Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 21 iulie 2023, lansarea volumului „Genunchiul stâng”, autor  Dumitru Sîrghie-Mitif. Evenimentul va avea loc in sala „Dinu C. Giurescu”, începându cu ora 17.00, în prezența invitaților Nicolae Scurtu, Mircea Pospai, Nicolae Nistor, Dan Neamu, Ion Crețeanu, Dan State, Nicolae Marinescu, Mihaela Albu.

„Iubirea este o temă inepuizabilă, veche de când lumea, reînnoită mereu, actualizată, pe care Dumitru Sîrghie-Mitif o tratează cu fervoarea unui trubadur și cu dezinvoltura unui goliard, poezia sa îmbinând, firesc, o viziune idealizată, galantă, cu una voluptuoasă, îndrăzneață.

Dumitru Sîrghie-Mitif este tandru, senzual, pitoresc, știind să dea concretețe unor stări sentimentale inefabile: „Cu gânduri aromate, vestindu-ți ondularea,/ sânii tăi albi de piatră îmi fac un semn subtil,/ semnând, o, Doamne, iată, ușor, capitularea,// Scâncind, ei vin spre mine, tiptil-tiptil-tiptil…/ Mă zvârcolesc, iubită (ce grea mi-e răsuflarea),/ precum se zvârcolește polenul pe pistil…” (Gânduri aromate). Pare a urma îndeaproape școala clasică a seducătorului, a unui Don Juan atras irezistibil de misterul feminin, ori pe cea plină de aventuri amoroase a lui Giacomo Casanova. Este fascinat de frumusețea femeii și de elixirul iubirii, filosofia existenței constituind-o, în exclusivitate, erotica. Modelul feminin ideal este unul exponențial, însumând toate trăsăturile distinctive ale sexului frumos: „Te caut, febril, în fiecare femeie, iubito,/ mușcând sânii unei adolescente vibrante,/ mângâindu-i genunchiu-ți stâng incognito,/ cu mișcări lascive, domoale, andante…// Te caut, iubito, zorit, în fiecare amantă,/ în vorbele răsfirate, alene, de vânt,/ rostite de poetesa aceea apetisantă,/ vorbe pe care le sorb cuvânt cu cuvânt!// Te caut, iubito, arzând, în fiecare femeie,/ cu gât de amphoră și ombilic discret,/ cu părul auriu și cu mintea – scânteie,/ te caut, iubito, în cel mai intim secret…” (Te caut în fiecare femeie).

Poetul încearcă definiții (care nu-l conving), vrea să aibă certitudini într-un domeniu al inefabilității, este un barochist al calineriei, al desfătării simțurilor, al imaginarului amoros. Dorințele sale nu au sfârșit, căutările nu se termină, pentru că, desigur, patima iubirii este infinită. Poezie monotematică, aproape tautologică, nuanțează, disecă, fără patetism, cu patetism, serios, alteori glumeț, clasic, ingenios, miraculoasa, insolubila problematică a iubirii.

Act de virtuozitate, poezia „pentru genunchiul stâng”, scrisă de Dumitru Sîrghie-Mitif, este asemănătoare evocării, de numeroși autori, a altor părți ale corpului femeii (cum ar fi sânii, ochii, sexul), a vestimentației intime, a bijuteriilor, a cochetelor flori prinse în păr, ori fixate la butonierele bărbaților, dar și, printr-un joc de cuvinte, compunerii concertelor „pentru mâna stângă” (Concertul pentru mâna stângă în re major al lui Maurice Ravel, realizat special pentru pianistul Paul Wittgenstein, care își pierduse brațul drept în timpul Primului Război Mondial) etc. Impresionează ușurința și naturalețea versificației, bogăția imaginarului, atitudinea destinsă, umoristică, asiduitatea unui astfel de proiect literar. Toate aceste valori confirmă o vocație incontestabilă pentru atât de pretențioasa poezie erotică.
Evenimentul de lansare a volumului „ Genunchiul stâng” va fi moderat de Camelia Radulian.

 

Aviz prealabil de funcționare – Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc a primit vineri, 14 iulie 2023, de la Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, avizul prealabil în vederea înființării.

După consultarea documentației depuse și audierea în sedința de joi, 13 iulie 2023, a lui Lucian Dindirică, managerului Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, instituție în subordinea căreia va funcționa muzeul, membrii comisiei au acordat avizul prealabil în vederea înființării acestei instituții de cultură unice în țară, la solicitarea Directiei Județene pentru Cultură Dolj. De o însemnătate istorică, marcând o importanta etapă juridică  în nașterea muzeului, avizul  ne apropie de mult așteptatul moment în care vom reda publicului valoroasa cultură românească din exil, inaccesibilă până acum publicului din România.

Intrată în patrimoniul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” în anul 2016, Casa Dianu, monument istoric impunător al Craiovei, va găzdui din această toamnă „Muzeul Cărții și Exilului Românesc”, cel mai important proiect al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Din echipa implicată în acest proiect fac parte bibliotecari, cercetători, muzeografi, documentariști, care au depus în ultimii ani un efort intens, într-un ritm alert și susținut, pentru verificarea, inventarierea, catalogarea fiecărui document și obiect de artă intrat în patrimoniul muzeului.

„Un vis care devine realitate. Muzeul Cărții și Exilului Românesc parea un proiect utopic. Dar, cu multa munca si daruire, alaturi de colegii mei, azi putem sa facem planuri pentru inaugurare. Casa Dianu, un monument de arhitectura deosebit, gazda acestei institutii, se va deschide publicului larg din toamna acestui an. Comisia nationala… a avizat. Era ultimul hop. Dupa ce m-au audiat in sedinta lunara din 13 iulie muzeul nostru a primit avizul provizoriu. Evident, vom merge mai departe, pentru autorizarea finala, respectand sugestiile primite de la membrii comisiei. Este un capat de drum pentru constructia acestei institutii unice, care, fara aportul consistent si sprijijul CJ Dolj nu ar fi existat. Multumiri tuturor celor care ne-au fost aproape: presedintii Ion Prioteasa si Cosmin Vasile, primarul Lia Olguta Vasilescu, toti consilierii judeteni, echipa de la Directia de Fonduri Europene implicată în acest proiect, pentru atentia pe care ne-au acordat-o”. – Lucian Dindirică, manager Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Povestea înființării acestui muzeu a început În toamna anului 2013, când Biblioteca Aman anunța perfectarea a două proiecte de o importanță colosală pentru zestrea de carte deținută, precum și pentru viața academică și culturală a orașului. Academicienii Dan Berindei și Dinu C. Giurescu hotărau trimiterea bibliotecilor personale, formate din mii de cărți, documente și volume inedite, piese de mobilier și tablouri la Craiova, la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman ”. Rând pe rând, alte colecții aveau să ajungă la Aman, dată fiind grija și priceperea dovedite în cazul primelor două impresionante biblioteci personale. Între timp, s-a reușit aducerea colecției de carte aparținându-i profesorului și istoricului V. Veliman, o serie impunătoare de cărți și documente despre cultura, civilizația și istoria otomane turce. Iar în luna februarie a anului 2016, în urma unei întrevederi dintre managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” și academicianul Basarab Nicolescu s-a născut ideea înființarii unui muzeu al exilului.

„Eram de mulți ani în căutarea unui loc satisfăcător pentru a dona colecţia mea privind exilul românesc din Paris. Ocazia ideală s-a prezentat în mod neaşteptat la sfârşitul anului trecut, cu ocazia colocviului centenarului naşterii lui Vintilă Horia, care a avut loc la Biblioteca Aman. I-am spus câteva cuvinte Domnului Lucian Dindirică despre preocuparea mea şi am văzut imediat că ochii i s-au aprins. A doua zi, mi-a spus că nu a dormit noaptea gândindu-se la ce i-am spus. Printr-o sincronicitate interesantă, i-am mărturisit că nici eu nu dormisem. După o vizită a spaţiilor bibliotecii şi o discuţie aprofundată, hotărârea mea definitivă era luată. Apoi lucrurile au mers foarte rapid. Donaţia mea ar putea constitui nucleul unui viitor Muzeu al Exilului Românesc, extrem de necesar culturii române”., declara atunci academicianul Basarab Nicolescu

Pentru sediul noului muzeu a fost aleasă Casa Dianu, monument de arhitectură construit la începutul secolului XX, situat pe strada 24 Ianuarie, reabilitat, consolidat și amenajat prin proiectul european „Valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa Dianu din localitatea Craiova, judeţul Dolj, prin crearea unui Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc şi introducerea acestuia în circuitul turistic”. Proiectul a fost realizat prin finanțarea de aproximativ 5 milioane de euro obținută în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, de Consiliul Județean Dolj, în calitate de beneficiar.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a subliniat importanța atragerii de fonduri europene pentru a susține demersurile pe care instituția le-a derulat de-a lungul timpului în sfera culturală.

„O etapă importantă pentru fondarea Muzeului Cărții și Exilului Românesc a fost parcursă în urmă cu câteva zile, odată cu obținerea de către Biblioteca Județeană «Alexandru și Aristia Aman» a avizului prealabil de înființare a noii instituții. Suntem cu un pas mai aproape de inaugurarea obiectivului nostru cultural, iar, din toamnă, volumele provenite din colecțiile donate de mari personalități din țară sau care au trăit în exil vor putea fi studiate de cei interesați.

Iată cum, printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare totală de aproape 5 milioane de euro, reușim să constituim un muzeu nou, unic la nivel național, și în același timp să recuperăm o clădire cu statut de monument istoric – Casa Dianu.

Investițiile Consiliului Județean în domeniul cultural continuă, iar eforturile noastre de a păstra acest tezaur arhitectural bogat al Doljului sunt răsplătite pe deplin cu noi obiective pe care reușim să le punem în lumină. În scurt timp, vom inaugura alte două monumente de importanță națională, Cula Izvoranu-Geblescu, de la Brabova, și Cula Cernăteștilor, din comuna Cernătești. Sunt doar câteva dintre inițiativele pe care instituția noastră le-a dus la bun sfârșit.”- Cosmin Vasile, președinte Consiliul Județean Dolj

Noua instituție de cultură va cuprinde fonduri și colecții extrem de necesare pentru îndeplinirea obiectivului de reîntregire a culturii naționale cu întreg tezaurul cultural realizat în afara granițelor României în cei 45 de ani de comunism. Din patrimoniul viitorului Muzeu fac parte fonduri de documente și colecții personale acad. Dinu C Giurescu, istoricului Dan Berindei, ale acad. Basarab Nicolescu, scriitorilor Mircea Eliade, Leonid Mămăligă, Vintilă Horia, Cicerone Poghirc, Andrei Codrescu, Cezar Vasiliu, Ion Deaconescu, regizorilor Andrei Șerban și Paul Barbăneagră, artiștilor plastici Corneliu Șerban Popa, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou și Constanța Buzdugan, soților Rodica și Șerban-Viorel Stănoiu, soților Romulus și Ileana Vulpescu, istoricului V. Veliman și alți importanți oameni de cultură care, deși în plecați în exil, au continuat să trăiască și să simtă românește.

Muzeul Cărții și Exilului Românesc este un proiect de anvergură, complex și inovativ nu doar prin prisma colecțiilor substanțiale menționate anterior, ci și prin faptul că el va fi un spațiu interactiv, un centru de cercetări multidisciplinare avansate, ce va pune la dispoziția vizitatorilor tehnică și aparatură de studiu de ultimă generație și un loc de întâlniri și dezbateri culturale. Noua instituție va crea premisele dezvoltării unor noi concepte și direcții în arii disciplinare diferite și  va stimula și, totodată, anima comunitatea cultural-literară locală. Alături de sălile de expoziții permanente și temporare, vizitatori mari și mici deopotrivă se vor bucura de spații multimedia, de lectură și dedicate timpului liber, precum și de săli de concerte. Muzeul va fi, așadar, unul „viu”, o instituție unică în sine, dedicată „reîntregirii culturii române”, dar și, în egală măsură, o sursă de inspirație pentru generația de azi, creatoare a tezaurului cultural de mâine.

Muzeul Cărții și Exilului Românesc va fi un adevărat un tezaur, care va reuni atât elementele mobile, cărți, corespondențe, dosare cu însemnări inedite, fotografii și materiale audio-video, cât și piese fixe, exemplare de mobilier și diverse alte artefacte, pe care Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” le-a obținut pentru a le reda culturii naționale.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  „Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește marți, 18 iulie 2023, începând cu ora 17.00, lansarea volumului „Între oglinzi”, autor Camil Poenaru, organizată în colaborare cu Editura Aius și revista „Mozaicul”.

Evenimentul va avea loc în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, cu participarea invitaților Monica Berglund, Johan Sebastian Berglund, Mircea Pospai, Beatrice Silvia Sorescu, Dan Lupescu, Petrișor Militaru și a actorului Emil Boroghină, invitat de onoare.

Apariția cărții de față, datorată onorabilei edituri craiovene „Aius”, se înscrie într-o „acțiune recuperatorie”, pe care o fiică, poetă ce locuiește acum departe de patria natală, o face pentru tatăl său, poet plecat la ceruri de câteva decenii, trăitor deci într-o vreme în care nu puteai să publici ce și când voiai. Camil Poenaru, pe numele său adevărat Constantin Moțățăianu, a fost ziarist, prin deceniile 6-8 ale secolului trecut, la postul regional craiovean de radio și la singurul cotidian care apărea atunci în zonă. Intermitent, a fost și corespondent al unor alte publicații din țară. /

 Îngrijind această ediție a cărții, Monica Berglund continuă efortul ei admirabil de a recupera nu doar memoria, ci și poezia tatălui ei cu un al doilea volum de poeme intitulat expresiv Între oglinzi. Deloc întâmplător cartea se deschide cu două poezii scrise de tânărul poet Johan Sebastian și dedicate bunicului său, ceea ce ne arată o dată în plus continuitatea genetică a fiorului liric ce s-a transmis de-a lungul mai multor generații.” – Petrișor Militaru

Dupa lansarea volumului și prezentările invitaților, participanții vor asista la un moment muzical oferit de Mircea Suchici.

Evenimentul de lansare a volumului „Între oglinzi” va fi moderat de Nicolae Marinescu.

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește joi, 13 iulie 2023, lansare volumelor „Labirintul cunoașterii” și „Caii cunoașterii universale”, autor Rodica Nicoleta Ion.

Evenimentul va avea loc in sala „Dinu C. Giurescu”, începându cu ora 15.00, în prezența invitaților Cornelia Georgescu și Radu Florea.

„Sunt o toamnă fără tine!

De copaci îmi e rușine,

Că sunt goi…

Noaptea – roi de fluturi trece –

Noaptea – ntunecată, rece,

Fără noi.”

  • fragment din poezia „Sunt fără tine”, din volumul „Caii cunoașterii universale”, autor Rodica Nicoleta Ion.