Expoziția „Memorabilul an 1918 în Colecții Speciale”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în Salonul Expozițional, în intervalul 8-31 octombrie 2018, expoziția cu titlul „Memorabilul an 1918 în Colecții Speciale”.

Expoziție are rolul de a pune în luminăimportanța evenimentelor desfășurate în preajma anului 1918 și este alcătuită atât dintr-o serie de cărți și documente tipărite în 1918, dar și din lucrări în care este reliefat spiritul vremii și atmosfera anilor Unirii. Toate volumele și însemnările expuse sunt parte integrantă a Colecțiilor Speciale și tratează un spectru larg de interese și preocupări: istorie, literatură, politică, armată ș.a. De asemenea, în cadrul expoziției sunt incluse și acte, broșuri, note politice și memorii ale participanților activi la Marea Unire de la 1918.

Între titlurile expuse, menționăm:

  • Agârbiceanu, Ion, „O lacrimă fierbinte (cuvinte către Oastea Ţării,Bucureşti, Editura Librăriei Pavel Suru, 1918.
  • Bernhardi, Friedrich von, General, „Viitorul nostru”, Generalul F. von Bernhardi, cu prefaţa d-lui Georges Clémenceau, traducere de Iuliu I. Roşca, Bucureşti, Tipografia profesională Dim. C. Ionescu, 1918.
  • Demetrescu, George Mil, Mărăşeştii. 24 Iulie – 11 August 1917: luptele din campania anilor 1916-1918”, Craiova, Editura Ramuri, 1919.
  • Djuvara, Mircea, „La guerre roumaine: 1916 – 1918”, préface de M. Émile Boutroux, Nancy-Paris-Strasbourg, Éditeurs Berger-Levrault et C-ie, 1919.
  • Drăculea, Alexis V., „Jurnalul meu de răsboiu”, Bucureşti, Tipografia profesională Dim.C. Ionescu, 1918.
  • Fulmen, „Jurnalul unei surori de caritate: 1916 – 1918”, Bucureşti, Editura Librăriei Universale Leon Alcalay, 1920.
  • Maria, Regina României, „Gânduri și icoane din vremea războiului”, ediţia a 2-a, Bucureşti, Editura Librăriei Pavel Suru, 1918.
  • Serdaru, Virgiliu Ștef, „Războiul nostru: Turtucaia – Mărăşeşti: schiţe şi note de campanie”,Bucureşti,Editura Minerva, 1918.
  • Ştefănescu-Galaţi, „1916-1918: Amintiri din războiu”, Iaşi, Editura „Viaţa Romînească” S.A., 1921.

Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

 

Expoziția „Consemnări despre Marea Unire în cărți, documente și publicații din exilul românesc”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în Salonul Expozițional, în intervalul 8-31 octombrie 2018, expoziția cu titlul „Consemnări despre Marea Unire în cărți, documente și publicații din exilul românesc”.

Expoziția este alcătuită din cărți, documente și publicații din colecțiile „Basarab Nicolescu” și „Leonid Mămăligă”. Alături de elementele care înfățișează evenimentele social-culturale și politice din preajma Marii Uniri de la 1918, expoziția înglobează și o serie de alte materiale care prezintă interes prin prisma problemelor de politică internă și internațională, dar și diplomație din perioadele celor două războaie mondiale. De asemenea, au fost incluse și publicații ilustrate și mondene, din țară și străinătate, apărute în răstimpul interbelic, monografii care prezintă personalități din lumea academică a vremii și reviste literare de prestigiu.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Terra & Era Vărsătorului

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește marți, 9 octombrie, începând cu ora 18:00, și miercuri, 10 octombrie, începând cu ora 18:00, două conferințe de informare în domeniile filosofiei și antropologiei. Întâlnirile sunt susținute de prof. Iustina Gabrian, sub egida organizației VOPUS.

Manifestările se vor desfășura în sala „Marin Sorescu”.


Biroul de Presă

alBibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”