DemocraZICI

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, marchează Ziua Internațională a Cititului Împreună.

Campania a luat naștere în anul 2010, atunci când Pam Allyn (fondatoarea organizației non-profit LitWorld din SUA), a citit cu voce tare o carte ilustrată unui copil mic într-o clasă. De atunci, World Read Aloud Day – WRAD s-a transformat într-o mișcare globală, reunind milioane de oameni din peste 170 de țări pentru a celebra bucuria și puterea lecturii împreună.

Anul acesta se aniversează cea de-a XV-a ediție a campaniei World Read Aloud Day, iar în România, cea de-a IX-a ediție a Zilei Internaționale a Cititului Împreună (ZICI), organizată de Citim Împreună România.

Tema din acest an este DemocraZICI, iar motto-ul este „Citim împreună cu toții, pentru toți”. Copiii vor participa la sesiuni de lectură în limbile română și engleză, desfășurate atât fizic cât și online.

Programul orelor de lectură:

  • Marți, 4 februarie, ora 09.00: Școala Gimnazială „Constantin Gheorghiță” Podari, clasa a VII-a, profesori coordonatori Andreescu Marilena, Gligă Ramona, Sperlea Oprica – activitate online
  • Marți, 4 februarie, ora 11.00: Școala Gimnazială Decebal, clasa a II-a, profesor coordonator Ciungu Mădălina – activitate fizică
  • Miercuri, 5 februarie, ora 09.00: Liceul Teoretic Ciacova, clasa a V-a, profesor coordonator Mladin Mirela – activitate online
  • Miercuri, 5 februarie, ora 10.00: Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, clasa a II-a, profesori coordonatori Beju Nelida Margareta, Bobonete Diana Mihaela și bibliotecar Giurcă Dariana Louisa – activitate fizică.

Educație Media și Securitate pe Internet

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, propune în luna februarie expoziția de carte „Educație Media și Securitate pe Internet”, venind astfel în completarea atelierelor de Media Literacy care se desfășoară în această perioadă la bibliotecă.

Această expoziție marchează un angajament profund pentru valorile fundamentale ale presei libere și pentru educația media. În contextul unei lumi digitale dominate de informații contradictorii și de știri false, expoziția se concentrează asupra importanței combaterii fenomenului de fake news și promovează alfabetizarea media. Cu o selecție diversificată de cărți și materiale informative, dorim să educăm și să încurajăm utilizatorii să fie critici și conștienți în consumul de informații.

Expoziția oferă ocazia pentru reflecție, încurajând vizitatorii să exploreze subiecte precum etica jurnalismului, responsabilitatea socială a mass-mediei și modul în care putem naviga în era digitală cu încredere și discernământ. Vă invităm să vă alăturați nouă în această călătorie către o presă mai liberă și mai responsabilă.

Dintre titlurile expuse menționăm:

  • Robert Coravu, „Evaluarea informațiilor din mediul online: nu crede și cercetează”
  • Barbara și Marcin Otto, „Here Is the News – Engleza pentru Jurnaliști”
  • Daniel J. Levitin, „Weaponized Lies: How to Think Critically in the Post-Truth Era”
  • Donald D. Barclay, „Fake News, Propaganda and Plain Old Lies. How to Find Trustworthy Information in the Digital Age”
  • Mark Dice, „The True Story of Fake News. How Mainstream Media Manipulates Millions”
  • Michael Miller, „Separating Truth from Fiction”.

Media Literacy și Siguranță pe Internet

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova organizează joi, 6 februarie, orele 10:00 și 12:30, două ateliere de „Media Literacy și Siguranță pe Internet”.

Programul de desfășurare este următorul: începând cu ora 10:00 vor participa la întâlnirea online elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială „Constantin Gheorghiță” Podari, coordonați de profesorii: Marilena Andreescu, Ramona Gligă și Filuța Preduș-Mic, iar la ora 12:30 vor participa la întâlnirea fizică elevii clasei a IX-a de la Colegiul Național „Frații Buzești”, profesor coordonator Irina Căpățînă.

Atelierele vor fi susținute de doamna Narcisa Duncă, jurnalist, reporter și realizator la Televiziunea Tele „U” Craiova. Programul este susținut din grantul anual American Corner Craiova, oferit de Departamentul de Stat al SUA. Obiectivul acestui program este de a conștientiza pericolele pe care le prezintă știrile false. Participanților li se vor prezenta tehnicile folosite pentru diseminarea informațiilor false și impactul pe care aceste practici îl au asupra societății. Discuțiile vor evidenția, de asemenea, rolul educației media în formarea cetățenilor bine informați, capabili să navigheze în mediul digital în siguranță și într-un mod responsabil.

Participanții sunt invitați să consulte o selecție de cărți relevante pe tema manipulării și educației media, disponibile în catalogul bibliotecii. Puteți accesa lista la acest link.

Vă așteptăm cu drag să descoperim împreună cum să devenim consumatori responsabili de informații în era digitală!