Lansare de carte

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 19.01.2018, începând cu ora 16,00, lansarea volumului Jurnal. Volumul I. Începuturile unui exil îndelungat (1940 – 1954), de Ion Rațiu.

Volumul este prefațat de Nicolae C. Rațiu, fiul lui Ion Rațiu, iar studiul introductiv, notele şi îngrijirea ediției se datorează istoricului Stejărel Olaru. Volumul a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la Editura Corint, în 2017. La eveniment va participa Indrei Rațiu, fiul cunoscutului diplomat, scriitor și jurnalist Ion Rațiu.

Evenimentul va fi moderat de Mihai Firică, iar despre volum și personalitatea lui Ion Rațiu vor vorbi profesorii Sorin Liviu Damean și Mihai Ghițulescu.

Ion Raţiu (6 iunie 1917- 17 ianuarie 2000) – liderul ales al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, stabilit la Londra, a fost cea mai puternică şi consistentă voce a opoziţiei împotriva lui Nicolae Ceauşescu. Jurnalist, autor al multor volume, Ion Rațiu a fost și un om de afaceri de succes, în domeniul transporturilor maritime și imobiliare. În acelaşi timp, Ion Raţiu a oferit susţinere multor persoane care se refugiau din faţa dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.

Exilat la Londra după instaurarea comunismului în România în 1946, Ion Raţiu s-a dedicat luptei împotriva comunismului, având contribuţii regulate la serviciul român al BBC, Radio Europa Liberă și Vocea Americii. În 1957, a publicat „Policy for the West“, o carte de mare succes prin care a criticat atitudinea Occidentului față de Uniunea Sovietică și comunism. În 1975, anul în care a publicat „Contemporary Romania“, Ion Rațiu a decis să-și dedice toată energia luptei pentru o Românie liberă, democratică. După 50 de ani petrecuți în exil, Ion Raţiu s-a întors în România în 1990 şi a candidat la alegerile prezidenţiale. În intervalul 1990-2000 a fost deputat în Parlamentul României.


Biroul de presă

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *