Ziua Internațională a Studenților

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Depozit General și Săli de lectură propune expoziția „17 noiembrie – Ziua Internațională a Studenților”, organizată în perioada 11 noiembrie – 30 noiembrie 2024.

Ziua Internațională a Studenților este sărbătorită pe 17 noiembrie, fiind dedicată drepturilor studenților și luptei lor pentru libertate și democrație. Această zi are origini în 1939, când studenții din Praga au protestat împotriva ocupației naziste. În urma protestelor, mai mulți studenți au fost uciși, iar alții deportați în lagăre de concentrare. În memoria acestor evenimente, 17 noiembrie a devenit simbolul rezistenței studenților împotriva nedreptății.

Dintre titlurile expuse menționăm:

  • O istorie a literaturii române pe unde scurte, Monica Lovinescu, prefață de Cristina Cioabă, Bucureşti, Editura Humanitas, 2023
  • Despre Ioana P. Culianu și Mircea Eliade, Matei Călinescu, București, Editura Humanitas, 2023
  • Sinteze de Procedură penală, partea generală, ediția 5, Mihail Udroiu, București, Editura C.H.Beck, 2024
  • Teste Grilă. Drept penal. Procedură penală, ediția 5, Mihail Udroiu, București, Editura C.H.Beck, 2024
  • Kumar’s & Clark’s Clinical Medicine, Ninth Edition, Parveen Kumar, Michael Clark, London, Elsevier, 2017
  • Manualul Oxford de Pediatrie, Robert C.Tasker, Carlo L.Acerini, Edward Holloway, Asma Shah…, coordonatorul ediției în limba română: Mihai Craiu, București, Editura Prior, 2023
  • Secretul longevității creierului, Leon Dănilă, București, Edituta Bookzone, 2023
  • Despre Treime, Augustin, Ediție bilingvă, Iași, Editura Polirom, 2022
  • Femeia, între cer și pământ, Părintele Vasile Ioana, Liana Stanciu, București, Editura Bookzone, 2023.

Fake news și manipulare în știrile de război

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C. S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române, organizează vineri, 8 noiembrie 2024,  workshop-ul „Fake news și manipulare în știrile de război: o viziune cronologică asupra circulației informației”.

De-a lungul a aproximativ două ore vor fi dezbătute probleme extrem de actuale legate de circulația informației la limita dintre adevăr, post-adevăr și fake news.

Workshop-ul, moderat de Oana Sâmbrian și Ion Militaru de la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu Plopșor” al Academiei Române va aduce în prim plan teme precum „Manipularea conștiinței publice după terminarea Războiului Rece: obiective și metode” (prof.univ.dr. Adrian Severin), „Etică versus profit în jurnalismul românesc postdecembrist” (Cristina Liberis, jurnalist), „Propagandă și manipulare în știrile de război: de la Războiul cel Lung la războaiele lungi” (Oana Sâmbrian, cercetător) în dorința de a prezenta într-o lumină științifică și obiectivă evenimente supuse interpretării subiective.