Our Home, the Earth

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner Craiova, organizează în data de 25 aprilie 2023, ora 13.00, în sala „Marin Sorescu”, un eveniment în cadrul programului „Împreună pentru un mediu mai curat”.

La evenimentul „Our Home, the Earth” vor participa elevii clasei a VI-a de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, coordonați de profesor Pătru Cornelia. Elevii vor viziona filmul documentar „Waste Land”, urmat de o dezbatere pe tema protecției mediului înconjurător. Activitatea bibliotecii este înscrisă în cadrul campaniei internaționale coordonată la nivel global de platforma Earth Day (www.earthday.org). Campania este dedicată Zilei Pământului, care a fost sărbătorită în data de 22 aprilie.

Proiectul „Împreună pentru un mediu mai curat” presupune activități diverse, precum întâlniri informative cu elevii, vizionări de filme documentare, expoziții tematice, excursii tematice, acțiuni de ecologizare, plantări de copaci, etc.

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, ca instituție publică de prim rang în domeniul cultural informativ și educativ, se implică prin acțiunile sale  și în formarea permanentă a membrilor comunității pentru păstrarea și protejarea unui mediu mai curat și pentru o viață sănătoasă.

Biroul de presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Conferință internațională

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește miercuri, 26 aprilie 2023, Conferința Internațională „Uniți în diversitate”, organizată de Liceul „Voltaire” la care vor participa invitați de prestigiu din ţară și străinătate.

Începând cu luna Noiembrie 2021, Liceul „Voltaire” derulează proiectul de parteneriat finanțat prin Programul Erasmus +, „Le multiculturalisme, un outil d’intégration des jeunes dans la vie sociale, politique et économique des pays européens”. Desfășurându-se pe o perioadă de 18 luni și având ca parteneri instituții de învățământ din Pasvalys, Lituania și din Monte Abrão, Portugalia, proiectul răspunde la necesitatea ca elevii să-și cunoască atât patrimoniul cultural propriu, cât și pe cel al țărilor europene partenere, conturându-le tinerilor sentimentul de apartenență la comunitatea europeană și dezvoltându-le, totodată, gradul de conștientizare socială, gândirea ecologică, dar și competențe de organizare, de cooperare, de comunicare și lingvistice.

În perioada 24-28 Aprilie se desfășoară cea de-a treia și ultima mobilitate din cadrul acestui proiect, ce va fi găzduită de Liceul Voltaire. Programul celor 5 zile de mobilitate va îngloba activități diverse: workshop-uri, concursuri, activități culturale și educative, simpozion internațional: „Noi abordări educaționale prin proiectele Erasmus+”, ateliere menite să distrugă barierele culturale sau lingvistice și să contribuie la dezvoltarea dinamicii abilităților de grup.

În cadrul Conferinței internaționale „Uniți în diversitate”, ce va fi găzduită miercuri, de Casa Dianu, viitorul sediu al Muzeul Cărții și Exilului Românesc, organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Consiliul Județean Dolj, tinerii vor avea ocazia să asiste la multiculturalism…. în acțiune. Acestora li se va „preda” lecția toleranței și a conviețuirii de către reprezentanți de seamă ai comunităților de polonezi, albanezi, evrei, maghiari sau romi din Craiova, care le vor vorbi despre identitatea minorităților pe care le reprezintă, despre importanța celebrării diversității și despre cum ne putem dezbate diferențele, fără a ne fractura comunitățile.

Cu această ocazie, în cadrul aceluiași program, invitații participă la prezentarea cu titlul „Traditions in Oltenia: Interculturality and legacy in Europe; Alelier STEAM: Start coding Ozobots”, organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin Secția Mediatecă și American Corner.

De asemenea, în cadrul evenimentului va fi vernisată expoziția de carte „Tradiții și obiceiuri românești”, organizată prin Secția Depozit General și Săli de Lectură.

Biserica Ortodoxă și clerul militar din monarhia habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, organizează vineri, 28 aprilie 2023, în Sala „Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene, începând cu ora 12.00, lansarea volumului „Biserica Ortodoxă și clerul militar din monarhia habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)”.

Evenimentul este organizat în cadrul Atelierelor de lectură Synaxis, în prezența autorului Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca.

La lansarea volumului „Biserica Ortodoxă și clerul militar din monarhia habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)” vor lua cuvântul Lucian Dindirică, istoric și manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj și Gabriel Nedelea, critic literar și cercetător științific în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Moderatorul evenimentului este pr. Lucian Bot, cercetător științific în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  „Alexandru și Aristia Aman”

Șaguna și românii ardeleni – Ortodoxie și naționalitate în viziunea lui KeithHitchins

 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, organizează joi, 27 aprilie 2023, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc (Casa Dianu) din strada 24 Ianuarie, nr. 4, începând cu ora 17, al patrulea atelier de lectură Synaxis dedicat Paternității și uceniciei, intitulat „Șaguna și românii ardeleni – Ortodoxie și naționalitate în viziunea lui KeithHitchins”.

Prelegerea va fi susținută de Mircea Gheorghe-Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, fiind axată pe celebra monografie „Ortodoxie și naționalitate. Andrei Șaguna și românii din Transilvania 1846-1873”. Încărcată de semnificații teoretice adânci, prin meditația istoricului pe marginea raportului ortodoxie-națiune, cartea profesorului american Kieth Hitchins a devenit un reper și un monument al istoriografiei central-europene, reprezentând o lectură obligatorie, formativă, pentru orice om de cultură care dorește să înțeleagă istoria politică și ecleziastică a spațiului central-european, precum și istoria culturii române în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Atelierul de lectură Synaxis, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale, Paternitate şi ucenicie. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu.

Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Participarea la eveniment se face pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.

 

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Expoziție de carte și materiale multimedia

„Ziua Pământului” este un eveniment anual care se desfășoară în data de 22 aprilie și care subliniază importanța protejării mediului înconjurător.

Luând naștere în anul 1970 în SUA, „Ziua Pământului” include numeroase evenimente de informare și ecologizare, care sunt coordonate la nivel global de platforma Earth Day (earthday.org).

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” propune, în perioada 21 aprilie – 31 mai, o expoziție de carte și materiale multimedia. De asemenea, în aceeași perioadă vor fi vizionate filme documentare pe teme ecologice, urmate de dezbateri.

Obiectivul activităților constă în sensibilizarea și responsabilizarea în legătură cu necesitatea sortării gunoiului, cât și în legătură cu modalitățile concrete de recuperare, reciclare și refolosire a materialelor.

Dintre titlurile propuse în expoziție menționăm:

 • „Wildlife in danger”, „Saving the forests”, „Waste Disposal”, autor: Sally Morgan
 • „Questions and answers about recycling and rubbish”, autor: Katie Daynes, ilustrator: Peter Donnelly
 • „Our Living Forests”, autor: Allan Fowler
 • „Un adevăr incomod” (DVD) – Al Gore a primit premiul Nobel pentru pace în anul 2007 pentru acest documentar
 • „Terra. Aventura vieții tale” (DVD)
 • „Minuni ale naturii: Povestea terrei” (DVD)
 • „Uimitoarea planetă Pământ” (DVD)
 • „Construirea viitorului: Noi surse de energie” (DVD)
 • „Construirea viitorului: În căutarea apei” (DVD)

 

Lansare de carte

Biblioteca Județeană organizează marți, 21 aprilie, începând cu ora 17,00 lansarea volumului „Bubble gum”, al autorului Augustin Jianu.

„Parcimonios cu propria sa creație lirică, Augustin Jianu propune, la cinci ani de la debutul său în volum („Poezii”, Editura Scrisul Românesc, 2018) iubitorilor de poezie a doua sa carte de versuri, „Bubble gum” (Editura Aius, 2023), a cărei lansare va avea loc, vineri, 21 aprilie 2023, ora 17,00 la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

Volumul, gardat de o prefață a lui Petrișor Militaru și un text pe coperta IV semnat de Ștefan Vlăduțescu, va fi comentat și de poeții Mihai Firică și Camelia Radulian, dar și de doi invitați de marcă din Târgu Jiu George Cristian Brebenel și Spiridon Popescu.

Întâlnirea cu iubitorii de poezie va fi încununată de creațiile muzicale ale invitatului special, violoncelistul Mircea Suchici.

Iubitorii de poezie și muzică se vor putea bucura de o seară cu încărcătură lirică cu totul specială! ”

Nicolae Marinescu, prezentarea volumului „Bubble gum”.

Concurs de creație în limba engleză

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” anunță începerea înscrierilor pentru Concursul Județean de Creație în Limba Engleză, intitulat „O poveste pentru tine”, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție.

Concursul se va desfășura pe data de 5 mai 2023, începând cu ora 9.00, la sediul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Timpul de lucru va fi de două ore, iar tema aleasă pentru anul acesta este „The seedlings of dreams

Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, concursul „O poveste pentru tine”, dedicat elevilor înscriși în clasele a VI-a și a VII-a, este organizat în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mircea Eliade” și Școala Gimnazială „Elena Farago”.

În concurs se vor înscrie echipe formate din câte doi participanți. Unul dintre elevi, bun cunoscător al limbii engleze, va compune o poveste de maximum 2 pagini, format A4, pornind de la tema generală a concursului și 10 cuvinte obligatorii primite în ziua concursului, iar cel de-al doilea va realiza un desen sugestiv pentru a ilustra povestea echipei.

În ziua concursului, elevii trebuie să aibă asupra lor materialele necesare realizării unui desen în creioane grafit/ creioane colorate/ carioci pe o foaie de dimensiunile blocului de desen format A4.

Rezultatele concursului vor fi afișate pe data de 10 mai 2023, la sediul Bibliotecii Județene Dolj  „Alexandru și Aristia Aman”.

Premierea va avea loc la Biblioteca Județeană Dolj „Alexandru și Aristia Aman” in data de 26 mai 2023, ora 10.00.

Pentru participarea la concurs, fiecare școală poate înscrie cel mult un echipaj pentru fiecare nivel de studiu, elevi din clasele a VI-a și a VII-a, Limba 1 sau 2 de studiu.

Înscrierile se vor face până pe data de 3 mai 2023, ora 14.00, astfel:

 • direct la sediul Bibliotecii Judeţene Dolj Alexandru şi Aristia Aman (Str. Mihail Kogălniceanu, Nr. 9), secția Mediatecă și American Corner;
 • telefonic la: 0251/ 522 393, 523 177, int. 110;
 • pe adresa de e-mail: americancornercraiova@gmail.com

 Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Lansare de carte

Biblioteca Județeană organizează marți, 11 aprilie, începând cu ora 17,00 lansarea volumului „Parcursul viziunii noi”, al autorului Johan Sebastian Berglund.

La eveniment participă invitații: Emil Boroghină, Monica Berlung, Florina Ungureanu, Petrișor Militaru. Moderator al evenimentului este Nicolae Marinescu.

„Johan Sebastian Berglund, născut pe 7 aprilie 1994, în Norvegia, este un autor ilustrând o generaţie de tineri artişti experimentând condiţia unei biografii marcate de o dublă naţionalitate şi, în consecinţă, de bilingvism. Tatăl fiind marinar norvegian, biografia lui Johan Sebastian este amprentată decisiv de personalitatea mamei sale, româncă, absolventă a Liceului de Artă şi a Facultăţii de Litere a Univsităţii din Craiova, care îi şi orientează studiile spre acelaşi liceu de artă craiovean, continuate cu un program de licenţă în specialitatea pictură la Timişoara.

Mai ales însă, mama, Monica Berglund, îi va transmite fiului său sensibilitatea pentru vibraţia spirituală în faţa lumii înconjurătoare, exprimată prin funcţia simbolică a culorii sau cuvântului. Ea însăşi, prelund acestă vocaţie de la tatăl său, poetul Camil Poenaru, autor în 1977 al volumului de vesuri Pământ şi flori (Craiova, Editura Scrisul românesc), parcimonios cu propria-i creaţie, rămasă în mare parte în manuscris, deşi animator frenetic al vieţii literare craiovene ca îndrumător de cenacluri, va publica propriul volum de versuri, Între Alb şi Negru, tot la Scrisul Românesc, în 2008. Recent, cu pietate, va edita un masiv volum de versuri inedite ale lui Camil Poenru, Poeme de dragoste (Craiova, Editura Aius, 2023), o carte ce îşi va suprinde plăcut cititorii.

Este un context care ne îndreptăţeşte să vorbim despre o vocaţie certă care determină nevoia de exprimare literară, în limba română, a româno-norvegianului Johan Sebastian Berglund. După asumarea deciziei întâlnirii cu publicul său potenţial prin debutul cu volumul de proză Călătorie în timp (Craiova, Aius, 2021), iată că Johan Sebastian Belund ne întâmpină acum cu debutul în poezie, prin volumul Parcursul viziunii noi (Craiova, Editura Aius, 2023), al cărui titlu sugestiv ne vorbeşte despre o propunere incitantă, pentru a ne confrunta cu experienţe lirice de profunzime, dincolo de convenienţele tradiţionale.

La început de drum, Johan Sebastian Berglund, ne invită să-i fim alături în aventura descoperirii vibraţiilor care dau sens căutării rosturilor trecerii noastre prin lume.”

Nicolae Marinescu, prezentarea volumului „Parcursul viziunii noi”

 

 

Ziua Internațională a Romilor

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin secția Mediatecă și American Corner, marchează Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită anual, începând cu anul 1990, pe data de 8 aprilie.

Vă propunem o expoziție de carte și materiale multimedia, ce reunește titluri diverse din colecțiile bibliotecii, legate de istoria, limba, cultura și civilizația romilor, precum:

 • Alex Mihai Stoenescu – „Țiganii din Europa și din România. Studiu imagologic”
 • Lucian Cherata – „Filosofie, istorie și tradiții indiene în cultura rromilor”
 • Lucian Cherata – „Devlikano lil anda rrom/Carte sfântă pentru rromi”, selecție de texte biblice
 • Lucian Nastasă, Andrea Varga (editori) – „Minorități etnoculturale. Mărturii documentare. Țiganii din România (1919-1944)”
 • Anina Ciuciu – „Mândră să fiu rromă: de la Fața Luncii la Sorbona”
 • Petre Copoiu – „Rromane paramìća/Povești țigănești”
 • Speranța Rădulescu – „Taifasuri despre muzica țigănească”
 • Gheorghe Sarău – „Culegere de texte în limba țigănească pentru clasele a II-a – a IV-a”
 • Comori ale muzicii lăutărești. Fărâmiță Lambru – acordeon și voce (CD)
 • Muzică țigănească din Transilvania (CD)

Expoziția poate fi vizitată în perioada 7-20 aprilie 2023, la secția Mediatecă și American Corner Craiova a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Având în vedere profilul secției și faptul că expoziția reunește numeroase CD-uri, pot fi desfășurate și audiții muzicale.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”

Waste Land

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” desfășoară marți, 4 aprilie 2023, în cadrul proiectului „Împreună pentru un mediu mai curat”, o activitate în parteneriat cu elevii clasei a XI-a H de la Colegiul Național „Elena Cuza”, sub coordonarea prof. Leila Podeanu.

Un bibliotecar din cadrul secție Mediatecă și American Corner Craiova va merge la Colegiul Național „Elena Cuza”, unde elevii vor viziona filmul documentar „Waste Land” (2010), producție distinsă cu mai multe premii internaționale și nominalizată la Oscar, la categoria „Cel mai bun documentar”.

Activitatea organizată se încadrează în Programul „Săptămâna verde”. Obiectivul întâlnirii constă în sensibilizarea și responsabilizarea tinerilor, atât în legătură cu necesitatea sortării gunoiului, cât și în legătură cu modalitățile concrete de recuperare, reciclare și refolosire a materialelor.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene  Alexandru și Aristia Aman”