Sărbătorirea profesorului Marian Barbu

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește duminică, 29 septembrie 2019, începând cu ora 10:30, evenimentul prilejuit de sărbătorirea profesorului, scriitorului și ziaristului Marian Barbu, precum și lansarea volumelor acestuia – Trăind printre cărți (vol. 8), În zigzag cu viața mea, (2 volume), respectiv Critică și istorie literară, în primă instanță (antologie de texte critice).Cu aceeași ocazie, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în Salonul Expozițional, o expoziție omagială alcătuită din cărțile lui Marian Barbu.

Marian Barbu este absolvent al Facultății de Filologie, Universitatea din București, promoția 1964 și doctor în filologie al aceleiași universități. În 1958 a debutat în presa scrisă și cinci ani mai târziu în cea literară. În 1979 a publicat ciclul de poezii Septembrie, fată tătară, în volumul „Caietul debutanților”.

Selecție de titluri: „Romanul de mistere în literatura română”,1981, „Orașul la ora amintirilor”, 1984, „Câmpia nu este singură”, 1986, „Aproapele nostru trădează”, 1992, „Aspectele romanului românesc contemporan”,I și II, 1993, 1995, „Colonelul de la ghiol”, 1996, „Simbolistica poeziei lui Ion Barbu”, în colab., 1997, „Reexaminări critice”, 1997, „Brazii din poiana Soarelui”,1998. A scris numeroase prefețe și postfețe și, de asemenea, a îngrijit ediții semnate de Anton Pann, Traian Demetrescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Gala Galaction, I. Agârbiceanu, H. Papadat-Bengescu.

Pentru întreaga activitate și opera semnată a fost distins cu premiul „Alexandru Piru”, premiul literar „Tudor Arghezi”, respectiv premiul „Șerban Cioculescu”. Din 1996 este Cetățean de Onoare al localității de naștere – Șimnicu de Sus.


Biroul de Presă

alBibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

O noapte în bibliotecă

An de an, la sfârșitul lunii septembrie, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” își deschide larg porțile pentru public în cadrul evenimentului „O noapte în bibliotecă”. În cea mai „lungă zi a anului”, biblioteca se lansează într-o amplă încercare de promovare a lecturii și a misiunii pe care și-o asumă bibliotecarii care lucrează pentru comunitate.

Programul de vineri, 27 septembrie, va debuta la ora 18.00 și se va prelungi până după miezul nopții. Între acțiunile la care sunt invitați să participe craiovenii se regăsesc expoziții de carte, documente, desene și pictură, vizite și prezentări tematice pentru sălile și secțiile bibliotecii, sesiuni publice de lectură, dar și vizionări de filme. De asemenea, copiii sunt invitați să se delecteze în cadrul numeroaselor ateliere de jocuri, lucru manual, pictură pe față, astronomie, numerologie și informatică, dar și să  viziteze Casa Memorială „Elena Farago”. Tuturor celor prezenți la eveniment, la cerere, li se va elibera un permis de bibliotecă.

Programul complet al activităților și spațiile în care se desfășoară sunt următoarele:

 Curtea bibliotecii

18:00-1:00 – Desene pe asfalt.

18:30 – Lumea copilăriei, spectacol de animație susținut de actorii Oana Stancu și Daniel Mirea.

19:30 – Joc, lectură, sărbătoare, acțiune interactivă. Participă elevii claselor a IV-a de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova.

 

Sala „Acad. Dinu C. Giurescu”

18:00-1:00-Expoziție de carteAutografe și dedicații în colecțiile Bibliotecii Aman.

18:00 –Chipul ascuns al celui de lângă tine, proiect organizat în colaborare cu Poliția Municipiului Craiova, Secția 1. Participă elevii claselor a VII-a de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova.

19:00 –Hai Hui prin Univers,atelier de astronomie susținut de Giulia Maria Bulugean.

20:30 – Numerele guvernează lumea – Pitagora, atelier de numerologie susținut de Mișeta Înpușcatu.

 

Ludoteca și spațiul pietonal

18:00-1:00 – Atelier Handmade.

18:00-1:00 – Atelier Pictură – „Personaje din povești”.

18:00-1:00 – Atelier Colaje – „Imagini de toamnă”.

18:00-1:00 – Atelier Puzzle.

18:00-1:00 – Rebus pentru copii.

18:00-1:00 – Vizionări filme pentru copii.

20:00 – Beculeț cel inventiv & Thomas Edison, atelier de lectură susținut de Rodica Fota.

 

Sala Marin Sorescu / American Corner

18:00-20:00 – Jocuri de masă și Ateliere Handmade.

20:00-22:00 – Vizionare film – „Vertigo”, în regia lui Alfred Hitchcock.

22:00-1:00 – Vizionare film – „Django Unchained”, în regia lui Quentin Tarantino.

 

Sala „Basarab Nicolescu”

18:30 – Literatură contemporană, sesiune publică de lectură coordonată de Gabriel Nedelea. Participă elevii claselor a XII-a de la Colegiul Național „Gheorghe Chițu”.

20:00-21:00 – Poezia Nopților Deschise, sesiune de lecturi publice coordonată de Silviu Gongonea, Gabriel Nedelea, Elena Bălășanu, Daniela Micu, Ionelia Pozmac și Ionuț Orăscu. Participă elevi ai Liceului Teoretic „Henri Coandă” din Craiova, coordonați de Carmen Făgețeanu, Tița Ștefania și Mariana Barbu.

 

Sala „Ștefan Ciuceanu”

18:00-19:00 – Atelier „ABC-ul bunelor maniere”.

19:00-21:00 – Cenaclul „Literatura la noi acasă”, sesiune de lecturi publice. Participă Andrei-Ilie Bălășoiu, Constantina Dumitrescu, Ivan Ioan, Iohan Iezsik, Corbelia Georgescu, Sabina Drulă, Nicolae Ioan și Radu Florea.

21:00-22:00 – Atelier Informatică – Primii pași în Movie Maker.

 

Expoziții și prezentări audio-video

18:00-1:00 Donația Ileana și Romulus Vulpescu și prezentare audio-video.

18:00-1:00Donația Acad. Dan Berindei.

18:00-1:00Vintilă Horia– expoziție de obiecte personale.

18:00-1:00 Leonid Mămăligă – Asociația Hyperion și Cenaclul Neuilly.

18:00-1:00 Mircea Milcovitch și Maria Mesterou.

18:00-1:00 Prezentare audio-video – Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Colecția Acad. Basarab Nicolescu.

 

De asemenea, toți cei interesați de misiunea și sarcinile unui bibliotecar modern, dar și cei curioși cu privire la traseul parcurs de carte, de la editură până pe raftul de bibliotecă, sunt invitați să participe la programele Bibliotecar pentru o noapte!, respectiv De la târgul de carte la raftul de bibliotecă, care se vor desfășura, la cerere, oricând în intervalul 18:00-1:00.

Demarat cu mult entuziasm în 2011, proiectul O noapte în bibliotecă s-a constituit încă de la începuturi într-o acțiune de promovare a lecturii și a serviciilor de bibliotecă. Organizat neîntrerupt la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, „O noapte în bibliotecă” reprezintă cea mai bună ocazie de a cunoaște biblioteca, serviciile pe care le oferă și spațiile în care își desfășoară bibliotecarii activitatea.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

 

Cartea de Identitate

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 27 septembrie 2019, începând cu ora 12:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea proiectului „Cartea de identitate”. Proiectul are caracter cultural-artistic, educativ, social și comunitar. Prin intermediul acestuia, comunitățile din zece orașe ale României vor beneficia de acces democratic la resurse și opere culturale, artistice și identitare, de patrimoniu cultural național, dar și din categoria operelor fundamentale.

Prin intermediul bibliotecilor publice din cele zece orașe incluse în turneu – Craiova, București, Bacău, Brăila, Timișoara, Galați, Arad, Dumbrăveni-Suceava, Satu Mare și Odorheiul Secuiesc -, comunitățile vor primi în dar peste 1000 de cărți din categoria operelor fundamentale publicate de Fundația Națională pentru Știință și Artă și Academia Română, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Tracus Arte și alte edituri ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România – APLER.

Aceste daruri de carte vor fi marcate prin conferințe și recitaluri publice. La Craiova, sunt invitați prof.univ.dr. Silviu Angelescu, prof.univ.dr. Nicu Panea, iar moderatorii evenimentului vor fi scriitorul Dan Mircea Cipariu, vicepreședintele APLER, și Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Am ales să lansăm programul Cartea de identitate la Craiova și pentru faptul că APLER a premiat, anul trecut, în 2018, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova cu  „Premiul Cea mai bună bibliotecă a anului 2017”,  pentru realizarea „Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu” și pentru începerea unicului proiect din România – Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Astfel, îi onorăm pe craioveni cu câteva titluri din categoria operelor fundamentale, care, iată, grație energiei creatoare a academicianului Eugen Simion, au ajuns în această lună la cel de-al 251-lea titlu. Suntem bucuroși că putem face această donație substanțială craiovenilor, grație sponsorizării făcute de Loteria Română, o instituție care, de altfel, este finanțatorul proiectelor culturale din România prin Administrația Fondului Cultural Național, a declarat Dan Mircea Cipariu.

Alegerea Craiovei, a Bibliotecii Aman, în mod implicit, ca prim popas în cadrul turneului de promovare a identității naționale prin operele literare și culturale fundamentale reprezintă o onoare majoră pentru care le mulțumim colegilor de la APLER. Dotarea unui număr de 10 biblioteci publice cu lucrările monumentale ale literaturii noastre este un demers pe care nu doar că îl încurajăm, ci îl susținem și promovăm în mod necondiționat. Pentru întărirea și promovării reperelor identitare, proiectele de acest fel sunt cele care se bucură de cel mai mare impact. Suntem deopotrivă convinși și încrezători că publicul craiovean va aprecia această inițiativă, care are rolul de a facilita accesul la operele fundamentale pe care fiecare dintre noi are datoria de a și le însuși și recomanda. De asemenea, suntem încredințați de faptul că zestrea cu care biblioteca noastră se va îmbogăți va constitui un nou punct de interes cititorii și utilizatorii noștri, a declarat Lucian Dindirică.

Turneul „Cartea de identitate” vine să acopere achiziția de carte din categoria operelor fundamentale în bibliotecile publice din România, în condițiile în care, în ultimii ani, bugetul dedicat acestor achiziții a cunoscut reduceri importante în unele biblioteci. Turneul „Cartea de identitate” înlesnește accesul democratic al comunităților din zece orașe ale României la resurse culturale de patrimoniu cultural național, luptând pentru formarea și educarea unui public de opere literare canonice, identitare, europene și naționale. Astfel, programul asigură, într-o formulă interactivă, atât creșterea gradului de competență culturală, cât și accesul la cultură a tuturor beneficiarilor proiectului.

 

Silviu Angelescu s-a născut la 24 ianuarie 1945, în București. Folclorist, etnolog, antropolog, teoretician literar, eseist și prozator, eminent profesor al Facultății de Litere a Universității din București. Studii: Facultatea de Filologie a Universității din București, între 1967 și 1972. Doctor în filologie, în 1983, cu o teză despre portretul literar. Profesor universitar la Catedra de Etnologie și Folclor, Facultatea de Litere a Universității București. A fost directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române. Lucrări publicate (selectiv): „Portretul literar”, Editura Univers (1985) – Premiul „G. Călinescu” al Academiei Române pentru critică literară, „Calpuzanii”, Editura Cartea Românească (1988) – Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, „Mitul și literatura”, Editura Cartex (1995), ediția a II-a, Editura Univers (1999), „Legenda”, Editura Cartex (1995).

 

Nicu Panea s-a născut în 22 februarie 1961, în Craiova. Este antropolog, profesor universitar la Universitatea din Craiova, membru al Uniunii Scriitorilor din România și este autorul mai multor volume prin intermediul cărora a reușit concilierea bogatei tradiții folcloristice românești cu metodele și problematicile impuse de antropologia culturală contemporană. Domeniile lui de cercetare sunt antropologia urbanului („Zeii de asfalt”, București, Cartea Românească, 2001, „Orașul subtil”, București, Editura Etnologică, 2013, premiul „Simion Florea Marian” al Academiei Române) și teoria ritualului („Gramatica funerarului”, Craiova, Scrisul Românesc, 2003, ediția italiană, Torino, 2014, ediția rusă, Sankt-Petersburg, 2017, „Pâinea, vinul și sarea. Ospitalitate și moarte”, Craiova, Scrisul Românesc, 2005).

 

Dan Mircea Cipariu s-a născut în 7 septembrie 1972, la București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme, „Tsunami” (Editura Brumar, 2006), a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între 2011 și 2018, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.AgențiadeCarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său „Singurătatea vine pe facebook”, publicat în 2012, la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În prezent, lucrează la tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

 

Lucian Dindiricăs-a născut în 10 decembrie 1978, în Craiova. Este licențiat în teologie și istorie și a absolvit două programe de master în Cercetarea și Conservarea Mărturiilor Istorice, respectiv Dezvoltare Regională. În 2011, a obținut titlul de doctor la Universitatea „Ovidius” din Constanța cu lucrarea „Miron Cristea – Patriarh, Regent și Prim-Ministru” (lucrare distinsă în 2012 cu Premiul „Dimitrie Cantemir” al Academiei Oamenilor de Știință din România).. A publicat, în calitate de autor, coordonator, coautor, editor, referent științific sau traducător, 23 de volume, respectiv 31 de articole și studii științifice. În prezent, este manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” și președinte al Comisiei Naționale a Bibliotecilor din România. În 2015 a fost distins cu Ordinul „Sf. Ioan Gură de Aur” al Patriarhiei Române pentru merite deosebite în păstrarea dreptei credințe și promovarea culturii creștine. Pentru politicile publice promovate și implementate, a fost distins cu premii pentru management cultural național și internațional și strategii culturale de către Academia Internațională „Mihai Eminescu”.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei – Ediția a X-a

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” anunță lansarea celei de-a X-a ediții a proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”. Proiectul se adresează preșcolarilor și elevilor, clasele I-IV, din municipiul Craiova. Miercuri, 25 septembrie 2019, debutează înscrierile la care sunt invitate să aplice exclusiv cadrele didactice.

Structurată în 20 de teme interactive, ediția de față debutează luni, 7 octombrie 2019. Inițiat din dorința de a lărgi sfera preocupărilor celor mici, pentru sprijinirea școlii și familiei în procesul de educație, proiectul „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” este unul dintre cele mai apreciate programe cultural-educative derulate la nivel local. Prin amploare, frecvență și longevitate, proiectul desfășurat de compartimentul „Împrumut carte pentru copii și tineret” se numără printre cele mai populare inițiative ale Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Activitățile propuse pentru anul școlar 2019-2020 acoperă un evantai generos de nevoi și preocupări, publicul țintă fiind alcătuit atât din preșcolari, cu vârsta de până la șapte ani, cât și din elevi din ciclul primar. Cu fiecare ediție desfășurată până în prezent, oferta educațională a sporit în diversitate, biblioteca dovedind constant că poate integra un număr mare de activități și resurse umane într-un program coerent și util. Centrate pe anotimpuri și pe unități practice de învățare, temele propuse abordează subiecte din domenii precum: astronomia, biologia, geografia, bunele maniere, cultura și elementele de folclor, dar și lumea animalelor. Nu vor fi neglijate nici subiecte precum universul basmelor, poezia și pictura. De asemenea, în pragul anumitor sărbători religioase sau populare, copiilor le-au fost pregătite activități tematice despre Crăciun, Mărțișor ș.a.

Între obiectivele urmărite în cadrul proiectului, un accent deosebit cade pe identificarea unui set de soluții practice pentru nevoi stringente precum: dezvoltarea interesului și menținerea motivației pentru lectură, deprinderea obișnuinței de a frecventa regulat biblioteca și, în general, cointeresarea și informarea publicului tânăr cu privire la oportunitățile de formare și informare pe care le pune la dispoziție biblioteca. Dezvoltarea imaginației, creativității și a spiritului voluntar reprezintă, de asemenea, un indicator esențial al proiectului. La fel de important,  proiectul are ca scop și promovarea bibliotecii în calitate de agent activ de formare, educare și informare – partener solid în relația cu instituțiile școlare din județul Dolj. Colaborarea dintre bibliotecă, pe de o parte, școală și grădiniță, pe de altă parte, reprezintă, la fel ca în anii trecuți, garanția sprijinului oferit educației continue, prin intermediul învățării prin vizionare, lectură, pictură și lucru manual.

Bibliotecarii implicați în proiect sunt: Ancuța Călinescu, Mihaela Mircea, Carla Dinu, Silvia Mic și Laura Trăistaru, coordonați de Rodica Păvălan, șef Serviciu Relații cu Publicul. Comunicarea Colecțiilor.

Pentru informații suplimentare, pentru înscrieri, programări și sugestii de activități, cadrele didactice, în mod exclusiv, sunt invitate să numărul de telefon 0251.532.267, interior 104, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 16.00.

Temele incluse în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, ediția a X-a, 7 octombrie 2019 – 11 iunie 2020, sunt programate astfel:

7 – 10 octombrie – Peisaj de toamnă (pictură/colaj);

14 – 17 octombrie – Cele două prințese– Frații Grimm (vizionare);

11 – 14 noiembrie – Să cunoaștem bunele maniere;

18 – 21 noiembrie – Fascinanta lume a junglei (vizionare);

25 noiembrie – 13 decembrie – Să fim mai buni! (campanie de strângere de jucării);

2 – 5 decembrie – Scrisoare către Moș Nicolae;

9 – 12 decembrie – Colinde, colinde… e vremea colindelor;

16 – 19 decembrie – Ajunul Crăciunului (vizionare);

13 – 16 ianuarie – Spărgătorul de nuci– E.T. Hoffmann (vizionare);

20 – 23 ianuarie – Magia iernii în culori (pictură/desen);

10-13 Februarie – Arctica și Antarctica (vizionare)

17 – 20 februarie – Planetele sistemului solar (vizionare);

24 – 27 februarie – Mărțișoare pentru ființe dragi (confecționare mărțișoare);

2 – 5 martie – Din suflet, felicitare pentru mama! (confecționare felicitări);

23 – 26 martie – Elena Farago, prietena copiilor(vizionare);

27 – 30 aprilie – Curiozități din lumea păsărilor (vizionare);

4 – 7 mai – Personajul preferat în culoare îmbrăcat (desen);

11 – 14 mai – Feeria florilor de primăvară (pictură/colaj);

25 – 28 mai – Copiilor din lumea-ntreagă! (diverse activități);

2 – 4 iunie – Copiilor din lumea-ntreagă! (diverse activități);

9 – 11 iunie – S-a terminat școala -Tom și Jerry (vizionare).


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de cărți

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește luni, 23 septembrie 2019, începând cu ora 17:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumelor „Pași în anotimp”, „Autoportret”, „Poezia ca un templu”, respectiv „Respir în vers”, autor Doina Bonescu.

Evenimentul va fi moderat de Mircea Pospai și se va bucura de participarea scriitorilor Emil Lăzărescu, Emilian Mirea, Dan Ionescu și Marius Robu.

Versurile Doinei Bonescu reușesc să creioneze ceea ce și-a propus: un autoportret, poetic și omenesc, care nu ascunde ridurile și regretele, dar care degajă lumină și optimism. Este imposibil ca versurile sale, relativ simple dar nu simpliste, degajând aproape mereu lumină și o căldură tonifiantă, să nu găsească spre atingere măcar unul din ungherele sufletelor noastre”, Mircea Pospai.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește luni, 23 septembrie 2019, începând cu ora 12:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Destin zbuciumat. Profesorul dr. Stelian Cincă la 80 de ani”, autor Aurel Pentelescu.

Evenimentul va fi moderat de Tudor Nedelcea și se va bucura de participarea lui Marian Barbu, Petre Gigea-Gorun, Dan Lupescu, Mircea Pospai și Gabriela Rusu-Păsărin.

Lucrarea de față este un volum aniversar, nicidecum o monografie, și încearcă – respectând în bună măsură structura și criteriile generale de alcătuire ale unui astfel de volum – să surprindă momentele esențiale din viața și activitatea Profesorului Doctor în Filologie Stelian Cincă, personalitate complexă, uneori contradictorie ca manifestare, în cele trei mari ipostaze trăite succesiv ale activității sale: istoric, lider politic, militant ecologist”, Aurel Pentelescu.

Stelian Cincă s-a născut în 23 septembrie 1939, în comuna Tălpaș, județul Dolj. A Absolvit Liceul Militar de Marină din Galați, în 1957, și Institutul Militar de Marină din Constanța, în 1958. În 1963 s-a licențiat în filologie la Universitatea din București, iar în 1976 a dobândit titlul de doctor, în aceeași disciplină, cu teza de doctorat „Caton Theodorian. Omul și opera (1871-1939)”. De-a lungul activității profesionale, a îndeplinit, succesiv, calitățile de profesor, documentarist, cercetător științific, arhivist, bibliotecar, respectiv inspector de specialitate. A colaborat cu publicații precum „Scânteia”, „Scânteia Tineretului”, „Făclia”, „Viața studențească”, „Înainte”, „Ramuri”, „România Literară”, „Tribuna”, „România liberă”, „Adevărul” ș.a.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Conferință și lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 20 septembrie 2019, începând cu ora 18:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, Conferința „Secretele unui cuplu fericit”, susținută de Ovidiu Dragoș Argeșanu. Cu aceeași ocazie, Ovidiu Dragoș Argeșanu își va lansa volumul „De mână, pe Camino. Nimic nu este ceea ce pare…”.

În cadrul conferinței va fi abordată tema relațiilor din dublă perspectivă morală și spirituală. De asemenea, Ovidiu Dragoș Argeșanu își propune să indice greșelile și neînțelegerile cu care intrăm în relațiile de orice fel, familiale sau profesionale, modul în care acestea ne afectează viața, dar mai ales modalitatea prin care putem să le îndreptăm.

Ovidiu Dragoș Argeșanu s-a născut în 8 decembrie 1968, în Belgrad, Serbia. Tatăl său a fost diplomat, detașat la ambasada română din Belgrad, iar mama sa a lucrat ca economist, moștenind de la aceștia dorința de a afla și înclinația spre științele exacte. A absolvit  Liceul „Matei Basarab” din București, secția de matematică-fizică. În 1989, la capătul a doi ani de studenție la Facultatea de Construcții din Timișoara, a început studiile de medicină în cadrul Universității „Athenaeum” din București. În perioada studenției a practicat Judo, Karate Shotokan, Jeet Kune Do, Wushu și Box.

După absolvirea studiilor universitare, pentru a înțelege punctul de vedere al medicinei alopate asupra afecțiunilor psihice, a făcut psihoterapie și psihanaliză, Apoi a descoperit și aplicat diferite forme de terapie și căi spirituale precum Reiki, Karuna-Reiki, dar și alte sisteme. A urmat cursuri de Radiestezie, dar și de Chi Kung, pentru a-și îmbunătăți percepția despre lume și viață.

Între volumele publicate de Ovidiu Dragoș Argeșanu, se regăsesc: „Arta războiului PSI”, „Atacul PSI. Între știință și magie”, „Reiki. Între mit și realitate”, „Karma și dreptul divin”, „Devenirea. Între Iad și Rai”, „Cele 7 peceți” ș.a.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Învățăm la bibliotecă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” dă startul înscrierilor pentru proiectul educațional „Învățăm la bibliotecă”. Aflat la cea de-a treia ediție, proiectul reunește cursuri și activități educative dedicate elevilor din ciclurile primar și gimnazial. Astfel, în intervalul 30 septembrie 2019 – 29 mai 2020, bibliotecarii vor desfășura săptămânal, în cadrul American Corner, cursuri și ateliere interactive pe marginea noțiunilor de limbă, cultură și civilizație engleză, după cum urmează:

 

Grupa I: clasele V-VIII, în fiecare zi de luni a intervalului, în intervalul 10:30 – 11:30;

Grupa a II-a: clasele I și a II-a, în fiecare zi de vineri, în intervalul 16:30 – 17:30;

Grupa a III-a: clasele a III-a și a IV-a, în fiecare zi de vineri, în intervalul 17:30 – 18:30.

 

În funcție de nivelul de pregătire al celor înscriși, se va lucra la un nivel mediu sau pentru începători. Întâlnirile se vor desfășura în fiecare zi de luni și vineri, primele cursuri fiind programate luni, 30 septembrie 2019. La sfârșitul perioadei de instruire, copiii vor primi certificate de participare.

Înscrierile se desfășoară în perioada 20 – 27 septembrie a.c., în intervalul orar 12:00 – 16:00. Înscrierile se fac fie telefonic, la numărul 0251 532 267, interior 110, fie la sediul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, situat pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 9.

Pentru că proiectul „Învățăm la bibliotecă” poate fi completat cu noi ateliere și activități, lista serviciilor viitoare rămâne deschisă. Toți cei interesați de implementarea unui atelier educativ în cadrul proiectului sunt invitați la bibliotecă, la serviciul Mediatecă și American Corner, în vederea realizării unui acord-parteneriat de voluntariat.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Expoziție de carte – Scriitorii lunii septembrie

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în perioada 13-30 septembrie 2019, în Galeria de artă, Expoziția de carte cu titlul „Scriitorii lunii septembrie”.

 

Între autorii expuși, se regăsesc:

Dan Stanca, „Amintirea unei mari iubiri”, București, Editura Vremea, 2018;

George Bacovia, „Plumb”, București, Editura pentru Literatură, 1965;

Ovidiu Drimba, „Leonardo da Vinci”, București, Editura Albatros, 1972;

Ion Agârbiceanu, „Fefeleaga”, București, Editura Minerva, 1971;

George Coșbuc, „Vestitorii primăverii”, București, Editura Ametist, 1992, 1995;

Nicolae Filimon, „Nuvele”, București, Editura ziarului „Universal”, 1942;

Alexandru Vlahuță, „Poezii”, Editura pentru Literatură, 1968;

Herbert George Wells, „Viață dublă”, Brașov, Editura Aramis, 1955;

William Golding, „Oameni de hârtie”, București, Editura Univers  Enciclopedic, 1997.

 

Expoziția poate fi vizitată până la finalul lunii în curs. Toți autorii incluși cu una sau mai multe cărți în cadrul expoziției sunt născuți în luna septembrie.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Poezia, pepenii roșii și eternitatea

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește joi, 12 septembrie 2019, începând cu ora 16:30, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, întâlnirea cu poeta, romanciera și traducătoarea Nora Iuga. Evenimentul se desfășoară sub titlul generic „Poezia, pepenii roșii și eternitatea” și va fi moderat de Ana Daniela Paraschivescu.

La cei 88 de ani, Nora Iuga este depozitara unor experiențe și episoade literare care abundă în luciditate și expresivitate. Opera domniei sale va fi prefațată de Ana Daniela Paraschivescu, organizatorul evenimentului. Nora Iuga va susține o scurtă expunere, va lectura din creația proprie și se va angaja în discuții și dezbateri cu cei prezenți în sală. Evenimentul se va încheia printr-o sesiune de autografe pe care cunoscuta scriitoare le va oferi tuturor celor prezenți.

Despre contactul cu Nora Iuga și impactul întâlnirii unei personalități fascinante, Ana Daniela Paraschivescu a declarat că „am cunoscut-o în acest an la Festivalul Internațional de Literatură «Tudor Arghezi”, unde Nora Iuga a obținut premiul «Opera Omnia» pentru poezie, iar eu premiul al III- lea pentru grupaj de poezie. M-am gândit că, așa cum mie întâlnirea cu doamna Nora Iuga a reușit să-mi transforme un mod extraordinar ziua de 26 mai, tot așa ar putea să îmbogățească și, cel puțin, după-amiaza participanților”.

Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”