Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 31 mai 2024, lansarea volumului „Versul scris cu daltă-n piatră”, autor Cristina Teodora Panduru.

Evenimentul va avea loc in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 17.00, în prezența invitaților: Anca Șerban,  Gabriel Pricină, Petrișor Militaru. Moderator al evenimentului este Nicolae Marinescu.

„Poemele din noul volum al Cristinei Teodora Panduru sunt semnul unei maturizări poetice, sunt texte de maximă autenticitate poetică prin care ea a cucerit noi continente interioare ale cunoașterii de sine și prin care ne împărtășește cele mai intime și profunde neliniști ale sale transfigurate poetic: Sunt un pic demodată,/ însă luna-i ancestru, și mamă și tată,/ mă naște-ne-odată./ O făptură curată / în noaptea când ea e mai plină –/ să tot fiu când o lume declină.. Sunt poeme – care în limbajul lui William Blake fac parte din ceea ce el numea cântece ale experienței (care urmează cântecelor inocenței) – pe care nu ne-am fi putut gândi că le va scrie dacă i-am citit volumele anterioare”. – Petrișor Militaru, prezentarea volumului „Versul scris cu daltă-n piatră”.

Pătura care citeşte

Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman” invită toți craiovenii, joi, 30 mai 2024, de la ora 18.00, pe pajiştea verde din spatele Statuii „Mihai Viteazul”, la evenimentul cultural „”, eveniment ajuns deja la cea de-a șasea ediție.

„Pătura care citește” a devenit un eveniment așteptat cu nerăbdare de craiovenii care vor să petreacă o după amiază plăcută, citind o carte în aer liber, așezați pe o pătură, sau urmărind un spectacol de muzică și poezie.

Pentru cei care nu și-au luat de acasă o pătură sau o carte, bibliotecarii pun la dispoziție, ca în fiecare an, pături și cărți atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Programul manifestărilor va cuprinde numeroase evenimente culturale:

 • spectacol de muzică și dans oferit de Școala Gimnazială „Traian” în parteneriat cu Asociația „Dance Beat”, trupa Funny Traian și famous Kids
 • program muzical susținut de grupul „Generația Folk”, coordonat de Mădălina Amon
 • expoziție de pictură organizată de Cenaclul de Arte Vizuale „Constantin Brâncuși”
 • moment poetic oferit de colega noastră, poeta Elena Gongonea
 • lecturi publice

Craiovenii sunt așteptați să se înscrie la o tombolă cu premii. Pe toată durata evenimentelor, bibliotecarii vor oferi celor mici baloane, materiale promoționale, culori și cărți de colorat, pictură de față.

Evenimentul „Pătura care citește” este marcă înregistrată a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”.

1 Iunie Împreună

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secțiile Mediatecă și American Corner Craiova și Depozit General-Săli de Lectură, organizează în data de 29 mai 2024, ora 10:00, evenimentul: „1 Iunie Împreună”. Activitatea este parte a parteneriatului educațional „Farmecul poeziei la vârsta copilăriei”, parteneriat încheiat între Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Liceul Tehnologic Auto Craiova, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială Specială „Sfântul Mina” și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile”.

Evenimentul „1 Iunie Împreună” are ca scop promovarea incluziunii și diversității, reunind elevi din diferite instituții de învățământ pentru a celebra „Ziua Internațională a Copilului”. Activitățile programate includ un atelier STEM de programare cu ajutorul Ozoboților, destinat dezvoltării abilităților tehnice și creative ale copiilor. De asemenea, elevii cu cerințe educaționale speciale vor vernisa o expoziție de desene și colaje pe tema „Zilei Internaționale a Copilului”.

Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 29 mai – 3 iunie 2024, oferind vizitatorilor oportunitatea de a admira lucrările elevilor și de a aprecia talentul și creativitatea acestora.

Acest eveniment subliniază importanța incluziunii și diversității în educație. Prin activitățile planificate, dorim să oferim tuturor copiilor, indiferent de nevoile lor educaționale, oportunitatea de a învăța și de a se exprima creativ. Parteneriatele cu instituțiile de învățământ reflectă angajamentul bibliotecarilor de a promova o educație incluzivă și de a celebra fiecare copil.

 

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește miercuri, 29 mai 2024, lansarea volumului „Scurtă istorie a poeziei contemporane din Oltenia”, autor Florian Copcea.

Evenimentul va avea loc in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 11.00, în prezența invitaților: Tudor Nedelcea, Gela Enea, Constantin Pădureanu, Ion Munteanu. Moderator al evenimentului este Mircea Pospai.

„Florian Copcea este ceea ce numim îndeobște un exeget, dar și un hermeneut ce se ține aproape de problematica comentată, valorificând textele literare respective într-o viziune proprie și o anumită bibliografie critică de referință. Are, în general, o voce impersonală, ca orice exeget care oficiază în instituția istoriei și criticii literare, nu dă importanță contradicțiilor, țelul său este de a pune cât mai bine în evidență conținutul textelor și importanța lor în cadrul mai general al literaturii.”

Prof. dr. Zenovie Cârlugea

Lansare de carte

Sâmbătă, 25 mai, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, începând cu ora 13.00, editurile bucureștene PAVCON și EIKON organizează în colaborare cu instituția gazdă un maraton al lansărilor de carte. Printre autorii ale căror volume vor fi lansate se numără și trei craioveni:

Sorin Nină, autor prolific de fiction și science-fiction. A făcut Facultatea de film si televiziune Media Pro. A scris mai multe piese de teatru, iar pe scenă i s-a jucat „Frumoasa si Bestia si Prostia omenească” la Teatrul Excelsior. A câștigat cel mai bun produs al anului în Multimedia, de trei ori intre 2001 si 2015. A publicat mai multe romane, culegeri de povestiri și teatru. „Lumea răsturnată” continuă seria „Arhanghelii haosului”, ajunsă acum la volumul 4. Un roman parodic, ireverențios și neobișnuit pentru literatura noastră contemporană.

Aurel Cărășel, bine cunoscut publicului cititor de science-fiction, a urmat Facultatea de Filologie din Craiova și Facultatea de Jurnalism și științele comunicării, București. A publicat zeci de volume de literatură, memorialistică și critică literară în cadrul genului și nu numai, a colaborat la numeroase reviste și almanahuri iar acum este redactorul șef al „Colecției de povestiri științifico-fantastice” a Editurii PAVCON. „Dumnezeule de dincolo de burta universului” este reeditarea (adăugită și completată) a unui excelent roman apărut inițial la Editura Nemira.

Mircea Liviu Goga, redactor la Radio Oltenia Craiova, a publicat mai multe romane și volume de povestiri science-fiction. De data aceasta, Editura EIKON îl aduce în atenția publicului în calitate de poet, lucru pe care l-a mai făcut anterior cu alte două volume de poezie. „Floare de tu” e un volum de poezii de dragoste, unele tragice, altele jucăușe, în care abundă licențele gramaticale cu valențe inovative.

Festivalul Internațional Alexandru Macedonski

La Craiova, în perioada 23-25 mai 2024, sub egida Consiliului Județean Dolj, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în parteneriat cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, Casa de cultură „Traian Demetrescu”, Muzeul de Artă – Centrul „Constantin Brâncuși”, Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie, Liceul de Arte „Marin Sorescu” și Asociația culturală „Alexandru Macedonski”, organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional „Alexandru Macedonski”.

„Alexandru Macedonski, unul dintre cei mai importanți scriitori români, de numele căruia se leagă modernizarea poeziei naționale prin racordarea ei la noile curente literare europene, a avut  puternice legături cu Oltenia copilăriei sale, în special cu mirifica vale a Amaradiei unde, din numeroasele lui mărturii în versuri, proză, jurnalism sau în alte însemnări, viitorul poet va fi descoperit lumea și se va fi îndrăgostit de ea. Deși s-a născut la București, în mahalaoa Precupeții-Noi, la 14 martie 1854, Macedonski avea să-și petreacă copilăria în ambianța conacelor boierești de la Pometești și Adâncata, județul Dolj. Iar când nu se afla la moșiile familiei, viitorul poet era la Craiova, la școala despre care, la fel, își va aminti cu nostalgie toată viața. În Cetatea Băniei, Macedonski va locui în casa din Mahalaoa Sf. Ioan Sebastian (sau mahalaoa Sf. Ioan Sevastos, după numele bisericii care nu se mai păstrează, sau a Cernăteștilor), la marginea orașului vechi, unde astăzi se află Grădina Botanică, și va trăi primele experiențe adolescentine. Tot aici scrie și primele lui poezii, începând cu anii de școală și continuând cu cei de dinaintea primei plecări în străinătate. De Oltenia natală, pe care el o numea Țara Oltului, poetul va rămâne legat toată viața, cântând-o în numeroase poezii, proze și reportaje jurnalistice, la fel cum va fi apropiat afectiv de olteni, pe care îi numea patrioții mei compatrioți. De altfel, unul dintre marii săi prietenii a fost Nicolae Romanescu, primar al Craiovei, fost conșcoler, fiul unui om de anima, om de anima el însuși, după cum se exprima Macedonski în dedicațiile făcute pe unele lucrări literare.” – Ion Munteanu, director al Festivalului.

Programul manifestării:

 • Joi, 23 mai:

ora 17.00 – vizitarea Muzeului Cărții și Exilului Românesc din Craiova;

ora 18.00 – Muzeul Cărții și Exilului Românesc, lansarea volumelor Al. Macedonski – maladiile eului liric. Eseuri, autor George Vulturescu, Editura Neuma, Cluj-Napoca, 2024, și  Istoria prozei fantastice românești (cu un capitol dedicat lui Alexandru Macedonski), autor Gheorghe Glodeanu Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2023;

ora 18.30, minirecital de violoncel: Valsuri macedonskiene, în interpretarea maestrului Mircea Suchici, solist instrumentist la Opera Română, Craiova; recital poetic susținut de invitați.

–          Vineri, 24 mai:

ora 10.00 – Consiliul Județean Dolj, deschiderea oficială a Festivalului. Participă conducerea Consiliului Județean, a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” și a Casei de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. Cu acest prilej vor fi acordate diplome de excelență și premii speciale unor invitați care s-au evidențiat în promovarea operei macedonskiene în plan cultural național;

ora 11.00 – depunere de flori și scurt program literar-muzical la bustul din bronz al poetului, din Grădina Botanică;

ora 12.00 – vizitarea Centrului „Constantin Brâncuși”, din cadrul Muzeului de Artă Craiova. Aici va fi lansat volumul Emiliei Stajila, Miteme orientale în poezia românească a sec. XX – Al. Macedonski, Ion Minulescu, Ion Barbu, publicat în 2023 la Editura Academiei Române, despre care vor vorbi acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei și universitarul timișorean Pompiliu Crăciunescu;

ora 14.30 – Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, sala „Acad. Dinu C. Giurescu” – prima parte a Simpozionului „Alexandru Macedonski, precursor al curentelor de avangardă și al prozei moderne românești”;

ora 17.00 minirecital de violoncel: Alte valsuri macedonskiene, în interpretarea maestrului Mircea Suchici;

ora 18.00 – sala de festivități a Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, spectacolul „De la Macedonski la Maria Tănase”. Actrița Claudia Motea (București), acompaniată la flaut de Eduardo Gonzalez și pian de Alina Găulea (Craiova), ne va purta pe aripile unui „vis de mai”, recitând poeme din creația lui Alexandru Macedonski (colaj realizat de Ion Munteanu), iar  mezzosoprana Lăcrămioara Crihană (de la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați), pe un scenariu al scriitorului Tudor Nedelcea, va glăsui în note de aur povestea vieții marii noastre artiste populare. Își mai dau concursul: solista de muzică populară Ziana Filofteia Bîrdeanu (Drobeta Turnu-Severin) și un grup de artiști instrumentiști, elevi ai liceului gazdă.

În foaier, invitații și spectatorii vor putea vizita expoziția documentară „Maria Tănase”, aparținând Muzeului Olteniei, Secția de Etnografie, și va fi prezentată lucrarea monografică a lui Tudor Nedelcea, Pasărea măiastră, publicată la editura Fundația Scrisul Românesc (reeditată).

 • Sâmbătă, 25 mai:

ora 10.00 – Casa de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova – vizitarea expoziției documentare „Alexandru Macedonski”;

ora 10:30 – cea de-a doua parte a Simpozionului „Alexandru Macedonski, precursor al curentelor de avangardă și al prozei moderne românești”;

ora 13.00, închiderea Festivalului.

La simpozion, cu comunicări despre opera literară macedonskiană vor participa 50 de invitați din țară și străinătate (Italia, Maroc, Serbia, Franța, Republica Moldova), academicieni, scriitori, critici și istorici literari, cadre didactice universitare și preuniversitare, ziariști etc., ale căror lucrări de cercetare vor fi publicate în volumul VI al Caietelor macedonskiene ce va fi publicat și lansat pe 24 noiembrie a.c., ziua morții lui Macedonski, la București și Craiova.  

Moderează scriitorul Ion Munteanu, directorul executiv al Festivalului.

La toate evenimentele ce se vor desfășura în cadrul Festivalului, intrarea este liberă.

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește joi, 23 mai 2024, lansarea volumului „Tineri întru Hristos”, autor preot Gabriel Sorescu.

Evenimentul va avea loc in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 17.00, în prezența invitaților: pr. Grigore Vulcănescu, protoiereu Protoieria Craiova – Sud, pr. Mihail Florin, președinte al Asociației Vasiliada, pr. Ștefan Bărbulescu, insp. Departament Tineret și Catehizare al Arhiepiscopiei Craiova. Moderator al evenimentului este pr. dr. Marius Resceanu.

„În paginile acestui volum se regăsește rezultatul unei lucrări pastoral-misionare cu tinerii de peste două decenii. Indiferent de nivelul său de experiență sau pricepere, fiecare preot, catehet sau laic implicat va descoperi aici informațiile și instrumentele necesare pentru a lansa sau dezvolta acest segment al misiunii sale în Biserică.

Îndrăznesc să sugerez celor implicați în lucrarea cu tinerii să folosească această carte ca o sursă de inspirație, dar și ca o invitație la explorare, la adaptare a abordării în funcție de nevoile și de contextul tinerilor din comunitățile lor.

Tineri întru Hristos este nu doar o carte fundamentată pe învățătura de credință ortodoxă, ci un partener de nădejde în călătoria misionară cu tinerii a oricărui preot, un partener de care aș fi avut nevoie și mi l-aș fi dorit alături cu ani în urmă. De atunci câteva sute de tineri au trecut pragul bisericii Brândușa, de aceea toate metodele și instrumentele de lucru cu tinerii prezentate în acest volum au fost aplicate, fiecare temă, fiecare activitate, fiecare plan au fost implementate cu mai multe grupuri. Așadar nu va fi o călătorie pe pământ neumblat, ci bătătorit.

Îmi doresc ca această carte să ofere inspirație și îndrumare, să economisească timpul și energia preoților care se dedică acestei lucrări nobile și să contribuie la aducerea luminii lui Hristos în inimile și viețile tinerilor de astăzi.” – pr. Gabriel Sorescu.

 

Preotul Gabriel Sorescu, este doctor în Teologie (2019) și absolvent al Facultății de Teologie, Universitatea din Craiova (1999). Este autor al cărților „Apologetica iubirii” (1999) și „Biserica Ortodoxă și mișcările religioase” (2020) și coautor al lucrarii „Misiunea Bisericii în rândul tinerilor” (2007). Ca teolog a elaborat și zeci de studii și articole care au apărut în reviste de specialitate, volume ale unor conferințe științifice și periodice.

William Shakespeare (23 aprilie 1564 – 23 aprilie 1616)

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Depozit General și Săli de lectură propune expoziția „William Shakespeare (23 aprilie 1564 – 23 aprilie 1616)”, expoziție organizată cu prilejul Festivalului Shakespeare, ce se desfășoară în orașul nostru în perioada 16 – 22 mai 2024.

Dintre titlurile expuse menționăm:

 • Henry V, edited by Roma Gill, OBE, M.A. Cantab., B. Litt. Oxon, Oxford University Press, William Shakespeare,
 • Hamlet, Prince of Denmark, Versiunea românească de Vladimir Streinu, Editura Pandora, Târgoviște, William Shakespeare,
 • Measure for Measure, edited by Roma Gill, OBE, M.A. Cantab., B. Litt. Oxon, Oxford University Press, William Shakespeare,
 • The Taming of the Shrew, edited by Roma Gill, OBE, M.A. Cantab., B. Litt. Oxon, Oxford University Press, William Shakespeare,
 • Julius Caesar, edited by Roma Gill, OBE, M.A. Cantab., B. Litt. Oxon, Oxford University Press, William Shakespeare,
 • Macbeth, edited by Roma Gill, OBE, M.A. Cantab., B. Litt. Oxon, Oxford University Press, William Shakespeare,
 • Furtuna, traducere de Leon Levițchi, Editura Univers Enciclopedic, București, 1996, William Shakespeare,
 • Îmblânzirea scorpiei, Traducere de Dan Amadeo Lăzărescu, Regia: Mircea Cornișteanu, Editura Craiova, Stagiunea 2002-2003, William Shakespeare,
 • The Merry Wives of Windsor, Wordsworth Classics, William Shakespeare,
 • Loveʼs Labourʼs Lost, Wordsworth Classics, William Shakespeare,
 • Much Ado About Nothing, Wordsworth Classics, William Shakespeare,
 • Pericles, Wordsworth Classics, William Shakespeare,
 • Romeo and Juliet, Wordsworth Classics, William Shakespeare,
 • The Winterʼs Tale, Wordsworth Classics, William Shakespeare.

 

Pe aripile poeziei

 

Bibliotecia Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin Secția pentru Copii și Tineret, organizează cea de-a 50-a ediție a concursului de recitări Pe aripile poeziei“, ce se va desfășura vineri, 31 mai 2024, începând cu ora 14.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”.

Fiecare unitate de învățământ din județul Dolj poate înscrie la concurs cel mult 2 elevi din ciclurile primar și gimnazial (atenție: înscrierile se fac doar de către cadrul didactic îndrumător!).

Poeziile pot fi alese din lirica românească sau universală, scopul concursului fiind acela de a evidenția talentul interpretativ al copiilor și prezența lor scenică.

Înscrierile se fac la Secția pentru Copii și Tineret, în perioada 22.05 2024– 28.05.2024, la numărul de telefon 0372.992.209, în limita celor 50 de locuri disponibile, ce vor fi ocupate în ordinea înscrierilor.

Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește sâmbătă, 18 mai 2024, lansarea volumului „Pamflet desuet”, autor Leliana Mihaela Rădulescu.

Evenimentul va avea loc in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 11.00, în prezența invitaților Angi Melania Cristea, Rodica Țugui, Liviu Mircea Goga, Trandafir Sîmpetru, Monica Georgeta Țintea, Liliana Boian Jianu, Marian Bărăscu, Mircea Suchici (violoncel), Cristian Ciomu (clape), Bebe Jianu (voce). Moderator al evenimentului este Aura Stuparu.

„Asistăm neputincioși la deteriorarea calității umane, la răsturnarea scării de valori, la anormalul devenit normal și invers. Într-o lume guvernată de bani, hoți, perverși, nonvalori, cei care mai cred în bine, dreptate, cinste, frumos, se zbat într-o agonie sufletească ce-i macină mocnit. Mulți se împăunează cu vorbe mari: Să schimbăm lumea, Să luptăm împotriva corupției, etc., dar la fapte nu se înghesuie prea mulți. Lumea se schimbă, inevitabil, păcat însă că din rău în mai rău.”

Leliana Mihaela Rădulescu, despre volumul „Pamflet desuet”