„Reprezentări ale Sfântului Dimitrie în Muntele Athos”

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în  parteneriat cu  Muzeul Olteniei Craiova și „Mount Athos Center”, Salonic, Grecia, a organizat duminică, 23 octombrie, la Casa Băniei, vernisajul expoziției „Reprezentări ale Sfântului Dimitrie în Muntele Athos”.

Expoziția constă în icoane, opere de artă și documente inedite și reprezintă cea de-a doua expoziție organizată în colaborare cu „Mount Athos Center”, instituție ce reunește reprezentanți ai Sfântului Munte Athos și ai Primăriei orașului Salonic.

La vernisarea expoziției au participat specialiști în domeniu, studenți ai Facultății de Teologie, craioveni care au dorit să vadă aceste icoane, accesibile pâna  doar bărbaților care ajung la Muntele Athos.

Moderatorul evenimentului a fost Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, care a dat cuvântul invitaților: Anastasios Duros, director Mount Athos Center, Apostolos Patelakis, Institutul pentru Studii Balcanice Salonic și Arhimandrit Vladimir Dărângă- Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

Arhimandrit Vladimir Dărângă- Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a vorbit despre importanța aceste expoziții.  „Pentru prima data aici, în Craiova, este prezentată o expoziție cu icoane și reprezentări ale Sfîntului Dimitrie de la Sfântul Munte Athos. Este o mare bucurie pentru noi oltenii, în general, dar în special pentru noi, craiovenii, care suntem sub patronajul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie din începuturile Craiovei. Așa cum știți cu toții, catedrala noastră, sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, de-a lungul timpului a generat și acest mare oraș, care apoi și l-a luat ca patron spiritual pe acest mare mucenic al nostru, ale cărui sfinte moaște se găsesc astăzi în Thessaloniki.”- Arhimandrit Vladimir Dărângă- Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

 

În 2019, am organizat prima expoziție în colaborare cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și cu Universitatea din Craiova și am promis atunci ca nu va fi ultima expoziție, că o să urmeze și altele. Ne-am ținut de promisiune, suntem aici pentru a doua oară aici și vom veni de mai multe ori, pentru că știm că acest oraș, acești locuitori iubesc Salonicul și Muntele Athos. Expoziția pe care o realizăm astăzi aici este foarte importantă. A fost organizată pentru prima dată în anul 2019, la Salonic, și a fost inaugurată de către fostul președinte al Greciei, domnul  Prokopis Pavlopoulos, și prezintă pe Sfîntul Dimitru sub diferite forme, realizate de către călugării de pe Muntele Athos. Consider că acest moment este cel mai potrivit pentru organizarea acestei expoziții, având în vedere că peste puțin timp se va sărbători Sfântul Dumitru, Dimitrie în limba greacă, sfântul care ne unește și care este protectorul celor două mari orașe”.– a declarat  Anastasios Duros, director Mount Athos Center.

Avem multe idei și propuneri pentru o cât mai bună colaborare între cele două orașe, idei pe care o să le concretizăm în timp. Mulțumesc tuturor prietenilor care au venit să vadă această expoziție. Desigur că nu toți au ocazia și posibilitatea de a merge pe Muntele Athos, așa că acum au ocazia de a vedea aceste minunate reprezentări. Sunt reprezentări ale Sfântului Dimitrie, realizate pe Muntele Athos, în perioada sec. XII-XX, și acestea ne permit să vedem și evoluția în ceea ce privește arta calugărilor de pe Muntele Athos.”- Apostolos Patelakis, Institutul pentru Studii Balcanice Salonic-

Expoziția „Reprezentări ale Sfântului Dimitrie în Muntele Athos” va putea fi vizitată la Casa Băniei în următoarele 30 de zile.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Colecția „George Banu”

 

O nouă donație primită de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, colecția „George Banu”, se alătură fondurilor documentare deja existente în Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

Renumit critic de teatru, eseist, profesor universitar, originar din Buzău, George Banu s-a stabilit în anul 1973 în Franța, unde s-a consacrat ca prolifică personalitate culturală, colaborator la numeroase reviste și publicații, profesor la Sorbona, președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru în perioada 1994-2000. Este autorul a numeroase cărți de teatrologie în română, franceză și germană și singurul român care a primit Marele Premiu al Academiei Franceze. A fost de trei ori laureat al criticii franceze pentru cea mai bună carte de teatru și distins cu Premiul UNESCO pentru cel mai reușit film documentar despre dramaturgie. George Banu s-a bucurat de recunoaștere și în țara noastră, devenind membru de onoare al Fundației Culturale Române (1995), Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, membru de onoare al Academiei Române (2006).

În luna octombrie 2022, George Banu a donat Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” o colecție impresionantă, care se remarcă prin spectrul divers de materiale pe care le conține, conferind o viziune de ansamblu asupra peisajului teatral din exil, colecție care va fi disponibilă în Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

Colecția conține opere de referință în teatrologie, lucrări de istoria și teoria literaturii, beletristică în română și franceză, albume ilustrate sau cu fotografii, dosare personale, materiale audio și video ale unor spectacole notabile din lumea scenei. „Ne bucură foarte mult această nouă donație, ce are ca destinație finală Muzeul Cărții și Exilului Românesc. În 2016 am primit prima bibliotecă personală, Biblioteca Exilului din Paris „Basarab Nicolescu” o mărturie excepțională a culturii românești din exil. Acum, șase ani mai târziu, avem peste 30 de colecții primite de la personalități culturale, români plecați în exil, care au dorit să contribuie la întoarcerea acasă a patrimoniului cultural  românesc. Colecția „George Banu”, pe care am adus-o recent de la Paris, se va alătura celorlalte colecții din domeniul teatrului, cinematografiei, artelor vizuale, precum colecția „Andrei Șerban” și colecția „Paul Barbăneagră”, colecții care sunt așteptate cu mare nerăbdare de specialiștii în domeniu, precum si de studenții de la teatru și cinematografie.”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Donația sa are o impresionantă valoare spirituală, documentară și memorială, volumele, documentele și obiectele purtând amprenta personajelor, actorilor, regizorilor sau a spațiilor, locurilor ce i-au marcat existența lui George Banu.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”