Black History Month

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, organizează în data de 9 februarie 2024, ora 12:15, activitatea „Black History Month”.

La eveniment vor participa elevii clasei a X-a de la Liceul de Arte „Marin Sorescu”, coordonați de doamna profesor Ileana Dora Mirea.

Participanții vor asista la o scurtă prezentare cu ajutorul căreia vor cunoaște câteva nume importante din istoria afro americanilor și vor viziona, cu ajutorul site-ului e-libraryusa, filmul documentar: „I Am Not Your Negro”.

Luna februarie a fost aleasă ca lună de celebrarea a istoriei afro-americane în onoarea lui Abraham Lincoln (născut pe 12 februarie), președintele American care a abolit sclavia și a lui Frederick Douglass (14 februarie), scriitor, orator și luptător pentru abolirea sclaviei.

Scriitorii lunii februarie

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește în perioada 1 februarie –  29 februarie 2024 expoziția de carte intitulată „Scriitorii lunii februarie”.

Iubitorii de carte vor putea admira în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” expoziția de carte dedicată de această dată scriitorilor români și străini născuți în luna februarie.

Amintim câteva dintre titlurile expuse:

  • Grigore Alexandrescu, Poezii, Proză, Editura Minerva, București, 1977
  • Charles Dickens, David Copperfield, Editura Tineretului, 1957
  • Geo Bogza, Cartea Oltului, ediția a IV-a, definitivă, Editura Minerva, București, 1985
  • Grigore Vieru, Curățirea Fîntînii, prefață, tabel cronologic, secția textelor și a aprecierilor critice de Vl. Pâslaru. Postfață (date biografice) de Victor Crăciun, O mențiune genealogică de Vlad Ciubucciu, Editura „ Porto-Franco” , Galați, 1993
  • Victor Hugo, Han din Islanda, traducere de Micaela Slăvescu, Colecția Romanul de dragoste, Editura Eminescu
  • James Joyce, Portret al artistului la tinerețe, RAO International Publishing Company
  • James Joyce, Oameni din Dublin, Traducere din engleză și note de Radu Paraschivescu, Prefață de Dana Crăciun, Humanitas Fiction, 2012, 2018 pentru prezenta versiune românească
  • Jules Verne, Copiii Căpitanului Grant, I. În America de Sud, ilustrații de Eduard Riou, traducere și note de Mihail Petroveanu, Editura Litera, București.