Manuscrisele Mihai Eminescu și Ediții bibliofile” în colecțiile Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Depozit General și săli de lectură, organizează, începand de vineri, 13 ianuarie 2023, expoziția de carte intitulată Manuscrisele Mihai Eminescu și Ediții bibliofile” în colecțiile Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman.

Expoziția este disponibilă în holul de la parterul instituției, până la finalul lunii ianuarie.

Dintre cărțile expuse amintim:

Ziua Culturii Naționale

               

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în  parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, organizează marți, 17 ianuarie 2023, în sala „Synaxis” a Facultății de Teologie, începând cu ora 17, primul atelier de lectură Synaxis dedicat paternității și uceniciei, intitulat „Maeștri și discipoli în tradițiile umanismului european”.

Prelegerea va fi susținută de lect. dr. Gabriel Nedelea, critic literar, cercetător în cadrul Muzeului Cărții și Exilului românesc și profesor la Universitatea din Craiova.

Atelierul de lectură Synaxis, organizat cu binecuvântarea  Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale, Paternitate şi ucenicie. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu.

Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Participarea la eveniment se face pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.

Ziua Culturii Naționale

 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, organizează în perioada 15-17 ianuarie 2023, o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale.

Evenimentele debutează duminică, 15 ianuarie 2023, în sala de festivități a Facultății de Teologie din Craiova, la ora 17.00, cu un recital de poezie al actorului Emil Boroghină.

Luni, 16 ianuarie 2023, în sala Biblioteca Exilului Românesc din Paris „Basarab Nicolescu”, începând cu ora 10.00, se va desfășura masa rotundă „Amintiri cu Eminescu”, la care participă cercetători de la Muzeul Cărtii și Exilului Românesc, elevi și profesori de limba și literatura romană de la Liceul Teoretic „Henri Coandă” și de la Liceul Teologic Adventist Craiova.

Tot în sala Biblioteca Exilului Românesc din Paris „Basarab Nicolescu”, începând de luni, va fi disponibilă și expoziția de carte „Eminescu în memoria exilului românesc”, care cuprinde cărți din fondul de carte al Muzeului Cărții si Exilului Românesc.

Dintre titlurile prezente în expoziție, amintim:

Poesii, vol I și II (ediție de pribegie, volumul I având prefața semnată de Mircea Eliade) / Mihai Eminescu. – Freiburg: Biblioteca Română Freiburg, 1949

Poesii / Mihai Eminescu (ediție îngrijită de Aurel Răuță).- Salamanca, 1950

Poesii (ediție bilingvă română-portugheză) / Mihai Eminescu. – Lisabona : Editura Fernandez, 1950

Marți, 17 ianuarie 2023, la Facultatea de Teologie din Craiova, începând cu ora 17.00, se va desfășura Colocviul „Maeștri și discipoli în tradițiile umanismului european”, keynote speker Lect. univ. dr. Gabriel Nedelea. Colocviul este organizat în cadrul Atelierelor de lectură Synaxis, coordonate de Pr. lect. dr. Mihai Ciurea și Pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot – Facultatea de Teologie Ortodoxă.

Evenimentul se va desfășura cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Acad. Dr. Irineu Ion Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei și cu participarea unor personalități culturale și a autorităților locale.