Lansări de carte

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organizează marți, 19 decembrie 2017, începând cu ora 17.00, lansarea volumelor Zestrea mea e iubirea și M-anevrism, autor Leliana Rădulescu.
Invitați:
-Viorica Ioviță, profesor;
– Angi Melania Cristea, profesor;
– Marius Robu, profesor universitar doctor;
-Petre Gigea Gorun, ambasador;
– Carmen Ștefănescu, profesor;
– Rodica Ion, poet;
– Mircea Suchici, violoncel;
– Cornel Popescu, caval;
– Delia Popescu, chitară și voce;
– Eduard Turcu, pian.
Evenimentul se va desfășura în sala “Marin Sorescu”.

Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Expoziție „In memoriam Vintilă Horia”

Luni, 18 decembrie 2017, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” a deschis expoziția intitulată “In memoriam Vintilă Horia”. Organizată cu ocazia marcării unui număr de 102 ani de la nașterea singurului scriitor român distins cu Premiul Goncourt, expoziția este alcătuită din cărți și documente în manuscris, dar și din piese de mobilier provenite din locuința personală a lui Vintilă Horia de la Collado Villalba, de lângă Madrid. Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul anului, în cadrul Salonului Expozițional.

Între materialele expuse, amintim:

  • corespondență Mircea Eliade – Vintilă Horia;
  • corespondență Vintilă Horia – Basarab Nicolescu, Horia Stamatu, Nichifor Crainic, Ion Rațiu și Ștefan Lupașcu;
  • fotografii de familie;
  • fotografii de la evenimente și întruniri oficiale;
  • diplome și certificate;
  • pagini din Jurnalul lui Vintilă Horia;
  • documente în manuscris (nepublicate);
  • periodice (cuprind articole din presa vremii cu privire la prestigiosul premiu Goncourt, acordat scriitorului Vintilă Horia pentru romanul “Dieu este né en exil”, în anul 1960);
  • obiecte personale și piese de mobilier.

În urmă cu exact doi ani, în data de 18 decembrie, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organiza Simpozionul “Vintilă Horia: 100 de ani de la naștere”. Momentul în sine, dincolo de semnificația și implicațiile dezbaterilor angajate, s-a bucurat de participarea unor cercetători și literați preocupați de destinele și opera lui Vintilă Horia în exil, după cum întegul demers a avut parte și de o largă promovare în presa locală și națională.

Demn de menționat, organizarea unei manifestări în sensul marcării a 100 de ani de la nașterea marelui scriitor român a avut, pentru Biblioteca Aman, profunde valențe fondatoare. Înființarea Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu este consecința imediată a discuțiilor și dezbaterilor purtate în decembrie 2015. Proiectul înființării Muzeului Cărții și Exilului Românesc, pe de altă parte, instituție care va grupa cea mai mare colecție alcătuită din operele reprezentanților români în Exil, poate fi extras din urmările aceluiași simpozion științific și cultural desfășurat în urmă cu doi ani la Craiova.

În cursul anului curent, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” s-a îmbogățit constant cu lucrările și materialele realizate de românii care au creat în afara granițelor țării. Prin bunăvoința și implicarea directă a academicianului Basarab Nicolescu, fonduri precum Cicerone Poghirc, Leonid Mămăligă, Paul Barbăneagră sau, așa cum este cazul de față, biblioteca personală, au fost aduse la Craiova, la bibliotecă, cu scopul de a completa fondurile consacrate marilor creatori din Exil.

Între aceste colecții, ocupând un loc important – atât ca volum de file cât și ca valoare intrinsecă -, se regăsește și cea dedicată lui Vintilă Horia. Constituit în cursul anului 2017, prin aducerea bibliotecii personale a scriitorului de la Villalba, de lângă Madrid, fondul Vintilă Horia reunește multiple cărți, documente, înscrisuri, dar și obiecte personale de mobilier.

Organizarea unei expoziții dedicate lui Vintilă Horia este nu doar un gest oportun, este o acțiune reparatorie față de unul dintre cei mai valoroși scriitori români ai ultimului secol. Născut la Segarcea, Vintilă Horia a trăit și creat în cea mai mare parte a vieții în Exil, departe de locul de baștină. Dacă în urmă cu doi ani inițiam un nou front, acela al cunoașterii lui Vintilă Horia, în aceste zile, la 102 ani de la nașterea sa, ne propunem să-i conservăm și promovăm memoria și opera”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Clubul Melomanilor – „Eternul Tango”

Luni, 18 decembrie 2017, începând cu ora 18.00, Biblioteca Județeană ˝Alexandru și Aristia Aman˝ invită publicul interesat la ultima întâlnire organizată în cadrul Clubului Melomanilor în 2017.
Denumit generic “Fascinantul Tango”, spectacolul propus luni de Maria Barbărasă, profesor și coordonator al activității, este înregistrat la Berlin, în faimosul Admiralspalast, în data de 4 iunie 2013.
Acompaniat de şase muzicieni, bas-baritonul uruguayan Erwin Schrott ne invită să patrundem în universul tangoului şi să ascultăm melodii din creaţia compozitorilor sud-americani: Astor Piazzolla, Pablo Ziegler, Juan Carlos Cobian, Antonio Carlos Jobim și Carlos Gardel.
Albumul, intitulat „Rojotango” („Tango roşu”), a primit în 2012 premiul Echo Klassik, cel mai important premiu ale industriei discografice germane şi europene, în general.
Erwin Schrott este un cântăreţ de operă născut în 1972, la Montevideo, care a devenit cunoscut după ce a obţinut premiul I şi premiul publicului, în 1998, la concursul “Operalia”, creat de faimosul Placido Domingo.
Erwin Schrott interpretează diferite roluri, cu precădere din creaţiile lui Mozart şi ale lui Verdi, pe toate marile scene de operă din lumea întreagă.
Acțiunea se va desfășura în sala “Marin Sorescu”/American Corner.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”