Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 20 octombrie 2023, lansare volumului „Insula Urâților” autor K.C. Kelis.

Evenimentul va avea loc in sala „Dinu C. Giurescu”, începându cu ora 17.00, iar moderator al evenimentului este Dumitru Sîrghie-Mitif.

Autoarea cărții Arya și Leagănul Visurilor, G. C. Kelis (pseudonimul scriitoarei române Georgiana Camelia Chelu), invită cititorii într-o nouă călătorie literară inedită, prin publicarea volumului de proză pentru copii Insula Urâților.

„Tânăra craioveancă, reușește să încânte deopotrivă cititorii mici și mari, printr-o narațiune diafană și cristalină și limbajul plin de expresivitate. Stilul autoarei este unul poetic, dovedind o vădită plăcere pentru colocațiile insolite și extrem de plastice, care înfățișează foarte sugestiv scenele descrise.

„Povestea autoarei noastre, care e mai mult decât un basm clasic, e o narațiune psihologică și moralizatoare, se așterne singură drumului spre celebritate ca și iarba câmpului, în bătaia vântului cum ar spune „(…) acel rege-al poeziei, / Veșnic tânăr și ferice (apud Mihai Eminescu) – nimeni altul decât Vasile Alecsandri.

Dragi prieteni, Insula Urâților este o istorisire care ne scoate din ariditatea pseudoliteraturii de azi, cea a așa-zisului post-modernism (eu i-aș zice neomarxism), volumul de față, ca și cel de debut al Georgianei, fiind întruchiparea unui basm, scris cu mijloace literare moderne, vizând frumusețea și lumina care vine din interiorul ființei umane, pentru a învinge întunericul cotidian.

Găsim în această carte o scriere diafană, delicată, cu multe subînțelesuri și chei morale și moralizatoare, autoarea reînviind curentul numit în epoca interbelică estetica urâtului, dus la perfecțiune de Tudor Arghezi, cel care a schimbat sintaxa poeziei românești.”

Dumitru Sîrghie-Mitif, recenzie la volumul Insula Urâților

„Într-o lume în care Frumosul a devenit normă a perfecțiunii și omul a tins către ambele, Urâtul devenise un viciu, o formă a decadenței și a disoluției morale și mentale. Până când estetica urâtului a repus în drepturi formele imperfecțiunii și, odată cu ele, urâtul și valențele sale artistice. Același lucru îl face și frumoasa carte Insula Urâților adresată copiilor și scrisă cu o delicațe admirabilă, cu o imaginație fecundă și un limbaj încărcat de poezie de către minunata G.C. Kelis.

Cartea este plină de peripeții care mai de care mai îngrozitoare dar și mai fascinante prin care trece micul Artes, băiatul cu fața mutilată de ghearele unei pisici, în încercarea lui de a salva copiii așa-zis urâți, prizonierii unei samavolnice regine Trufia,  de pe Insula Urâților.

Copiilor le sunt deschise nenumărate porți în această carte–ghid către frumos, prietenie și spirit de sacrificiu […] O carte minunată pentru toate vârstele, un îndemn plin de poezie către idealurile umaniste ale tuturor epocilor – frumusețe, adevăr și dreptate.”

Conf. univ. dr. Aloisia Șorop, recenzie la volumul Insula Urâților

Expoziție „Toamna la bibliotecă”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin compartimentul Mediatecă și American Corner Craiova, propune expoziția de cărți și materiale multimedia intitulată „Toamna la bibliotecă”.

Expoziția promovează lecturi, muzică și filme potrivite pentru această perioadă a anului, dintre care menționăm:

  • How Do You Know It’s Fall, de Allan Fowler
  • Vivaldi – Cele patru anotimpuri
  • Leonard Cohen – Colecția completă a albumelor de studio
  • Legendele toamnei, film nominalizat cu Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine

Atelier Synaxis

 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, și cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, organizează joi, 19 octombrie a.c., începând cu ora 17, la Sala Studio „Remus Mărgineanu” a Departamentului Arte și Media a Facultății de Litere din Craiova, conferința inaugurală a Atelierul SynaxisHaideți să nu mai asistăm la teatru!”.

Prelegerea va fi susținută de prof. univ. dr. Alexandru Boureanu, Directorul Departamentului Arte și Media a Facultății menționate și Managerul general al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Conferința consideră întrebări cu valențe transdisciplinare multiple, pentru a propunere o perspectivă inedită a felului în care cunoaștem și suntem cunoscuți. Semnificația teatrului poate fi abordată în diferite feluri, dar ea descoperă ceva din spiritualitatea omenească și din imaginarul colectiv. Astăzi, spațiul public este dominat de întrebări care par să privească destinul artelor spectacolului, mai precis, supraviețuirea lor în contextul modern. În spatele acestor interogații se resimt însă preocupări care privesc antropologia.

Atelierul Synaxis, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, se află la cea de a doua ediție. Acesta a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale din acest an universitar: „Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați de marcă.

Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  „Alexandru și Aristia Aman”