Concertul Grupului vocal bulgar „Eremia”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește sâmbătă, 4 mai 2019, începând cu ora 18:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, concertul grupului vocal bulgar Eremia.

Grupul vocal bulgar își desfășoară activitatea sub autoritatea Bibliotecii Naționale a Bulgariei „Sfinții Chiril și Metodiu” din Sofia și face parte din Ansamblul folcloric „Eremia”. Grupul vocal bulgar a fost înființat în 2018 și, cu excepția coordonatorului, nu este format din bibliotecari.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Concursul Județean de Creație în Limba Engleză „O poveste pentru tine”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Școala Generală „Mircea Eliade” și Școala Generală „Elena Farago” din Craiova organizează, în data de 31 mai 2019, Concursul Județean de Creație în Limba Engleză „O poveste pentru tine”, ediția a XVII-a. Tema acestui an este „Between the Lines”.

Potrivit regulamentului de concurs, fiecare școală din județul Dolj poate înscrie câte o echipă pentru fiecare nivel, respectiv clasele a VI-a și a VII-a. Fiecare echipă va fi compusă din doi elevi: unul care va scrie un eseu în limba engleză pe baza temei date și un al doilea care va concepe o lucrare artistică în concordanță cu eseul. Elevii care se ocupă de latura artistică pot folosi creioane colorate, carioci, creioane grafit și își vor prezenta lucrarea pe o foaie clasică de desen format A4.

Concursul „O poveste pentru tine” are menirea de a promova limba engleză, lectura, dragostea pentru frumos, prin încurajarea deprinderilor artistice, dar și evidențierea elevilor care dovedesc o cunoaștere temeinică a limbii engleze, precum și talent artistic.

Concursul se va desfășura în sălile „Marin Sorescu” și „Ștefan Ciuceanu”, pentru fiecare dintre cele două nivele, în data de 31 mai 2019, începând cu ora 9:00, și va dura două ore. Festivitatea de premiere se va desfășura în data de 7 iunie 2019, la ora 10:00, în sala „Marin Sorescu”.

Înscrierile pentru participarea la concurs se pot face până la data de 28 mai 2019, ora 12:00, la sediul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, la numărul de telefon 0251/532267, interior 110, sau la adresa de e-mail: madalina.bailesteanu@gmail.com.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Lumânări de Paști primite în dar de la Salonic

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a primit în dar mai multe lumânări tradiționale de Paști – Lambatha, realizate de copiii îngrijiți în cadrul Asociației „Amea Sotir” din Salonic.

Lumânările tradiționale pe care le folosesc grecii pentru a celebra Noaptea Învierii, renumitele Lambatha, joacă un rol semnificativ în pregătirea și așteptarea celei mai mari sărbători a creștinătății. Lucrate în regim handmade, lumânările sunt frumos decorate, în culori vii și vesele, și sunt înzestrate cu ornamente strălucitoare, reflectând personalitatea și gusturile tuturor celor care le folosesc pentru a lua lumina sfântă și pentru a spune într-un glas „Hristos anesti!” – Hristos a înviat! Întrebuințate pe scară largă în Grecia, lumânările tradiționale reprezintă o marcă a identității creștine pe care grecii din diaspora o perpetuează de generații.

Acțiunea se încadrează în seria de activități, proiecte și colaborări convenite între Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Consulatul General al României la Salonic cu scopul de a combate excluziunea socială, dar și pentru promovarea incluziunii și parteneriatelor prin educație și cultură.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Mari Scriitori Români

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează marți, 23 aprilie 2019, începând cu ora 10:30, în sala „Marin Sorescu”, acțiunea „Mari Scriitori Români”.

La eveniment participă elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială Crușeț, județul Gorj, însoțiți de profesorii coordonatori Tatiana Blendea și Eleonora Popa. În cadrul acțiunii, elevii vor purta discuții despre opera și viața lui Mihail Sadoveanu și vor urmări filmul artistic „Baltagul”, ecranizarea din 1969 în regia lui Mircea Mureșean.

Temele desfășurate sub egida „Mari Scriitori Români” au menirea de a pune în lumină opera, personalitatea și moștenirea literară a celor mai mari scriitori din secolele XIX și XX.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Voluntarii Iepurașului

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în colaborare cu Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica” desfășoară vineri, 19 aprilie 2019, acțiunea cu titlul „Voluntarii Iepurașului”. Obiectivul activității constă în colectarea de rechizite pentru elevii din comunitățile defavorizate.

În acest sens, o echipă formată din bibliotecarele Stela-Marinela Bogoslov, Mădălina Băileșteanu și Sofia-Lavinia Cercel se va deplasa vineri, 19 aprilie 2019, la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”. „Voluntarii Iepurașului” sunt elevii clasei a III-a E, coordonați de profesoara  Mihaela Gheorghiu.

Atât prin această activitate, cât și prin proiectul „Un cititor, o carte” ne propunem să ne implicăm activ în ameliorarea condițiilor de studiu pentru elevii din comunitățile rurale defavorizate. Toate rechizitele colectate vor fi donate către elevii care au cea mai mare nevoie de ele. Doresc să subliniez și să felicit totodată exemplul de implicare pe care ni-l oferă elevii de la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”. Gestul lor este de-a dreptul emoționant. Ne dorim să genereze un efect multiplicator în așa fel încât un număr cât mai mare de școli să se implice în demersuri similare”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

În vederea stabilirii unei colaborări în direcția colectării de rechizite pentru elevii din comunitățile defavorizate, profesorii sunt invitați să apeleze numărul de telefon 0251532267, interior 110.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 19 aprilie 2019, începând cu ora 17:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului de versuri  „Scânteia dintre roci”, autor Luana Mihăileanu, elevă la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova.

Volumul de debut al Luanei Mihăileanu descrie tabloul primei iubiri adolescentine, văzută dintr-o perspectivă sumbră, în care cuvântul echivalează, cu greutate, intensitatea sentimentului și a fost realizat în urma unui efort susținut care s-a întins de-a lungul a trei ani.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Școala altfel

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează în perioada 15- 19 aprilie 2019, în sala „Marin Sorescu”, mai multe acțiuni cultural-educative în cadrul proiectului național „Săptămâna Școala Altfel”.

S-au înscris pentru vizite la bibliotecă, vizionări de filme urmate de dezbateri și ateliere de lectură în limbile română și engleză următoarele unități de învățământ din municipiul Craiova: Colegiul Național „Elena Cuza”, Colegiul Național „Frații Buzești”, Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu”, Liceul Teoretic „Henri Coandă”, Liceul Sportiv „Petrache Trișcu”, Liceul Tehnologic Special „Pelendava”, Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe”, Școala Gimnazială „Traian”și  Școala Gimnazială „Decebal”.

Prin activitățile organizate, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” își propune să vină în întâmpinarea elevilor și profesorilor prin desfășurarea de acțiuni non-formale cu caracter cultural-educativ.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Reprezentanți ai Culturii Române

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” continuă organizarea proiectului „Reprezentanți ai Culturii Române” prin desfășurarea mai multor activități dedicate lui Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Luni, 15 aprilie 2019, începând cu ora 12:00, vor lua parte la activitățile de proiect mai mulți elevi de clasa a XI-a de la Colegiul Național „Frații Buzești”, însoțiți de profesoara Tina Tinca Călin. De altfel, pentru că cele mai multe unități de învățământ din municipiul Craiova organizează „Școala altfel” în intervalul 15-19 aprilie, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” le lansează invitația de a participa la proiectul „Reprezentanți ai Culturii Române”.

Cea de-a treia temă a proiectului „Reprezentanți ai Culturii Române” se desfășoară de-a lungul lunii aprilie 2019, în sala „Marin Sorescu”, și presupune organizarea unei expoziții de cărți semnate de Barbu Ștefănescu Delavrancea, dar și vizionarea spectacolului de teatru realizat pentru televiziune „Apus de soare”, cu actorul George Calboreanu în rolul lui Ștefan cel Mare. Obiectivul acțiunii constă în semnalarea și sublinierea personalității, operei și activității lui Baru Ștefănescu Delavrancea.

Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei. Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al Henrietei Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România. S-a născut în 11 aprilie 1858 la București și a murit în 29 aprilie 1918 la Iași .

Profesorii și toți cei care doresc să participe la acest proiect sunt invitați să apeleze numărul de telefon 0251532267, interior 110. De asemenea, în funcție de materialele disponibile în colecțiile bibliotecii, cei interesați sunt invitați să facă recomandări în privința temelor și activităților viitoare.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

„Anturaj-Manipulare-Vicii”

Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Amanîn colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dolj organizează luni, 15 aprilie 2019, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 10:00, activitatea cu tema „Anturaj-Manipulare-Vicii”.

Iulia Dascălu, specialist al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dolj în domeniile educație și învățământ va discuta cu elevii clasei a XII-a C de la Colegiul Economic „Gheorghe Chițu”, coordonați de profesorul Cristian Stancu-Filipescu, despre influența anturajului asupra adolescenților și drumul scurt de la ”Hai, încearcă!” la viciu.

Activitatea se înscrie în seria de acțiuni prin care se încearcă prevenirea și combaterea viciilor prin sesiuni de informare și comunicare.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de revistă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește joi, 11 aprilie 2019, începând cu ora 17:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea revistei „Autograf MJM. Număr omagial Jean Băileșteanu”.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul și vor evoca personalitatea și opera lui Jean Băileșteanu mai mulți membri ai Uniunii Scriitorilor din România, filiala Craiova, dar și prieteni și cunoscuți alături de care a colaborat.

Jean Băileșteanu (13 februarie 1951 – 14 aprilie 2018) a fost scriitor, editor și tipograf. A debutat editorial în 1975 cu volumul de povestiri „Clopotul viselor”. A mai publicat și „Poveștile de fiecare zi” (1981), „Drum în tăcere” (1987), „Goana” (1988), „Nunta lui Petre” (2002), „În drum spre casă” (2003) ș.a. De asemenea, Jean Băileșteanu a publicat articole și proze în numeroase reviste, antologii și almanahuri.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”