Craiova prin ochii tăi

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secțiile Mediatecă și American Corner Craiova și Depozit General – Săli de lectură, organizează joi, 25 aprilie 2024, la ora 12:00, vernisajul expoziției: „Craiova prin ochii tăi”.

Expoziția este parte a parteneriatului educațional „Farmecul poeziei la vârsta copilăriei”, parteneriat încheiat între Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Liceul Tehnologic Auto Craiova, Școala Gimnazială Specială „Sfântul Mina” și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile”.

Expoziția, realizată de elevi cu cerințe educaționale speciale, conține desene și colaje care ilustrează locuri familiare sau clădiri reprezentative din Craiova și va fi accesibilă publicului în perioada 25 aprilie-10 mai 2024.

Un astfel de eveniment îmbină educația și incluziunea într-o expoziție specială. ”Craiova prin ochii tăi” este cu siguranță un proiect care va încânta și va inspira mulți oameni. Elevii care au contribuit cu desene și colaje pentru expoziție au avut ocazia să împărtășească viziunea lor asupra orașului și să își exprime creativitatea.

Această colaborare între Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și instituțiile de învățământ este un exemplu de parteneriat care aduce beneficii atât pentru elevi, cât și pentru comunitatea locală. Expoziția oferă publicului o perspectivă unică asupra Craiovei, prin ochii tinerilor artiști, și poate fi o sursă de inspirație și reflecție pentru vizitatori.

 

Ziua Pământului

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează în săptămâna 22-26 aprilie 2024 o serie de evenimente menite să marcheze Ziua Pământului. Cu acest prilej dorim să atragem atenția asupra problemelor de mediu, a necesității reciclării materialelor refolosibile, dar și a reducerii utilizării resurselor naturale ale Pământului, resurse care sunt limitate.

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” are o lungă tradiție în ceea ce privește programele destinate protecției mediului înconjurător, astfel încât și anul acesta instituția este înscrisă pe platforma campaniei internaționale earthday.org.

La prezentările, dezbaterile și vizionările de filme documentare organizate cu această ocazie vor participa elevi ai instituțiilor școlare doljene, după următorul program:

Luni, 22 aprilie 2024:

 • Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret”, clasa a IX-a, profesori: Stoian Luminița și Bâzea Adela;
 • Colegiul Național „Frații Buzești”, clasa a VII-a, prof. Țirei Gabriela;
 • Colegiul Național „Frații Buzești”, clasa a IX-a, prof. Cotescu Diana Victoria.

Marți, 23 aprilie 2024:

 • Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”, clasa pregătitoare, prof. Stănculeasa Diana;
 • Colegiul Național „Carol I”, clasa a X-a, prof. Ionescu Liviu;
 • Facultatea de Științe din cadrul U.C.V., prof. Efrem Maria;

Miercuri 24 aprilie 2024:

 • Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”, clasa pregătitoare, prof. Balaci Maria;
 • Liceul Teoretic „Tudor Arghezi”, clasa a VII-a, prof. Florescu Daniela;
 • Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, clasa a VII-a, prof. Pătru Cornelia;
 • Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, clasa a VII-a, prof. Șerban Anca;
 • Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, clasa a V-a, prof. Ene Cristina;
 • Liceul Teologic Adventist, clasa a X-a, prof. Ciocan Elisabeta;
 • Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, clasa a XI-a, prof. Deaconu Cristina

Joi 25 aprilie 2024:

 • Colegiul Național „Henri Coandă”, clasa a XI-a, prof. Pasăre Denisa

Colegele noastre, Mădălina Băileșteanu, Sofia Cercel și Denisa Florescu, vor coordona activitățile dedicate Zilei Pământului.

 

 

Filarmonica Oltenia în colecțiile Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman – 77 de ani de la înființare”

Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman organizează Expoziția omagială „Filarmonica Oltenia în colecțiile Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman – 77 de ani de la înființare”. Expoziția va putea fi vizitată în Foaierul Filarmonicii Oltenia, Calea Unirii nr. 16, miercuri, 17 aprilie 2024 și în sala Acad. Dinu C. Giurescu a Bibliotecii Județene Aman în perioada 18 – 19 aprilie 2024.

Documentele, fotografiile, articolele din ziare oferă publicului o incursiune fascinantă în istoria Filarmonicii Oltenia și pun în valoare aportul semnificativ al instituției la dezvoltarea culturală a regiunii și celebrează moștenirea sa bogată în muzică și artă.

Menționăm câteva dintre titlurile expuse:

 • O viață & un destin, Filarmonica „Oltenia”, Volum îngrijit și prefață de Nicolae Marinescu, cu o postfață semnată de Eugen Petre Sandu, Editura Aius, 2021, Gheorghe Fabian,
 • Centenar, Filarmonica „Oltenia” Craiova, File de arhivă documentară și sentimentală, Editura Sitech, Craiova, 2004, Alexandru Firescu, Radu Jianu,
 • Filarmonica de Stat „Oltenia” Craiova la 25 de ani de Activitate, 1947, Craiova, 1972,
 • Repere ale Craiovei, Craiova, Orașul din inima mea, The city within my heart, editura Autentic Art, 2012,
 • 20 de ani de activitate, 1947-1967, Filarmonica de Stat „Oltenia” Craiova,
 • 75 Orchestra Filarmonică „Oltenia” Craiova (1947-2020), O Scurtă Istorie a Filarmonicii „Oltenia”, Vol. I, Prefață de Ivona Stănculeasa, Gheorghe Fabian, Editura Aius, Craiova, 2022,
 • Filarmonica de Stat „Oltenia„ 60 de ani de vocație culturală, Oprea Alin, Scrisul Românesc, serie nouă, anul V, Nr. 5-6 (45-46), 2007, p. 28,
 • Fostul Suveran a avut o vizită cu peripeții la Craiova, Ochianu Anca, Expresul de Sud, anul I, Nr. 41, 2 aprilie 2007, p. 4,
 • Regele Mihai la Filarmonica Oltenia, Cojocaru Petre, Evenimentul Zilei, Nr. 4768, 2 aprilie 2007, p. 10,
 • Regele în Bănie, (V.T), Gazeta de Sud, Nr.3702, p. 1,
 • Concert regal onorat de Regele Mihai I și Regina Ana – 60 de ani de la înființarea Filarmonicii „Oltenia„ , Ilie Constantin, Gazeta de Sud, Nr. 3702, p. 4,
 • Premierul și Ministrul Culturii au transmis mesaje aniversare, Bratu Magda, Cuvântul Libertății, anul XVII, Nr. 5335, 20 aprilie 2007, p. 10.

Atelier STEM

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova va primi în data de 16 aprilie 2024 vizita unui grup de 15 elevi din Italia, însoțiți de profesorii lor, dar și de profesorii și elevii de la Liceul „Voltaire” din Craiova.

Acești tineri vizitatori vor avea oportunitatea să descopere resursele și activitățile oferite de bibliotecă și vor participa la un atelier STEM de codare cu ajutorul Ozoboților.

Tema activității este „Developing Creativity Through Robotics”, temă care le  oferă o perspectivă inedită asupra domeniului tehnologic și a posibilităților de inovare.

Elevii italieni implicați în cadrul unei mobilități Erasmus+, vor avea ocazia să interacționeze cu elevi români și să împărtășească experiențe și cunoștințe. Coordonarea acestui schimb cultural și educațional este asigurată de doamnele profesor Burtea Lavinia-Daniela și Udroiu Adriana, de la Liceul „Voltaire” din Craiova.

Această întâlnire, coordonată de colegele noastre Mădălina Băileșteanu și Sofia Cercel, reprezintă o oportunitate valoroasă pentru promovarea dialogului intercultural și a schimbului de idei între tinerii din diverse țări și comunități. Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova facilitează astfel de inițiative și contribuie la promovarea colaborării și a înțelegerii reciproce.

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește marți, 16 aprilie 2024, lansarea volumului „Poeme pentru Daiana”, autor Camil Poenaru.

Evenimentul va avea loc in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 17.00, în prezența invitaților Monica Berlung, Florin Logreșteanu, Mircea Pospai, Ștefan Vlăduțescu. Invitați de onoare sunt Angel Rababoc (actor) și Mircea Suchici (violoncelist). Moderatorul evenimentului este Petrișor Militaru.       

„După cele două volume intitulate Poeme de dragoste și Între oglinzi, ambele tipărite la Editura Aius, Camil Poenaru (6 octombrie 1927 – 25 iunie 1999) revine în atenția cititorilor cu volumul Poeme pentru Daiana, un nou volum de poezii de dragoste dublate, într-un mod foarte emoționant, de ecourile lor epistolare.

Pe scurt, mesajul esențial al poemelor lui Camil Poenaru se referă la faptul că iubirea este, în primul rând, o trăire fundamentală pentru experiența interioară a oricărui om și, nu în ultimul rând, o experiență cutremurătoare, ce zguduie din temelie liniștea sufletească a oricărui muritor și lasă amprente adânci în inima sa, astfel încât din momentul în care s-a îndrăgostit viața lui nu mai este aceeași. În ce sens nu mai este la fel? Despre această deosebire calitativă la nivel afectiv și despre această intensitate a trăirilor sufletești depun mărturie poemele de față.

O dată în plus, volumul Poeme pentru Daiana (cu tot cu emoționantele scrisori care însoțesc aceste declarații lirice) ne reamintește în această primăvară că poezia este fructul „interzis” iubirii platonice, neîmplinită în plan concret, dar cu atât mai profundă și mai fecundă în plan artistic!”

Petrișor Militaru, prefața volumului „Poeme pentru Daiana”.

În căutarea apei

Biblioteca Județeană Dolj „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, organizează luni, 15 aprilie 2024, ora: 13:30, vizionarea filmului documentar „În căutarea apei”, o producție Discovery.

Această activitate se încadrează în seria evenimentelor dedicate Zilei Pământului, evenimente care fac parte din proiectul inițiat de Biblioteca Județeană Aman încă din anul 2012, „Împreună pentru un mediu mai curat”.

Scopul acestor evenimente este de a atrage atenția asupra importanței protejării mediului înconjurător, a economisirii resurselor naturale ale pământului, a reciclării selective și protejării faunei și florei.

La eveniment vor participa elevii clasei a X-a de la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova, alături de doamna profesor Cristina Lozan.

Această inițiativă vine în sprijinul educației ecologice și al conștientizării impactului pe care îl avem asupra mediului înconjurător. Prin intermediul acestui documentar, ne propunem să stimulăm dialogul și implicarea comunității în acțiuni concrete pentru protejarea planetei noastre.

Vă invităm să vă alăturați acestui eveniment și să contribuiți la eforturile noastre pentru un mediu mai curat și mai sănătos pentru generațiile viitoare.

Ziua Internațională a Rock and Roll-ului

Ziua Internațională a Rock and Roll-ului sărbătorită în stil mare la Biblioteca Județeană Dolj Alexandru și Aristia Aman!

În fiecare an, pe 13 aprilie, iubitorii de muzică rock and roll din întreaga lume celebrează una dintre cele mai importante zile pentru industria muzicală – Ziua Internațională a Rock and Roll-ului.

În acest an, Biblioteca Județeană Dolj Alexandru și Aristia Aman, prin Secția Mediateca și American Corner Craiova, aduce omagiu acestei mișcări culturale de excepție printr-un eveniment special dedicat.

În data de 12 aprilie 2024, toți pasionații de rock and roll sunt invitați să se alăture în incinta bibliotecii pentru o experiență muzicală de neuitat. Avem plăcerea să vă oferim o serie de audiții muzicale și vizionări de concerte înregistrate din repertoriul artiștilor care au definit acest curent muzical captivant. Materialele prezentate în cadrul evenimentului fac parte din colecția noastră bogată și variată, astfel încât să vă oferim o incursiune completă în lumea rock and roll-ului.

Printre materialele disponibile pentru audiție și vizionare se numără:

 • Oldies but Goldies: Rock and Roll Favourites
 • Elvis: Heartbreak Hotel
 • Elvis: The Ed Sullivan Show
 • Last Train to Memphis
 • Beatles: On the Road
 • Ike and Tina Turner: It’s all over
 • All American Hits: Little Richard, Jerry Butler, The Temptations, Frankie Ford
 • Jerry Lee Lewis: The Story of Rock and Roll, etc.

Această ocazie specială este dedicată nu doar fanilor vechi și pasionați de rock and roll, ci și celor care doresc să descopere și să exploreze bogata sa istorie și influența sa asupra culturii contemporane.

Vă invităm să vă alăturați nouă în data de vineri, 12 aprilie 2024, la Biblioteca Județeană Dolj Alexandru și Aristia Aman pentru a sărbători împreună Ziua Internațională a Rock and Roll-ului într-un mod memorabil și plin de energie.

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 5 aprilie 2024, lansarea volumului „Reminiscențe medievale în opera Doinei Ruști”, autor Adrian Badea.

Evenimentul va avea loc in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 16.30, în prezența invitaților Ilona Duță, Cătălin Ghiță și Ștefania Dinte.

Adrian Badea a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova, iar în prezent este masterand la Studii Medievale, la Universitatea din București. A publicat proză scurtă în Teleormanul cultural și Oeuvre Jeunese Écritures AUF. Colaborează la revistaafis Badea (1)afis Badea (1) Mozaicul, unde publică cronici și recenzii. A debutat cu volumul Lucian Blaga și estetica barocului (Editura Aius, 2022) ce a primit Premuiul Adrian Marino pentru critică literară din partea revistei Mozaicul.

„După ce a debutat cu un remarcabil eseu despre raportul dintre poezia lui Blaga și estetica barocului, tânărul Adrian Badea revine pe scena criticii literare cu o carte ce discută modul în care romanele Doinei Ruști (re)valorifică elemente specifice epocii fanariote de la noi din țară: de la mentalitățile patriarhale şi credința în strigoi din Zogru până la arhetipul vrăjitoarei, vindecările miraculoase, uzitarea blestemelor ori credința în descântece, leacuri, poțiuni şi puteri magice din romanele Manuscrisul fanariot, Mâța Vinerii sau Homeric. Cartea de față ne arată, o dată în plus, calitățile de istoric și hermeneut literar ale lui Adrian Badea care scrie cu pasiune despre subiectul ales și captivează prin erudiție și rafinament analitic.” – Petrișor Militaru

„În romanele sale, Zogru, Manuscrisul fanariot, Mâța Vinerii, Homeric, Doina Ruști recuperează din oralitatea medievală românească un imaginar mitico-religios pe care îl apropie de o lume urbană ancorată în secole apuse, însă, având o grijă permanentă pentru autenticitatea conferită când de filonul folcloric, când de documentul istoric. Doina Ruști «zugrăvește» admirabil prin cuvinte o lume trecută, re-semantizând-o și oferind-o cititorului de azi, familiarizat deja cu ființele fantastice pluripotente ale culturii vizuale contemporane. Cartea lui Adrian Badea reușește să pună în lumină toate aceste aspecte, mai întâi, printr-o analiză ce identifică substratul mitico-religios și conținutul socio-istoric urmărit pe un fir diacronic, apoi, printr-un demers hermeneutic care reliefează în egală măsură geneza acestor romane din perspectiva autoarei și menirea lor de a fi o potențială experiență întru cunoașterea culturii românești actuale.”- Florica (Bohîlțea) Mihuț

Trăim albastru

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește în perioada 2 aprilie –  9 aprilie 2024 Expoziția de Artă Fotografică  „Copilul din Spatele Autismului” organizată de Asociația Română de Terapii în Autism și ADHD. Expoziția este parte integrantă din proiectul mondial „Luna Mondială a Conștientizării Autismului” (aprilie the Blue Month), în cadrul proiectului „Trăim Albastru”, proiect aflat la cea de-a 7-a ediție. Anul acesta expoziția este organizată la Craiova.

Expoziția cuprinde 50 de fotografii care reflectă scene din viața copiilor și tinerilor cu autism, scene firești sau scene specifice vieții lor, pe alocuri atipice.

Fotografiile sunt expuse în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” și reprezintă vocea acestor copii și tineri, în Luna Conștientizării Autismului.

Scopul acestui proiect este reprezentat de creșterea vizibilității persoanelor cu autism, precum și înțelegerea, acceptarea  și creșterea incluziunii sociale a acestora.

Ziua Pământului

„Ziua Pământului” este un eveniment anual care se desfășoară în data de 22 aprilie și care subliniază importanța protejării mediului înconjurător.

Luând naștere în anul 1970 în SUA, „Ziua Pământului” include numeroase evenimente de informare și ecologizare care sunt coordonate la nivel global de platforma Earth Day (earthday.org).

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” propune, în perioada 1-30 aprilie, o expoziție de carte și materiale multimedia. În aceeași perioadă vor fi vizionate filme documentare pe teme ecologice, urmate de dezbateri. De asemenea, pe platforma earthday.org, biblioteca deja apare pe harta lumii alături de alte peste 190 de țări, în urma înscrierii a două ateliere cu tema protecției mediului înconjurător și combaterii efectelor încălzirii globale.

Obiectivul activităților din această lună constă mai ales în sensibilizarea și responsabilizarea în legătură cu necesitatea sortării gunoiului, cât și în legătură cu modalitățile concrete de recuperare, reciclare și refolosire a materialelor.

Dintre titlurile propuse în expoziție menționăm:

 • „Wildlife in danger”, „Saving the forests”, „Waste Disposal”, autor: Sally Morgan
 • „Questions and answers about recycling and rubbish”, autor: Katie Daynes, ilustrator: Peter Donnelly
 • „Our Living Forests”, autor: Allan Fowler
 • „Un adevăr incomod” (DVD) – Al Gore a primit premiul Nobel pentru pace în anul 2007 pentru acest documentar
 • „Terra. Aventura vieții tale” (DVD)
 • „Minuni ale naturii: Povestea terrei” (DVD)
 • „Uimitoarea planetă Pământ” (DVD)
 • „Construirea viitorului: Noi surse de energie” (DVD)
 • „Construirea viitorului: În căutarea apei” (DVD).