Conferință Synaxis

 

În data de 28 noiembrie 2023, la Sala de festivități a Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, a avut loc prima din cele patru conferințe teologice organizate sub egida Synaxis în anul universitar 2023-2024. Prelegerea intitulată „Cămara cuvintelor lui Dumnezeu” a fost susținută de Înaltpreasfințitul Acad. dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei.

Conferința a evidențiat învățătura ortodoxă despre Maica Domnului în relație cu evenimentul Nașterii lui Mesia. Dacă în Rai omul trăia o stare de comuniune intimă cu Dumnezeu, după căderea în păcat relația omului cu Dumnezeu s-a desfășurat într-un dialog al făgăduinței și al nădejdii. Preasfânta Fecioară este, potrivit teologiei răsăritene, aceea care, prin răspunsul liber pe care îl dă chemării divine, a viețuit în logica dăruirii, potrivindu-se măsurii dumnezeiești. În cuvintele Înaltpreasfințitului Părinte Irineu: „Dumnezeu nu abandonează și nu Se desparte de creația Sa. Dumnezeu-Iubire nu S-a despărțit niciodată de om. După cădere, Dumnezeu a continuat să vorbească și să comunice prin simboluri, prin profeții și prin făgăduința venirii lui Mesia. Maica Domnului este aceea care ajunge la plinătatea comuniunii cu Dumnezeu și la plinătatea harului. Ea este Chivotul Înomenirii lui Dumnezeu și Cămara rațiunilor divine”.

Prelegerea Înaltpreasfințitului a fost urmată de un recital muzical al Corului Facultății de Teologie din Craiova, dirijat de pr. lect. univ. dr. Cristian Mazilița și lect. univ. dr. Victor Șapcă, precum și de o sesiune de întrebări. Moderatorii evenimentului au fost pr. dr. Sorin Vulcănescu și pr. dr. Doru Marcu.

Conferințele Synaxis, organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Aleandru și Aristia Aman” Dolj și cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, constituie un bun prilej de întâlnire și dezbatere. Acestea au fost concepute din dorința de a pune în lumină frumusețea culturii teologice în general și de a surprinde capacitatea înnoitoare a tradiției creștine. Prelegerile academice sunt dublate de evenimente prin care sunt promovați autori de referință în domeniu și de momente de retragere spirituală în diferite așezăminte monahale din cuprinsul Mitropoliei Olteniei.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

 

Lansare de carte

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” găzduieşte miercuri, 29 noiembrie 2023, începând cu ora 14.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului V al Caietelor macedonskiene (coordonator Ion Munteanu), publicat la Editura Eikon București.

Evenimentul îi are invitați pe Antonie Solomon, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, Lucian Dindirică, director al Bibliotecii Județene „Alexandru şi Aristia Aman”, Laurențiu Tudor, director al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, rapsodul popular Ziana Filofteia Birdeanu, care va interpreta cântece pe versurile lui Alexandru Macedonski, scriitori, critici și istorici literari, coautori ai volumului, din București, Timișoara, Drobeta Turnu-Severin, Târgu-Jiu, Pitești, Petroșani și Craiova.

Volumul (528 de pagini) cuprinde alocuțiunile (cercetări, studii, eseuri, cronici, referate) prezentate de invitații celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional „Alexandru Macedonski”, în cadrul Simpozionului „Alexandru Macedonski, poet romantic și simbolist”, ce s-a desfășurat la Craiova, între 1 și 3 iunie 2023, în organizarea Asociației Culturale „Alexandru Macedonski”, împreună cu Consiliul Județean Dolj, prin Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Primăria Craiova, prin Casa Municipală de Cultură „Traian Demetrescu.

„Prin recentele exegeze de o reală diversitate tematică și incontestabilă valabilitate, publicate în volumul V al Caietelor macedonskiene, se deschide calea unor noi interpretări a operei scriitorului cu origini oltenești, fiind puse în lumină aspecte inedite legate de viața și creația sa (a se vedea, de exemplu, cercetările care îl indică pe Macedonski drept precursor al curentelor avangardiste care au făcut carieră în perioada interbelică), fiindcă, așa cum mărturisea acad. Mihai Cimpoi, la deschiderea oficială a Festivalului, în sala de conferințe a Consiliului Județean Dolj, în prezența unui număr mare de oameni de cultură din țară și străinătate: Macedonski este un mare poet, fiind necesar ca printr-un act justițiar, opera lui să fie pusă în primele rafturi valorice ale literaturii române

Este încă o confirmare a ceea ce scria George Călinescu, în celebra sa Istorie a literaturii române de la origini până în prezent: Câte strofe din opera lui Macedonski rezistă, sunt ale unui poet mare, tot aşa de mare ca şi Eminescu în punctul cel mai înalt atins. Sau a ceea ce spunea Tudor Vianu: Originalitatea lui incontestabilă, îndrăzneala concepţiilor şi atitudinilor lui, farmecul cântecului său când jubilând de bucurie, când dulce şi melancolic, forţa şi fecunditatea imaginaţiei sale, armonia savantă a lirei pe care o înstruna, nenumăratele initiative poetice care şi-au găsit atâţi imitatori şi continuatori, toate acestea fac din Macedonski unul dintre cei mai mari poeţi ai literaturii române.

Ion Mumnteanu, coordonatorul volumului „Caiete macedonskiene”

Conferință Synaxis

 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj și cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, organizează marți, 28 noiembrie a.c., începând cu ora 16, la Sala de festivități a Facultății de Teologie conferința intitulată „Cămara cuvintelor lui Dumnezeu”.

Prelegerea va fi susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Acad. dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, fiind prima dintr-o serie de conferințe teologice dedicate spiritualității ortodoxe și dialogului religios. Pentru cei interesați de gândirea mistică a Răsăritului, la fel ca pentru cei pasionați de subtilitățile teologhisirii, conferințele Synaxis constituie un bun prilej de întâlnire și dezbatere. Acestea au fost concepute din dorința de a pune în lumină frumusețea culturii teologice în general și de a surprinde capacitatea înnoitoare a tradiției creștine. Prelegerile academice sunt dublate de evenimente prin care sunt promovați autori de referință în domeniu și de momente de retragere spirituală în diferite așezăminte monahale din cuprinsul Mitropoliei Olteniei.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Mai multe informații la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  „Alexandru și Aristia Aman”

Expoziție de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin Secția Depozit General și săli de lectură, organizează expoziția intitulată „Călătorii prin Lume”.

Expoziția este disponibilă în holul de la parterul instituției, în perioada 20 noiembrie – 10 decembrie 2023.

Dintre cărțile expuse amintim:

 • Roma: Ghid turistic, Luigi Armioni, Bucureşti, Editura Vremea, 2000
 • Londra: hartă şi ghid de buzunar, traducere din limba engleză: Ioana Costache-Done, Bucureşti,  Editura Enciclopedia RAO, 2009
 • Barcelona: ghid turistic, Mihaela Victoria Munteanu, Bucureşti, Editura Vremea, 2009
 • Portugalia: ghid turistic, Mircea Cruceanu, Claudiu-Viorel Săvulescu, Bucureşti, Editura Vremea, 2012
 • Paris: ghid turistic, traducere: Irina Vainovski-Mihai, Bucureşti, Editura Enciclopedia RAO, 2005
 • Norvegia: ghid complet, traducere din limba engleză: Emilia Ungur, Oradea, Editura Aquila, [2005]
 • Egipt: ghid turistic, traducere din engleză de Carmen Ion, Bucureşti, Editura Enciclopedia RAO, 2007
 • Iranul: ghid turistic, M.T.Faramarzi, traducere de Cristina Muică şi Cristian Teodorescu, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2001
 • Suedia: Stockholm: ghid turistic, Silvia Colfescu, Bucureşti, Editura Vremea, 2014
 • Bulgaria: ghid turistic, Adina Baranovschi, Bucureşti,  Editura Vremea, 2012
 • Malta: ghid turistic, Mihaela Victoria Munteanu, Bucureşti, Editura Vremea, 2014
 • Austria: ghid turistic, traducere de Adriana Bădescu, Bucureşti, Editura Enciclopedia RAO, 2006.

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește sâmbătă, 18 noiembrie 2023, începând cu ora 13.00, mai multe lansări de carte sub egida Editurii Pavcon București. Este vorba despre volumele „Împăratul Raiului”, de Aurel Cărășel, „Povestea nomiilor și a unicornilor”, carte pentru copii scrisă de Aurel Cărășel și ilustrată de Marius Ghergu, „Ucigașul de lumi”, volumul trei din seria „Arhanghelii haosului” de Sorin Nină, „Insula Marei” de Dan Ninoiu și un nou număr din Colecția de povestiri science fiction a editurii. Autorii vor fi prezenți, vor da autografe iar intrarea va fi liberă.

Aurel Cărășel a absolvit Facultatea de Filologie din Craiova în 1984 și Facultatea de Jurnalistică și Științele Comunicării din București în 1994. În științifico-fantastic s-a implicat din anul 1980. Aurel Cărășel a condus cenaclurile „Henri Coandă“ și Asociația Creatorilor de SF ambele din Craiova și „Atlantis-Club“ din Cernavodă. A publicat numeroase volume de povestiri, romane și a primit mai multe importante premii literare.

Sorin Nină este regizor de teatru și film. Născut la Săliștea Sibiului, a devenit încă din copilărie craiovean și a publicat în ultimii ani mai multe volume de literatură science-fiction și fiction, dar și piese de teatru. „Ucigașul de lumi” continuă seria aventurilor piticului „Little Boss” și a găștii sale care, plecând dintr-o Americă postapocaliptică, ajunge să hălăduiască prin Multivers împreună cu o bizară ființă extraterestră.

Dan Ninoiu este exponentul unui curent mai rar întâlnit în literatura SF: „religious fiction”. A publicat mai multe volume în cadrul Editurii Pavcon. „Insula Marei” este o culegere de povestiri aflată la limita dintre SF și fantastic.

Simpozion „Monica Lovinescu – 100 de ani de la naștere”

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova organizează, în perioada 18-20 noiembrie 2023, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc, simpozionul „Monica Lovinescu – 100 de ani de la naștere”.

Evenimentul își propune să aducă în centrul dezbaterilor viața și opera criticului literar și omului de radio Monica Lovinescu, una dintre cele mai puternice voci ale exilului românesc.

Pe parcursul celor trei zile, se vor organiza sesiuni de comunicări ce abordează teme privind viața și opera Monicăi Lovinescu, vizionare de film din colecția „Memoria Exilului Românesc la TVR” și vernisajul expoziției intitulată „Monica Lovinescu în colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc”.

 

Sesiunile de comunicări vor fi susținute de cercetătorii Muzeului Cărții și Exilului Românesc și de invitații: prof. univ. dr. Radu Carp și conf. univ. dr. Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Biroul de presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

 

Lansare revista „Bilete de papagal”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 17 noiembrie 2023, începând cu ora 13.00, lansarea revistei „Bilete de papagal”, Anul I, nr. 1/2023, Serie nouă, apărută la Editura „Arena Artelor” din Slatina.

Dintre invitații speciali care vor lua cuvântul la această manifestare de restituire a revistei „Bilete de papagal” amintim pe: Nicolae Scurtu, istoric literar, Dodo Niță, președintele Asociației Bedefililor din România, Nicolae Marinescu, directorul revistei „Mozaicul”, Camelia Radulian, poet, publicist, Carmen Theo, scriitor, traducător, Laurențiu Bădicioiu, scriitor, organizatorul Festivalului de umor și poezie „Romeo și Jullieta la Mizil”, Emil Boroghină, actor, om de teatru, Nicolae Cornel, scriitor filosof,  Mihaela Albu și Dan Anghelescu, specialiști în literatura exilului, Dumitru Sârghie, director al revistei.

Alături de noi vor mai fi muzicianul Mircea Suchici, rapsodul popular Ion Crețeanu, Cornel Popescu, frate de sânge cu cavalul strămoșesc, și folkistul Dan State.

„Această publicație, cu acest titlu oarecum bizar,  a văzut lumina tiparului în ziua de 2 februarie a anului de grație 1928, la București, și a apărut cu întreruperi, în patru serii, în chipuri și forme diferite, până când și-a dat obștescul sfârșit, în anul dizgrației naționale, 1945. Revista avea dimensiuni mici, promovând un gen literar original, nou – intitulat în epocă „biletul” sau „tableta”.  Primele numere au fost zămislite și au prins aripi, în curtea casei lui Tudor Arghezi, pe locul intitulat „La Mărțișor”, acolo unde, spunea Maestrul, a fost și patria sa literară…”

Dumitru Sârghie

Moderatorul evenimentului va fi Mircea Pospai, președintele filialei UZPR „Tudor Arghezi”, din Bănie… Așteptăm și alte prezențe remarcabile, dintre personalitățile care au colaborat la acest număr inaugural al revistei „Bilete de papagal”, Serie nouă, care va fi lansată sub egida filialei „Tudor Arghezi” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Suferințele războiului în evocări feminine

 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și cu Muzeul Olteniei, organizează vineri, 17 noiembrie a.c., începând cu ora 16, la Sala de expoziție „Ritmurile vieții” – Casa Băniei din Craiova, cea de-a doua conferință a Atelierul Synaxis, intitulată „Suferințele războiului în evocări feminine”.

Prelegerea va fi susținută de conf. univ. dr. Ioana-Ruxandra Fruntelată, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din București și CS II la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române. Conferința oferă o introducere în tensiunile ce durează între discursurile oficiale, axate pe valori culturale și pe eroism, respectiv amintirile personale legate de război. Cu alte cuvinte, în cadrul conferinței este pus în discuție felul în care imaginea de sine și proiecțiile legate de societate sunt transformate de experiența traumatizantă a războiului și de aceea a suferinței.

Atelierul Synaxis,organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, se află la cea de a doua ediție. Acesta a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale din acest an universitar: „Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați de marcă.

Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Participarea la eveniment se face pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  „Alexandru și Aristia Aman”

Aproape de semenii noștri

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează în parteneriat cu Asociația Vasiliada, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, și Liceul „Charles Laugier’’ din Craiova, evenimentul Aproape de semenii noștri.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 11 noiembrie 2023, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 09.30, și va cuprinde următoarele activități:

 • Sceneta „Vizita”, de I.L. Caragiale,  dramatizată de către elevii clasei a IV-a A, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ștefan Velovan”, Craiova
 • ABC-ul bunelor maniere, prezentare  Power Point realizată de către elevii clasei a VI-a C, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ștefan Velovan”, Craiova
 • Spectacol de cântece în  interpretarea  elevilor  Dincă Daria, Trașcă Raluca și Pițigoi Liviu de la Liceul „Charles Laugier”, Craiova.

Expoziție omagială

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” omagiază zilele acestea 100 de ani de la nașterea marelui academician Dan Berindei printr-o expoziție de carte, afișe și film.

Academicianul Dan Berindei s-a născut la 3 noiembrie 1923, în București. A urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a Universității din București între anii 1941-1945. În anul 1969 își susține teza de doctorat cu titlul „Orașul București, reședință și capitală a Țării Românești (1459-1862)”. Din 1946 ocupă funcția de cercetător și secretar științific la Institutului de Studii și Cercetări Balcanice. Între 1948 și 1952 este numit asistent la Institutul de Istorie și Filosofie al Academiei Române. În cadrul Institutului de Istorie „N. Iorga” din București ocupă succesiv funcțiile de cercetător, ulterior cercetător principal și secretar științific, dar și de vicepreședinte al consiliului științific începând cu anul 1955.

 

 

 

 

 

Din anul 1990 este profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universității din București.  Între 1991 și 1993 ține  cursul de Istoria României la Politehnica din București, iar între 1992 și 2003 este profesor la Universitatea „Hyperion” din București.

Istoricul Dan Berindei devine membru corespondent al Academiei Române la 9 martie 1991 și membru titular al Academiei Române la 10 noiembrie 1992. Ocupă, de asemenea, funcțiile de vicepreședinte (2006-2014), președinte (1999-2005) și președinte de onoare (2005) al Academiei Române. Academicianul Dan Berindei publică primul studiu, „Revoluția din 1848 în Franța și tinerii români aflați la Paris“, în anul 1945. De-a lungul timpului, a făcut parte din comitetele de redacție a mai multor reviste istorice precum Revue Roumaine D’HistoireStudii și materiale de istorie modernăStudii și articole de istorie și Revista arhivelor.

Colecția „Academician Dan Berindei” prezență în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc conține biblioteca personală a istoricului, din care fac parte zeci de mii de volume ce se remarcă printr-un număr impresionant de domenii. Cel mai bine reprezentat în cadrul acestei colecții este domeniul istoriei, cu ediţii de documente vechi, ce abordează tematici diverse, de la istoria politică și socială a secolului al XIX-lea, până la istoria diplomației și a relațiilor internaționale.

Printre cărțile vechi aflate în colecția donată muzeului regăsim: Istoria delle Crociate per la Liberazione di Terra Santa, Luigi Maimburgo, Piazzola, 1684; Histoire des guerres et des négociations qui précédèrent le traité de Westphalie: sous le règne de Louis XIII et le ministère du Cardinal de Richelieu et du Cardinal de Mazarin: composée sur les mémoires du comte d’Avaux [Tome 1], Père Bougeant, Chez Pierre-Jean Mariette, Paris, 1744; Histoire Du Traité De Westphalie Ou Des Negociations, Qui se firent à Munster & à Osnabrug, pourétablir la Paix entre toutes les Puissances de l’Europe: composée principalement sur les Mémoires de la Cour & des Plénipotentiaires de France [Vol. 3], Pere Bougeant, Chez Pierre-Jean Mariette, Paris, 1744; Biographie moderne, ou galerie historique, civile, militaire, politique, littéraire et judiciare. Tome troisième – mon – zan, Alexis Eymery Libraire, Paris, 1816.

Fondul de carte cuprinde, de asemenea, studii și documente referitoare la personalități istorice importante, studii generale de istorie și documente ce au în vedere diferite regiuni ale țării precum: Carte de la Valachie et de la Moldavie comprenant aussi la Bessarabie, la Transilvanie et la Bukovine: harta, F Fried, Artaria & Comp. Editeurs, Vienne, 1859; Osservazioni storiche naturali, e politiche intorno la Valachia, e Moldavia, Presso Gaetano Raimondi Con Licenza de`Superiori, Napoli, 1788; Culegere de tractate de pace : încheiate între Înnaltele Curţi, Otomană şi Rusească, cum şi de alte osebite acte, atingătoare de Prinţipatele Valahiei şi Moldaviei, Traduse în limba romînească de M. Chifalov,  Tipărit în Tipografia lui Iosef Copainig, Bucureşti, 1850.

Fondul de carte donat de istoricul Dan Berindei conține și colecția „Correspondance de Napoléon I-er” (32 de tomuri),  publicate la editura Plon, Henri & Dumaine, Paris, între anii 1858-1870.

Printre materialele donate se regăsesc și diverse manuscrise, lucrări de arhivistică, ziaristică, estetică, psihologie, religie, sociologie, politică, diplomaţie, drept, educaţie, arhitectură, medicină, relaţii internaţionale etc., dar și materialele cu caracter biografic și publicații periodice inedite. Din secțiunea de periodice amintim seria veche a Analelor Academiei Române, ce cuprinde dezbateri parlamentare, discursuri de recepție, memoriile secțiunii istorice și memoriile secțiunii literare.

Expoziția „Dan Berindei – 100 de ani de la nașterea marelui academician” va fi disponibilă în perioada 03-10 noiembrie 2023, intervalul orar 09.00-18.00, în Salonul Expozițional al Bibliotecii Județene și la Muzeul Cărții și Exilului Românesc în data de 03 noiembrie, intervalul orar 10.00 – 16.00.