Biblioteca Aman participă la Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” participă miercuri, 3 octombrie 2018, la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania de la Cluj-Napoca. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” va organiza, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, o spectaculoasă expoziție de afișe, opere și documente inedite provenite din patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc din Craiova.

Expoziția include atât o incursiune vizuală în istoricul colecției de opere și documente realizate de diverse personalități ale exilul românesc, donate Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” de către academicianul Basarab Nicolescu, dar și multiple scrisori originale, majoritar olografe, mărturii ale corespondenței dintre Mircea Eliade și Vintilă Horia în perioada 1949 – 1966. Alături de seria de informații personale, din corespondența purtată de cei doi iluștri reprezentanți ai exilului românesc, se desprind informații cu dublă valoare – istorică și afectivă -, cu privire la dificultățile exilului și dorul resimțit față de țara natală.

De asemenea, expoziția cuprinde și afișe provenite din colecția „Andrei Șerban”, reprezentative pentru spectacolele de teatru și operă montate pe scenele Royal Opera Covent Garden, Metroplitan, San Francisco, Chicago, Los Angeles, Paris, Viena, La fenice ș.a. Nu în ultimul rând, în cadrul expoziției vor fi vernisate, în premieră absolută, fotografiile care alcătuiesc colecția „Paul Barbăneagră”. Personalități precum Mircea Eliade, Ștefan Lupașcu, Michel Random, Alexandru Paleologu, Gheorghe Zamfir, Monica Lovinescu, Nae Ionescu sau Paul Barbăneagră sunt surprinse în imagini inedite, în ipostaze și anturaje diferite, precum și în varii contexte social-culturale mai mult sau mai puțin formale.

Ne face o deosebită plăcere să luăm parte la Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Ne-am gândit participarea sub forma promovării câtorva dintre elementele care fac parte din patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc. În cadrul expoziției pe care o vom organiza la Cluj-Napoca, vom vernisa afișe, documente și corespondență din fondurile „Basarab Nicolescu”, „Mircea Eliade”, „Vintilă Horia”, „Andrei Șerban” și „Paul Barbăneagră”. Este acesta momentul primei prezentări atât pentru splendida serie de fotografii din colecția lui Barbăneagră, dar și pentru câteva dintre cele mai recente documente și afișe donate de Andrei Șerban către Muzeul Exilului. Ne bucură, de asemenea, faptul că organizatorii au alocat un spațiu generos universului Exilului și reprezentanților săi, motiv pentru care inițiativa noastră se pliază pe așteptările și exigențele publicului”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) este un eveniment de anvergură internațională care susține cultura scrisă română și universală. În cadrul evenimentului au loc numeroase lansări de carte, recitaluri de poezie și lecturi publice, întâlniri cu scriitori români și străini, dezbateri, conferințe, colocvii, concerte și spectacole.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

 

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește miercuri, 3.10.2018, începând cu ora 17:00, lansarea volumului de poezie „Focuri cu vălvoare ”, autor Constantin Pădureanu. Evenimentul se va desfășura în sala „Acad. Dinu C. Giurescu” și va fi moderat de prof. Nicolae Marinescu.

Invitați:

  • Ioan Lascu;
  • Nicolae Panea;
  • Ștefan Vlăduțescu;
  • Nicolae Pârvulescu
  • Mihai Firică.

Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”