Încălzirea globală, o realitate

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, organizează miercuri, 7 decembrie 2022, la ora 14.30, activitatea „Încălzirea globală, o realitate”, întâlnire desfășurată în cadrul proiectului „Împreună pentru un mediu mai curat”.

La eveniment participă elevii clasei a X-a de Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu”, coordonați de profesor Cristina Lozan. Pe parcursul întâlnirii, elevii vor viziona filmul documentar „An Inconvenient Truth”, produs în anul 2006 de Al Gore, fost Vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii.

Filmul propus spre vizionare a fost premiat în anul 2006 cu premiul Oscar pentru cel mai bun documentar, iar Al Gore a primit în anul 2007 premiul Nobel pentru Pace.

Proiectul „Împreună pentru un mediu mai curat” a fost inițiat de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” cu urmă cu peste 10 ani. Prin seria de evenimente dedicate protecției mediului înconjurător, desfășurate de-a lungul anului, biblioteca își propune să atragă atenția asupra importanței reciclării, a protejării și conservării faunei și florei și a folosirii inteligente și durabile a resurselor naturale. Prin intermediul acestor activități, ne dorim să contribuim la crearea conduitelor ecologice și la formarea celor mai tineri dintre utilizatorii serviciilor folosite de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în spiritul respectului față de natură.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

O nouă colecție pentru Muzeul Cărții și Exilului Românesc

 

Biblioteca Județeană marchează împlinirea a 91 de ani de la nașterea Aurorei Cornu, scriitoare, actriță, regizoare și traducătoare de origine română, stabilită în Franța la mijlocul anilor 1960, prin organizarea unei expoziții omagiale.

Expoziția poate fi vizitată până la finalul lunii, în sala Biblioteca Exilului din Paris „Basarab Nicolescu”, și conține cărți, fotografii și manuscrise inedite, precum și pagini de jurnal. Materialele expuse fac parte din colecția „Aurora Cornu”, ultima colecție intrată în patrimoniul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, ce se alătura fondurilor ce vor fi expuse la Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

Materialele din colecția „Aurora Cornu”, depozitate în 54 de cutii, au ajuns la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” la finalul lunii trecut, prin bunăvoința moștenitorilor scriitoarei. Colecția conține cărți, fotografii din arhiva personală, manuscrise, corespondență, piese de mobilier, înregistrări audio-video realizate pe diferite suporturi, mărturii ale activității culturale, în special cinematografice, a Aurorei Cornu.

Născută la data de 6 decembrie 1931, Aurora Cornu s-a stabilit în anul 1960 la Paris, unde a avut o bogată activitate cinematografică, atât ca actriță, cât și ca regizor, dar și literară, publicând proză și poezie. În Franța, Aurora Cornu s-a împrietenit cu alți români, plecați în exil, printre care Mircea Eliade, Emil Cioran, Moniva Lovinescu, Virgil Ierunca.

Aurora Cornea a decedat la data de 14 martie 2021, într-un spital din Paris.

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

A Christmas at the Library

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin  Secția Mediatecă și American Corner propune, în luna decembrie, expoziția de cărți și materiale multimedia intitulată „A Christmas at the Library”.

Expoziția prezintă cărți, colinde în limba engleză și în limba română, filme artistice, filme animate sau spectacole de balet, toate putând fi consultate gratuit în regim de sală de lectură.

Dintre titlurile de cărți și colecții muzicale expuse menționăm:

  • „Colinde românești”, Roton, 2006.
  • „Colinde de Crăciun”, Timișoara, 2001.
  • „Romanian Christmas Carols”, Corul Madrigal, dirijor Marin Constantin
  • „Christmas is for Children”, Corul de copii London Fox
  • „A Ghost Tale for Christmas”, de Mary Pope Osborne, ilustrații de Sal Murdocca
  • „Franklin’s Christmas Gift”, de Paulette Bourgeois, ilustrații de Brenda Clark
  • „The Christmas Box”, o colecție de muzică festivă, cu soliști diverși, precum Frank Sinatra, Ella Fitzgerald și Bing Cosby.

Expoziția conține și filmele și spectacolele care pot fi vizionate atât de copii, cât și de părinți și bunici, printre care:

  • „Nutcracker – Spărgătorul de nuci”, spectacol de balet, muzică de Tchaikovski, coreografie de Maurie Bejart și Marius Petipa.
  • Filme și animații: Grinch, Donald Duck – cele mai frumoase aventuri de Crăciun, Yeti – Omul Zăpezilor, All I want for Christmas sau Polar Expres.

 Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”