Euroscola 2017-2018

 Joi, 27 iulie, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” a găzduit o întâlnire de lucru a elevilor Colegiului Național „Carol I” din Craiova care s-au înscris în competiția Euroscola 2017-2018.

     Tema de documentare și promovare aleasă și înscrisă în concurs de elevii craioveni, coordonați de prof. dr. Alina Ioanicescu și prof. dr. Petruța Ungureanu, stă sub zodia ansamblurilor funerare din Craiova. “Patrimoniul funerar. Tradiție, memorie, identitate” este titlul de proiect cu care Colegiul Național Carol I își propune, pe de o parte, să câștige competiția europeană Euroscola 2017-2018, iar pe altă parte, să tragă un semnal de alarmă și să dea o șansă unor spații care, deși aflate în uitare, sau, mai grav, neglijate, prezintă un interes aparte în context patrimonial datorită bogăției spirituale, istorice și arhitecturale. Nu mai puțin de patru cimitire de pe raza municipiului Craiova au fost luate la pas de echipa de proiect. Astfel, cimitirele ortodoxe Sineasca și Ungureni, dar și cimitirele aparținându-le cultelor mozaic, respectiv catolic au fost incluse de elevi în proiectul de documentare datorită potențialului identitar la nivel național și european. Întâlnirile cu administratorii cimitirelor au fost precedate, firește, de o necesară etapă de documentare, cărțile și celelalte materiale informative provenind în cea mai mare parte din colecțiile Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

     Echipa de proiect își propune valorizarea, din punct de vedere patrimonial, cimitirelor amintite, punerea în lumină a bogăției spirituale și arhitecturale care caracterizează cele mai multe morminte sau pietre tombale și, evident, realizarea unui inventar în care să se regăsească personalitățile culturale, artistice, militare și politice înhumate în aceste spații.

     Cimitirele, departe de a fi spații sumbre sau nevrednice de interesul celor vii, reprezintă, așa cum în mod inspirat au fost definite de către elevii și profesorii de la Colegiul Național Carol I, adevărate grădini de piatră, deopotrivă spații ale identității și tradiției. Veritabile barometre ale creșterii și descreșterii unei comunități, ale perioadelor de glorie sau ale celor “neînsemnate”, cimitirele sunt unele dintre cele mai ofertante elemente de patrimoniu cu dublă valoare: națională și europeană.
     
     Includerea ansamblurilor funerare într-un circuit turistic și cultural local și european este un deziderat realizabil. Îngrijirea și amenajarea peisagistică adecvată a tuturor grădinilor de piatră contribuie atât la valorificarea unui imens potențial de patrimoniu național, ca parte a celui european, dar și la transformarea cimitirelor de azi în adevărate oaze de reflecție, spații vii, frecventate și apreciate în egală măsură. Prin implicare, prin realizarea unei hărți interactive ca și prin activități de conștientizare a populației, toate obiectivele de mai sus vor fi transpuse în realitate. Și cum acest obiectiv este asumat de echipa de proiect a Colegiului Național “Carol I”  care se află în această perioadă în etapa de implementare, există premise dintre cele mai favorabile pentru ansamblurile funerare din Craiova.

Efortul de cercetare și documentare al echipei de proiect de la Colegiul Național “Carol I” este demn de laudă. Cimitirele aparținând nu doar confesiunii ortodoxe, dar și cele mozaic și catolic, reprezintă, fără doar și poate, o poartă spre o altă lume. Valoarea monumentelor funerare, faima și activitatea tuturor personalităților înhumate precum și viziunea transformării acestor ansambluri funerare în obiective turistice și culturale atractive și pline de sens se constituie într-un obiectiv pe care îl susținem și promovăm. Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, ca principal depozitar al memoriei scrise din întreaga regiune a Olteniei și partener de proiect, se implică în ceea ce privește înlesnirea accesului la cărțile și materialele de care au nevoie elevii și, de asemenea, își oferă toată deschiderea în ceea ce privește asigurarea unei săli și a tuturor elementelor audio-video în vederea planificării etapelor viitoare de proiect. Îi felicităm pe elevii și profesorii coordonatori pentru ideea acestui proiect și le urăm mult succes în perspectiva câștigării competiției”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

     
     Programul Euroscola este o inițiativă lansată de Parlamentul European în anul 2007 cu scopul de a-i informa pe tineri cu privire la procesul de integrare europeană și pentru a-i cointeresa în ceea ce privește valorile și identitatea europene, dar și participarea activă la consolidarea coeziunii între statele membre. Proiectul se desfășoară până la data de 10 octombrie 2017, termenul limită pentru trimiterea proiectelor.

Birou presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”