Zilele Elena Farago

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, organizează în perioada  25-29 martie cea a 47-a ediție a Zilelor Elena Farago, dedicate poetei, scriitoarei, traducătoarei, directoarei Fundației Aman și Cetăţean de onoare al oraşului Craiova.

Opera Elenei Farago va fi pusă în valoare, în aceste zile, prin recitări prezentate de elevi on-line, cât şi printr-un concurs cu tema Elena Farago – prietena copiilor, ediţia a XX-a, organizat în colaborare cuAfis Elena Farago A4 Şcoala Gimnazială nr.22 – Mircea Eliade, coordonator Gavrilă Elena.

Concursul se desfășoară la sediul Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman în cadrul Secției Copii și Tineret – Sala Ștefan Ciuceanu în data de 29 martie 2024 la ora 1400.

Elevii vor fi îndrumați de cadrele didactice: Popescu Mirela, Vanțu Maria  de la Școala Gimnazială Mircea Eliade și Radu Liana de la Școala Gimnazială Gheorghe Țițeica.

În aceeași perioadă pe facebook-ul Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman  va rula  filmul documentar: Personalități craiovene: Elena Farago (1878 – 1954), realizat de colectivul bibliotecii.

lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, organizează o lecție interactivă dedicată Zilei Mondiale a Apei.

Evenimentul va avea loc vineri, 22 martie 2024, și va fi găzduit online, începând cu ora 9:00. Participă elevii claselor a II-a de la Liceul Energetic Craiova, însoțiți de profesorul Veronica Bărbulescu.

Colega noastră, Mădălina Băileșteanu, va susține o prezentare despre importanța economisirii apei și rolul său în natură. De asemenea, elevii vor participa la o prezentare PowerPoint care vaZiua Mondială a Apei evidenția rolul apei în ecosistem și importanța protejării surselor de apă.

Evenimentul face parte din programul: „Împreună pentru un mediu mai curat”, program de ecologizare, informare și conștientizare asupra problemelor mediului înconjurător, inițiat de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” încă din anul 2012.

Vă invităm să vă alăturați acestei inițiative și să contribuiți la conștientizarea și protejarea resurselor noastre de apă.

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește joi, 21 martie 2024, lansarea volumelor „Vis și armonie” și „Cu gentilețea periei de sârmă” autor Marius Coge.

Evenimentul va avea loc in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 14.00, în prezența invitaților: Petre Gigea-Gorun, Janet Nică, Marius Robu, Petre Ion Florin Vasilescu-PIF, Cornelia Georgescu, Mihai Marcu-Ulmeanu, Mitel Gîrleanu, Aurel Matara. Moderator al evenimentului este Ion Dascălu.

„Clasică, prin limpezimea și muzicalitatea versului, și semi-romantică, prin miezul sentimental, poezia lui Marius Coge încântă ochiul și sufletul. În centrul universului său se află iubita. Ea este soarele în jurul căruia, hipnotizat, îndrăgostitul se învârte, încercând sa-i definească menirea, tentativă care, bineînțeles, se amână la infinit”. Janet Nică, prefața volumului „Vis și armonie”

„Umorul este o stare de bine, un moment sau mai multe de destindere, de bucurie a spiritului, de risipire a încordării și de alungare a încrâncenării. Vorbele de duh, anecdotele scurte cu poantă antrenantă sau chiar simple expresii vesele, jocurile de cuvinte sunt menite să ofere momente de relaxare celor stresați, încordați sau împovărați de problemele cotidiene care niciodată nu sunt puține.” Marius Coge, Cuvânt către cititori – „Cu gentilețea periei de sârmă”.

Ziua Olteniei

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează Ziua Olteniei printr-o serie de evenimente ce aduc în fața cititorilor tradițiile culturale, portul popular, personalitățile culturale, precum și momentele istorice importante din zona Olteniei.

Fiecare dintre secțiile Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” a pregătit pentru joi, 21 martie, și vineri, 22 martie, evenimente menite să amintească despre valorile culturale și tradiționale ale Olteniei, precum: expoziții, lansări de carte, expoziții de pictură, concurs de desene, vizionări de film, audiții muzicale și multe alte activități.

Evenimentele organizate de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” sunt următoarele:

Joi, 21 martie 2024:

 Concurs de desene – „Oltenia prin ochii copiilor”.

Elevii sunt invitați să povestească, prin desen, propria lor viziune despre olteni, regiune, tradiții, artă etc., Concursul este adresat elevilor din ciclul primar și gimnazial (clasa pregătitoare – clasa a VIII-a), iar desenele trebuie scanate și trimise până marți, 19 martie 2024, pe adresa de email: bib@aman.ro.

Toate desenele trimise de copii vor fi expuse la sediul Bibliotecii, de Ziua Olteniei – de joi, 21 martie, începând cu ora 10.00, până vineri, 29 martie, iar câștigătorii concursului vor fi anunțați pe pagina de Facebook a instituției.

  • 09.00 – 18.00

– Expoziţie – „Portul popular oltenesc în imagini”

– Expoziţie de pictură – Cenaclul de Arte Vizuale Constantin Brâncuşi

– Expoziţie de carte – „Oltenia în imagini şi cuvinte”

– „Lada de zestre a bunicii” – expoziție de obiecte tradiționale oltenești

– Lecție deschisă „Oltenia” – cu participarea elevilor din instituțiile școlare doljene

  • 9.00-15.00

– Audiţii muzicale – Muzica oltenească în colecţiile Bibliotecii Aman

  • 10:00-12:00

– Vizionare film documentar „Drumuri de credinţă: Olt, Gorj, Vâlcea”

  • 14:00 -16:00 – lansare de carte

Vineri, 22 martie 2024

 09.00 – 18.00

– Expoziţie – „Portul popular oltenesc în imagini”

– Expoziţie de pictură – Cenaclul de Arte Vizuale Constantin Brâncuşi

– Expoziţie de carte – „Oltenia în imagini şi cuvinte”

– „Lada de zestre a bunicii” – expoziție de obiecte tradiționale oltenești

– Lecție deschisă „Oltenia” – cu participarea elevilor din instituțiile școlare doljene

  • 9.00-15.00

– Audiţii muzicale – Muzica oltenească în colecţiile Bibliotecii Aman

  • 10:00-12:00

– Vizionare film documentar „Drumuri de credinţă: Olt, Gorj, Vâlcea”

  • 10.00 – 14.00

– Oltenia Treasure Hunt – eveniment dedicat copiilor din clasele primare și gimnaziale. Indiciile vor fi ascunse în curtea și în sediul bibliotecii.

„Ne alăturăm și noi celorlalte instituții de cultură din Craiova și sărbătorim Ziua Olteniei. Pe parcursul celor două zile vom avea evenimente deosebite, la care și-au adus contribuția toate secțiile Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Colegii mei au pregătit lansări de carte, expoziții, filme de prezentare a costumelor populare din zona Olteniei și a tradițiilor acestei zone. Practic, ne sărbătorim pe noi, pe cititorii noștri, sărbătorim Oltenia”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Ziua Olteniei, sărbătorită la 21 martie, marchează data la care Tudor Vladimirescu, în timpul revoluției de la 1821, a intrat în București ținând în mână o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului.

 

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește sâmbătă, 16 martie 2024, lansarea volumelor „În cătarea răsăritului perfect”, autor Sorin Nină și „Epifanii” autor Victor Martin.

Evenimentul va avea loc in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 12.00, în prezența invitaților Sorin Nină, Victor Martin și reprezentanți ai editurii Cristian Plus Art.

„Un roman cu o simbolistică bogată în care fantasticul este integrat subtil, aproape insesizabil realului, autorul oferindu-ne o poveste plină de imaginație și profunzime, într-un stil literar remarcabil și inovator.

Cu o structură complexă și inedită, cartea este alcătuită din trei părți, aparent distincte, având în vedere că denumirea fiecăruia dintre ele ar putea reprezenta un personaj principal: Pictorul, Paznicul, Magicianul, părți ce se întrepătrund într-o continuitate surprinzătoare.(…)

„În căutarea răsăritului perfect” ne oferă o perspectivă profundă despre destin, soartă, căutarea sensului vieții, dragoste, visuri și speranțe, lupta interioară între ceea ce îți dorești să fii și ceea ce trebuie să fii, despre valori nerecunoscute și despre momentul prezent.

Răsăritul perfect este răsăritul fiecărei dimineți. Bucuria unei noi zile și a existenței reprezintă perfecțiunea însăși, pentru că este divină. Fiecare clipă reprezintă un „Răsărit perfect” și fiecare dintre noi este un pictor magic, pentru că ceea ce trăim este un miracol.”

Fragment din Cuvânt înainte „În cătarea răsăritului perfect”, de Anca Dumitru.

„Epifanii”, a 17-a carte de aforisme a bine cunoscutului autor Victor Martin, întocmai ca într-un deliciu gastronomic „cu de toate”, ne oferă un alt deliciu, intelectual de data aceasta, cu „din toate câte ceva” care, odată consumat, sigur se va dovedi pentru toate gusturile.

Din sfera socialului:

„Pentru a crește cum trebuie un copil, nu trebuie să fii foarte atent la modul cum vor cei din jur să-l crești.”;

„Bogăția nu exclude sărăcia. Dimpotrivă, o definește.”,

din vastul domeniu al cunoașterii de sine:

Dacă nu știm să explicăm ce am făcut, n-am făcut nimic.”;

„Dacă vrei să faci un lucru inutil, fă-l ca lumea!”;

„Dacă taci, te pufnește râsul.”;

„Cea mai bună idee este aceea pe care ai uitat-o.”,

iar pe alocuri, în mici oaze de descrețire a minții, ironie și amuzament de cea mai bună calitate:

Principiul liberului arbitru: cât timp nu e acuzat de proasta conducere a meciului, arbitrul rămâne liber.”;

„Fii deștept! Fă pe prostul!”;

„Fără poezie, totul e poezie.”.

„Epifanii” autor Victor Martin

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește în perioada 8 martie –  15 martie 2024 expoziția de carte intitulată „Oltence în literatura română”.

Iubitorii de carte vor putea admira în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” expoziția de carte dedicată de această dată femeilor – scriitor născute în Oltenia.

Amintim câteva dintre titlurile expuse:

Rodica Pospai Păvălan, Scriitori doljeni și mehedințeni din Piemontul Bălăciței, Editura Scrisul Românesc Fundația – Editura, 2020,

Gabriela Blascioc, Vreme de Hotar, Editura Scrisul Românesc Fundația – Editura, 2016,

Luminița Dodocioiu, Noi Cutreerăm Zările, Editura Autograf  MJM, 2017

Oana Băluică, Freamătul vieții, Incursiuni în literatura și cultura contemporane, Cuvânt înainte de Cătălin Ghiță, Postfață de Mihai Ene, Editura Scrisul Românesc Fundația – Editura, 2017,

– Carmen – Cristina Ștefănescu, O epigramistă Printre…floretiști, Editura Contrafort, Craiova, 2017,

– Ioana Dinulescu, Orașul lui Heidegger, Editura Ramuri, Craiova, 2002,

– Camelia Radulian, Oglinzi, Editura Autograf MJM, 2015,

– Luminița Dodocioiu, Ne mistuie încet tăcerea, Editura MJM, 2020,

– Ileana Roman, Aproape, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1982,

– Ioana Dinulescu, Eu și Lumina, versuri, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1988,

– Luminița Dodocioiu, Doar ea, raza privirii, Editura Autograf MJM, 2016,

– Tiana Badea, 3M Monumental, Prefață de Camelia Radulian, Editura Aius, 2019,

– Ileana Roman, Ada – Kaleh, Album monografic, Monographic album, Editura Prier, Drobeta Turnu Severin, 2013.

„Femeie răspândită-n mine ca o mireasmă-ntr-o pădure,

Scrisă-n visare ca o slovâ, înfiptâ-n trunchiul meu: săcure.

Tu ce mi-ai prins de cântec viața cu brațe strânse de grumaji

Și m-ai pornit ca să mi-o caut la tine-n palme și-n obraji.”

Tudor Arghezi- Psalmul de taină

Cursuri gratuite de limba engleză

Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, prin secția American Corner Craiova, are plăcerea de a anunța organizarea unor cursuri gratuite de limba engleză la nivelul B1/B2.

Cursurile, adresate persoanelor adulte cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani, vor fi desfășurate în perioada 20 martie 2024 – 20 mai 2024. Trainerul cursului va fi lector univ. dr. Ana Maria Demetrian. Doamna dr. Ana Maria Demetrian este lector universitar la Facultatea de Litere, din cadrul Universității din Craiova și trainer în cadrul centrului de limbă engleză Professor A’s International Academy pe care îl conduce.

Întâlnirile vor avea loc de două ori pe săptămână pe platforma online Zoom.

Acest proiect educațional este susținut financiar din grantul acordat de Ambasada Statelor Unite la București, în urma parteneriatului cu Consiliul Județean Dolj și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

Pentru înscrieri, persoanele interesate sunt invitate să contacteze:

  • Secretariatul bibliotecii la numărul de telefon: 0251 532 267, Secția American Corner Craiova, la interiorul 110
  • Sediul bibliotecii, situat pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 9
  • Adresa de email: americancornercraiova@gmail.com

Înscrierile sunt deschise în perioada 6 martie 2024 – 18 martie 2024 și vor fi limitate la un număr de 25 de locuri.

Persoanele interesate trebuie să furnizeze următoarele informații la momentul înscrierii:

Nume și prenume

Număr de telefon

Adresă de email

„Scopul acestui curs este acela de a îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba engleză și de a consolida cunoștințele de gramatică la un nivel adecvat pentru o comunicare eficientă într-un mediu profesional și social. La finalul programului cursanții vor deprinde abilități de comunicare, cursul va oferi participanților oportunități ample de a își dezvolta abilitățile de comunicare în limba engleză, inclusiv înțelegerea și exprimarea orală și scrisă. Participanții vor avea ocazia să își consolideze cunoștințele de gramatică, astfel încât să poată folosi limba engleză corect și adecvat în diverse situații de comunicare. Cursul va spori șansele participanților de a obține sau avansa în locuri de muncă care necesită cunoașterea limbii engleze, întrucât aceasta este o competență valoroasă și adesea necesară în multe domenii profesionale.

Oferind acces gratuit la cursurile de limba engleză, se promovează egalitatea de șanse în ceea ce privește accesul la educație și dezvoltarea personală și profesională, indiferent de resursele financiare ale participanților.”, a declarat Lucian Dindirică, Manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman.

Scriitorii lunii martie

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește în perioada 1 martie –  31 martie 2024 expoziția de carte intitulată „Scriitorii lunii martie”.

Iubitorii de carte vor putea admira în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” expoziția de carte dedicată de această dată scriitorilor români și străini născuți în luna martie.

Amintim câteva dintre titlurile expuse:

  • Ion Creangă, Povești, Amintiri, Povestiri, Editura Minerva, București, 1983, ediție ingrijită și repere istorico-literare alcătuite de Iorgu Iordan și Elisabeta Brâncuș, coperta seriei: Constantin Guluță,
  • Ion Creangă, Povești, Ilustrații: Ioan Corneliu Bălănean, Editura Exigent, București, 2008,
  • Mircea Eliade, Alchimia asiatică, Editura Humanitas, București, 2003,
  • Mircea Eliade, Domnișoara Christina, Editura Humanitas, București, 2004,
  • Mircea Eliade, 19 Trandafiri, Editura Humanitas, București, 2004,
  • George Topârceanu, Cocostârcul Albastru, Editura Litera, Chișinău, 1997,
  • George Topârceanu, Poezii, ediție îngrijită, prefață și bibliografie de Al. Săndulescu, Editură de Stat pentru Literatură și Artă,
  • Ana Blandiana, Cine sunt eu? (un sfert de secol de întrebări), Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2001,
  • Ana Blandiana, Cele Patru Anotimpuri, Postfață de Dan Cristea, Cartea Românească, 2000,
  • Elena Farago, Poezii, Ediție îngrijită și postfață de Liviu Călin, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1957,
  • Elena Farago, Din traista lui Moș Crăciun, Versuri și Povestiri, Editura Ametist 92, București 1994,
  • Elena Farago, Versuri, Ediție alcătuită și prefață de Florea Firan, Fundația – Editura Scrisul Românesc, 2019,
  • Mircea Bârsilă, Dimensiunea Ludică a Poeziei lui Nichita Stănescu, Editura Paralela 45, Colecția Deschideri seria Universitas, 2001,
  • Sam Abrams, Între Beckley și București: Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Mircea Cărtărescu citiți la Barcelona de un critic american, Cuvânt – înainte: Marius Chivu, Traducere din limba catalană: Jana Balacciu Matei, Lilica Voicu – Brey, Editura Meronia, București, 2018,
  • Nichita Stănescu, Cu viii și cu morții laolaltă, Editură Arta Grafică,
  • Amelia Olteanu, Nichita Stănescu, Mitul Modern al Poeziei, Editura Universitaria, Craiova, 2009.

Story Time

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, organizează în data de 5 martie 2024, orele 10:00 o sesiune de lectură în cadrul proiectului „Story Time”.

Sesiunea de lectură va fi urmată de un atelier de felicitări dedicat Zilei Internaționale a Femeii.

La eveniment participă elevii claselor a II-a de la Școala Gimnazială Particulară „Ethos”, coordonați de profesor Monica Mărunțelu.

Se va lectura în limba engleză povestea: „Tell Me a Story, Mama”, de Angela Johnson și ilustrată de David Soman.

„Biblioteca Județeană Aman dorește să vină în sprijinul profesorilor și al elevilor, prin organizarea de programe extracurriculare, așa cum este atelierul de felicitări dedicat Zilei Internaționale a Femeii. Încurajăm, totodată, lectura prin alegerea de titluri atractive pentru cei mai mici dintre școlari.”, a declarat Lucian Dindirică, manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Women’s History Month

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin compartimentul Mediatecă și American Corner, propune în perioada 1-31 martie, expoziția de cărți și materiale multimedia intitulată „Women’s History Month”.

Expoziția, realizată în luna dedicată femeilor, prezintă biografia și realizările unor femei care au adus o contribuție importantă în domeniul lor de activitate, precum Marie Curie, Maya Angelou, Rachel Carson, Ella Fitzgerald, Rosa Parks, Toni Morrison, Oprah Winfrey sau Amelia Earhart. De asemenea, cartea Nesupusele prezintă portretele a 100 de modele feminine din România, printre care: Maria Tănase, Herta Müler, Sofia Nădejde, Elena Farago, Lizica Codreanu, Sabina Cantacuzino, Smaranda Brăescu sau Ana Aslan.

Din expoziție fac parte titluri precum:

  • Colecția de biografii coordonată de Wil Mara: Amelia Earhart, Rosa Parks sau Clara Barton
  • Georgia O’Keeffe, de Charles C. Eldredge
  • Marie Curie: A Scientific Pioneer, de Allison Lassieur
  • Warriors, Witches, Women: Mythology’s Fiercest Females, de Kate Hodges
  • The Complete Collected Poems of Maya Angelou
  • Toni Morrison: Great American Writer, de Lisa R. Rhodes
  • Amelia Earhart: Biography (video), New Video Biography Collection
  • Inspiring Figures: Ella Fitzgerald (video), de Andrea Davis Pinkney
  • The Maya Angelou Poetry Collection (audio). 100 de poeme recitate de autoare
  • We Should All Be Feminists, de Chimamanda Ngozi Adichie
  • Nesupusele, vol. I, de Adina Rosetti et al.

De asemenea, luna aceasta propunem spre vizionare filmele documentar She’s Beautiful When She’s Angry, Great Unsung Women in Computering, Killing Us Softly și Miss Representation, disponibile pe platforma Kanopy, dar și discursul TED al scriitoarei feministe Chimamanda Ngozi Adichie – We Should All Be Feminists. Prezentările sunt urmate de dezbateri pe tema egalității de gen.