„National American Indian Heritage Month”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în perioada 1-30 noiembrie 2021, la American Corner Craiova, expoziția de cărți și de materiale audio-video „National American Indian Heritage Month”.

Expoziția este realizată în cadrul „Lunii Patrimoniului Cultural Nativ-American”, luna noiembrie fiind dedicată, în Statele Unite ale Americii, moștenirii culturale nativ-americane.

În colecțiile puse la dispoziția utilizatorilor în mod gratuit la Mediatecă și American Corner Craiova sunt disponibile numeroase cărți și materiale audio-video care prezintă istoria, cultura, arta, obiceiurile și tradițiile indo-americanilor.

Din expoziție fac parte titluri precum:

 1. „Sacred Legacy. Edward S. Curtis and the North American Indian”, album de fotografii, gravuri și imprimări.
 2. „Native Americans. A History in Pictures”, de Arlene Hirschfelder.
 3. „Native American Art in the Twentieth Century”, editor: W. Jackson Rushing III.
 4. „North American Indian Art”, de David W. Penney.
 5. „The Art of Native American Flute”, de R. Carlos Nakai și James Demars.
 6. „Beauty, Honor and Tradition. The Legacy of Plais Indian Shirts”, de Joseph D. Horse Capture și George P. Horse Capture.
 7. „Dances with Wolves” (Cel care dansează cu lupii), ecranizare din anul 1990, cu actorul Kevin Kostner în rolul principal. Filmul a câștigat 7 premii Oscar.
 8. „The Last of the Mohicans” (Ultimul mohican), ecranizare din anul 1992, cu actorul Daniel Day-Lewis în rolul principal. Filmul a câștigat 1 premiu Oscar.
 9. „Brother Bear” (Fratele Urs), film animat în două părți, produs de Walt Disney.

Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Halloween la bibliotecă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 29 octombrie 2021, două ateliere online pentru marcarea „Halloween-ului”.

Și-au anunțat participarea elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova, coordonați de profesoara Cornelia Pătru, și elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială din localitatea Crușeț, județul Gorj, coordonați de profesoarele Eleonora Popa, Marinela Nicolin, Maria Godeanu, Eugenia Bătănoiu, Veronica Vulpe și Marcela Ștefan.

De la orele 11:00 și 12:30, elevii vor lua parte la două ateliere online de Halloween. Întâlnirile se desfășoară pe platforma Zoom. Participanții vor afla care este originea sărbătorii de Halloween, cum este aceasta celebrată în Statele Unite ale Americii si care este influența Halloween-ului în cultura pop.

Marcarea Halloween-ului este deja o tradiție la nivelul American Corner Craiova. Indiferent de vremuri, colegele bibliotecare au acordat de fiecare dată atenția cuvenită acestei sărbători populare. Și în acest an, deși întâlnirile vor fi online, mai multe clase de elevi s-au înscris la atelierele interactive organizate de bibliotecă. Ne bucură nespus de mult acest lucru”, a spus Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Pentru desfășurarea atelierului, bibliotecara Mădălina Băileșteanu va folosi prezentări Power Point în limbile română și engleză realizate la bibliotecă, precum și resurse externe.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Expoziția „Despre limba polonă”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în colaborare cu Centrul de Limbă și Cultură Poloneză din cadrul Universității din Craiova și cu sprijinul Institutului Polonez București, organizează Expoziția de postere „Despre limba polonă”.

Expoziția prezintă o scurtă incursiune în istoria limbii polone, principalele reguli de pronunție, precum și numeroase curiozități. Între altele, vizitatorii pot afla care este cea mai veche propoziție scrisă în polonă, care sunt literele „ciudate” ale alfabetului polon, dar și expresii onomatopeice care sună amuzant și, literal, fluieră, scârțâie și scrâșnesc pe planșele expoziției.

Expoziția nu doar că permite descoperirea unora dintre secretele limbii polone, dar încurajează la învățarea unei limbi interesante pe care o vorbesc peste 40 de milioane de oameni în întreaga lume.

Expoziția rămâne etalată pe gardul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” (str. C.S. Nicolăescu-Plopșor) până la sfârșitul lunii noiembrie 2021.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Expoziția de cărți, documente și manuscrise „Regele Mihai I al României – 100 de ani de la naștere”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează astăzi, 25 octombrie 2021, Expoziția de cărți, documente și manuscrise „Regele Mihai I al României – 100 de ani de la naștere”.

În cadrul expoziției, organizată în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, sunt expuse cărți, documente și manuscrise din colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc, din fondurile „Basarab Nicolescu”, Leonid Mămăligă și Dinu C. Giurescu.

Selecția de titluri cuprinde următoarele cărți și documente:

 1. Conferință ținută la Universitatea Complutense din Madrid de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României, 22 august 1990, în cadrul ciclului de conferințe „Monarhiile în lumea actuală” (Colecția Dinu C. Giurescu);
 2. O scrisoare (fotocopie și ciornă în creion), expeditor Zoe Vasiliu (soția lui Cezar Vasiliu), destinatar Regele Mihai I, 21 iulie 1998 (Colecția Leonid Mămăligă);
 3. O scrisoare (fotocopie), expeditor Casa Regală a României, Gheorghe Antoniale (șef onorific), destinatar Aurelio Răuță, 16 mai 1994 (Colecția Leonid Mămăligă);
 4. O scrisoare (original), expeditor Basarab Nicolescu, destinatar Leonid Mămăligă, datată 1 noiembrie 1991. Atașat la scrisoare se regăsește un extras (fotocopie) din presa scrisă: „Regele credinței noastre”, articol semnat de Mircea Ciobanu (Colecția Leonid Mămăligă);
 5. Congres Hommage a Mircea Eliade, 1987, fotografii și program (Colecția Leonid Mămăligă);
 6. Mircea Ciobanu, „Convorbiri cu Mihai al României”, București, Editura Humanitas, 1991, cartea cuprinde dedicația autorului pentru Basarab Nicolescu (Colecția Biblioteca, colecția și arhivele Basarab Nicolescu);
 7. Idem, „Regele Mihai și exilul românesc”, București, Editura Princeps, 1994 (Colecția Dinu C. Giurescu);
 8. Extrase din presa scrisă, articolul „Fantome/ Scrisoare de amenințare adresată Regelui”, din „Universul”, nr. 141, nedatat (Colecția Dinu C. Giurescu).
 9. Revista „L’Illustration”, articolul „L’Abdication du Roi Carol”, 1940 (Colecția Biblioteca exilului românesc din Paris, Basarab Nicolescu);
 10. Fotocopie a Diplomei „Legion of Merit”, acordată Majestății Sale, Regele Mihai I, datată 20 martie 1946, cu text în limba engleză, însoțită de o fotocopie a scrisorii cu antet The White House Washington și titlul „Citation For The Legion of Merit/ Degree of Chief Commander” (Colecția Dinu C. Giurescu);
 11. Fotocopie (o pagină) a programului vizitei Majestăților Lor Regele Mihai I și Regina Ana (sâmbătă, duminică, luni), text olograf cu caracter organizatoric privind primirea la aeroport a Majestăților Lor Regele Mihai I și Regina Ana, listă de nume ale celor care îi vor întâmpina la aeroport pe Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana (Colecția Dinu C. Giurescu);
 12. Document (fotocopie) în limba engleză având ca subiect „Sentimentul public român predominant” din 26 august 1947 (Colecția Dinu C. Giurescu);
 13. Fotocopii cu documente diplomatice, telegrame, materiale informative (majoritatea cu menţiunea TOP SECRET, din National Archives Washington D. C.) despre regalitate, și atacurile împotriva monarhiei după abdicarea Regelui Mihai I, călătoria Regelui Mihai I la Londra și USA (Colecția Dinu C. Giurescu).

 

Născut pe 25 octombrie 1921 la Castelul Foișor de la Sinaia, Regele Mihai I al României a devenit rege în aceeași zi în care a decedat bunicul său, Regele Ferdinand I – 20 iulie 1927. În condițiile de minorat ale noului rege, ce nu împlinise încă 6 ani, a fost instituită o regență care și-a exercitat autoritatea până în iunie 1930. Pe 8 iunie același an, Regele Mihai I a fost detronat de tatăl său, Carol al II-lea. În compensație, a primit titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia. După abdicarea Regelui Carol al II-lea, consumată pe 6 septembrie 1940, Mihai I a depus pentru a doua oară jurământul de credință față de țară și Parlament, devenind Regele Mihai I al României.

Nici cea de-a doua perioadă în care s-a aflat la conducerea statului (1940 – 1947) nu a fost lipsită de provocări și de dificultăți. În condiții vitregi, pe 30 decembrie 1947 Regele Mihai I al României a fost silit să abdice. La scurtă vreme, în mai 1948, i-a fost retrasă și cetățenia română. În mult prea îndelungata perioadă trăită departe de țară, a locuit în Elveția, Anglia și în SUA. După experiența traumatizantă din 1990, când, revenit în România, i-a fost interzisă continuarea călătoriei spre Curtea de Argeș, s-a bucurat de o primire entuziastă doi ani mai târziu, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști (Putna-București-Curtea de Argeș).

În februarie 1997, printr-un act reparatoriu, Regelui Mihai I al României i-a fost restabilită cetățenia română. După acel episod și până la finalul vieții, Regele Mihai al României s-a stabilit în România, petrecându-și ultimii ani din viață la Palatul Elisabeta, respectiv Castelul regal de la Săvârșin.

Regele Mihai I s-a implicat activ în procesul de  aderare a României la NATO, precum și în efortul de integrare a României în Uniunea Europeană. Atât după revenirea în țară, cât și înainte, cu demnitate, curaj și patriotism, a promovat cauza și interesele României prin numeroase conferințe și intervenții, apariții în Mass-Media, vizite ș.a.m.d.

Regele Mihai I al României a murit pe 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani.

Expoziția de cărți, documente și manuscrise „Regele Mihai I al României – 100 de ani de la naștere” poate fi vizitată, de luni până vineri, în intervalul 10:00-16:00, până pe 5 noiembrie 2021, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Clubul HAIKU

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în colaborare cu Grupul „RO KU” din București, condus de Corneliu Traian Atanasiu, organizează Clubul HAIKU. În baza parteneriatului stabilit între cele două entități, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a luat naștere raftul „Biblioteca Haiku”, care este alcătuit din mai multe volume de poezii haiku în limba română, donate de Grupul „RO KU”.

Publicul interesat este invitat să participe la întâlnirile bilunare ale Clubului HAIKU, pe platforma online Zoom. Pentru înscriere, cetățenii au la dispoziție  numărul de telefon 0251532267, interior 110. Nu există limită de vârstă pentru înscriere. Participarea este gratuită, iar prima întâlnire este organizată marți, 2 noiembrie 2021, la ora 17:30, ocazie cu care va fi prezentată „Kireji”, una dintre tehnicile specifice poeziei haiku.

Linkurile de conectare pe platforma ZOOM, pentru fiecare dintre întâlnirile proiectului, vor fi trimise pe adresele de e-mail ale participanților, cu o zi înaintea desfășurării fiecărei sesiuni online.

Participanții vor avea ocazia de a interacționa cu Corneliu Traian Atanasiu, coordonatorul Grupului „RO KU”, Ramona Bădescu, reprezentanta Grupului „RO KU” în Craiova, și cu alți scriitori de poezie haiku.

Poezia haiku, specie inedită de poezie de sorginte niponă, a cucerit întreaga lume, astfel încât există la nivel mondial o multitudine de cărți, cursuri și ateliere de haiku, atât pentru copii, cât și pentru oameni maturi. În Japonia, peste 10 milioane de persoane scriu haiku – un fel de jurnal poetic, pentru a-și explora propriile sentimente, stările interioare și pentru a se regăsi pe sine.

Obiectivele clubului constau în cunoașterea simbolisticii și a  regulilor haiku, dobândirea capacității de a crea și de a comenta poeziile haiku, precum și în dezvoltarea spiritului de observație, a dragostei pentru natură, a imaginației și a creativității.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Filiala din cartierul Craiovița Nouă – redeschisă pentru public

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” anunță redeschiderea filialei din cartierul Craiovița Nouă. La finalul unei perioade în care spațiile ce deservesc filiala au fost renovate și modernizate, craiovenii se pot bucura din nou de serviciul de împrumut de carte la domiciliu.

Alături de zugrăvirea și de schimbarea rețelelor de electricitate și de încălzire, filiala dispune de elemente noi de mobilier, precum și de o mulțime de cărți noi, cele uzate fizic și moral fiind casate.

Peste 20 de mii de volume sunt disponibile la filiala Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din cel mai mare cartier al Craiovei – Craiovița Nouă. În fiecare lună, colecțiile filialei sunt completate cu câteva zeci de cărți noi. În vederea împrumutării cărților la domiciliu, craiovenii sunt invitați să se prezinte cu cardul de bibliotecă. În lipsa acestuia, doar în baza Cărții de Identitate, li se eliberează gratuit un permis de bibliotecă.

Programul cu publicul rămâne neschimbat: luni, miercuri și vineri, în intervalul orar 10:00-18:00, iar marțea și joia, între orele 8:00-16:00. De asemenea, programul de funcționare al filialei din Craiovița Nouă se aplică întocmai și celorlalte trei filiale ale bibliotecii de pe raza municipiului Craiova, din cartierele Rovine, Valea Roșie și Brazda lui Novac. În total, la nivelul celor patru filiale sunt disponibile aproximativ 100 de mii de volume.

Reamintim adresele și numerele de telefon ale celor patru filiale din municipiul Craiova:

 1. Brazda lui Novac, str. Amaradia, bl. G8, parter. Tel.: 0351 432 072;
 2. Craioviţa Nouă, bd. Oltenia, bl. 64A, parter. Tel.: 0351 432 073;
 3. Valea Roşie, str. Henri Coandă, bl. 52, sc. 1, ap. 1. Tel.: 0351 432 071;
 4. Rovine, str. Gogu Constantinescu, bl. E21, sc. 1, ap. 1. Tel.: 0351 432 070.

Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” anunță lansarea celei de-a XII-a ediții a proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”. Proiectul se adresează preșcolarilor și elevilor din ciclul primar. Din motive obiective, toate activitățile proiectului se vor desfășura în mediul online.

Ediția de față este structurată în optsprezece teme educaționale și debutează luni, 11 octombrie 2021.

Toate activitățile planificate în cadrul temelor educaționale se desfășoară în afara spațiilor bibliotecii, respectiv la școală, la grădiniță sau la domiciliile participanților.

În vederea înscrierii efective în cadrul proiectului, cadrele didactice sunt invitate să trimită, la adresa de e-mail sectiacopii@aman.ro, fișierele digitale realizate de participanți, fie sub formă de clipuri (MP4), cu o durată de cel mult cinci minute, fie sub formă de imagini (JPEG). Cadrele didactice pot înscrie copii pe tot parcursul desfășurării proiectului, cu respectarea temelor programate.

În condițiile în care este respectată tematica activității pentru care sunt înscrise, toate fișierele primite vor fi promovate pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Trimiterea către bibliotecă a fișierelor digitale realizate de participanți presupune existența anterioară a acordului părinților pentru difuzarea fișierelor digitale în scop cultural și educațional pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Nu există un număr finit de școli sau grădinițe cu care colaborăm. Ne dorim să legăm cât mai multe parteneriate și să implicăm cât mai mulți copii în cadrul activităților de proiect. Și în acest an, formatul proiectului este unul digital, însă sperăm că lucrurile vor intra curând pe un făgaș normal și că vom reuși să ne revedem cu cei mici în cel mai scurt timp cu putință”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Temele incluse în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, ediția a XII-a, sunt programate astfel:

11-14 Octombrie – Emoții de toamnă (pictură/desen/colaj);

18-21 Octombrie – Știm să ne comportăm (pictură/desen/planșe despre bunele maniere)?;

8-11 Noiembrie – Personaje preferate din poveste adunate (pictură/desen/colaj);

15-18 Noiembrie – Să știi mai multe, să fii mai bun (activități la latitudinea cadrelor didactice)!;

6-9 Decembrie – Colinde, colinde… e vremea colindelor!;

13-16 Decembrie – Moș Crăciun și lumea sa fermecată (activități la latitudinea cadrelor didactice, scrisoare lui Moș Crăciun etc.);

10-13 Ianuarie – Dansul fulgilor de nea (pictură/desen);

17-20 Ianuarie – Mânuța dibace multe poate face (Origami/ lucru manual)!;

14-17 Februarie – Incursiune în poveștile lui Hans Christian Andersen (planșe de colorat);

21-24 Februarie – Mărțișoare – îndemânare și creație;

7-10 Martie – Felicitare pentru mama;

28-31 Martie – Elena Farago, prietena copiilor (recitare poezii);

4-7 Aprilie – Magia primăverii în culori;

11-14 Aprilie – Ne pregătim de Sărbătoarea Paștelui  (decorațiuni);

9-12 Mai – Personaje preferate din desene animate (pictură/desen);

16-19 Mai – Cunoaștem semnele de circulație rutieră?;

23-27 Mai – Pe aripile poeziei (concurs);

6-9 Iunie – A venit vacanța (diverse activități)!;

 

Inițiat din dorința de a lărgi sfera preocupărilor celor mici, pentru sprijinirea școlii și a familiei în procesul de educație, proiectul „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei” este unul dintre cele mai apreciate programe cultural-educative derulate la nivel local. Prin amploare, frecvență și longevitate, proiectul desfășurat de departamentul „Împrumut carte pentru copii și tineret” se numără printre cele mai populare inițiative ale Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Alături de urmărirea unor obiective precum dezvoltarea imaginației, a creativității și a spiritului voluntar în rândurile elevilor, proiectul are ca scop și promovarea bibliotecii în calitate de agent activ de formare, educare și informare – partener solid în relația cu instituțiile școlare. Colaborarea dintre bibliotecă, pe de o parte, școală și grădiniță, pe de altă parte, reprezintă, la fel ca în anii trecuți, garanția sprijinului oferit educației continue, prin intermediul învățării prin vizionare, lectură, pictură și lucru manual.

Pentru informații suplimentare, pentru înscrieri și programări, cadrele didactice, în mod exclusiv, au la dispoziție numărul de telefon 0351434430, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.00.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”