Lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 7 iunie 2024, lansarea volumului „Iisus. Despre Eros și Thanatos”, autor Cornel Niculae.

Evenimentul va avea loc in sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 12.00, în prezența invitaților: Mircea Pospai, Nicolae Marinescu, Carmen Făgețeanu.

„Nu te naști om. Devii. Nu obligatoriu! Se întâmplă ca o posibilitate, ce este fiecare la naștere să se irosească, din multiple cauze. Una este, se pare, esențială: iresponsabilitatea față de ivirea în lume și de cinstea de a exista. Se întrevăd două căi: fie devii întru tine mărginit de propria singurătate, fie devii întru Dumnezeu, tocmai în baza nesfârșitei singurătăți a ființei umane. Cu tine rămâi timp, cu Demiurgul – nemărginire. Mai mult decât moarte, dragoste.

Te naști din Thanatos. Devii Eros. Este Totul, la urma urmei! Dar omul, în realitate, nu dorește Totul. E vrea pe sine însușii, adică…nimicul. Mereu se reîntoarce la origini. La falsele origini. Căci Thanatos se naște poate fi o aparență. Sau chiar Aparența. Viața se naște din viață. Doar din dragoste. Dar omul violentează dragostea și o preface în moarte. Omul, îți vine să spui, are vocație pentru Thanatos! În acest film măreț, care este Viața, omul este un actor penibil care, după mii de ani, nu și-a învățat rolul. Unii spun că este admirabil. Eu încă nu cred. A avut o istorie, timp să-și arate Harul, adică pasiunea pentru viață, pentru dragoste și nu pentru moarte! Iar el, mereu și mereu a gafat lamentabil. Degeaba evadează pe Lună sau aiurea în Cosmos. Este prea puțin și, poate, prea târziu. Omul, văd, câștigă un Univers, dar s-a pierdut pe sine!

În sfârșit, ne avertizează Iisus, omul, este necesar să se (re) găsească pe sine. Iisus este memoria noastră cea bună. Adevărata memorie. Viitorul adevărat. Prezentul continuu. Dacă vrem.”

Cornel Niculae, despre volumul „Iisus. Despre Eros și Thanatos”.

Ziua Mediului Înconjurător.

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în parteneriat cu Clubul Soroptimist International Craiova, organizează joi, 6 iunie 2024, începând cu ora 12:30, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, un eveniment special dedicat Zilei Mediului Înconjurător.

Participanți vor fi 30 de elevi din ciclul primar ai Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” Craiova, însoțiți de cadrele didactice.

Evenimentul va include o expoziție de desene, recital de poezii și vizionări de filme documentare, toate având ca temă protecția mediului.

Invitată la eveniment va fi d-na asistent universitar dr. Alexandra Zaharia, care va contribui la îmbogățirea cunoștințelor participanților abordând din perspective academice importanței mediului.

Acest eveniment își propune să sensibilizeze copiii și participanții cu privire la importanța protejării mediului înconjurător, să promoveze incluziunea și șansele egale și să încurajeze educația ecologistă prin activități interactive și educative.