Ziua națională a lecturii

Cetim ca sa trecem examene (deci lectura studiu), ca  sa omoram timpul (deci lectura de loisir) sau cetim din profesiune (deci lectura informativa). Lectura ar putea fi un mijloc de alimentare spirituala continua, nu numai un instrument de informatie sau de contemplatie…”- Mircea Eliade

 Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” sărbătorește mâine, 15 februarie 2022, prima ediție a Zilei Naționale a lecturii, prin organizarea mai multor activități menite să încurajeze și să promoveze lectura.

 

Bibliotecarii din cadrul secției Depozit general au pregătit o expoziție de carte Marin Sorescu, disponibilă în salonul expozițional al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Expoziția poate fi vizitată începând cu ora 10.00.

 

O altă expoziție, care cuprinde cărți rare, apărute în exil, va fi disponibilă în sala „Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”. Tot în sala „Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu” se vor desfășura, în intervalul 11-14, sesiuni de lecturi publice, care vor fi transmise live pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

 

O altă activitate care celebrează Ziua națională a lecturii se va desfăsura în secția Mediatecă și American Corner Craiova. Între orele 10.00 și 12.00, bibliotecarii secției vor susține două sesiuni de lectură. Evenimentul se va desfășura pe platforma online Zoom, cu participarea preșcolarilor și a școlarilor de la Colegiul Național „Elena Cuza”, Grădinița „Paradisul copiilor” și Gradinița „Floare Albastră”, coordonați de cadrele didactice.

 

Ziua Națională a lecturii este marcată și de bibliotecarii din cadrul serviciului Relații cu publicul. Rodica Pavălan, șef serviciu, va participa, începând cu ora 14.00, la dezbaterea „De ce (să) citim”,  care va avea loc la Liceul Teoretic „Henri Coandă” și va vorbi despre importanța lecturii în procesul educativ.

 

Ziua Națională a lecturii se va sărbători în fiecare an, pe 15 februarie, și este menită să atragă atenția asupra rolului deosebit de important al lecturii în viața fiecăruia dintre noi, copii și adulți deopotrivă.

 

 

Dinu C. Giurescu – 95 de ani de naștere

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”     marchează împlinirea a  95 de ani de la nașterea marelui istoric Dinu C. Giurescu, prin organizarea, în perioada 15-18 februarie 2022, a unei expoziții omagiale.

 

Intitulată „Dinu C. Giurescu – 95 de ani de naștere”, expoziția reunește diplome, distincții, medalii, manuscrise, fotografii personale, proiecte editoriale și cărți aparținând fondului Dinu C. Giurescu al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, care vor putea fi văzute în sala ce îi poartă numele.

 

Născut la data de 15 februarie 1927 într-o familie de istorici, Dinu C. Giurescu a preluat opera înaintașilor săi și, cu pasiune pentru dreptate și adevăr, a îmbogățit-o constant până la finalul vieții. Pentru întreaga sa activitate științifică și didactică, Dinu C. Giurescu a primit numeroase premii și distincții. A fost membru titular al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova, respectiv din Constanța.

 

Dinu C. Giurescu este una dintre personalitățile marcate ale căror opere vor fi expuse în viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, ce va fi inaugurat curând. În toamna anului 2013, academicianul Dinu C. Giurescu a donat Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” biblioteca personală, constând în cărți, manuscrise, obiecte de mobilier, documente de o valoare culturală deosebită. Gestul domniei sale a fost urmat de numeroase alte donații și a reprezentat un adevărat punct de plecare al unui proiect cultural inedit, Muzeul Cărții și Exilului Românesc.