 12 decembrie – Colinde, colinde… e vremea colindelor;

16 – 19 decembrie – Ajunul Crăciunului (vizionare);

13 – 16 ianuarie – Spărgătorul de nuci– E.T. Hoffmann (vizionare);

20 – 23 ianuarie – Magia iernii în culori (pictură/desen);

10-13 Februarie – Arctica și Antarctica (vizionare)

17 – 20 februarie – Planetele sistemului solar (vizionare);

24 – 27 februarie – Mărțișoare pentru ființe dragi (confecționare mărțișoare);

2 – 5 martie – Din suflet, felicitare pentru mama! (confecționare felicitări);

23 – 26 martie – Elena Farago, prietena copiilor(vizionare);

27 – 30 aprilie – Curiozități din lumea păsărilor (vizionare);

4 – 7 mai – Personajul preferat în culoare îmbrăcat (desen);

11 – 14 mai – Feeria florilor de primăvară (pictură/colaj);

25 – 28 mai – Copiilor din lumea-ntreagă! (diverse activități);

2 – 4 iunie – Copiilor din lumea-ntreagă! (diverse activități);

9 – 11 iunie – S-a terminat școala -Tom și Jerry (vizionare).


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”