“Clasicul Literar Bulgar – cunoaștere pentru toți. Arhive necunoscute în context cultural”

Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, prin Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa, alături de Lectoraratul Bulgar din cadrul Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, organizează miercuri, 13 decembrie, începând cu ora 12,  manifestarea “Clasicul Literar Bulgar – cunoaștere pentru toți. Arhive necunoscute în context cultural”. 

Datând de la sfârșitul secolului al XIV-lea, migrația intelectualității bulgare creștine către nordul Dunării a reprezentat o constantă a perioadei premoderne. Tendința s-a amplificat în permanență până târziu în secolul al XIX-lea, atunci când Principatul Bulgariei își câștiga statutul de autonomie. Intelectuali de marcă ai culturii bulgare au găsit în România un teren prielnic atât pentru consolidarea tradițiilor și  obiceiurilor populare, dar și pentru organizarea luptei de emancipare.

Scopul manifestării constă atât în promovarea accesibilității și a tradițiilor de de comunicare literară între popoarele român și bulgar dar și în propunerea de noi criterii și obiective în măsură să întărească legăturile culturale și științifice pe ambele maluri ale Dunării.

Invitați:

– Dr. doc. Elka Traikova, Directoru al Institutului de Literatură din cadrul Academiei de Ștințe din Bulgaria;

– Prof. dr. Rumiana Damianova, Președinte al Senatului Universității și Institutului de Literatură din Sofia, Bulgaria;

– Dr. doc. Alexander Iordanov, Președinte al Consiliului General al Institutului de Literatură din Sofia, Bulgaria;

– Prof.dr. Dimitrinka Dimitrova, Lector în cadrul Lectoratului de limbă bulgară al Universității din Craiova;

– prof.dr. Daniela Andrei.

Participă:

  • studenți ai Universității din Craiova;
  • elevii clasei a IX-a de la Colegiul Național “Elena Cuza”, coordonați de profesorii Ileana Trincă și Monica Bunta.

 

Evenimentul se va desfășura la Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj Vratsa, situat în Municipiul Craiova, str. Jiețului, nr. 21.

*

Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa a fost inaugurat în 3 august 2016 și funcționează în cadrul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman. Rezultat în urma implementării unui proiect european finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa are ca obiective principale: crearea unei baze de date prin digitizarea tuturor documentelor, hărţilor, cărţilor şi materialelor rare aflate în patrimoniul bibliotecii şi al muzeelor din Craiova, la care se adaugă fondurile partenerilor din Vratsa, dar și crearea premiselor propice dezvoltării oportunităţilor de afaceri comune, a parteneriatelor publice la toate nivelurile, dar şi a schimburilor sociale şi culturale între comunităţile din Dolj şi Vratsa. Valoarea totală a proiectului a fost 3.280.442,27 euro.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Lansarea revistei „Oltenia Eroică”

Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman” în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala Dolj “Frații Buzești”, organizează miercuri, 13 decembrie, începând cu ora 17.00,  lansarea celui de-al șaptelea număr al Revistei ”Oltenia Eroică”. 

Cu acest prilej biblioteca organizează o expoziție de carte intitulată “Portrete de eroi ai istoriei naționale”.  Între titlurile expuse menționăm:  ***, “Epopeea Cavaleriei Române – Robănești”, 1916, Craiova, Autograf MJM, 2016; Gheorghe Buzatu, “Mareșalul Antonescu, vol. 1 – Documente, mărturii și comentarii”, Iași, Tipo Moldova, 2010; Emil Stoian, “Branul în anii Primului Război Mondial și ai Marii Uniri”, București, EIKON, 2015; Nicolae Popescu, “Generalul Ion Dragalina”, București, Editura Militară, 1967; I.P. Țuculescu, “Regina Maria”, București, Editura Atheneu, s.a.; I.P. Țuculescu, “Mareșalul Alex. Averescu”, București, Editura Atheneu s.a.

De asemenea, în curtea bibliotecii va fi vernisată expoziția de postere cu titlul “Craiova în Primul Război Mondial (1916-1918).

Invitați:

  • Dumitru Băluță, Gl. Bg. (r);
  • Nicolae Marinescu, profesor;
  • Marinel Florescu, Col. (r);
  • Mihai Firică, scriitor.

Moderatorul evenimentului va fi Titi-Titu Vasile, profesor.

Lansarea revistei se va desfășura în sala “Acad. Dinu C. Giurescu”.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”