Expoziția omagială de goblenuri „Ioana Adamescu”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 1 noiembrie 2019, Expoziția omagială de goblenuri „Ioana Adamescu”. Cele 16 goblenuri realizate de artista Ioana Adamescu vor fi etalate în Galeria de Artă și vor putea fi admirate până la finalul lunii noiembrie 2019.

Prin simplitatea modelelor, dar și prin culorile aprinse și vibrante pe care artista le-a întrebuințat, goblenurile ilustrează o serie de motive zoomorfe și antropomorfe populare. Prevalează cadrele și ipostazele dinamice, patriarhale, specifice arealului rural oltenesc.

Ioana Adamescu (n. 1 noiembrie 1960 – d. 2019) s-a născut în comuna Dobrești, județul Dolj, într-o familie modestă. După absolvirea ciclurilor primar și gimnazial la școala din localitatea natală, a urmat cursurile Liceului de Construcții din Craiova. În 1987 a absolvit clasa de sculptură, condusă de Marcel Voinea, în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii „Cornetti”. Temele predilecte abordate în goblenurile realizate sunt: florile, țăranul în haine tradiționale de sărbătoare, tradițiile populare și credința. De-a lungul timpului, lucrările sale au fost etalate în cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, Galeriilor de artă „Cromatic”,  dar și la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. Ioana Adamescu a decedat în cursul acestui an.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Atelier de Halloween

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează joi, 31 octombrie 2019, începând cu ora 13:30, în sala „Marin Sorescu”, activitatea cu tema „Atelier de Halloween”. La eveniment participă elevii clasei a VI-a de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Craiova, însoțiți de profesoara Daniela Județ. În cadrul acțiunii, eleviivor asista la o prezentare cu privire la originea sărbătorii de Halloween și vor învăța să realizeze decorațiuni prin tehnica handmade.

Halloween-ul este o veche sărbătoare celtică care a fost asimilată în diferite culturi contemporane. Actualmente, sărbătoarea de Halloween este marcată în țări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Statele Unite ale Amercicii, România ș.a. prin petreceri, parade și diverse concursuri interactive în cadrul cărora sunt promovate simbolurile asociate acesteia.


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește miercuri, 30 octombrie 2019, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 18.30, lansarea volumului „Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis, Dan Barna, Traian Băsescu și Ion Iliescu”, autor George Simion.

Volumul continuă mesajul din prima lucrare semnată de autor, intitulată „Blocați în labirint”, dar deschide un front mult mai larg de subiecte ale prezentului românesc.

Capitolele abundă în idei percutante ca proverbele, iar amănuntele și detaliile sunt cheia cifrului care desface codexul sigilat. „Sunt câmpiile noastre, și munții tot ai noștri, O republică mică condusă de oameni mici”, spune autorul în lucrarea sa.

George Simion s-a născut în anul 1986 la Focșani. Este istoric, scriitor, fondator și președinte al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, cofondator al Alianței pentru Centenar și lider al mișcării politice „România Mare în Europa”.

 

RESEMNARE METAFIZICĂ

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește marți, 29 octombrie 2019, la ora 17.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Resemnare metafizică”, autor Emilian Mirea.

Evenimentul va fi moderat de Mircea Pospai. La lansarea de carte vor participa invitații: Mihaela Albu, Mihai Firică, col. (r) Marinel Florescu, Alex Gregora, Toma Grigorie, Nicolae Marinescu, George Popescu, Ștefanin Vlădulescu și Ștefan Vlăduțescu. La finalul întâlnirii, invitații vor asista la un moment artistic susținut de  tenorul Bogdan Olaru.

Emilian Mirea s-a născut în 1964 în Craiova. A obținut numeroase premii literare, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor din România și al revistei „Contemporanul”, la Concursul Național de Poezie „Nicolae Labiș”, Suceava, 1985, Premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și al Revistei „Ramuri”, pentru Poezie, în anul 1987, Premiul pentru Excelență al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumul „Masa care plânge înlăuntru”, în anul 2017.

„Poezia lui Emilian Mirea este concentrată, astenică, voit nepătimașă. Uneori explodează câte un recipient cu pasiune sub presiune. Scrisul are menirea să îl clarifice față de sine. Pesimist atroce, autorul își exhibă natural angoasele, fără niciun artificiu de pozeur. Până și liniștea îi creează disconfort și neliniște: sensibilitatea sa se dezvăluie aproape maladivă. Ceea ce este pozitiv în scrisul lui Emilian Mirea este naturalețea, lipsa de emfază cu care enunță, niciodată retoric, blestemul de a exista”.

Horia Gârbea, prefața volumului „Resemnare metafizică”

Triplă lansare de carte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 25 octombrie 2019, în sala „Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”, la ora 11.30, în cadrul Conferinței Internaționale „Stat și Societate în Europa”, ediția a XII-a, o triplă lansare de carte.

Vor fi lansate volumele: „Thalassa! Thalassa! Thalassa! Memorii”, autor Radu Ciuceanu, „Ștefan Ciuceanu. Un profesor pentru eternitate”, autor Toma Rădulescu și „Duhovnicul – 100 de ani cu Părintele Iustin. 100 de portrete de Cristina Nichituș Roncea”, autor Cristina Nichituș Roncea.

La acest eveniment prezintă Radu Ciuceanu, Victor Roncea, Cristina Nichituș Roncea și Toma Rădulescu.

Lansare de carte Constantin Ionițescu

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 25 octombrie 2019, la ora 14.30, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Țara Loviștei. Titești. Posada 1330. Leagănul Independenței Țării Românesti”, autor Constantin Ionițescu. Prezintă: Constantin Ionițescu, Gheorghe Voica, Ioan Barbu.

Lansarea volumului „Țara Loviștei. Titești. Posada 1330. Leagănul Independenței Țării Românesti” face parte din seria de evenimente organizate în cadrul Conferinței Internaționale „Stat și Societate în Europa”, ediția a XII-a.

România în Războiul Mondial

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează joi, 24 octombrie 2019, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, ora 12.45, prezentarea seriei de carte „România în Războiul Mondial”. Prezintă Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, și Gheorghe Onișoru, istoric.

Lucrarea „România în Războiul Mondial”, prin caracterul său obiectiv și strict documentar, aduce o importantă contribuție literaturii de specialitate, fiind o reală mărturie istorică.

Pentru informațiile conținute de primul volum, Serviciul Istoric din Marele Stat-Major a adunat timp de 10 ani un număr considerabil de documente, aflate la comandamente, corpuri de trupă, servicii sau persoane particulare. În cadrul activității de documentare, Serviciul Istoric a obținut copii ale unor documente importante din arhivele de la Berlin și Viena, a procurat lucrări germane, franceze, engleze, italiene și bulgare. Tipărirea primului volum s-a aprobat la data de 4 octombrie 1933, prin Jurnalul Consiliului de Miniștri.

Volumul II cuprinde evenimentele și operațiunile din perioada 15-30 septembrie 1916. Materialul de bază a fost format, ca la primul volum, din documente originale românești, copii ale unor documente germane, austro-ungare și ruse, obținute de Serviciul Istoric din Marele Stat-Major.

Cel de-al treilea volum al seriei „România în Războiul Mondial” cuprinde o perioadă bine definită de evenimente și operațiuni, începând de la 1/14 octombrie și până și până la 10/23 noiembrie 1916. Volumul III conține un număr mare de documente-anexe, schițe și planșe-hărți.

Prezentarea seriei „România în Războiul Mondial” face parte din seria de evenimente organizate în cadrul Conferinței Științifice Internaționale „Stat și Societate în Europa”, Ediția a XII-a.

LANSARE DE CARTE DUMITRU PREDA

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează joi, 24 octombrie 2019, la ora 12.45, în cadrul Conferinței Internaționale „Stat și Societate în Europa”, ediția a XII-a, o dublă lansare de carte.  Autorul Dumitru Preda își lansează volumele „Sub semnul Marii Uniri. Campaniile Armatei Române pentru întregirea țării (1916-1920)” și „România la Conferința de Pace de la Paris (1919-1920)”.

Prezintă E.S. prof. univ. dr. Dumitru Preda, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru și conf. univ. dr. Ionuț Cojocaru.

Profesor universitar și diplomat, Dumitru Preda este autor, co-autor și editor/coordonator a circa 60 de volume și a peste 180 de studii și articole de istorie militară și relații internaționale. Este specialist în istoria participării României în Primul Război Mondial, printre lucrările sale numărându-se titlurile „România în anii Primului Război Mondial” (2 vol.), „În apărarea României Mari. Campania armatei române din 1918-1919”, „Generalul Henri Cihoski. Un erou al României mari”, „Sub semnul Marii Uniri. Campaniile armatei române pentru întregirea Țării 1916-1920”.

Conferința Științifică Internațională „Stat și Societate în Europa” (Ediția a XII-a)

Joi, 24 octombrie 2019, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” deschide lucrările celei de-a douăsprezecea ediții a Conferinței Științifice Internaționale „Stat și Societate în Europa”. Timp de două zile, joi și vineri, 24 și 25 octombrie, peste 120 de participanți din țări precum România, Grecia, Albania și Serbia vor dezbate, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, respectiv la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, subiecte științifice de actualitate, teme și direcții noi în cercetare, cultură și educație.

Participanții, profesori și cercetători, specialiști și doctoranzi în domeniile științelor umaniste, științelor sociale sau studiilor culturale s-au înscris în cadrul conferinței cu titluri de actualitate. Toate informațiile privind desfășurarea conferinței, detaliile despre autori, prezentările personale ale tuturor participanților, programul manifestării și rezumatele tuturor comunicărilor înregistrate, au fost reunite în Aman’s Book of Abstracts, un suport științific disponibil spre consultare și descărcare pe site-ul web al conferinței.

Conferința este structurată în două secțiuni. Prima dintre ele, devenită tradițională de-a lungul anilor, se desfășoară la sediul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” și reunește panelurile consacrate unor domenii precum Istorie, Sociologie, Filologie, Științe Politice și Relații Internaționale, respectiv Studii Culturale. De asemenea, tot la sediul central al bibliotecii este planificată și dezbaterea „De la discursul anti-UE, la fake news – Fake news în era digitală”, masă rotundă consacrată înțelegerii și combaterii fenomenului îngrijorător al știrilor false. La această activitate și-au anunțat participarea reputați profesori și specialiști din România. Cea de-a doua secțiune, dedicată studiilor teologice, precum și patrimoniului cultural, respectiv elementelor de artă sacră, se va desfășura la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova. Alături de panelul destinat studiilor teologice, secțiunea înglobează o serie de trei workshopuri, dar și cinci prelegeri despre satulul românesc, bisericile din lemn și importanța acestora din urmă din punct de vedere patrimonial.

De asemenea, a fost păstrată tradiția organizării expozițiilor tematice. În cadrul festivității oficiale de deschidere a conferinței, Magdalena Cristina Butucea va vernisa expoziția Peace Museum Romania,primul Muzeu al Păciidin Europa de Sud-Est, respectiv primul Muzeu al Păcii mobil din lume, parte integrantă a International Network of Museums for Peace. Ideea înființării, dar și a mobilității acestui muzeu, îi aparține fondatoarei acestuia, Magdalena Cristina Butucea. Peace Museum Romaniapromovează pacea și drepturile omului, prin prezentarea unor personalități marcante ale lumii, care au contribuit și contribuie la apărarea păcii, libertății și drepturilor omului.

Dată fiind desfășurarea manifestării în două locații, deschiderea oficială a conferinței va fi prefațată printr-o serie de alocuțiuni pe care le vor rosti: Ion Prioteasa, Președintele Consiliului Județean Dolj, Î.P.S. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Acad. Radu Ciuceanu, Directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, Nicu Panea, Prorector al Universității din Craiova, Apostolos Patelakis, Institutul de Studii Balcanice din Salonic, Gheorghe Onișoru, Academia Oamenilor de Știință din România, Constantin Crăițoiu, Prodecan al Facultății de Științe Sociale din Craiova, respectiv Lucian Dindirică, Managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Sunt mai bine de 10 ani de când organizăm la bibliotecă conferința Stat și Societate. Ediția curentă, a douăsprezecea, propune zeci de comunicări și prezentări interesante, care se vor desfășura joi și vineri. Alături de lucrările din secțiuni, craiovenii trebuie să știe și faptul că evenimentul nostru prilejuiește lansarea mai multor cărți din domeniul general al istoriei. Continuăm, prin organizarea conferințelor noastre, să promovăm comunicările și preocupările celor care activează în câmpul științific. Valorizăm, prin această atitudine, rolul bibliotecii de platformă solidă de răspândire a cunoașterii în diferite domenii de interes public”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Cea de-a douăsprezecea ediție a Conferinței  Științifice Internaționale „Stat și Societate în Europa” este organizată de Consiliul Județean Dolj, prin Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Fundația „Alexandru și Aristia Aman” în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România, Secția de Științe Arheologice și Istorice și Universitatea din Craiova, Facultățile de Științe Sociale, Litere și Teologie Ortodoxă.

 

Programul conferinței


Biroul de Presă

al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

 

 

„De la Bârca la Bangkok și de-a-ndărătelea”, „Portretica”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește vineri, 25 octombrie, ora 17.30, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumelor „De la Bârca la Bangkok și de-a-ndărătelea”, cartea I, cartea II și „Portretica”, autor Mircea Anastasie Borcan.

La această lansare de carte vor participa invitații Sonia Elvireanu, scriitor, critic literar, Dan Lupescu, scriitor, jurnalist și Mihai Măceș, scriitor și jurnalist. Evenimentul va fi moderat de Elena Anghel-Coman.

Mircea Anastasie Borcan s-a născut în anul 1951 în comuna Bârca, județul Dolj. A debutat la vârsta de 34 de ani, iar un an mai târziu a căștigat Marele Premiu la Festivalul Internațional „Lucian Blaga”. După o perioadă de implicare în mediul de afaceri a reluat activitatea scriitoricească, publicând peste 17 cărți de poezie, proză, jurnale de călătorie, aforisme și cărți pentru copii.