Ateliere de public speaking și dezbateri

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, în parteneriat cu Professor A’s International Academy, profesor Ana-Maria Demetrian, organizează în luna iulie ateliere gratuite de public speaking și dezbateri.

Atelierele se vor desfășura în în perioada 10-26 iulie 2023, în fiecare zi de luni, marți și joi, în intervalul orar 14:00-16:00 și se adresează elevilor din clasele VI-XII. Întâlnirile vor avea loc în sala „Marin Sorescu”.

În cadrul atelierelor, tinerii vor deprinde abilități de comunicare și argumentare a unor teme prestabilite, își vor dezvolta abilitățile de gândire critică și de rezolvare a unor situații, vor învăța să-și învingă teama de a vorbi în public prin înțelegerea unor strategii, tehnici de negociere și convingere.

Înscrierea se va face până la data de 7 iulie la sediul central al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, secția Mediatecă și American Corner sau la numărul de telefon 0251-532267, interior 110, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 -15:00. Pentru înscriere, doritorii trebuie să cunoască limba engleză la nivel conversațional. Numărul de locuri este limitat.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte – „Membranele înțelegerii”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează joi, 29 iunie 2023, în sala „Academician Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 17.00,  lansarea volumului „Membranele înțelegerii”, autor Adrian Niță.

La acest eveniment, al cărui moderator este Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, vor participa invitații: prof. univ. Ionel Bușe și prof. univ. Nicu Panea.

„Lucrarea Membranele înțelegerii continuă și dezvoltă câteva idei dintr-un proiect mai larg, dedicat epocii spiritului. În lucrarea Epoca spiritului (2020) se analizează relația suflet, rațiune, spirit, și se pune în evidență trecerea omului de la vârsta sufletului la cea a rațiunii; apoi, odată cu încheierea virtuților constructive ale rațiunii, se arată trecerea la epoca spiritului. Dacă prima epocă stă sub semnul lui Augustin (ce întemeiaza filosofic ideile Sfântului Pavel), cea de-a doua stă sub semnul lui Descartes (Leibniz, Kant și alții). Epoca spiritului, în schimb, se centrează pe categoria de înțelegere, dat fiind faptul că lumea mileniului trei este, sau ar trebui să fie, structurată de înțelegere. Având o relație privilegiată cu etica, trecerea de la suflet la rațiune și apoi la spirit este consonantă cu trecerea de la cosmos la univers și respectiv la lume, sau, disciplinar, de la teologie, la știință, si apoi la etică – așa cum vedem la Jean Luc Marion și alții. În Membranele înțelegerii se analizează toate aceste probleme așa cum se reflectă în literatura actuală (de după anul 2000), la: Saramago, Marias, Carlos Franz, Pamuk, Rushdie, Houellebecq, Bogdan Suceava, McEwan, Mircea Cărtarescu.” – Adrian Niță

Adrian Niță este cercetător ştiinţific la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, eseist, traducător, analist politic. Este, de asemenea, președintele Societății Leibniz din România, coordonator al ediției Leibniz în română.

„Militez pentru o educație de calitate, pentru respectarea drepturilor omului și pentru creșterea responsabilității față de mediu.” – Adrian Nițu

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Vizita Ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Kathleen Ann Kavalec

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a primit ieri, 21 iunie 2023, vizita Excelenței Sale, doamna Ambasador a Statelor Unite ale Americii, Kathleen Ann Kavalec, a domnului Peter Brown, Cultural Affairs Officer și a domnișoarei Irina Nițu, American Spaces Director.

Întâlnirea s-a desfășurat la American Corner Craiova în prezența managerului bibliotecii județene, domnul Lucian Dindirică, a coordonatorilor American Corner Craiova și a invitaților, colaboratori importanți în desfășurarea programelor culturale.

La discuțiile derulate în cadrul întâlnirii au participat reprezentanți ai Universității din Craiova: conf.univ.dr. Anamaria Preda, Decan al Facultății de Litere, lect.univ.dr. Sorin Cazacu, prodecan cu Relațiile Internaționale și Activitatea Studenților, conf.univ.dr. Florentina Anghel, prodecan cu probleme de învățământ, lect.univ.dr. Claudia Pisoschi, director al Departamentului de Studii Anglo-Americane și Germane, lect.univ.dr. Geogiana Dilă, lect.univ.dr. Ana-Maria Demetrian, Alexa DeCarlo, profesor Fulbright și voluntar American Corner, studenți de la Facultatea de Litere, premianți ai concursului anual Students’ Competition, precum și doamna Marga Bulugean, jurnalist, speacker în cadrul proiectului „Alfabetizare media”, derulat de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

A fost o întâlnire benefică, în cadrul căreia s-a discutat despre importanța colaborării interinstituționale în realizarea programelor pentru comunitate.

American Corner Craiova reprezintă un parteneriat între Ambasada Statelor Unite la București, Consiliul Județean Dolj și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, parteneriat semnat în anul 2006, care își propune crearea de punți de cunoaștere reciprocă între cele două țări, prin promovarea valorilor comune. De la înființare, 150.000 de beneficiari au participat la aproximativ 3000 de evenimente culturale.

Biroul de presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Expoziție de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin compartimentul Mediatecă și American Corner Craiova, propune, începând cu 19 iunie, expoziția de cărți pentru copii și tineret intitulată „Summer Books”.

Expoziția promovează o parte dintre titlurile disponibile spre consultarea gratuită în sala destinată Mediatecii și American Corner, precum: literatura engleză pentru diverse vârste și niveluri, povești clasice sau contemporane, cărți ilustrate, educative, cu jocuri, de tip pop-up, flashcards, reviste, benzi desenate, enciclopedii, dicționare, etc.

Ne dorim astfel să subliniem importanța învățării prin joacă și descoperire, precum și promovarea actului lecturii, factori ce ajută la dezvoltarea intelectuală a copiilor.

Colecțiile pot fi consultate tot timpul anului, cu precădere în vacanța de vară, când, pe lângă activitățile desfășurate în cadrul proiectului Fun in Summer, copiii pot folosi spațiul bibliotecii, resursele electronice, tehnologia și resursele umane pentru a petrece timpul într-un mod plăcut și util.

Dintre titlurile propuse menționăm:

  • “The BIG Red Book of Beginner Books”, de P. D. Eastman et al.
  • “Superman. The City of Tommorow”, de Joe Kelly et al.
  • “Girls who Rocked the World. Heroines from Sacagawea to Sheryl Swoopes”, de Amelie Welden
  • “Look Inside Space”, de Rob Lloyd Jones, ilustrații de Benedetta Giaufret și Enrica Rusiná
  • “Scholastic Atlas of the United States”, de Rubel David
  • “The Book of Dragons”, de E. Nesbit.

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 9 iunie 2023, în sala „Academician Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 11.00,  lansarea volumului „Am nevoie de tine”, un scenariu de Irimia Gotu și Romulus Diaconescu.

La acest eveniment,  al cărui moderator este Dan Lupescu, vor participa invitații: Emil Boroghină, Bianca Predescu, Beatrice Silvia Sorescu, Simona Ștefania Mușuroi, Simona Lica, Paulina Urucu, Liliana Ciochia, Mihalache Tudorică, Constantin Barbu, Nicolae Marinescu, General (r) Gheorghe Popa, Emil Lăzărescu, Mihai Măceș, Pavel Floresco, Maria Tomescu Vâlceanu.

„… precizez că Romulus Diaconescu era supranumit, în anii 1970-1990, cu simpatie, dar și cu evidentă malițiozitate oltenească, Alain Delon. Alain Delon de România.

Format și călit sub aura de lumină a magiștrilor săi: G. Călinescu, Tudor Vianu, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Al. Piru -, Romulus Diaconescu a urmat, ca și Ion Dobrescu, modelul acestora, din cât mai multe perspective, inclusiv ca seriozitate și responsabilitate profesională, ba chiar și ca statură morală.

Personalitate complexă și carismatică, înainte de toate publicist comentator (rangul cel mai înalt, dar fără obligații de ordin administrativ, dintr-o redacție de presă scrisă), jurnalist cu larg orizont și arie de abordare, prozator școlit sub piramidele operelor cu aură clasică create de Alexandru Odobescu, Alecu Russo, Nicolae Bălcescu, dar și de Alexandru Vlahuță, Al. Brătescu-Voinești, Gala Galaction, ori chiar sub verbul fie subtil și rafinat, fie energic, meridional și nervos al lui Mateiu Caragiale, Alexandru Macedonski, Tudor Arghezi și Dumitru Radu Popescu -, Ion Dobrescu (Irimia Gotu) este acum cu noi, există prin adierea duhului său strălucitor, ne învăluie în lumina iubirii și iertării sale ocrotitoare, în bonomia, altruismul și generozitatea sa.„

Dan Lupescu, prefața volumului „Am nevoie de tine!”

Fun in Summer

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin compartimentul Mediatecă și American Corner Craiova, continuă seria de activități gratuite, desfășurate în fiecare vară în cadrul programului Fun in Summer.

Activitățile propuse pentru lunile iunie, iulie și august (8 săptămâni, în perioada 19 iunie – 11 august) se vor desfășura fizic, la sediul Bibliotecii Aman (în sala Marin Sorescu, compartimentul Mediatecă și American Corner) și se adresează elevilor de gimnaziu (clasele V-VIII).

Înscrierile se realizează în perioada 6 – 16 iunie, în intervalul orar 09.00 – 15.00, în limita locurilor disponibile:

  1. Personal, la sediul central al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, compartimentul Mediatecă și American Corner.
  2. Telefonic, la numărul 0251 532 267, interior 110.

Înscrierile sunt necesare doar pentru cursurile de limba spaniolă și Bibliolab. Pentru activitățile care includ jocurile de masă și vizionarea de filme este suficient ca elevii să se prezinte fără a se înscrie în prealabil.

Cursuri cu frecvență săptămânală, desfășurate pe parcursul a 8 săptămâni

(19 iunie – 11 august):

Luni: – Movie Club (10.00-12.00)

Marți: – BiblioLab (10.00-12.00)

Miercuri: – Games Day (10.00-11.30/12.00)

Joi: – Spanish Club (10.00-11.00)

BiblioLab este un atelier de competențe digitale dedicat elevilor din clasele V-VIII. În cadrul acestuia, participanții vor învăța să lucreze în Word, PowerPoint, Canva, să programeze cu ajutorul roboțeilor Ozobot Evo și vor afla informații importante legate de securitatea pe internet și alegerea corectă a surselor de informare.

Cursul se va desfășura săptămânal, în fiecare zi de marți, în intervalul orar 10.00-12.00. Prima întâlnire va avea loc marți, 20 iunie.

Spanish Club este un curs de limba spaniolă, dedicat elevilor din clasele V-VIII, începători, care nu au mai avut contact cu limba până acum, însă doresc să învețe noțiuni de limbă, cultură și civilizație spaniolă.

Cursul se va desfășura săptămânal, în fiecare zi de joi, în intervalul orar 10.00-11.00. Prima întâlnire va avea loc joi, 22 iunie.

Movie Club se va desfășura săptămânal, în fiecare zi de luni, în intervalul orar 10.00-12.00. Prima întâlnire va avea loc în data de 19 iunie. Pe parcursul întâlnirilor se vor viziona filme de animație, filme documentare sau ecranizări ale operelor literare.

Pentru Movie Club nu este nevoie de înscriere în prealabil.

Games Day se va desfășura săptămânal, în fiecare zi de miercuri, începând cu ora 10.00. Prima întâlnire va avea loc în data de 21 iunie. Propunem o colecție interesantă de jocuri educative și de recreație, precum: șah, puzzle-uri, Monopoly, Dixit sau Cluedo.

Pentru Games Day nu este nevoie de înscriere în prealabil.

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează marți, 6 iunie 2023, în sala „Academician Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 17.00,  lansarea volumului „Fereastra din piatră”, autor Mircea L. Nincu.

La acest eveniment,  al cărui moderator este Petrișor Militaru, vor participa invitații: pr. Tudorică Mihaleche, Maria Dinu și Ana Paraschivescu.

Mircea Nincu a absolvit facultatea de Teologie a Universității din Craiova și este doctor în fenomelogie religioasă. Din 2001 este preot paroh la Parohia Sf. Ier. Petru Movilă și Sf. Cuv. Parascheva din Craiova. Din februarie 2017 este membru al Central and Eastern European for Mission Strudies (CEEAMS) Osijek, Croația.

Volume de versuri publicate: Rugăciunea fântânarului singur, Lutierul și mandolina, Între coloane, Gadara, Oiatra din mijloc și Noaptea inorogului.

„Volumul Fereastra din piatră de Mircea Nincu este, în estență, o invitație la a găsi în noi propria fereastră spre înălțimile sufletului nostru și de a ne clădi urcușul pe pietrele care ne stau în cale, precum și de a face din calea cea Dreaptă (metaforic exprimată în text și nu întâmplător prin imaginea ascensională a muntelui) propriul nostru destin care ne va deschide această portiță spre noi înșine, acel noi înșine curat ca o apă de munte în care se reflectă cu liniște și intensitate toată lumina și seninătatea Cerului.”

Petrișor Militaru, postfața volumului „Fereastra din piatră”