Paradigma melosului și ethosului spiritualității în Oltenia: nume, chipuri și imagini

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”  găzduiește luni, 20 martie 2023, în sala „Academician Dinu C Giurescu”, începând cu ora 13.00, atelierul „Paradigma melosului și ethosului spiritualității în Oltenia: nume, chipuri și imagini”, atelier care se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Activitatea face parte din Proiectul „Paradigma melosului și ethosul spiritualității în Oltenia: nume, chipuri și imagini” și se înscrie în seria activităților derulate la nivel național în Patriarhia Română, în contextul anului omagial al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

Atelierul, moderat de Prof. Dr. Trușcă Maria și coordonat de Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică și Arhid. Prof. Dr. Cristian Stăiculescu, reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului ce se întinde pe durata întregului an 2023.

Proiectul este desfășurat de către Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova în parteneriat cu Liceul Teologic din Târgu-Jiu, împreună cu alte instituții de cultură și educație: Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie din Craiova, Editura Mitropolia Olteniei, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Casa Corpului Didactic Dolj, Casa Corpului Didactic Gorj,  Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” Craiova, Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul de Artă din Craiova, Filarmonica Oltenia din Craiova.

La atelier va participa un grup de 30 de elevi de la cele două școli partenere. Aceștia vor afla date despre evoluția lingvistică a unui manuscris, dar și despre codicologia manuscriselor muzicale. Vor avea posibilitatea să  audieze și să interpreteze câteva partituri muzicale alese din manuscrise de secol XIX: „Troparul Învierii” pe glas 1, de Macarie Ieromonahul, „Tatăl nostru” pe glas 5 de Anton Pann și „Doamne strigat-am” pe glas 8, autor anonym.

Activitatea se va încheia cu o expoziție culturală tematică ce va cuprinde manuscrise de secol XIX și XX, precum și o parte din patrimoniul cultural muzical realizat de Editura Mitropolia Olteniei sub arhipăstorirea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Bucuriile copilăriei

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează marți, 21 martie 2023, la ora 09.00, în sala „Academician Dinu C. Giurescu”, lansare volumului de poezii intitulat „Bucuriile copilăriei”, autor Monica Machlah.

La eveniment vor participa:

– preșcolarii înscriși la Grădinița „Tudor Vladimirescu”, coordonați de cadrele didactice: Mircea Janina, Stomlega Ștefania, Nilă Roxana, Cirstov Luminița, Dincă Gabriela, Talpoși Jenica

– preșcolarii înscriși la Grădinița „Frații Buzești”, coordonați de cadrele didactice: Munteanu-Voinea Roxana-Mădălina, Radu Cornelia, Nicolae Elena, Epurica Dumitra Valerica și Duicu Maria Irina.

În cadrul acestei activități, atât copiii, cât și profesorii coordonatori, vor recita poezii din volumul „Bucuriile copilăriei”.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Benedictiana

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează marți, 21 martie 2023, începând cu ora 17.00, în sala „Academician Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului Benedictiana, autor Bogdan Boeru.

Sculptorul Gabriel Lungu participă la acest eveniment cu o expoziție de sculptură.

Bogdan Boeru s-a născut în anul 1975, la Constanța. Este scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, autor a unsprezece cărți (poezie, proză, eseu), colaborator al mai multor reviste de literatură din țară. O parte dintre lucrările sale au fost traduse în limbile: engleză, italiană, bulgară, suedeză.

În perioada 1993-2018 a fost solist vocal și basist al formației heavy metal intitulată INTERITUS DEI, alături de care a editat șase LP-uri în România, Norvegia, Germania și Rusia. Este coautor al scenariului unei piese de teatru jucate la Constanța în 2017 și a avut colaborări cu studiouri de producție video pentru diferite scenarii de spoturi publicitare, scurtmetraje și filme documentare.

Benedictiana este o cetate imaginară, așezată undeva pe teritoriul Siriei actuale, într-un sfârșit de secol XII bulversat de căderea Ierusalimului și populat cu personaje puternice, emblematice. Ele trăiesc aventuri spectaculoase, fantastice, dar și drame ale propriilor măriri și prăbușiri, orbite fiind de iluzorii ambiții personale și captive ale unor ideologii pe care nu le pot depăși. Toată această încleștare umană, de culturi, credințe, etnii și idealuri este profund tulburată de niște fenomene ieșite din comun, pe care nimeni nu și le explică, dar cu care toți se confruntă în moduri și cu efecte neașteptate. Romanul ne dă ocazia să ne lăsăm seduși de această lume îndepărtată, pe cât de fascinantă prin elementele fantastice, pe atât de vie și de autentică prin amănuntele istorice de o acuratețe și bogăție remarcabile. Scriitura lui Bogdan Boeru este una cinematică, dezvoltând cadre ample, dinamice și detalii revelatoare de taine ascunse, pe un ritm care te ține prins până la finalul dramatic. Privită din zarea secolului XXI, acțiunea își dorește să fie o lecție despre cum ar putea fi abordate frământările contemporaneității, plecându-se de la constatarea simplă că, înainte de a ne construi identitatea pe fundamente religioase, politice, etnice etc., suntem oameni.” – Bogdan Boeru

Sculptorul Gabriel Lungu s-a născut în anul 1968, la Constanța. A urmat cursurile Liceului Industrial nr.10 (actual Ovidius) și, începând cu anul 1986, ale Institutului „Mircea cel Bătrân” (actual U.M.C.). În 1988, în urma unui accident, a rămas paralizat în jumătatea inferioară a corpului și a fost nevoit să abandoneze cursurile universitare. Începând cu 1991, a luat lecții de sculptură de la sculptorul George Culea. Spre deosebire de maestrul său, care preferă piatra, Gabriel Lungu se orientează către lemn.

Lucrările lui se găsesc în colecții de stat din România și Bulgaria, precum și în colecții particulare din România, Bulgaria, Israel, Marea Britanie, Franța.

La eveniment vor participa invitații: Mihaela Călinescu și prof. Carmen Theo Făgețeanu.

Biroul de presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”