Filosofia fotbalului

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează  sâmbătă, 3 septembrie 2022, la ora 11.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”,  lansarea volumului „Filosofia fotbalului”, autor Aurel Țicleanu.

La lansarea volumului „Filosofia fotbalului” vor participa invitații: Marius Mitran, jurnalist sportiv, prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, rector al Universității din Craiova, Silviu Bogdan, om de fotbal și Marcel Popescu, om de fotbal.

Evenimentul va fi moderat de Raluca Sandu, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Filosofia fotbalului” este cartea care reunește atât dragostea pentru fotbal, absolută și definitivă a autorului ei, Aurel Țicleanu, cât și iubirea sa pentru artă, raționament și logică, descoperite în acest sport egal cu viața. Vicepreședintele Comisiei Tehnice a Federației Române de Fotbal a scris o lucrare excepțională care merită să reprezinte, precum în șah, „deschiderea” cursurilor la Școala de antrenori, pentru că oferă cele mai utile și necesare răspunsuri într-o lume a fotbalului, copleșită astăzi de întrebări. Frumusețea acestor căi de înțelegere ar trebui să o facă nelipsită din biblioteca fiecărei academii de copii din țară, precum și din cea a fiecărui club. Cine e îndrăgostit de fotbal găsește în această lucrare esențială o cale spre înțelegerea acestui joc. Iar cine iubește cartea, are aici una rară, de o frumusețe seducătoare. – Marius Mitran, autorul introducerii.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

National Wilderness Month

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Secția Mediatecă și American Corner Craiova organizează în luna septembrie expoziția de cărți și materiale multimedia, intitulată „National Wilderness Month”.

În America, luna septembrie este dedicată zonelor sălbatice, un bun prilej de a promova importanța protejării mediului înconjurător.

Pe lângă expoziție, în cadrul Wilderness Month vom desfășura ore de lectură, vizionări de filme documentare și dezbateri legate de modul în care ne putem implica în protejarea și conservarea mediului.

La activități și-au anunțat participarea:

  • Joi, 1 septembrie, un grup de voluntari din Georgia și Turcia, coordonați de prof. Brînzan-Costin Alina, de la Colegiul Național „Elena Cuza”
  • Marți, 6 septembrie, elevi din cadrul unei mobilități Erasmus+, de la IES Mestre Ramon Esteve Catadau, Valencia, Spania. Grupul este coordonat de prof. dr. Iuliana Pandelica și prof. Burtea Lavinia-Daniela, de la Liceul „Voltaire”.

Dintre titlurile expuse menționăm:

  • Paul Schullery, America’s National Parks
  • Sally Morgan, Waste Disposal
  • Allan Fowler, Our Living Forests
  • Yellowstone – America’s Sacred Wilderness (documentar)
  • Wild River: The Colorado (documentar)

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Lansare volum „Soarele meu”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 2 septembrie 2022, ședința lunară a Cenaclului Epigramiștilor Olteni. Întâlnirea va avea loc în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, în intervalul 15-18.

În cadrul ședinței va avea loc lansarea volumului „Soarele meu”, autor Marius Robu, urmată de un moment artistic oferit de membrii Cenaclului Epigramiștilor Olteni, care vor recita poezii și epigrame.

La întâlnire vor participa invitații: Petre Gigea, Marius Robu, Janet Nică, Any Drăgoinu, Marius Coge, Petre Ion Florin, Vasilescu, Cornelia Georgescu, Rodica Nicoleta Ion, Leliana Mihaela Rădulescu, Nana Ileana Filip, Carmen Cristina Ștefănescu, Florea Radu, Alexandru Radu, Petre Prioteasa, Vasile Dulgheru.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează joi, 1 septembrie 2022, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, la ora 17.00, o triplă lansare de carte.

În prezența invitaților Mircea Liviu Goga și Györfi-Deák György vor fi lansate volumele „Iedera”, autor Daniel Cristian Dumitru, „Curând ne vom vedea în stele”, autor Sorin Nină și „Lenea”, autor Victor Martin, volume ce fac parte din Colecția „Fantastica”, publicate de Editura Cristian PlusArt.

Așa cum ne-a obișnuit din celelalte scrieri ale sale, Daniel Cristian Dumitru ne oferă în romanul „Iedera”, aceeași construcție bine elaborată a acțiunii, cu o rară putere de a da viață personajelor, conturate cu sensibilitate și profunzime până în cel mai mic detaliu, și cu un dialog verosimil și bine montat în construcția narativă. Acțiunea se petrece în suburbiile Craiovei, unde familia Stoiciu tocmai ce a achiziționat o casă, fără să știe că în vecini locuiește Florica Vintilescu, o bătrână iscoditoare, care și-a făcut un obicei din a urmări persoanele pe care le cunoaște, pentru a le afla secretele și a le căuta, la fiecare pas, nod în papură.Toate acestea fac din „Iedera” mai mult decât o poveste fantastică, romanul fiind de fapt un pretext pentru a transmite către cititor un mesaj puternic și actual.

Curând ne vom vedea în stele” este o carte de călătorii, în care veți putea explora adâncimile sinelui (Jim si John), sau orașe pustii (Concediu), cu portaluri interdimensionale (Predeterminare, Monstrul, Sincronicitate), mergând până spre stelele îndepărtate (Curând ne vom vedea in stele, Dă-mi mâinile și hai să zburăm), sau spre planete inexistente (Ganameea). De acolo veți putea oricând reveni înapoi pe pământ împreună cu civilizații războinice, necunoscute până în prezent, pentru a purta bătălii bizare pentru stăpânirea Terrei (Proxi). Veți putea orândui din mituri vechi, mituri noi (Miorița electronică, Adam si Eva), sau veți putea dura Orașe smart dacă veți hotărî să vă îmbarcați în călătoria imaginară propusă de Sorin Nină.

În romanul „Lenea”, Victor Martin ne propune o lume a valorilor inversate. Acțiunea se petrece la milioane de ani de planeta noastră, pe o altă planetă, unde lenea a fost legiferată și impusă ca normalitate, munca fiind considerată o ilegalitate, iar cei ce muncesc sunt vânați de forțele de luptă, societatea fiind una de canibali, la propriu, nu la figurat. Romanul „Lenea” este o aventură continuă, o călătorie într-o lume cu adevărat fantastică.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

 

Summer Books & Water Library

 

Fondul de carte pus la dispoziția craiovenilor care vin  să se relaxeze la Water Park s-a îmbogățit cu peste 1000 de titluri.

Zilele acestea, bibliotecarii de la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” au transportat la complexul acvatic un fond impresionant  de carte, pentru toate vârstele și din mai multe domenii, venind astfel în sprijinul craiovenilor care, atunci când vin la complexul acvatic, vor să citească o carte bună în timp ce se relaxează.

Proiectul „Summer Books & Water Library” a fost demarat în luna august 2017 și face parte din seria inițiativelor luate de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, menite să scoată cărțile din bibliotecă pentru a le aduce mai aproape de cititori.

Primul proiect derulat în acest sens a fost „Biblioteca Stradală”, în anul 2012, când, în mai multe zone din oraș au fost amplasate rafturi cu cărți, pentru craiovenii iubitori de lectură în aer liber. În anul 2015, alte asemenea rafturi au fost amplasate în trenurile Hyperion și în incinta Aeroportului Craiova, pentru cei care călătoresc pe calea aerului sau pe calea ferată, în cadrul proiectelor „Flying Books” și „Books on tracks”.

Cel de-al patrulea proiect având aceeași misiune,  „Summer Books & Water Library”, s-a bucurat de accelași succes, iar bibliotecarii au înnoit permanent fondul de carte.

Vă invităm să citiți, să consultați și să răsfoiți titlurile pe care le-am pregătit!

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Lilii, Muică, ce făcuși iar?

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”    organizează joi, 25 august 2022, lansarea volumului „Lilii, Muicӑ ce fӑcuşi iar?”, autor Ioana Heidel.

Evenimentul se va desfășura în curtea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, începând cu ora 18.00.

La evenimentul de lansare a volumului „Lilii, Muică, ce făcuși iar?” vor participa invitații: ambasador Petre Gigea Gorun, Zenovia Zamfir, Silviu Gongonea și Gabriel Nedelea.

Ioana Heidel s-a născut în anul 1953, în comuna Goicea, județul Dolj. A absolvit liceul „Elena Cuza” din Craiova, apoi Facultatea de Zootehnie, din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. În anul 1988 a părăsit România și s-a stabilit, împreună cu familia, în Germania, unde a lucrat timp de 11 ani în domeniul IT, obținând trei „Certificate of excellence“ semnate de Bill Gates (Microsoft Certified Professional, Microsoft Certified Systems Administrator, Microsoft Certified Systems Engineer).

La sfârşitul anului 2006, la vârsta de 54 de ani, după un studiu de trei ani, la Universitatea „Julius-Maximilians-Universität“ Würzburg, a obținut dreptul de a profesa ca asistent tehnic medical.

A debutat literar în anul 2013, cu romanul „Dincolo de orizont”, un roman autobiografic, reeditat în anii 2104, 2016 și tradus în limba germană în anul 2017. În anul 2016 a publicat romanul „Mi-a plăcut culoarea. Pe urmele unei românce din Gabon, Africa”, tradus în limba germană în anul 2022, urmat în anul 2018 de romanul „În așteptarea trecutului”. Din anul 2019, Ioana Heidel este membru în Uniunea Scriitorilor din România.

Despre volumul „Lilii, muicӑ, ce fӑcuşi iar?“, autoare spune ca reprezintă „cartea mea de suflet despre vremurile cele dintâi”.

„Întoarcerea la rӑdӑcini, atracţia spre ceea ce am lӑsat cu foarte mulţi ani în urmӑ, o simt ca pe necesitate de recuperare a unei dorinţe, ba chiar o datorie şi o reponsabilitate. Mӑ simt datoare nu numai locurilor şi strӑmoşilor, ci tuturor celor care m-au însoţit cu sufletul şi gândul pe traiectoria vieţii mele. Din respect şi dragoste pentru locurile mele de baştinӑ, voi merge pe urmele copilӑriei mele în Oltenia, însӑ nu oricum ci însoţitӑ de graiul şi umorul oltenesc. Îmi voi aminti de fanteziile copilӑriei, de nenumӑratele nӑzbâtii, dar şi de obiceiuri şi întâmplӑri din viaţa satului meu natal, Goicea.”Ioana Heidel

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

 

Programul „Junior Designer”, unul dintre programele organizate de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” pe durata vacanței de vară, a ajuns la final.

Organizat de bibliotecarii secției Mediatecă și American Corner, în parteneriat cu Logischool Craiova și finanțat din grantul anual oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, prin Ambasada S.U.A. la București, atelierul „Junior Designer”, s-a adresat copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Programul, care s-a derulat în perioada 12 iulie – 9 august, a cuprins 5 ateliere săptămânale, în cadrul cărora participanții au învățat elemente de bază ale editării imaginii și creării de conținut, design vectorial, logo-uri și branduri, web design, siguranța pe internet și să înțeleagă elementele de bază ale tipografiei, meme-urilor și imaginilor motivaționale.

Secția American Corner Craiova a fost înființată în anul 2006, ca rezultat al parteneriatului încheiat între Ambasada Statelor Unite ale Americii la București și Consiliul Județean Dolj. De-a lungul anilor, American Corner Craiova a dezvoltat parteneriate cu școli, muzee, teatre, instituții publice, organizații studențești, ONG-uri și diferite facultăți din cadrul Universității din Craiova, parteneriate care au avut ca rezultat desfășurarea a peste 2200 de programe începând cu anul 2006 și până în prezent, la care au avut acces aproximativ 123.000 de utilizatori.

Biroul de presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

We the People: 25 Years of Strategic Pertnership

 

Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenția Națională de Presă Agerpres și în colaborare cu Universitatea din Craiova, vă invită la evenimentul de lansare a expoziției fotografice itinerante „Noi, Poporul/We the People” care marchează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România.

DATA:  Miercuri, 17 august 2022

ORA: 18:00

LOCAȚIE: Piața Mihai Viteazul, Craiova

Evenimentul de lansare va include vizionarea expoziției în Piața Mihai Viteazul, urmată de deschiderea oficială care va avea loc la Muzeul de Artă Craiova din Calea Unirii nr. 15, începând cu ora 19:00.  Deschiderea va fi marcată prin discursuri din partea Consilierului pentru Presă și Cultură, Timothy Gerhardson; Primarului Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu; Președintelui Consiliului Judetean Dolj, Dorin-Cosmin Vasile; Prefectului Județului Dolj, Dan Diaconu; Ministrului Consilier – Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerul Afacerilor Externe, Doru Gheorghe Liciu; Directorului General Agerpres, Claudia Nicolae; Profesorului și Managerului de Proiect de la Universitatea din Craiova, Leonardo Geo Manescu.

„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român și cel american. Această colecție de interacțiuni între cele două națiuni ilustrează faptul că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite și România este accesibil tuturor. Este o expoziție care surprinde pe larg interacțiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic în anul 1997. Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziție creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut și din prezent, și oferă posibilitatea de a experimenta prietenia și colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod.

Expoziția se axează pe tema „Noi, Poporul”/ “We the People” care este faimosul preambul al Constituției Statelor Unite și întruchiparea legăturilor umane care formează punți de înțelegere și cooperare între popoare. Diplomația și prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături și pe valorile comune pe care le înglobează. Cunoscutul jurnalist, corespondent și ulterior diplomat american Edward R. Murrow spunea, despre rolul esențial al legăturilor dintre oameni: „Elementul cu adevărat esențial în schimburile internaționale îl reprezintă această ultimă distanță de un metru, rămasă între interlocutori, care poate fi depășită prin contact personal, atunci când o persoană îi vorbește celeilalte”.

Agenția Națională de Presă Agerpres a contribuit cu un număr de 20 de fotografii din fluxul de fotografie și din Arhiva Fotografică Agerpres. De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu un numar de 13 fotografii.

Expoziția fotografică va fi prezentă în Craiova și în alte orașe, pe parcursul unui an, după cum urmează:

 

Craiova – 17 august – 19 septembrie

Timișoara – 23 septembrie – 24 octombrie

Cluj-Napoca – 28 octombrie – 5 decembrie

Sibiu – 9 decembrie – 9 ianuarie

Iași – 13 ianuarie – 13 februarie

Constanța – 17 februarie – 20 martie

București – 24 martie – 24 aprilie

Marin Preda – 100 de ani de la naștere (1922-1980)

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin  serviciul Depozit General și Săli de Lectură, organizează expoziția „Marin Preda – 100 de ani de la naștere (1922-1980)”.

În perioada 5 – 31 august 2022, în salonul Expozițional de la parterul instituției, vor fi expuse volume ale scriitorului Marin Preda, din fondul de carte al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Dintre titlurile expuse, amintim:

  • Preda, Marin – Cel mai iubit dintre pământeni (Vol. 1,2 ) .- Chișinău : Editura Literatura artistică, 1990
  • Preda, Marin – Moromeţii (Vol. 1,2) .- București : Editura 100+1 Gramar, 1997
  • Preda, Marin – Viaţa ca o pradă .- Bucureşti : Editura Marin Preda, 1993
  • Preda, Marin – Scrieri de tinereţe .- Bucureşti : Editura Minerva, 1987
  • Preda, Marin – Întâlnirea din pământuri ; Postfaţă, tabel cronologic şi referinţe critice de Teodor Vârgolici .- Bucureşti : Editura 100+1 Gramar, 1999
  • Preda, Marin – Marele singuratic ; prefaţă de Eugen Simion .- Bucureşti : Editura Curtea Veche, 2010

Născut în data de 5 august 1922, în localitatea Siliștea-Gumești, județul Teleorman, Marin Preda s-a distins în literatura română postbelică drept unul dintre cei mai mari prozatori, scriitor de nuvele și romane. A debutat în anul 1941, cu schița „Pârlitul”, în ziarul „Timpul”. În anul 1955 a scris primul volum din romanul „Moromeții”, iar după 12 ani (1967), cel de-al doilea volum. În anul 1970, Marin Preda a fost numit director al Editurii Cartea Românească, funcție pe care a deținut-o până în anul 1980, când s-a stins neașteptat din viață.

 

American Writers Born in August

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin compartimentul Mediatecă și American Corner Craiova, propune în luna august expoziția de cărți intitulată „American Writers Born in August”.

Expoziția promovează o parte dintre titlurile disponibile spre consultare gratuită în sala destinată Mediatecii și American Corner, titluri care sunt semnate de autori americani născuți în luna august: H.P. Lovecraft (20 august 1890), Dorothy Parker (22 august 1893), Charles Bukowski (16 august 1920), James Baldwin (2 august 1924) și John Green (24 august 1977).

Dintre titlurile propuse menționăm:

-H.P. Lovecraft – „Tales”

-Dorothy Parker – „The Custard Heart”

-Charles Bukowski – „Povești despre nebunia obișnuită”

-James Baldwin – „Early Novels and Stories”

-James Baldwin – „Collected Essays”

-John Green – „Looking for Alaska”

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”