Eminescu – poet național – poet universal

Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman” organizează luni,  15 ianuarie 2018, în colaborare cu Biblioteca Națională ”Sfinții Chiril și Metodiu” din Sofia și Biblioteca Regională ”Hristo Botev” din Vratsa, evenimentul ”Eminescu – poet național – poet universal”.

Obiectivul acțiunii constă în prezentarea, în cadrul unei expoziții comune de carte, documentelor (poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări şi adaptări, articole) cu și despre Eminescu existente în colecțiile celor trei biblioteci partenere, în limbile română și bulgară. De asemenea, participanților le-a fost pregătită și o prezentare ProShow despre viața și opera lui Mihai Eminescu.

La eveniment vor participa prof univ. dr. Dimitrinka Dimitrova, lectorul Lectoratului de limbă bulgară din cadrul Universității din Craiova și elevii claselor a IX-a și a X-a de la Colegiul Național ”Frații Buzești”, coordonați de profesorii Crina Călin și Daniela Balosache.

Universalitatea lui Mihai Eminescu este o certitudine indubitabilă. Mărturie pentru această realitate stau nu doar faptul că opera sa a fost tradusă în peste 60 de limbi, dar și faptul că UNESCO a decretat anul 1989 “Anul Internațional Eminescu”, iar unsprezece ani mai târziu, în anul 2000, Mihai Eminescu a fost declarat poetul anului. Considerăm că implicarea sinceră a bibliotecilor din Sofia și Vratsa în efortul de organizare a unei acțiuni cu specific național, Ziua Națională a Culturii, este un fapt îmbucurător, o dovadă a utilității parteneriatelor pe care Biblioteca Aman le continuă cu importante instituții europene. Vom avea ocazia să descoperim documente speciale în limbile română și bulgară cu privire la viața și opera lui Mihai Eminescu, documente și cărți păstrate cu sfințenie de-o parte și de alta a Dunării”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Acțiunea se va desfășura la Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa începând cu ora 11.00.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *